Bağımlı birisi psikolojisi nasıl atlatılır?

Dostum dediğim kız 11ay önce herkesi ansızın sildi hayatına kendinden 10 yaş büyük bi adamı aldı adamın namı zaten belli çok kızdık karsı cıktık ama bile bile ben onu sevgimle iyileştirecegim yaralarını sarıcam içinde koskoca iyilik var görüceksiniz dedi aylarca iletişim kuramadık hiçbirşekilde izin vermedi. Aylarca adamdan fiziksel şiddet görmüş psikolojik şiddet cok yoğun ve olası olarak adamda kendi gibi onuda bağımlı etmiş 11 ay sonra dostum içmiş geldi dertleştik , bihaftaönce ayrıldım ama her çağırdığında sırf içmekkkk için gidiyorum kopamıyoruz ama ben cok zarar görüyorum onu iyileştiremedim ben yara aldım diye içi çıkana kadar ağladı konuştum , sarıldım , lütfen biraz böyle kal dedi , paramparça oldum hastaneye yatmaya olumlu bakmıyor Hastanelik değilim kafamda bitiricem bırakıcam tek isteğim eski halime kavuşmak eskisi gibi gülmek ben delirmek istemiyorum ama psikolojimi toparlayamıyorum ne hissettiğimi bilmiyorum diyor psikolojisini nasıl düzeltebiliriz arkadasları olarak nasıl destek cıkabiliriz bu yolda ona ve istediği eski psikolojisine tamamen kavusabilirmi?
Bağımlı birisi psikolojisi nasıl atlatılır?