Bildiğimiz o çükk budama işinden bahsediyorum..
Sünnet olmayan bir müslüman günah mı işlemiş olur yoksa ne?
Sünnet olmayan bir müslüman günah mı işlemiş olur yoksa ne?
Sünet dediğimiz şeyin asıl ismi "hıtan" dır. Adı üzerinde sünnettir ama tüm semavi dinlerin ilk kaynağı olan hz İbrahim'den gelme ama hz Muhammed efendimizin de, teşvik ettiği bir sünnettir. Yapım nedeni basitçe idrardan korunmaktır. Bazı yorumlarda haşa" Allah yanlış yaratmışta, kullarından kendi hatasını düzeltmesini istemiş" gibi saçma sapan yorumlar yapılmakta. Bebekken büyük faydası olan, insanı koruyan o deri parçası, büyüyen ve başka amaçlar için de kullanılmaya hazırlanan o uzva artık fayda sağlamamaya başlar, hatta zarar verir. Kime zarar verir, sağlık olarakta zararları tespit edilse de, daha çok inancı olan idrardan sakınmaya çalışan insanlara, ufak gibi görünen bu şey, inanan için büyük bir şeydir. Nasıl ki zina çok büyük günahtır ama o büyük günahlar arasında sayılmayan, o zinanın gıybeti nin yayılması, dedikodusu kul hakkı açısından bakıldığın da, çok daha büyük günah sayılır, nedeni, o zina affedilir ama o zinayı ifşa eden kişi affedilmez, üstelik, yayıldıkça, her konuşanın günahından titan saadet zinciri gibi payını alır.
İdrarından sakınmayan insan da, abdese manisi olacağı için, çok büyük ibadetler yapsada ibadetlerinin sevabına, "necasetten teharet" ilkesi noksanlığı sebebi ile erişemez.
Bu olayın dinen nedeni bu ama bir de geleneksel nedeni var. "Erkek evladım oldu p. pisi var, ucunu kestirdim, kim para takar." kabilin den kibrin de hesabı da az yapılmaz, hatta bir tek bu hesap yapanı da çoktur.
Bende güldüreyim bari 😂
Sünnet yahudilikte farzdır. Müslümanların simgesi olmuştur. Sünnet adı üstünde sünnet olan, hal ve hareketler yani farz olmayan olarak algılıyorum.
Efendimiz (s. a. v)’in, “Beş şey fıtrattandır: Sünnet olmak, kasıkları tıraş etmek, tırnakları kısaltmak, koltuk altlarını tıraş etmek ve bıyıkları kısaltmak” buyurduğu malumdur. Sünnet olmak, Hz. İbrahim (a. s) ile başlamış peygamberî bir ameldir.
Sünnet adı üstünde farz olmayan, Hazreti Muhammet’in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışlarıyla şu ya da bu konuda söylemiş olduğu sözlerin tümü, Hazreti Muhammet’in koyduğu kurallar ve Müslümanlara gösterdiği yol.
Erkek çocukta üreme organının ucundaki derinin çepeçevre kesilmesi ve bunun sağlıklı olduğu biliniyor.
Bir çok ülkede kadınlara da sünnet yapılıyor. Bu sünnet kadınlar için sağlıklı değil, kadınlık namına bir şey kalmıyor sanki bir ceza gibi...
Dinimizde sünnet olan ne varsa yapmak, peygamberimizin yaptıklarıni bizim de yapmamız bizi ona yakın hissettirir. Dinimizin doğruları ruhumuza iyi gelir. İslamı yaşamak adına iyi kullar olmak için günahtan uzak kalmak adına sünnetleri de farz gibi yaparız.
Rica ederim.
Cevap
7Cevap
Sünnet de değildir, farz da değildir, mekruh da değildir. Yaratan bizi böyle yaratıp daha sonrasında, "Ya aslında hata yapmışım. İnsanlara söyleyeyim de düzeltsin hatamı." diyebilir mi, böyle malca düşünce olabilir mi?
Sağlık sorunu olmadıkça sünnet, estetiğe girer.
Sünnet olmak, kuvvetli sünnetlerdendir.
İlk Sünneti Hz İbrahim,80 yaşlarında olmuştur.
Yahudiler Sünnet olmaktadırlar, ama Hristiyanlar Hz İbrahime inandıkları hakde Sünnet olmamaktadırlar.
Fakat , ben yurt dışında oldugum için bir çok Hristiyan ile konuştum çogu saglık sebebiyle Sünnet olduklarını söylediler.
Sünnet, Farzdır. Yani yapılması zorunlu. Sağlık için. Dünya Sağlık Örgütü bunu kabul ediyor. Tavsiye de ediyor. Mekruh Kur-an'da geçmemesine rağmen günah olan şeyler oluyor bu arada.
Ben de böyle hatırlıyorum. Yani günah kesin olarak yasak olan ancak mekruh dinde kesinliği tartışılan ve kitapta geçmeyen ama günah olduğu düşünülen şeyler için diye hatırlıyorum. Sünnet'in adının aksine farz olması bana da hep saçma gelmişti.
ben gunah munah takmiyorum bu hayatta zaten cool yasamak lazim soruya gelince kafadan uyduruk bisey zaten sunnetsiz erkekeden daha az hazz aliyor sunetli erkek iliski zamani aha isde bizimn sunnetde bu isde
Soru soruş şekli mükemmel ama. Detayı okumayana kadar ne diyor bu dedim :))
Günahı bilmem ama erken boşalma sebebi olabiliyor buda günaha girer. 🤣🤣🤣
Az biraz dahaa bekleyin diyanetin fetva vereceği diğer konular arasında bu konu da vardır😉 sırası gelince aydınlanırsınız 🤷♀️😅
Benim için adetten bir şey, bana kalsa kestirmezdim. 1 santim 1 santimdir🤭
Soru iyi yorumlar daha iyi
Farz diye biliyorum ben.
Sakallar şekil
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?