AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Çünkü tezimde rasyonelizm olmaz
Teizmde
Sebebini söyleyin de biz de anlayalim...
Rasyonalizm akıldır, akılcılıktır. Spinoza okursan anlarsın
Aklimi bir kenara vermeyip delilleri gözden geçirdim ve teist oldum, bana şundan şundsn dolayi ateizm veya neyse teizmden daha akla yatkindir diyin,
Hangi deliller? Matematik delili mi var fizik mi var? Olmayan bir şeyi var kabul ediyorsun
Siz ateist misiniz?
Materyalistim
Maddeye ezeliyet verdigimde çeliskiye düştüğümü fark ettim, çünkü tüm maddeler ezeli ise bende ezeliyim, kalem de ezeli, hersey ezeli,
Halbuki mantığın özdeşlik ilkesiyle çelisiyor,
Tüm maddeler=ezeli
Ben maddeyim ve degilim, bu özdesliğe terstir, eger ben ezeli degilsem,
Hiçbir madde=ezeli olur.
Ya bu madde hiclikten geldi, ya da bu mümkünler (madde) geriye dogru sonsuza kadar hep vardi.
Hiclige ihtimal dahi vermiyorum akla zulum, geriye dogru sonsuzluga teselsül denir, ve teselsül muhaldir, imkansiz, tartismaya bile kapali esasen.
O halde bir ilk sebep olmali, o şey zorunlu varliktir ve madde degildir.
Tüm akli deliller buraya getiriyor, bu yüzden sordum.
İlk sebep olmalı diyorsun ya, yani bir tanrı olmalı yaratmalı. O zaman da şunu sorarım tanrıyı kim yarattı? Diyeceksin ki o ezeli.. işte o özelliği sen verdin ona ezdli diyerek işin içinddn çıkıyorsun. Kendince çözüm bulduğunu düşünüyorsun. Fakat ya zaman kavramı evren için gecerliyse?
Madde ezeli degildir, Tanri madde degildir, o halde ezelidir ve aklen zorunludur.
Aksi taktirde o da bir mümkün varlik olur teselsüle düşeriz ve teselsülün muhal oldugunu söyledim.
Tek secenek o ezelden beri var olmasidir.
işte o özelliği sen verdin ona ezdli diyerek işin içinddn çıkıyorsun. Kendince çözüm bulduğunu düşünüyorsun.
Biz o özelligi vermiyoruz, zaten zatı geregi öyle olmak zorunda.
Zaman hareketin toplam miktaridir ve madde icin gecerlidir, Tanrı da istedigi gibi mudahale edebilir.
Zaman yoksa hicbir sey yoktur gibi birsey varsa, şöyle ki, biz tamamiyla zaman icinde düşünebiliyoruz, sanki hersey zaman icindeymis gibi dusunup o halde zaman yoksa hicbir sey yoktur diyoruz halbuki yaniliyoruz, zaman zihni bir varliktir, keza ses, renk vs de böyle
Ya bu zatı sen veriyorsun kardeş onu diyorum. Mesela eskiden aynı şey eski tanrılar için gecerliydi. Değişen bir şey yok. Ha Kibele, ha teşup, ha allah. Mantık aynı. Hepsi tanrı hepsi ezeli. Senin ona yüklediğin anlam sayesinde ezeli oluyor. Ama bunun kanıtı var mı yok.
:) Anlamaya çalisin, çok basit anlatiyorum gercekten.
Teselsül şudur. örnegin
Elimde bir kalem var diyelim ve kalemi havaya kaldirmak istiyorum ama izin almam gerek, izin alacagim kisi A olsun, A izin verirse kaldirabilirim ama A nın bana izin vermesi icin ilk önce B den izin alması gerek, B nın A ya izin vermesi icin ilk önce C den, C D den, D E den E F den...
Bu sonsuza kadar giderse asla kalemi kaldiramam ama eğer ben kalemi kaldırmışsam bu izin merasimi bir yerde durmustur ve ilk sebep vardir.
Aynisi madde icin gecerli, bu yüzden bir ilk sebep zorunludur, madde ezeli olursa tüm maddeler ilk sebep olur ki bu çelişkidir, eğer "hayır onlar ilk sebep degildir" denirse bu maddeler nerden geldi?
Madde mümkün, Tanrı zorunlu, yukarda akli kanit verdim daha da fazlasini verebilirim, aksinin dogru oldugunu düşünuyorsaniz buyrun delilinize bakayim.
Tanri cisimlestirilemez, sınırlandirilamaz, o gördugunuz resimler göze hitao eder ve maddedir. + birden fazla tanri akla aykiridir
Yahu bu tanri hangi tanri diyorsaniz sudur ki, biz ilk sebep derken ezeli oldugunu nadde olmadigini söyluyoruz, siz A diyin ben B ismini takayim fark etmez.
Yahudiler ilk sebebe farkli seslenir biz farkli sesleniriz ama ayni seyi kast ederiz
Anlaşamadığımız nokta şu. Ben seni anlıyorum anlatımın güzel lakin sen evrendeki kanunlara göre düşünerek bir sebep arıyorsun. Bu evrende evet neden sonuç ilişkisi vardır. Lakin zaman olduğundan dolayı böyledir. Zamanın olmadığı yerde sebebe ihtiyaç olmaz. Şöyle düşün zamanın tersi yönünde yolculuk yapalım. O zaman sonuç sebepten önce gelir. Sebep arayamazsın. Belki evren oluşmadan önce zaman yoktu. O zaman bir sebebe ihtiyaç duyulmaz, yaratıcıya da. Sen tanrıya inanıyorsun doğal olarak onu var edecek argümanlar arıyorsun.
Zamanın olmadığı yerde sebebe ihtiyaç olmaz
Nasil sebep arayamam?
Geriye gittigimizi ve bir yeni dogan bebekle karsilastigimizi dusunelim, bunla karsilastiginda bu bebek neden var olmak yerine yok degil, neden sebebsizce burda? Diye dusunerek bir sebep aramaz misin?
Belki evren oluşmadan önce zaman yoktu
Gayet mümkün, tanri fikrini de etkilemiyor.
Sen tanrıya inanıyorsun doğal olarak onu var edecek argümanlar arıyorsun.
Tersine akıl yuruttuğumde tüm kapilar tanriya cikiyor.
10 15 dk önce yazdigim seylere bakin, celiski varsa nerde söyleyin teizmi birakirim, ama ben celiski bulamiyorum, siz de eminim biraz akil yüruttugunuz de yazdiklarimin dogru oldugunu anlarsiniz
Mantık degistirilemez, mantıgi kullanirsaniz dogru sonuca ulasirsiniz benim de yaptigim basitçe mantık ilkelerini kullanmakti
Uzuuunca tartışılmalı. :)
Ateist miydiniz
Agnostiğim.
Agnostisizm in maddenin ezeli olup olmadigiyla ilgili bir yorumu var mi?
Yok.