Suzce Osmanlı tahtindan en beceriksiz en bilgisiz padişah kim neden
Cevabın nedir?
+1 yılOsmanlı Tarihi'nin (Tarih Bölümü mezunuyum) beceriksiz ve bilgisiz padişahı diye bir tabir cümle karalama aşağılama yaftalama kabul etmiyorum !! bu ataya cedde soya hakarettır ! dogrusuyla ve yanlışıyla atana sahip çıkacaksınkı senı benliğinden koparmak isteyen yabancı güçlere ve fikirlere karşı durabilesin !!
yabancı misyonerlerin yapmaya çalıştığı ve sanırımbaşarmış olduğu bilinen en eski yöntem
bir milleti kimliksizleştirmek istiyorsan tarihinden koparacaksın !!
atamıza dedemize soyumuza hakaret eden yanlış taraflı subjektif tarih kıtapları yayınlamakla bunu başardılar
şimdi Abdülhamid'e Vahdettin'e hakaret eden cahillerle karşılaşıyorum
gerçi M. Kemal'e hakaret eden bile varken onlara hakaret edenlere şaşmamalı !
ne olursa olsun ne yapmış ne yapmamış olursa olsun onlar bizim ATALARIMIZ ve 500 yıl önce yaşadılar ve öldüler şimdi onları eleştirmenin hakaret etmenin yaftalamanın iftiralamanın karalamanın anlamı yok !!
beceriksiz ve bilgisiz cümlesini kabul etmiyor ve deneyimsiz ve imkanları kısıtlanmış padişahlar olduğunu kabul ediyorum
ATANA SAHİP ÇIK TÜRKİYE !!!10 Yorumla
En İyi Cevaplar
Becereksiz demeyelim. Zaman ilerledikce fransız ihtilaliyle de ilerleyen milliyetçilik fikrinin etkisiyle cok uluscu yapiya sahip oln osmanli gibi bir cok devletin yıkılışına ya da sarslmasi zamanin bir kuraliydi. Cumhuriyetle ya da manda himayeyi kabul etmeyen kendini osmanlida azinlk gören ingiltere ve rusya gibi ülkelerin galyanina gelen bir halkin ayaklnmsyla Osmanlı Devleti çöktü. Ama Vahdettin mahvettin espirisi de vardi son padişah gibi. III. Selim ne kadar kadın düşkünü olarak bilinsede gayet iyi başarıları vardır mesela kıbrıs ın fethi gibi venediklere karşı başarı elde etmiş ve ticari ilerlemelerde bulunmuştur
10 Yorumla
- Diğer konusunda 956 cevap paylaştı.
+1 yılbeceriksiz değil de artık çevrelerindeki insanların kurbanı mı oldu diyelim ya da başka şeyler.. osmanlı iyisiyle kötüsüyle tartışılmalı..600 sene şeriatla yönetildi diyorlar ee şeriat ALLAHIN kanunu demekse ALLAH tan başkası can almamalı.. ben böyle biliyorum.. ee osmanlıda taht için kardeşini çocuğunu öldürenler vardı.. yok devlet bekasımıymış yok iç güvenliği sağlamakmış filan bahanelerine de inanmıyorum.. böyle şeriat olmaz.. halka şeriat ama sarayda her türlü serbestlik!!
tabii bir çok neden var yıkılması için.. teknolojik gelişmeleri takip edememesi., padişahların yabancı kadınlarla evlenmesi bile bu çöküşü hazırlayan sebeptir...01 Yorumla
Bence 2. Selim, başa geçtikten sonra kendını karı kız alkole vermiştir ve osmanlının çökme dönemi onun sayesinde başlamıştır, 2. selim başa geçtikten sonra bir süre sokullu mehmet paşa idare etmiştir oda vefat edince iyice çöküş dönemine geçmişiz.
01 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
8
Cevap
22Cevap
- Diğer konusunda 700 cevap paylaştı.
+1 yılSon dönem padişahların çoğu beceriksiz ve pasiftir. Nedeni valide sultanların yönetime ortak olmak istemeleri ve entrika çevirmeleri. Oğullarının padişah yapılması için isyan çıkarır, kontrol eder, devlet dengeleriyle oynayıp dururlardı. Deli İbrahim en güzel örnektir. Hem deli hemde annesinin sözünden çıkmayan biriydi. Tahtta günlerle sayılabilecek kadar kalmış o kadar kısa süre zarfında bile kendi söz sahibi olamamış validesi yönetmiştir.
06 Yorumla- +1 yıl
Okuduk tez bile yazdık hakkında. Sen yazdığımı dikkatli okusan daha iyi olurdu kardeşim. Çoğu dedim hepsi demedim. Yeniçeri ocağını kaldıran 2. Mahmud, 1. Abdulahmid, Genç Osman, 3. Selim Abdulmecid bunlar hem ıslahatçı hemde başarılı kimselerdi. Geri kalanı boş rüzgar valide sultanların etkisi altında müziğe eğlenceye düşkünlerdi saltanatlarıda 1-3 yıl arasında sürdü gitti.
- +1 yıl
tarihi bu günden bakarak değerlendirmek ne kadar rahat dimi... o günün şartlarında hangi imkanlar veya imkansızlıklarla devlet yönetilmeye çalışılmış acaba tezinde bundan da bahsetmişsindir umarım. bu bahsettiğin insanların en beceriksizi şuankilerin bikaçını birden tek cebinden çıkaracak hem birikim, hem de bilgi sahibiydi ama bazen imkansızlıklardan etrafının sarılmasından hareket alanın kalmamasından dolayı yapman gerekenleri yapamayabilirsin. bu beceriksiz dediklerinizin yerinde olsanız nasıl bir deha sergilerdiniz merak ediyorum.
- +1 yıl
Birincisi ben şu an kilerle onları karşılaştırmadım ikincisi Osmanlıya karşı bir garezim yok. Ancak kökten bir şekilde bütün padişahları ateşli bir şekilde savunulurken başarılarla dolu yakın tarihte ki devlet adamlarının adının nefretle anılmasını anlamış değilim. Sözüm ona padişahları dönemin şartları falan ile değerlendirin demişsin evet bir bilim olarak tarih bunu söyler ve dönemin şartları ile değerlendirirken tarih biliminin diğer bir kuralı yani bilim olmasından öte gelen diğer bir özelliği somut veri ve sonuçlarla deneye tabi tutulması hususunu unutmamak lazım. Deney sonucu başarısız ve beceriksiz bir çok padişah ortaya çıkar. Lale devri padişahlarının zevk sefa düşkünü ve millet ve devletten soyut yaşadığını bildiğimiz halde bunları dönemin şartları bahanesiyle tarih ve kamuoyu nezdinde çaresizlikten öyle olmuşlar diye bir safsatayla koruyamayız. Birincisi tarih pozitif bir bilimdir ikincisi bilimde romantizm değil realizm etkindir. Duygularla hareket edemeyiz.
- +1 yıl
Bir kaçtanesi aklı başında değildi onlara sözüm yok ancak başarısız olarak tarihe geçen bir çok padişahın kontrolü belirttiğim gibi validelere ve sadrazamlara bırakmasıda kendi kişisel hatalarıdır. Bu kişisel hatalar sebebiyle son 300 yılda nerelerden nerelere geldiğimizi ve aşağı yukarı 90 sene öncede zor bela bu yarım adaya tutunduğumuzu hatırlatırım. Milyonlarca vatan evladı yemende can verirken "Yemen Bizim Neyimize? Şivan Düştü Evimize" diye türkü yakarak can verdi. Evet o bazı padişahların dönemin şartıdır diye arabistanda mısırda galiçyada sinada yemende 10 milyona yakın vatanevladını ölüme göndermesi kişisel hatalarıdır. O kadar insan oralarda can verdi anadoluyu güç bela 200 bin kişiyle savunduk hemde o sonuncu padişaha rağmen. bitmedi 1950 ye kadar halk açlıkan ölürken borç parayla yaptırdıkları sarayların o şahşahalı debdebeli yaşamlarının bedelini ödedik. Realist olalım duygusallığa gerek yok osmanlı yavuzdan fatihden kanununiden ibaret değil. İyisi gibi kötüsüde oldu.
Diğer konusunda 320 cevap paylaştı. Osm. Yıkılması da padisahlarla alakali değildir. Renonsans en büyük etken daha sonra ekber ve ersad sistemidir. Padişalar özel olarak yetiştirilir bilgi beceri sahibi edilirlerdi. Hiç kimse koskoca bir devleti cahile teslim etmez. Cocukluklarindan itibaren yetistirilirlerdi.. ve buradaki insanlardan çok dil bilir. Farkli zanaatlarla uğraşırlardi..
02 YorumlaOsmanlıda beceriksizini bilmem ama bilgisiz padişah olduğunu hiç sanmıyorum her doğan çocuk kız veya erkek olsun saray adabı ile yetiştirilir. dini ilimler ve devlet yönetimi hakkında neredeyse eksiksiz bir şekilde eğitilirler di. IQ sevilerine karışamam ama nabza göre şerbet ikram ettiklerini bilirim her birinin en az ikinci bir dil konuşması da ayrı.
00 Yorumla- Diğer konusunda 24,9b cevap paylaştı.
+1 yılHepsi bitti sıra Osmanlı Devleti'ne geldi anlaşılan. Biri çıkar Vahdettin hain der, biri çıkar yok karı peşinde öldü der. Dershane kitaplarını iyi ezberlemissiniz. Bi. araştırın bakalım o yayınlardaki bilgiler kimlerin kaleminden çıkıyor. Yıllardır aynı terane. Kendi tarihinizi kötülemeye aynen devam.
10 Yorumla
+1 yılhepsi ama en fazla yavuz sultan selim. yok yere alevileri katletmiştir
416 Yorumla- +1 yıl
@codeblue @murat1994 osmanlıda kürtler hiçbir sıkıntı yaşamamıştır ulusal anlamda. ama ben kürtler sorun yaşamadı diye alevilere yapılan katliamları görmezden gelemem kimse kusura bakmasın
- +1 yıl
@murat1994 bak ne diyor amin maalouf “Koca koca laflar etmeye meraklı siyasetçiler ne derse desin. “Ülken senin için ne yapabilir diye sorma, sen ülken için ne yapabilirsin, onu düşün..” milyardersen, üstelik kırk üç yaşında ABD başkanı seçilmişsen bunu söylemek kolay! ama ülkende ne çalışabiliyor, ne tedavi olabiliyor, ne barınabiliyor, ne eğitim alabiliyor, ne özgürce oy kullanabiliyor, ne görüşlerini ifade edebiliyor, ne de sokaklarda dilediğin gibi dolaşabiliyorsan, John F. Kennedy‘nin bu meşhur sözü kaç para eder ki? beş para etmez!”
- +1 yıl
@codeblue ben geçmişte chpliydim ve araştırarak hdpli oldum o yüzden doğruların ne olduğunu bildiğim için burada akıllanması gereken ben değilim sensin
- +1 yıl
@codeblue atatürkün gerçek yüzünü görebilirsen sen de benimle aynı görüşe sahip olursun emin ol. kemalist anlayış insanların beynini köreltmiş ne yazık ki
- +1 yıl
@codeblue öyleyse ırkçısın türkiyede sadece türkler olsun türk olmayanlar da türkleşmeyi kabul etsin istiyorsun
- +1 yıl
@codeblue konuşacak birşeyin kalmadı ki yalanları nereye kadar savunacaksın gerçekler ortada gözünüzü kapatmışsınız görmemek için resmen
Osmanlı padişahları becerileriyle bilinirler. Beceriksiz diye sormasaydın çok iyi olurdu. Notunu kırdım
35 Yorumla
+1 yılsarı selim kesinlikle zaten bayezıt ve mustafa yaşasa kendisi zaten tahtı göremezdi süleyman dan sonra çok başarısızdı gerçekten ancak arkadaşın da dediği gibi osmanlı nın yıkılmasını padişahlara bağlamak saçma
01 YorumlaDiğer konusunda 4,7b cevap paylaştı. Aslinda osmanlida bilgisiz padisah yok sadece bagnaz anlayisin esiri olmaya devam eden ve diger devlerlerin gerisinde kalan cehalet kitlesi olusturdurlar.. ve şu an yine aynisini yapiyorlar... cehallet olgusu üzerimizde kara bulut gibi..
02 Yorumla3. Murat derim. Kendileri 1575te dünyanın ilk rasathanelerinden birini meleklerin bacakları dikizlendiği gerekçesiyle denizden topa tutturarak yıktırmıştır.
04 Yorumla- +1 yıl
aa yeni duydum.. harbi büyük cahilllikmiş...
- Diğer konusunda 2,8b cevap paylaştı.
+1 yıl2. Selim. Mustafa tahta çıksaydı, bugün Osmanlı Cumhuriyetinde yaşıyor olabilirdik :)
03 Yorumla- +1 yıl
En azından günümüz Türkiye'sinin sınırları çok daha geniş olurdu ve Avrupa'nın imtiyazlarına ihtiyaç duymazdık.
2. Selim , karı kız peşinde dolaşır içki içerdi diye bilgim var.
03 YorumlaDiğer konusunda 1b cevap paylaştı. Vahdettini hain sanan arkadaşlar var hala :)) Kanuni. sanılanın aksine toprak kaybı ondan sonra başlıyor ve dagılma dönemini çok etkiliyor
12 Yorumla- +1 yıl
Osmanlı revolutimary denen kişinin tarihi değil onun tarihi belli değil ;)
muhteşem yüzyıl izleyip Osmanlı İmparatosluğu hakkında bilgi sahibi olduğunu sanan zavallılar... diyesim geldi...
00 Yorumla
+1 yılBeceriksiz olmalarina ihtimal vermiyorum. Cunku dogan cocuklar sarayda saray adâbi ile yetistirilir her turlu egitim verilirdi.
01 YorumlaOsmanlı Padişahlari herbiri evliya değerinde onları yargilamak bize mi kaldı
02 Yorumla- Diğer konusunda 1,5b cevap paylaştı.
+1 yılHer ne kadar selim demek en mantiklisi olsa da kanuniyide pek sevdiğim söylenemez.
01 Yorumla Diğer konusunda 737 cevap paylaştı. Vahdettin hain değildir.. peki sana göre kimdir en beceriksiz bilgisiz
11 Yorumla- Diğer konusunda 474 cevap paylaştı.
+1 yılNe hakla becerisiz, bilgisiz diye kötü ithamlarda bulunuyosun sen bre zındık !
Tez kellesi vurula.05 Yorumla- +1 yıl
Uza.
- +1 yıl
yıkıl karşımdan.
+1 yılyavus sultan selim miydi neydi bir anısın duymustum adam anormalmis baya
12 Yorumla- +1 yıl
Yavus 8 yılda 80yıllık iş yapmış bir padişahtır sanatarih desi verenin ben taaa... neyse
+1 yılkim iyiydi kim kötüydü bilmem ama iyi olmuş böyle olması be bro
01 Yorumla
+1 yıl3. selimdir.. zaten hamam da karı kovalarken düşüp ölmüştür
19 Yorumla- +1 yıl
Aasddsfg
- +1 yıl
ben 3 diye biliom. ama zaten diğeri de farksız elinde flütle kendini korumaya çalışırken öldürüldü..
- +1 yıl
zaten benim görüşüm hürremin girişi osmanlıyı çamura batırdı... bir ara silkmeye çalışan oldu ama pek işe yaramadı.. şu da bir gerçek ben 3 osmanlı padişahı hriç hepsini çok severim.. bu ikisi bir de abdülaziz
- +1 yıl
ilgilenmek ne kelime her an onla yaşarım zaten :)
- +1 yıl
inanmayacaksn ama ilk türk masondur... vahdettinin kitabında geçiyor
+1 yıldeli bir padişah vardı sanırım adını hatırlayamadım
03 Yorumla- +1 yıl
olabilir banada 4. deli mustafa gibi gelmişti
- Diğer konusunda 3,1b cevap paylaştı.
+1 yılkanuniden sonrası genelde beceriksiz...
04 Yorumla- +1 yıl
genelde deneyimsiz diyelim sancağa çıkma usülünün kaldırılmasından dolayı !
- +1 yıl
yok o 1. Ahmet kafes usulünü getiriyor ama 1. ahmete kadar yine bir duraklama var osmanlıda.. kanuni öldükten sonra 2. selim çıkıyor tahta sonra 3. murat vs vs ama zaten bunların dönemine sokullu mehmet paşa dönemi deniliyor. o ölünce duraklama dönemi diye tabir edilen döneme giriliyor.. yani 3. selimden itibaren bir beceriksizlik var ve sonraki kafes usulü ekber ve erşad sistemi olsun osmanlı git gide kötüye gidiyor.. ama osmanlıyı bitiren en temel sebep batının gerisinde kalmaları... batı geliştikçe osmanlı geriye gitti yeniçeriye dahi söz geçiremeyen bir devlet oldu :/
- +1 yıl
@standartdışı
Beceriksiz bir padişah yoktu bence
22 Yorumla- +1 yıl
sen oturursan kalkacakmış @123nora
Muhteşem yüzyıl yüzünden kanuni gözümde 👎
04 YorumlaÖyle biri yokki hepside Mübarek.. Maşallah
01 Yorumlaosmanlida beceriksiz padisah yoktu
12 Yorumla
+1 yılVahdettin denen hain
32 Yorumla- +1 yıl
Revolutionary denen arkadaş beni engellemişsin ama osmanlı tarihinde ki bütün alevi katliamlarını osmanlı devleti kürtlerle birlikte yapmıştır :)
+1 yıl5. Cenabettin
10 Yorumlahohanyeaaah
10 Yorumla
Devamını Gör(15)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri