İnsanlar, aslında insan olmayı seçmiş midir?

Bir insan şunu dese : “Allah beni neden yarattı, ben yaratılmak istemiyordum, cehennemi de cenneti de istemiyorum.” Buna gelecek cevap ne olabilir?

Soru provokatif değil, kaldırılmazsa da sevinirim...

Kısa bir zihin cimnastiği yaptığımda farklı şeyler geliyor zihnime.

Allah Kerim'dir ve Allah her şeyi bilendir, yani ilim sahibidir. İlmin asıl kaynağı O’dur.

O zaman, Allah kainatı yaratıp, insanları yaratırken, zaten kimlerin neleri yapacağını, kimlerin cennete gidip gitmeyeceğini biliyorken, neden insanları yarattı? Buradaki ince çizgi, aslında bizlerin sınava tutulması, yahut Allah'ın bilinmek istemesi dışında bir şeydir. Ben bunların dışında sadece zihin yorarak bir cevap arıyorum.

Yaratılmış her bir zerrenin hakimiyeti O'na iken, yaratılan her bir insanın neler yapabileceği, kaç adet nefes alabileceği O tarafından biliyorken, yapacak olduğumuz doğru ve yanlışları da zaten biliyorken ve sadece bizlere verilmiş olan irade, hatta onun da bizim seçimlerimize ve zaten olacaklara dair irade belli iken Allah neden insanı bilinen bir şeye yöneltir?

Hiçbir şey ortada yok iken, hiçbir şey yaratılmamış iken, insan yahut ruh yaratılmamış,'' düzen '' kurulmamış iken, madem iyilikler ve güzellikler olduğu kadar olumsuzlukları da olacaktır, bunların en başında, Allah hiçbir şey yapmasa olur muydu?

1 kişi bile cehenneme gidecekse, bu hayal kırıklığı, bu fecahet en başından yaratılmayabilirdi.

Neden peki, neden?

Zihnimi yordukça aklıma '' insan neden kusursuz değil ki? '' sorusu geliyor.

İnsan neden kusursuz olacak ki? Kusursuz ve hatasız olarak melekler yaratılmış zaten.

İnsana ise iki yol imkanı vermiş. Eğer ki dine uyarsak meleklerden mertebeli, eğer ki dine uymaz isek de meleklerden daha aşağı mertebeleneceğiz. Yani asıl mevzu özgür irademiz, seçtiğimiz yollar ve gideceğimiz mekan. Bu da zaten imtihan olmuş.

Tam bu esnada bir kırılma noktası var, biri çıkıp diyebilir ki '' ee, ben melek olsam olurmuş aslında, neden insan oldum ki?''

Ya da, soru başlığımdaki cümleyi kurabilir.

O zaman, insanlar yaratılırken insan olmayı seçmiş, bu esnada yaşadıkları ise gayb aleminde silinmiş, bizlerse hatırlamıyor olabilir miyiz?

Bir vaizin konuşmasında buna benzer bir tasviri vardı, keşke kaydetseymişim, şimdi bu sorunsalı zihnimden geçirirken tam olarak sonuca ulaşamıyorum.

Sizler ne düşünüyorsunuz?

Güncellemeler
+1 yıl
İnsan, fıtri manada insan vasıflarıyla donatılmış şekilde yaratıldı. Yani zaten insana bahşedilen vicdan, ahlak, beceriler ve nice meziyetlerle donatıldı ve insan olarak yaratıldı. İnsan olmanın da gereği olarak kulluk görevine nail olundu.

Allah canlı cansız bütün varlıklara hikmet lisanıyla hitapta bulunmuş ve onlara özel işlerinde uygun bir istidat ve kabiliyet verilmiştir.
=>
Güncellemeler
+1 yıl

Yani aslında insanoğlu insanlık vasfıyla ve ettiği şahitlikle bir söz vermiştir Rabbına, o söz ile dünyaya gelmiş, verilen donanımlarla da dünya sahnesindeki rolüne bürünmüş, sonrasında da gidişatın yolunda iradesiyle kendisine bir yol çizmiştir, onu ahirette mertebelendirecek…

Hayırlı geceler, katılım için teşekkür ederim ^^