Millet bu sene üniversiteye başlıyorum ehliyetimi yeni aldım. Büyük ihtimalle ufak tefek kazalarım olacaktır. Sizce nasıl araba almalıyım? Manuel mi otomatik mi, hangi arabayı önerirsiniz, bir de ikinci el mi almalıyım sıfır km mi? Nasıl bir araba almalıyım?Nasıl araba almalıyım?
Öncelikle ehliyeti yeni almışsın hayırlı olsun diyerek başlamak isterim Araba almaya gelirsek te pratik olarak başlayacağın için gidipte 50-60 binlik bir araba alıp vurup çizmenin bir alemi yok Küçük 25-30 binlik bir araba alabilirsin Onda sürmeyi öğrenirsin acemiliği üzerinden atarsın Tavsiye olarak hyundai getz, İ20 veya renault symbol, clio olabilir Bunlar senin işini görür hemde acemiliği de üzerinden atarsın Tekrardan hayırlı olsun der, yeni arabanla iyi gezmeler dilerim Bu arada Alacağın araba da hayırlı olsun Allah kaza bela vermesin şimdiden😊
Araba almak maddi açıdan zor ülkemizde. Bunun için hem ekonomik hem de uzun süre kullanılabilecek bir araç alma isteği normal. Ben sana araba nasıl alınır? Hangi motor ne kadar yakar? hakkında bildiklerimi aktarayım.
Nasıl Araba Alınır?
Burada aslında senin ihtiyaçların önemli rol oynuyor. Yakıt cinsi, manuel mi otomatik mi, motor hacmi, sonra iç hacmi, bagaj hacmi... Bir sürü etken rol oynuyor. Ben sana birkaç model önereyim.
1- Fiat Egea
Fiat Egea
2019 yılında Türkiye'de en çok tercih edilen modeldir. Fiat, öncesinde Linea ile kazandığı başarıyı Egea ile sürdürmüştür. Egea'nın, sedan, hatchback ve station wagon olmak üzere 3 kasa modeli vardır. Sedan ve hatchback en çok tercih edilen kasalarıdır. 1.3, 1.4 ve 1.6 motor modelleri olan Egea, multijet motorlarıyla hem üstün performans, hem de yakıt tasarrufu sağlıyor.
2- Renault Clio
Renault Clio
En çok tercih edilen 2. model olan Renault Clio, yenilenmiş Clio ile göz dolduruyor. Joy, touch ve icon versiyonları olan modelin 1.0, 1.3 ve 1.5 motorları bulunuyor. 1.0 motorların torkları yüksek olduğu için performans konusunda endişe etmeyin.
3- Toyota Corolla
Toyota Corolla
Ülkemizde en çok sevilen markalar arasında olan Toyota'nın Corolla modelinin hem sedan hem de hatchback kasası bulunuyor. 1.2 ve 1.6 motorların yanı sıra hybrid modelleri de bulunuyor. Hem elektrikli hem de akaryakıtlı bu araçlar yakıt açısından oldukça tasarruflu.
4- Volkswagen Passat
Volkswagen Passat
Üst segment sayılabilecek bir model Volkswagen Passat. 1.5, 1.6, ve 2.0 motorları bulunan Passat'ın Variant adında hatchback bir kasası da mevcut. Alman kalitesi ve sağlamlığı ile tanınan marka, Türkiye şartlarında biraz pahalı.
5- Nissan Qashqai
Nissan Qashqai
Son olarak sana gerçek bir SUV önereyim. Türkiye'nin en çok satan SUV modeli olan Qashqai'nin 1.3 ve 1.5 motor seçenekleri bulunuyor. Hem yüksek oluşu hem de kaslı yapısı yollarda sürüş keyfinizi ikiye katlıyor.
Araba Yakıt Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Aracın yakıt hesaplamasını yapabilmek için depoyu tamamen doldurduktan sonra araç göstergesinden kilometreyi sıfırlamanız gerekiyor. Deponuz bittiğinde, akaryakıt için ödediğiniz bedeli, yaptığınız kilometreye bölünce kilometre başına yaktığınız akaryakıtı buluyorsunuz. Örneğin; 200 TL'ye doldurdunuz depoyu, 500 km yol yaptınız. 200/500=0.40 kuruş. Yani aracınız kilometrede 40 kuruş yakıyor. Motor hacmi düşük olan araçlar az yakar, motor hacmi yükseldikçe kilometre başına yakılan bedel yükselir.
Senin için Türkiye'de en çok tercih edilen 5 aracı inceledim. Biri mutlaka senin için. :)
Öncelikle hem ehliyetin hem de okulun hayırlı olsun ;) Yeni öğrenenlere sıfır km araba asla önerilmez, bunun nedeni arabaya alışana "boyutlarına, manevra kabiliyetine, tepkilerine vs vs" kadar ufak tefek (senin de dediğin gibi) birçok kazasının olacak olması. O yüzden ikinci el ama sana da yardımcı olabilecek bir araç almanda fayda var. Araba alırken nasıl bir trafiği olan şehirde yaşıyor olmandan tut da şehrin yollarının yokuşlu (dik) olup olmamasına kadar birçok faktör olacaktır. Eğer İstanbul, Bursa gibi trafiği yoğun bir şehirde okuyacaksan otomatik vites alman daha hayırlı olacaktır. Eğer yarım otomatik alırsan yokuşlarda biraz kaçırma ihtimali var o yüzden eğer bulabilirsen tam otomatik daha iyi olur senin için. Araç kullanırken aracın fonksiyonel olması sürücüyü çok rahatlatıyor. Park sensörleri en azından arka tarafta olsa iyi olur. Çünkü yeni başlayanlar en çok kazayı aracı parkederken yaparlar. Eğer yolda giderken aracın birçok fonksiyonu benim dikkatimi dağıtır diyorsan, gece far sensörü ve yağmur sensörü de önemli özelliklerdir. Diğer özellikler hep ekstradır ve aracı pahalandıracaktır. Sen çok hız yapmayacağından benzinli ve ufak motoru olması yeterli olacaktır senin için. 1.2 lt'lik benzinli bir araç tam sana göre olacaktır. Marka ve modeli de yukarıda yazdığım özelliklere ve parana göre seçebilirsin.
0
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
Tesekkür ederim çok değerli bilgiler için ve hayırlı olsun dileklerin için :) evet İstanbul'da yasıyorum okul da burda, aslında araba için 50 bin biriktirmistim ama tamamını harcayamam en fazla 30 binini arabaya ayırıcam sizin önerebileceğiniz bir araba var mı :)
Punto clio i20 leon c3 aveo hb öneririm ben hb daha rahat olur senin için daha küçük olurlar arka kurtarıyor mu falan filan derdin olmaz. 206 falan yazanlar olmuş peugeot alma teneke o arabalar.
Fransız arabalarının çoğu otoban aracıdır, naziktir. Amortisörleri daha çok konfora göre tasarlanmıştır, bundan dolayı da zemindeki girinti ve çıkıntıları kullanıcı çok fazla hissetmese de araç şasesine darbe olarak yük verir. Bu da arabanın ömrünü azaltan bir ekidir. Peugeot ve Renault araçları bu yüzden 100.000 km üstünde ses çıkarmaya başlar. Senin böyle bir derdin olmamalı çünkü hızlı kullanmayacaksın. Diğer taraftan 30 bin TL kötü bir rakam değil ama hem yukarıdaki saydığım özelliklere sahip hem de dizel bir temiz 2. el araç bulman biraz zor. Bazı özelliklerden feragat etmen gerekecek. Fransız araçlarını kötüleyen arkadaş Fiat'ı örnek vermiş ama bence tüm Fransız araçları Fiat'ın tüm modellerinden daha iyidir. Tek bir araç senin için uygun olabilir o da Fiat 500, o da ufak ve efektif bir araç olmasından dolayı. Araç alırken kesinlikle araçtan anlayan birisinin yanında olması seni rahatlacaktır. Ya da tanıdıktan araç da alabilirsiniz, güvenilir bir tanıdık yani ;)
azimli bir kız olduğunu hissettim. :) öncelikli olarak başlangıç için 2. el basit bir araç al sürtüp kırdığın parçaları ucuz olsun diye bizim artvinin şöförleri meşurdur tehlikeli yollarımız olduğu için. ve de bir söylenditir memleketimizde kazasız şöför şöför değildir diye. demem o ki çarpa vura öğrencek sin bu işi öbür türlü zor yetişirsin o yüzden basit bir araçla başla servis vs ucuz yollu bütçeni bilemem ama öğrencem dersen manuel al otomatik aracı 11 yasıdnaki yeğenim bile kullanıyor örnek vercek olursak 1.2 motorlu renault symbol olabilir.
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Tesekkür ederim :) aslında ben de o arabayı düşünmüştüm :)
Bütçen sınırlıysa, 2004 model öncesi sadece otomatik vitesli düşünürsen, otomatik vitesli Renault Clio-II HB (RXT), 88-92 model Suzuki Alto (0.8 motorlu ve bazısı otomatik vitesli), Ford Fiesta (bazısı otomatik vitesli), Opel Corsa B otomatik vitesli bulabilirsin. Manuel vitesli alacak olursan, Skoda Favorit veya Felicia olabilir, eski kasa Volkswagen Polo (1995-2001), Opel Astra F, Renault Clio-II 1.4 veya 1.6, Fiat Uno, Renault 11 Flash (1.7 benzinli) veya Rainbow (Rainbow'u 1.6 Fairway motorlu), Fiat Palio bulabilirsin. 2005-2009 arasında çok araba var. Ford Fiesta 1.6 (neredeyse tamamına yakını otomatik vitesli), Hyundai Getz, Opel Corsa C, Fiat Grande Punto, Kia Rio, Renault Clio-III, Seat Ibiza, Skoda Fabia olabilir.
Şaka bir yana alacağın araba 2. el ve düşük modelli bişey olsun ki çünkü sen onun tamponlarını çok sürtüceksin en azından için yanmasın her seferinde. Ayrica motor hacimi düşük bişey en fazla 1.6 motor olsun ki az yaksın cüzdanın incinmesin :)
Tabiki mutlaka :) ama o zamana kadar benim arabamın yakınlarından geçme :D. Bu arada küçük hatchback model bişey almanı tavsiye ederim ki hakimiyetin ve park etmen kolay Olsun :)
Maddi imkanlarını bilmeden bu soruları cevaplamak zor. Anca yeni ehliyet aldın ve muhtemelen acemisin. Bu nedenle hem seni kazlarda güvenli tutacak hemde işin aslını öğretecek satılırken kolay satılacak bir arca almalısın. Bu nedenle dizel bir golf kesinlikle tek çare neredeyse. Vitese gelince ben kesinlikle otomotik alman tarftarıyım. Ve ilk defa kullanacağın için ikinci el al diyorum deneyimli olsan kesinlikle sıfır tavsiye ederdim.
İlk alacağın aracın yedek parçası ucuz olmalı, vitesli araç olmalı, çok da eski olmamalı. Tecrübe edinmen açısından 2004-2006 Renault Clio alabilirsin hem az yakıyor hemde orta derece konforlu bir araç, hemde parçası ucuz.
1
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ben de clio symbol falan diye düsünüyorum aslında tesekkür ederim :)
Hatcback olanlarından almanı öneririm, park etme konusunda daha iyi deneyim kazanırsın. Tecrübe sahibi olduğunda ise yine hatcback bir araç alırsın, zorluk yaşamazsın. Park sensörüne de gerek kalmaz, ki park sensörü park etme becerini köreltir. Sahibinden. com'dan arayabilirsin, fakat orada piyasasının 1-2 bin tl üzerini yazıyorlar, deneyimli biri vasıtasıyla almanı öneririm, aksi halde pahalıya gelir.
Babam 2. el alım-satım'da çok tecrübeli, bu yüzden hiçbir galeriden araç almadı, bende öyle... Galerilerden ASLA araç alma! Sahtekarların çoğu galerilerdir! Kandırırlar seni arızalı araç satarlar, kazalı araç satarlar, sana orjinal der ama 3-4 parçası değişmiş aracı satarlar! Ama yetkili servislerin 2. el oto bölümü vardır, oralara bakabilirsin, sağlam araç satarlar... İstanbul'da mısın?
Bence ikinci el al. Kaza falan yaparsan çok üzülmezsin. Normal vites al derim çünkü normal vitesten sonra otomatiğe alışmak kolaydır ama tersi zordur. Bir de güle güle kullan kazasız belasız. :)
Ilk arabam fiat puntoydu. 2. Eldi. Beni idare etti ilk seferligine. Cok kucuk degildi. Tek kisi icin arkasi, bagaji yetti. Pek sorun cikarmadi. Parcasi ucuzdu. Kolay da sattım. Piyasasi ucuz bir araba zaten. Tabi simdi bu arabayi bile 90-100 bine satiyorlar orasi ayrı.
İlk olarak guzel arabadan baslama soforlugunu gelistirmek icin idareten bitane al. İkinci olarak otomatik vites alirsin daha rahat edersin direksiyonu ogrenirsin ama bu seferde vitesliyi kullanmakta zorlanirsin. Ama sen otomatik al daha rahat arabaya gelicek olursak ufak birsey al mini cooper, golf, polo tarzi.
her yerde :) kayseri ve İstanbul ama il önemli değil sonuçta şu an türkiyenin her yerinden araba alıyoruz araba satıyoruz internet sayesinde çoğu ildede anlaşmalı olduğumuz tanıdıklarımız mevcut her şekilde yardımcı olurum paran yabancıya gitmesin ::))
Fiyat araligini max 20 bin olarak dusunuyorum ve 2001 model honda civic al diyorum 17 bin falan da 99 model a3 var bence daha cazip yok yuksek model olsun diyorsan 07 model fiat palio al.
işte burada hata yapıyorsun, trafiğin akış hızıyla gitmen lazım tin tin değil. trafik geçenlerde bayanların yaptığı kazaların erkeklerden daha az oranda olduğunu dile getirdi ama orada onların sebep olduğu kazalara nedense hiç değinilmemiş. araba kullanırken karşı tarafta bir anormallik sezidğiimde şöförün bayan, şarhoş, veya ihtiyar olduğunu görüyorum nedense.
neyse sana bişi demicem sadece trafikte kendini düşündüğün gibi diğer sürücüleride düşünmen gerekiyor. bencil olma millete ziyanın olmasın. zaten genelde siz kaza yapmıyorsunuz size çarmayayım diye sakınan insanlar kaza yapıyor.
Bencilce bisey demedim ki dikkatli kullanıcam zaten. Kaza kişinin araba kullanmaya nasıl baktığına göre olur bence tek elle direksiyon tutup kemer takmayan biri olmicam
anlayamıyorsunuz işte daha dün dangalak bir karı 30 metre önümde hiç bir sinyal vermeden u dönüşü yaptı, nasıl anlatayım. anlamıyorsunuz, diğer insanları düşünmüyorsunuz. ne diyeyim...
Basıma trafik polisi kesildin he hata yapanı şikayet et o zaman baskalarının hatasını neden bana mâl ediyosun. Anlamıyosun etmiyosun falan filan saçmalıyosun. U dönüşü yaparken sinyal vermeyen şahıs ben değilim sorununu onunla hallet lütfen