Evde yorgan yıkamaya çalışıyorum. Yün yorgan yıkama ile pamuk yorgan yıkama arasında fark var mı?Yorgan Nasıl Yıkanır, Yorgan Temizliği Nasıl Yapılır?Çift kişilik yorgan yıkama için pamuklu yorganıma zarar gelir diye korkuyorum. Yorganımı çamaşır makinesinde 30 da mı yıkayayım, 40 da mı? Temiz olsun ama bir de deterjan olarak Rinso, üstüne de yumuşatıcı mı dökeyim?
Tekrardan merhaba, çoğu evde yorgan yıkamak adeta bir problemdir. Kimisinin çamaşır makinesinin kilogram kapasitesi azdır kimisi bu işlerde acemidir kimisinin de yorgan yıkama programı olmadığı için hangi programda yıkama yapabileceğini bilmemesinden geliyor bu. İlk önce elyaf yorgan, ipek yorgan, pamuk yorgan ve yün yorgan nedir onu öğrenelim ardından nasıl yıkanmaları gerekir onu görelim.
İpek Yorgan Nedir?
İpek Yorgan Nasıl Yıkanır?
İpek yorganların iç dolgusu tamamen %100 doğal ham ipeklerle doludur. Piyasasına bakıldığında fiyatları çok değişkenlik gösterir. Bunun sebebi de kullanılan ipeğin kalitesidir. Eğer kaliteli bir ipek ise yorganın dikim aralıkları geniştir. Fakat kalitesiz bir yorgan ise ipekler birbirine tutunsun siye dikişler oldukça sık bir şekilde atılır.
Elyaf Yorgan Nedir?
Elyaf Yorgan Nasıl Yıkanır?
İçerisinde pamuğa benzer petrol artıklarından üretilme beyaz maddeler bulunmaktadır. Sentetiktir. Oldukça yumuşak bir dokusu vardır. Isıyı muhafaza eden bir yapısı vardır bu özelliğiyle kullanan kişi sıcacık bir şekilde uyuyabilmektedir. Elyaf yorganın farklı modelleri vardır kimisi ince ve yumuşak kimisi ise daha kalın olabilmektedir.
Yün Yorgan Nedir?
Yün Yorgan Nasıl Yıkanır?
Genellikle Merinos ismi verilen koyun yününden yapılırlar. Soğuğa ve sıcağa karşı oldukça dayanıklı bir yorgan tipidir. Bu yüzden uzunca yıllar boyunca kullanılabilirler. En pahalı yorganlar arasındadır. Ancak soğuk ve sıcağa karşı ne kadar dayanıklı olursa olsun suya karşı oldukça dayanıksızdır. Yıkama yaparken dikkat edilmelidir.
Pamuk Yorgan Nedir?
Pamuk Yorgan Nedir?
Neredeyse her alanda kullanılabilen bir madde olan pamuk tabi ki yorgan yapımında da vazgeçilmez bir nimettir. Doğal yapısı sayesinde doğal bir yalıtıma sahiptir. Yün yorganlara nispeten sıcağı daha az tuttuğu için yaz aylarında kullanımı daha popülerdir.
El Yapımı Yün Yorganlar Nasıl Yıkanmalıdır?
El Yapımı Yün Yorgan Nasıl Yıkanır?
Yün yorganlar yıkanacağı zaman yapılması gereken ilk şey yorganın kılıfını sökmek ve yünleri bir nevresimin içine doldurup ağzını bağlamaktır. Ardından makinenin içine güzelce yerleştirmektir. Makineniz 9 kilo ve üstüyse rahatlıkla yıkayacaktır. Program olarak yün programı varsa yün programını seçin. Eğer yoksa Hassa yıkama, narin yıkama hatta elde yıkama programını da kullanabilirsiniz. Su derece sıcaklığı soğuk en fazla 30 derece olmalıdır. Deterjan seçimi olarak bu tip şeyleri yıkarken sıvı deterjanlar kullanmak daha mantıklıdır.
Rinso Sıvı Aloe Vera Deterjan
Önerebileceğim deterjan ise Rinso Sıvı Aloe Vera olacaktır. Sıvı deterjanlar bu tip suya hassas ürünlerde daha iyi iş çıkarmaktadır. Ayrıca kesinlikle yumuşatıcı ekleyin bu deterjana yardımcı olacaktır. Yıkama bittikten sonra en yüksek devirde sıkma yapabilirsiniz bu yünün sudan kurtulmasına yardımcı olacaktır. Kuruturken direk güneşe sermeniz iyi olmayacaktır. Serin yerlerde ara sıra ters süz yaparak tamamen kurutmak daha iyi olacaktır.
Elyaf Yorganlar Nasıl Yıkanmalıdır?
Çift kişilik elyaf yorganları yıkarken fazla bir şey yapmanıza gerek yok program olarak yorgan sentetik olduğu için sentetik programda yıkamak yeterli olacaktır. Derece olarak 30 derece yeterlidir. Deterjan olarak Rinso Sıvı Gül Suyu deterjanını kullanabilirsin. Yumuşatıcı eklemen iyi olacaktır. Yıkama işleminden sonra sıkma işlemini kesin yapmalısın. Ardından geniş düz bir şeyin üstüne sererek pencere veya oda kapısını açarak kurumaya bırakabilirsin. Zaten ip incecik bir şey en fazla 2 saate kurur.
Pamuk Yorganlar Nasıl Yıkanmalıdır?
Çift kişilik pamuklu yorganları kıyafetlere nazaran 40 derecede yıkamak daha makul olacaktır. Program olarak yorgan yıkama programını seçebilirsiniz. Kesinlikle yumuşatıcı kullanmayın kullanırsanız pamuğun nefes alma özelliği yok olabilir. Ayrıca sıkma ayarı da oldukça az olmalıdır. Aksi taktirde pamuğun yapısı bozulabilir ve topaklanabilir. Deterjan olarak Rinso Sıvı Aloe Vera kullanılabilir.
İpek Yorganlar Nasıl Yıkanmalıdır?
İpek yorganları yumuşatıcı kullanmadan varsa İpek programında yoksa hassas yıkama programında 30 derecede gönül rahatlığıyla yıkayabilirsiniz. Deterjan olarak Rinso Sıvı Gül Suyu kullanabilirsiniz.
neyi farkettim mi? çıkardım serdim ama makinanın girişinde kalan yerlerin rengi birbirine girmiş :( beyazların üstlerinde morlar falan var. makinaya büyük geldi sürtündüğü için olabilir sanırım. :(
Yün yorgan soğuk ve sıcağa dayanıklıdır. Fakat doğru programda yıkanmalı. Makinanın yün programında 30-40 derecede yıkanır. Pamuklu yorgan yıkayacaksan önce pamukları çıkarmak gerekir yoksa topak topak olmuş bir yorganla karşılaşma olasılığın yüksek. Pamukları çıkardıktan sonra hassas yıkama programını seçin yıkayın kurulandıktan sonra pamukları yerleştirin. Kolay gelsin.
Yünler için sıvı deterjanlar var elinde varsa onla yıka Eğer yoksa da jel deterjanla yıkayabilirsin. Deterjan Çok Koyma AMa yumuşatıcı bol bol koy Misler gibi Koksun Tertemiz mis gibi sarıl uyu
Korkma Korkacak bişey yok. Aslında Yorgan Banyoda duşakabin ya da Küvet varsa daha uygun Su içerisinde ayakla çiğnenerek Daha iyi yıkanır. AYlarcada kurumasını beklersin.
ya kedim işedi o yüzden makinaya atmak zorunda kaldım iyice temizlensin diye. bitti makina çıkardım yumuşatıcıyı fazla koymusum sanırım hem sabunluydu izde kalmıştı. ben de tekrardan attım 30 derecede ekstra durumalı deterjansız attım. umarım üst üste yıkamak zarar vermez. :/