İnsanlar da insani özellikler kaldı mı?

Şöyle düşünüyorum da , büyüdükçe istemeden de olsa günah da işledik , çok şeye şahit olduk. Zaman geçtikçe temiz yaradılışımın üstüne hep bir leke düştü. Hep en ufaktan başladı. Yalanlar söylendi , aldatmalar oldu , çekememezlikler , kavgalar, zina yapmak , ah almak , kul hakkına girmek. Kısaca hep bir şekilde günah işleyenleri ya işittik ya gördük. Kimi günahları da bizler işledik. Ve fark ettim ki zaman geçtikçe mutlu olduğumuz şu hayattan bezmeye başladık. Çocukken hayatta kalmanın yaşamanın ne mutlu bir duygu ve heyecanı vardı. Şimdi gördüklerimizden duyduklarımızdan o kadar utanç duyar olduk ki böyle bir hayatın içinde olmak bize mutluluk değil , huzursuzluk veriyor. Kısaca kirlendikçe mutsuz olduk. Şimdi bakıyorum da , insanı insan yapan şey. Merhamettir. Vicdandır. Empatidir. Saygıdır. Dürüstlüktür. Ahlak ve edeptir. Bakıyorum da bu özellikleri gördüğüm pek de insan kalmamız. Şimdi soruyorum sizlere , bu özelliklere sahip değilse insanoğlu , insan değilse nedir. Kendimizi mi unuttuk , insan olduğumuzu mu , yoksa neden var olduğumuzu mu. ya da dünyaya fazla mı aşık olduk …..

İnsanlar da insani özellikler kaldı mı?