provoke etmek için sormuyorum gerçekten merak ediyorum çevremdeki insanların çoğu bazı saçmalıkların içinden çıkamayınca öyle söylenmiş deyip işin içinden sıyrılıveriyor.Yoksa benmi yanlış düşünüyorum dindeki her kuralda mantık aramamak mı gerekiyor.S
Cevabın nedir?
İslam dinin Tanrının gönderdiği bir dindir. buna inandıktan sonra sorgulamadan kabul ederiz. ama inanma aşamasında sorgularız. bu sorgulama dinimizin bir emridir. iman iki türlüdür. 1-taklidi iman, 2-tahkiki(sorguladıktan sonra) iman. çocuklar ana babalarını taklit ederek inanırlar. bu buluğ çağına kadar geçerlidir. daha sonra dinimiz bizden sorgulamamızı ister. eğer sorgulamadan hala cocukken ki taklidi iman ile kalırsak bu kabul olmaz. herkes buluğ çağına girince sorgular araştırır ve iman eder. bu sorgulama işinden sonra iman edilir ve artık sorgulanmaz. çünkü bize saçma gelen şey aklımızın, mantığımızın kavrayamadığı şeydir. akıl ancak bilgi sahibi olduğu şeyleri kavrayabilir. evren hakkında ise herşeyi bilmiyoruz. ama bu evrenin yaratıcısı mühendisi olan Tanrı herşeyi en iyi şekilde biliyor. öyleyse bize garip ve saçma gelen şeyler bizim eksik bilgilerimiz sebebiyledir.
mesela askere gidenler askeriyedeki mantığı sık sık sorgularlar, onlara askeri kurallar saçma gelir. ama aslında askeriye mantığı ve kuralları kendi içerisinde bir bütünlük oluşturur fakat siviller bunları anlayamazlar, aslında sivillerin askeriye kurallarını anlayamaması bu kurlları saçma olarak nitelemeleri askeriye kurallarının gerçekte saçma oldukları anlamına gelmez.
sizin bahsettiğiniz mevzu da aynen böyledir.10 Yorumla
En İyi Cevaplar
İslam dininde mantığa uymayan hiç bir şey yoktur. Zira zaman zaman insan bazı bilgileri okuduğunda " Neden?" diye kendi kendine sorabiliyor. Ancak belli bir zaman sonra o olayla karşılaştığında " Hmmm" diyebiliyor. Mesela bundan 1450 sene önce Peygamber (s.a.v) " Ayakta su içmenin hastalıklara neden olduğunu" demişti. Uzun süre insanlar bunun nedenini anlamasalar da, şimdi tıp dahi bunu men ediyor ve oturarak su içmeyi tavsiye ediyor. Yahut erkeklerde prostat hastalığına neden olan, ayakta abdest bozmanın zararını yine Peygamber söylemişti. Bir süre insana yine haşa maleyani gelmişti ama bu gün tıp bunu onaylıyor. Bunun gibi herşey mantığa dayalıdır. Mantıksız olan hiç bir şey yoktur.
10 Yorumla
- Aile & Toplum konusunda 3,6b cevap paylaştı.
+1 yılBenim de mantığım şunu almıyor..İslamiyet kötü birşey emretmiyor ki?
*İçki içme deniliyor,sağlığına zararlı;Zira sağlığın bozulursa huzurun kaçar,çevrendekilerin huzurunu kaçırırsın.
*Yalan söyleme deniliyor,hem kendine hem de çevrene zarar verirsin.
*Zina yapma deniliyor,burda yine insanın sağlığı ile ilgili durum söz konusu.Cinsel yollarla geçen binbir türlü hastalık mevcut..Bunu yapma deniliyor.Zira intihara girer..
*Hırsızlık yapma deniliyor,başkasının alın teriyle kazanmış olduğunu sen kolay yolla almaya çalışıyorsun..
*Gusül al,abdest al deniliyor;Bunun nesi kötü,Temiz ol demenin nesi kötü..Temiz ol hem kendi sağlığını koru hem de çevrendekilerin senden rahatsız olmasını engelle..Anlayamıyorum bunu istemenin neresi kötü..5 vakit yıkanmanın nesi kötü...
Tabi sizi bilinmezliğe sürükleyen cennet ve cehennem kaygısı..Günah adı altında Hak din olan İslamiyetten uzaklaştırılması..34 Yorumla
Soran+1 yılanlaşıldı
- +1 yıl
benim mantığımda şunu almıyor nur;
canın çok içki içmek istiyorda kuranı okuduğun içinmi içmiyorsun?
yalan söylersin aslında da kuran yüzündenmi dürüst olmak istiyorsun?
normalde çok arzulusun fakat sırf kitapta yazıyor diyemi uzak duruyorsun?
gözün başkasının malında fakat kurana saygı yüzündenmi hırsızlık yapmıyorsun
normalde biz botuzda o yüzdenmi okuyup ona göre yaşamak lazım? - +1 yıl
"Bu din, ve yalnızca bu din hak dindir."
Der her din...
Bu cğmle gerçekten çok ironiktir ki hiçbir din hak olduğunu değil, gerçek olduğunu bile kanıtlayamaz.
Dört yıl önce üye olduğum sosyal medyalardan paylaştığım bir mesajla "Bana herhangi bir dinin Tanrısına ait çürütemeyeceğim bir kanıt getirilirse o dine anında, bahanesiz bir şekilde gireceğim." iddiasına girmiştim. Ne okuldaki arkadaşlarım, ne farklı dinlerin onlarca hocası, ne de mesajını aldığım yüzlerce insan tek bir düzgün kanıt sunamadı. Üzücü. - +1 yıl
@meqira cüzi ve külli irade var kardesim cüzi iraden senin seçtiklerindir sen doğruyu ve yanlışı Kur'an dan öğreniyorsun sonrada hayatında bir olayla karşılaştığında cüzi iradenle kendin karar veriyorsun. Sınavda hoca soru sorduğunda bu soruyla alakalı konuya bakarsın ne doğru diye sende bir olay karşısında karar verirkrn doğru mu yanlış mi diye Kur'an'a bakar öyle karar verirsin
- Aile & Toplum konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılİyice araştırmadan birşeye saçma demek en kolayıdır. Yada körü körüne inanmakta kolay olanı . Bir konuda fikir ileri süreken onu eni konu araştarıp kendi benzeri ile hatta karşıtıyla inceleyip enine boyuna bakmak gerek.
Ha içimizden inanmak gelmiyorsa inanmayabiliriz. O bizim sorunumuz. Kimsede kimseye sen neden inanmıyorsun, sen neden inanıyorsun, sen neden inanıpta gereğini yapmıyorsun diyemez.20 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
17
Cevap
16Cevap
+1 yılislam dininde en saçma gelen şey... değil şeyler benim için..
1. şu an iranda bir adam çıksa deseki ben yeni peygamberim. ayetlerde iniyor. kurandada yazıyordu benim geleceğim ama değiştirildi. muhammed döneminde benim geleceğimi söyleyen ayetleri ezberleyen hafızlar osman döneminde ölmüşlerdi. o yüzden yazmıyor.
bu adamın sözde yaradan tarafından gönderildiğini iddaa ettiği kitapdada ben doğruyum diye yazıyor...
inanacakmısınız?2. bir tanrı yarattıklarını doğru yola sokmak için bir kitaba ihtiyaç duyuyor, bir peygambere ihtiyaç duyuyor. bir çobana ihtiyaç duyuyor. ama onun tabirine göre onun karşısında insanı yoldan çıkarmya çalışan hiçbirşeye ihtiyaç duymuyor. bu mantıkda düşmanım dediği şeytan daha güçlü. çünkü ihtiyacı yok seni yoldan çıkarmak için bir kitaba bir peygambere...
3. sözde tüm insanları ve tüm evreni yarattığı iddia edilen bir yaratıcının yarattıklarından bazılarını üstün bazılarını aşağı görmesi.
4. kölelik cariyelik; hep söylerler islam köleleri azad etmeyi önermiştir. onları topluma kazandırmaya çalışmıştır gibi gibi safsatalar. çünkü bir köle doğduğunda köle olarak görmezzsin toplumla birebir yetiştirirsin al sana topluma kazanmıştır neyse peki bu mantıkta kölelik ilk islam ülkelerinde yasaklanmış olması gerekmiyormu? neden kölelik en son islam ülkelerinde batının zoruyla kaldırılmıştır.
5. alkol gibi önemsiz bir konuda hemen yasaklayan yaratıcı, kölelik için hiçbir şey yapmaması.
6. peygamberin cinsel hayatıyla ilgilinen bir yaratıcının kölelik cariyelik gibi bir insanın hayatını ilgilendiren konuda gözlerini kapatması...
7. islamı yaymak için yapılan savaşlar dökülen kanlar. sen madem yaratıcısın yarattıklarını neden birbirine kırdırıyorsun...
8. gündüz savaşta adamı öldürüp akşamına karısını seks cariyesi yapmaları. nitekim olur mu diyeceksiniz. peygamberin ikinci köle karısının anlatmıştır islam tarihcileri. sırf öldürdükleri adamların karılarının arasında en güzeli diye peygamberin hissesine ayrılmış bir mal olarak anlatılıyor.
142 Yorumla- +1 yıl
dediklerine katılıyorum ve tanrı kuranda anlatıldığı kadar"mükkemel" ise neden insanları yolda tutmak için kitaplara, peygamberlere ve daha bir sürü saçmalığa ihtiyaç duyuyor tanrı mükkemel ise neden bozulmicak bir din göndermedi. Ve bu mükkemel varlık neden din savaşlarına, köleliğe, cinsiyetçiliğe ve sınıf ayrımlarına neden oldu
aynı konu benim de aklıma takılıyordu. madem her şeyi bilip duruyor yaratmaktaki maksadı nedir. biz bile bildiğimiz filmi izlerken daha önce dinlediğimiz fıkrayı dinlerken keyif almıyoruz. acaba allah bize sürpriz yapmış mı oluyor. yani bildiği halde sana göstermek için yaratıyor aynı annene sürpriz doğum günü hazırlar gibi... annenin hiçbir şeyden haberi yok ama sen her şeyi biliyorsun sonra da bak sana ne yaptım dediğin zaman bile heyecanlanıyorsu. acaba böyle bir şey mi. benim de aklıma şu takılıyor kader madem belliyse ve başımıza gelecek olan küçük büyük ne varsa hepsi bir levhimahfuzda kaydedilmişse biz neden dua ediyoruz. belki dua edeceğin ve kabul edileceği de belliydi diyenler olacak. iyi de ben o an sıkıştım çok acı çekiyorum ve mecbur kaldım da dua ettim. eğer bunlar daha önceden bilinip yazılmışsa duamın ne önemi kaldı. diyelim trafik kazasında ayağım kırıldı ve dua ettim ancak kaderde iyileşmeyeceğim yazılı ise ya da bir dilekte bulundum duamda istediğim olay kaderimde yazılı değil ise bunlar allahın dua edenin duasına icap ederim ayetine tezat düşmez mi. sonuçta dua etmemizi kendi tavsiye ediyor ama önündeki kader engelinden dolayı kabul olunmuyor. buna da allah istediğini vermese bile duandan ötürü günahını affeder ahiret için kullanır diyenler olacak. ama ben günahım affedilsin ya da ahirette başka bir iş için allaha yalvarmadım ki. kader belli dua niye ettim?
20 YorumlaAile & Toplum konusunda 722 cevap paylaştı. Askerde nasıl mantık aranmıyor, komutanın emirlerini harfiyen yerine getiriyorsan dinde de öyle. Komutanım bu emrinizi aklım almıyor, bana saçma geliyor diyebilir misin? Diyemezsin. Bir dini kabul eder ve gereklerini de kabul edersin. Aklının almadığı ya da merak ettiğin bir husus olursa sorabilirsin tabi, ama şu kural saçma dersen dinden çıkma tehliken var. Bu arada dinimize sokulmuş batıl inançları da bilmek gerek, mesela ağaca, türbeye çaput bağlayıp dilek dilemek gibi, dinde yeri olmayan şeyler.
00 Yorumla
+1 yılinana için mantıklı inanmayanlar için mantık dışı gelebilir. islamda yer alan her şartın faydası ve her yasağın zararı vardır. aklına takılan konuları yazsaydın en azından fikir alışverişinde bulunma şansın olurdu. bide keşke soruda saçma demek yerine daha makul bi kelime kullansaydın. artniyetli bi amacın yok belli ama yinede hatalı kelime kullanmışsın.
113 Yorumla
Soran+1 yılevet daha farklı bir kelime kullanabilirdim.hata yapmak insana mahsus. kader olayını vakti zamanında ciddi bir şekilde araştırmıştım. özet olarak herşeyi biz kendi irademizle yapıyoruz . Allah sadece bizim nerde ne yapacağımızı biliyor. sonuç olarak şuan Allah benim cennetemi veya cehennememi gideceğimi biliyor hemfikirizdir herhalde. Aklıma takılan olay da tam burada aslında Allah bütün insanların ne yapacağını ne yapmayacağını biliyor peki olayın esprisi ner de ?
- +1 yıl
o geleceğe sahip olduğu için biliyor. ama seçimlerimize müdehale etmiyor biz karar veriyoruz. bi örnekle anlatmaya çalışıcam sana. yaratıldık aklımız bize bahşedildi ne şekilde istersek kullanmak bizim elimizde. önünde bir yol düşün bu yol ikiye ayrılmış bu senin hayat yolun olsun hangi yoldan ilerleyeceğin senin aklınla aldığın kararındır. farzetki iş bulamıyosun ama çok zor durumdasın önünde iki seçenek ya az maaşla deli gibi çalışıp yetineceksin yada kolayca hızrsızlıkla çok kazanacaksın seç.
- +1 yıl
kader var yazılı ama onu biz seçerek yaşıyoruz sadece Allahuteala geleceği bildiği için kaderimiz yazılı denir.
- +1 yıl
diğer yorumlardaki yazışmalarını gördüm. bence sen bilgili olmayan arkadaşlarınla konuşmak yerine. dini bilen biriyle sohbet et ve aklına takılanları sor. eğer hala inanmıyorsan din zorla olmaz. ama çok bilgi eksiğin var. buradan yazışarak aklın daha çok karışır. sormak ayıp değil. kimsede sana kalkıp öğrenmek istiyorsun diye gülmez kızmaz. sakın utanma.
Soran+1 yılKaderin tanımını biliyorum Allahın bizim ne yapacağımızı bildiği konusunda hemfikiriz benim sorum madem nerde neyapacağımı biliyor neden varız ? bende bir örnek vereyim senin bir çocuğun doğacak doğduğu zaman sana karşı gelceğini cinayet işleyeceğini insanlara zarar vereceğini kısacası kötü biri olağını biliyorsun ne yapacağından eminsin doğup doğmamasıda senin elinde ne yapardın ? bile bile o çocuğun doğmasına izin verirmiydin?
Soran+1 yılne demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım ?
- +1 yıl
insanlar yaşadıkları ömrün mükafatını hayatlarındaki sınavlarla hakeder ve herkes mahşer günü kendinden sorumlu olur anne baba biyere kadar ona yetişebilir. ben din adamı değilim çok derin sorularına senin anladım diyeceğin yanıtlar veremem. amacın gerçekten islamı kötülemek değilse işin ilmini bilen birine sor. bende bazen sormak istiyorum ama temel kurallar dışında yanıt bulamam biliyorum ama bu inancıma sekte değil. kitapta yazılandan fazlasını düşünürse kişi akli dengesi bozulur.
- +1 yıl
benden bukadar tavsiyemi dinlersen daha fazla faydalı olur.
- +1 yıl
beraat kandilin mübarek olsun.
Soran+1 yılçok iyi bilen kişilerle de munakaşamız bu şekilde son buluyor. Her şeyi sorgulama her şey de mantık arama vs vs şeyler söylüyolar anlayacağın başladığım yerden 1 arpa boyu yol alamadan kalkıp gidiyorum sanki hiç sormamışım sanki saatlerce konuşmamışız dini kötülemeye çalışmıyorum anlayıp yaşamaya çalışıyorum . yardım etmeye çalıştığın için teşekkür ederim iyi sabahlar
Soran+1 yılteşekkürler hepimizin mübarek olsun
Gizli Üye(36-45)+1 yılHerseyde mantık aramak gerekiyor fakat din her türlü düzenbaz ligin olduğu yerdir kendi gözlemlerinden biliyorum kim ne için dini kullanacağını iyi biliyor her şeyin sebebi para dindar kimi gorduysem paralı ve yetmiyor bu bir tek İslamiyet te geçerli değil bütün dinler için söylüyorum bunu
40 YorumlaAile & Toplum konusunda 903 cevap paylaştı. ALLAH (c.c)-ın indirdiği ayetler varken bize açıklama yapmak düşmez dostum.Madem kafana takılan sorular yada düşüncelerin var açıp okuyabilirsin.
11 YorumlaSaçmalıktan kastın hurafelerse her dinde var bu saçmalıklar.Ama İslam dininde kafana takılan soruları Kur'an-ı Kerim'den ve Peygamberimiz(S.A.V.)'in hadislerinden kolaylıkla netliğe kavuşturabilirsin.
20 YorumlaTek anlayamadığım Adem ile Havvadan geldiğimiz...( saçma demiyorum. )
Bu olayı anlayamıyorum.İkiz doğuruyor biri kız biri erkek , yeni doğan ikizler öncekilerle evleniyor falan...Bunu anlayamıyorum pek.23 Yorumla- +1 yıl
" Hepiniz Ademdensiniz, Adem ise topraktandır." (Hadis kaynağını hatırlamıyorum) Dikkat ederseniz, burada yine zamanla haram kılınacak bir olgu vardır. Elbette insanlık ailesinin genişlemesi için evliliklerin olması şarttır. İlk insanların diğer ikizden doğan ile evlenmesi olayı da uzun sürmüyor. Bundan sonra da zaten kardeş evliliği yasaklanıyor. Yani mantıksız bir şey yok.
Soran+1 yılbilim adamları insan dna larını araştırdığında hepimizin aynı koddan meydana geldiği çıkmış national geographic channellin belgeselinde izlemiştim yani bilim adamlarına görede hepimiz aynı tek bir koddan geliyoruz yani hepimiz aslında kardeşiz.
- +1 yıl
o zamanlar çoğalmak için gerekliydi ve bunu zevk için yapmıyorlardı evet yanlıştı ama daha sonrasında ensest ilişki yasaklandı
+1 yılPeygamberinizin cariyesi olması , sadece görücü usulü evlilik vb, din için savaş kaş aldırmanın (ortası hariç) yanlış olması bıyık almanın yanlış olması neden sizin Yaratıcınız süslü ve güzel olmamızı istemiyor ayrıca bir erkek kolumuzu görünce noluyor neden kolumuzu kapatmamız gerekiyor neden müzik dinlemek yasak? neden film anime izlemek yasak?
60 Yorumla
+1 yılİnanmayanları gördüğünüz yerde öldürün demesi (Tevbe 5), Laftan anlamazsa kadınları dövün demesi (Nisa 34), Peygambere ensest ilişkiyi serbest bırakması (Azhâb 50), Yahudi ve Hristiyanlarla arkadaş olmayın demesi (Maide 51) ve daha bunun gibi birçok ayet. Şahsen ben İslam'ın Muhammed tarafından uydurulduğunu düşünüyorum.
121 Yorumla- +1 yıl
Haklısın bende öyle düşünüyorum bir Hristiyanım yeni olduğum için pek şey bilmiyordum bu sureleri tamamen açıp okuyunca iyice soğudum
Yaratan dilemeseydi
Sen şu anda yoktun.
Demek ki var olmanı istemiş.
Şükret.
Var olmanın tadını çıkar biraz.
Bu sonsuzluk
bu hayat
bu yaşamak
bu mükemmel yaratılış...
Mevlana'yı oku.
Şemsi tebrizi oku.
Oku !10 Yorumla
+1 yılmantigina uymuyorsa inanma, inaniyorsan inancina sacma deme. zaten kuranda ayetlerimizin bir kismina inanip bir kismini inkar edenler bizden degildir diyor.
ya inanirsin ya da inanmazsin ortasi yok.56 Yorumla- +1 yıl
bu arada biri atlayip öyle birsey yok demeden ayeti de söyliyeyim. bakara 85
- +1 yıl
<3
- +1 yıl
dogru dedin
Gizli Üye(36-45)+1 yılSen yanlış düşünüyorsan beğenmiyorsan olmazsın. Gusul abdsti demişsin Herkes sanki seksten sonra abdest alıyor agzını burnu yıkıyor. Gayet mantıklı. Başka sorun?
019 Yorumla
Soran+1 yılbu cevabının gerçekten beni tatmin edebileciğine inanıyor musun. Allahın isimlerinden bir tanesi hiç bir şeye ihtiyacı olmayan madem hiç bir şeye ihtiyacı yok neden biz varız. Bu sorular sadece benim mi aklıma geliyor bunları düşünmek cevap aramak beni kötü birisimi yapar ?
Cevap sahibi+1 yılHayır kötü biri yapmaz ama daha çok okuman gerek incelemen gerek. Zaten Allah bizi neden yarattı diye bir sorunun cevabı olsa dünyada herkes mutlu olurdu. Mahşer gününde aslında şu olacak herkes bütün cevaplarını alacak. Tatmin olmak zorunda değilsin ama seksten sonra banyo yapman vucuduna iyi gelir, birbine karışan salylar vucda degen tükürkler salyalar vs. Ter vs bunda mantıksız ve dinle ilgili birşeyde yok üstelik.
Cevap sahibi+1 yılSonuçta insanmıyorsak bile banyo yapmalıyız. Anladın mı?
Soran+1 yılbende onu diyorum sana ben banyo yapıyorum Allaha da inanıyorum sadece bu banyonun adı gusul abdesti değil adı sadece banyo olunca günahamı girmiş oluyorum
Cevap sahibi+1 yılHayır olmuyorsun. sen banyonu yap. agzını burnunu yıka. hem şu var bu dünyada herkes temizlik şartlarına uymuyor. Bu gusul vs onlara temizliğiede alıştırmak için. Bir çok hastalıktan korumak için. Adı mühim değil. Mantıklı bir olay sonuçta. Birde o zmanlarda yaşayan bedevileri düşün birde şu anda bile öyle yaşayan ülkerleri insanları. Bu gusl olayı mantıksız değil anlayacağın.
Soran+1 yılevet o zaman lar için çok doğru bir durum gusul abdestinin neden çıktığını çok iyi biliyorum. o zamanların şartları çok farklıydı ama şuan 2012 yılındayız su her yerde
Cevap sahibi+1 yıltamam ne fark eder işte banyo yapmak gerek sonuçta. O zman bu zaman değil. ha sen ben banyo yapmam diyorsan yapma. Allahın sopası yok sonuçta. Sana halen mantıksız gelen ne adı mı ayrıca halen oyle yaşayan çok ülke var insan ziyanlığı halinde. hatta ülkemizde bile bile var semtler şehirle berbat durmda
- +1 yıl
banyo ve gusül asla benzetilemez. gusülde niyet var ve belli şartlar var sen alel acele duş alıp çıktığında o şartların bazılarını yapmayabilirsin. namaz abdestinde de niyet edilir hem günde 5 kez el yüz v.s. niye yıkanır akşamla yatsının arası nekadar az halbuki dimi. öyle değil işte. bunlar burda yazışarak anlatılmaz sen bir camiye git sohbet et iki namaz arası avluda oturanlarla sohbet et. abdesti bozan şeyler var. islam dini kıldan ince kılıçtan keskindir diye boşuna dememişler
Soran+1 yılbana saçma gelen sex yapar yapmaz gusul abdesti almak zorunda olmam o an acil bir işim çıkmış olabilir biyere gitmem gerekebilir veya o gün canım banyo yapmayı istemeyebilir. sex yaptıktan bir gün 5 saat sonra yapınca o 5 saat içinde attığım her adımın günah olması bana mantıksız geliyor gusul abdestini 5 saat sonra aldığım için cezalandırıcağımı biliyo olmak mantıksız geliyor.Belki de aptal biriyim o yüzden .s
Cevap sahibi+1 yılyardımisteyen kendini bilgini kendine sakla. Soruyu soran mantıklı açıklama bekliyor senin gibiler yüzünden bu insanlar dinden çıkıyor. Boş boş şu güzel İslamiyeti şarta şurta baglamadan önce mantığını yaz. Niyet etmek farz değildir. Gitburdan şimdi.
Cevap sahibi+1 yılsoran kardeş, sen keyfi olarak bir dinin gerekliğini yerine getirmiyorum diyorsan cezayı göze alıyorsun demektir. Kural şudur iki ezan arası o gusul abdesti alınacak ki namaz abdesti alıp namaz kılınsın anladın mı?
Soran+1 yılbu zamana kadar tek bir insanın dinden çıkmasına sebep olmadım. hidayet konusun da yardım ettiğim çok insan oldu .uslubun için teşekkür ederim zamanında bende herşeyi kurallarına göre yaşadım bana soru soran anlamaya çalışan hiç kimseye git burdan senin gibiler gibi ithamlarda bulunmadım .
Cevap sahibi+1 yılOnu sana yazmadım araya giren elemana@yardımisteyen nickli kullanıcıya yanlış anladın. Sana cevabım son yorumda yazıyor
Soran+1 yılpardon. ya sen yanlış biliyorsun konun piri hocam cünüp olduğunu anladığın anda derhal gusul abdesti almak zorundasın hatta su yoksa teyemmüm almam gerektiğini söylemişti yaşım küçüktü hocalarımı annemi babamı kahraman olarak görüyodum her dediğini doğru kabul ediyordum neden diye hiç sormadım
Cevap sahibi+1 yılHayır doğru olan benim yazdığım. İki ezan arası. Mantıklı açıklamasıda namazla alakalı.
O hoca sana yanlış bilgi vermiş. Merak etme herşeyin mantıklı açıklaması var. Her söylenen inamamak seni daha gerçek müslüman yapacak.
Cevap sahibi+1 yılZaten bu İslam dininden uzaklaşmalar ve dinden soğumalar herşeye mantıksal cevap bulmazsın diyen cahil müslümnalr yüzünden oldu. Herşeyin mantıklı açıklaması var merak etme. Kuranı kerim de bile gözünle görüp kalbinle tastik edip sonra inanıcksın. yani oKuyacaksın buna mantıkla ikrar getireceksin şüphe bırakmayacaksın. yoksa kitapta bu yazıyor he öyle demek olmuyor. Fakat bir kuralı yada farzı yerine getirmiyorsan bunun cezasıda sana ait.
Cevap sahibi+1 yılGuslün farzları, ağzı, burnu ve bütün vücudu birer kez yıkamak üzre üçtür. Gerisi tefferuattır niyet etmek sünnettir. Sen akli selim bir müslümansan zaten ne niyetle o banyoyu yaptığı yaptıgını biliyorsun. Gerisi tefferruat.
- +1 yıl
Cevaplayan; yardımisteyen kendini bilgini kendine sakla. Soruyu soran mantıklı açıklama bekliyor senin gibiler yüzünden bu insanlar dinden çıkıyor. Boş boş şu güzel İslamiyeti şarta şurta baglamadan önce mantığını yaz. Niyet etmek farz değildir. Gitburdan şimdi.
yazmışsın kendi düşüncemi kendime saklayacaksam bu sitenin manası nedir. bence sen bu soruya cevap vermeden önce. islam dininde neler farz neler sünnettir araştır arkadaşım. son yorumum bu boşuna cevaplama umursamam bile.
Cevap sahibi+1 yıl}nan ki senden iyi biliyorum. Sunnetide farzida senin gibi sekilciler bu dini bu hale getirdi. simdi benimle tartismadan gercekleri gormeye calis Allah mantiga aykiri sekil olsun diye bir r seyi farz kilmadi herseyin bir aciklamasi var .Ve mantikla acikladim dinin guslunu sen sadece sekille acikladin ben beyinle dinime sahip ciktim haydi sende mantikla acikla sonra yaz
+1 yıldin felsefe degildir dogmatiktir tartisilmaz ya inanirsin ya inanmazsin sana bagli bisey ama islami iyi anlarsan zaten en mukemmel din oldugunu anlarsin inandigun dine sacma dersen asil sacma sen oluyorsun cunku...
10 Yorumla
+1 yılAllah'ın O'na isyan edene bile rızık verecek kadar merhametli olmasını kabul etmek gerekir ki insan beyni anlayamaz mantıklı gelmez bize zaten
09 Yorumla
Soran+1 yılbizim beynimiz anlayamaz diyip işin içinden çıkmak ne kadar doğru sence ?
- +1 yıl
peki açıklama yapıp beni aydınlatabilir misin,adalet iyilik merhamet gibi kavramların mantığını bana anlatabilir misin ?
Soran+1 yılneden ?
- +1 yıl
işin içinden sıyrılmak yerine araştırmaktan bahseden sensin çünkü
Soran+1 yılaltın kural diye bir olay var örn hırsızlık yapmak kötü bir şey çünkü sana ait olmayan bir şeyi emek harcamadan alıyorsun
- +1 yıl
emek harcamak zorunda olduğumu kim söyledi peki.pekala istediğimi istediğim zaman alırım(çalarım)
mantıklı mı bu.başkasının yaptığı dururken neden kendimi yorup çaba gösterip yapmaya çalışayım ki hazır alırım
Soran+1 yılhırsızlık gerçekten düşündüğü n zaman sana mantıksız geliyormu yoksa beni zor durumda bıraktığını sanarak sonun da hıı bakk aynı şey işte demeyemi çalışıyorsun .
- +1 yıl
diyorum ki mantık gereklidir ama yeterli değildir bu hayatı anlayabilmek adına.sorgulamak güzel ama mantık olmadığını düşündüğün herşeyi saçma bulmak doğru değil bazen duygularını da devreye sokmak gerek mantıksız ama duygusal boyutta doğrular vardır hayatta.İnanmak da öyle mesela.İnanmak mantıklı değil duygusal hissel birşeydir o yüzden mesela "Neden inanıyoruz" diye soramıyoruz.bilmiyorum konu amacından saptı mı ama işin özeti yaratılan her zaman yaradanın mantığını anlayamaz illa açık verir
Soran+1 yılcevabın için teşekkür ederim bazı şeyleri sorgulamak en doğrusu belkide
+1 yılislam dini saçma degilbazı insanların kendi yarattıgı saçmalıklar var o kadar
07 Yorumla
Soran+1 yılAfrika da somali de 21. y y da açlıktan insanların ölmesi sadece benimi rahatsız ediyor adaletin eşit dağıtıldığımı düşünüyorsun buna rağmen .
- +1 yıl
zenginler neden zengin hiç düşündünmü soran kardeşim
Soran+1 yıldüşündüm ve şu sonuca varıyorum taktir edersen zengin insanlar yardım ederse o insanların karnı doyuyor etmezlerse aç kalıyorlar. sence o insanların karnının doyup doymamasının zengin insanların elinde olması adaletli mi ?
- +1 yıl
biz buna imtihan diyoruz
Soran+1 yılinsanlar bebekler açlıktan ölüyor diyorumm ölüyor. buna ne diyorsun
insana zarar veren hiç bir şey kuranda yazmaz...allah o kuralı koydusa mutlaka faydası vardır...
00 Yorumlaislamda saçmalık diye bişey yoktur, saçma insan vardır
10 YorumlaDinde mantık aranırsa, zaten o zaman mantıksızlık göze çarpar.
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılAllahü teala hakimdir, yarattığı her şeyde nice faydalar vardır. İnsan aklı bunları anlayamaz. Akıl ancak alıştığı, duygu organları ile aldığı bilgileri ölçer, kavrar.
10 Yorumlamantık aramana gerek yok zaten herseyın cevabı Kur'an-ı kerımde var
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılya inanırsın, ya inanmazsın. bu kuralını sevmedim istemiyorum kalsın diyemezsin inanıyosan.
32 Yorumla- +1 yıl
Şiddetle artıladım..
- +1 yıl
özet gecmissin yirin <3
9 yasinda cocukla evlenen peygamberleri var sence nasil bir din?
40 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılla bi git sacmalik dinimizde yok sacmalik sensin
21 Yorumla
Soran+1 yıl:)
+1 yılBazen oluyor ama şu an aklımda değil
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBen sadece allahın varlığına inanıyorum.
40 Yorumla
+1 yılSaçma gelen bişey yok .s
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBana saçma gelen bir ton şey var.
60 Yorumla
+1 yılSaçma gelen bir şey yok.
10 Yorumla
+1 yılkomple
64 Yorumla- +1 yıl
katildim.
- +1 yıl
yatacak yerin yok
- +1 yıl
he.
Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Dinde mantık aranmaz
40 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılsaçma olan ne?
06 Yorumla
Soran+1 yılmesala gusül abdesti ben zaten temiz biriyim 3 kere ağzıma 3 kere burnuma su vermemin bir anlamı var mı ?
Cevap sahibi+1 yılo zaten manevi bir temizliktir.gusul abdesti insanı cunup olmasını önler.cunupluktan kurtulmak için abdestimi alıyım diye yıkanma hissi verir,böylece yıkanıp temizlenmiş olursun.
Soran+1 yılBen Allaha inanıyorum gusul abdesti almıyorum kendimi manevi olarakta bir gram suçlu hissetmiyorum.
Cevap sahibi+1 yılmüslümanlara gusul abdesti emredilmiiştir.sen müslüman değilsin,sanırım diğer dindekilerde almıyor.müslümanlığa inanmıyorsan burda çelişkili bilemem ne deme.sizin dininiz size bizm dinimiz bize.
Soran+1 yılmerak ettiğin şeyleri sorunca dinden çıkıyorsun yani öylemi diyorsun Müslümanım. sadece Allahın verdiği akılı hakkıyla kullanmaya çalışıyorum yaptığım şeyleri bilinçli bir şekilde yapmak istiyorum sorgulamadan irdelemeden yapamıyorum elimde değil gerçekten
Cevap sahibi+1 yıliyide kardeşim sana bir kitap gelmiş Allahtan eğer buna inanıyorsan yazdıkların hepsine inanmak gerekir.gusul emredilmiş diyorum,almıyorum ve almadığım için suçlu hissetmiyorum diyorsun.eğer rahatsız olsan suçlu hissederdin kendini.sen sorgulamış ve sonuca varmışsın zaten.
Gizli Üye(30-35)+1 yılherşey
50 Yorumla
Devamını Gör(18)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026