Bilimsel Yöntem denince kimya laboratuvarları, karmaşık deneyler gelir akla ama aslında, hayatın pratiği içerisinde sürekli kullanıyoruz.
Örnek vereyim.
Olgu: Telefonunuzun şarjı dolmuyor. Neden?
Önce hipotez kurarsınız
Hipotez 1: Lan acaba tam takmamış mıyım?
Deney 1: takıp çıkarıyorsunuz, tık yok. Hipotez 1 patladı.
Hiootez 2: Lan acaba kablosu mu bozuk yoksa adaptörü mü?
Deney 2: başka bi adaptör ve kablo deniyorsunuz. Gene olmadı. Hipotez 2 de patladı.
Hipotez 3: teşefonun şarj girişinde mi bi sıkıntı var?
Deney 3: Aynı girişli başka bir telefonda deniyorsunuz. Ve evet, telefon şarj oluyor.
Sonuç: Telefonun şarj girişinde sorun var.
Hiç teoriden bahsetmedim mesela. Tek bir olgu üzerinden teori kurulamaz. Bir kaç olguyla beraber teori de kurabilirsiniz. Adaptörün ya da kablonun bozuk olduğu bir kaç olguyu daha tespit ettiniz diyelim.
Kuracağınız teori "telefonlar neden şarj olmaz?"
Teori: Telefonların şarj olmama nednei kablonun, adaptörün ya da girişin bozuk olmasından dolayıdır.
Bu teori çürütülebilir mi? Evet.
Mesela bir başka olgu çıktı karşınıza. 3 hipotez de tutmadı. Meğersem telefonun pili takılı değilmiş. O zaman teoriyi yeniler ve bu olguyu da eklersiniz.
Yani teoriler "daha hala teori* deyip kenara atacağımız akılyürğtmeler değildir. Gerçeği gösterir, var olanı en iyi açıklayandır.
Sizin de günlük yaşamınızda aklınıza gelen böyle basit örnekler var mı?
Örnek vereyim.
Olgu: Telefonunuzun şarjı dolmuyor. Neden?
Önce hipotez kurarsınız
Hipotez 1: Lan acaba tam takmamış mıyım?
Deney 1: takıp çıkarıyorsunuz, tık yok. Hipotez 1 patladı.
Hiootez 2: Lan acaba kablosu mu bozuk yoksa adaptörü mü?
Deney 2: başka bi adaptör ve kablo deniyorsunuz. Gene olmadı. Hipotez 2 de patladı.
Hipotez 3: teşefonun şarj girişinde mi bi sıkıntı var?
Deney 3: Aynı girişli başka bir telefonda deniyorsunuz. Ve evet, telefon şarj oluyor.
Sonuç: Telefonun şarj girişinde sorun var.
Hiç teoriden bahsetmedim mesela. Tek bir olgu üzerinden teori kurulamaz. Bir kaç olguyla beraber teori de kurabilirsiniz. Adaptörün ya da kablonun bozuk olduğu bir kaç olguyu daha tespit ettiniz diyelim.
Kuracağınız teori "telefonlar neden şarj olmaz?"
Teori: Telefonların şarj olmama nednei kablonun, adaptörün ya da girişin bozuk olmasından dolayıdır.
Bu teori çürütülebilir mi? Evet.
Mesela bir başka olgu çıktı karşınıza. 3 hipotez de tutmadı. Meğersem telefonun pili takılı değilmiş. O zaman teoriyi yeniler ve bu olguyu da eklersiniz.
Yani teoriler "daha hala teori* deyip kenara atacağımız akılyürğtmeler değildir. Gerçeği gösterir, var olanı en iyi açıklayandır.
Sizin de günlük yaşamınızda aklınıza gelen böyle basit örnekler var mı?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer