• Keşfet
    KızlarSoruyor'da şu an neler oluyor, hemen gör.
  • Yapay Zeka
    Yapay zeka fenomenleri sorularını cevaplıyor, hemen sor!
  • Popüler
    Günün çok konuşulanlarına göz at.
  • Sorular
    İlgini çekebilecek sorulara cevap paylaş.
  • Benceler
    İlgini çekebilecek Bence'leri keşfet.
  • BiBilenler
    Alanında uzman profesyonel BiBilenlere danış.
  • Anketler
    İlgi çekici anketlere oy ver, gündemi belirle.
  • Zirvedekiler
    Zirvede kimler var? Toplulukla tanış!
  • İletişim
  • Yayın İlkeleri
  • Site Sözleşmesi
  • KVKK Aydınlatma
  • Etiketler
  • Tüm Sorular
Google Play Apple Store
Konular (34) Tümü
  • Aşk İlişkileriAşk İlişkileri
  • Kadın EmeğiKadın Emeği
  • GündemGündem
  • Dünya KupasıDünya Kupası
  • Güzellik & BakımGüzellik & Bakım
  • Alışveriş & HediyelerAlışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım ÖneKızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & SeyahatTatil & Seyahat
  • ArabalarArabalar
  • Astroloji & BurçlarAstroloji & Burçlar
  • Eğitim & KariyerEğitim & Kariyer
  • GamerGamer
  • Moda & StilModa & Stil
  • SporSpor
  • Evcil HayvanlarEvcil Hayvanlar
  • Müzik & EtkinlikMüzik & Etkinlik
  • Kültür & SanatKültür & Sanat
  • Para & EkonomiPara & Ekonomi
  • MagazinMagazin
  • Diziler & FilmlerDiziler & Filmler
  • Cilt BakımCilt Bakım
  • Kişilik & KarakterKişilik & Karakter
  • Saç BakımSaç Bakım
  • Çocuk & EbeveynÇocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçmeYeme & İçme
  • İnternet & Teknolojiİnternet & Teknoloji
  • Ev & YaşamEv & Yaşam
  • Özel Günler & HijyenÖzel Günler & Hijyen
  • Cinsel YaşamCinsel Yaşam
  • Aile & ToplumAile & Toplum
  • Diyet & BeslenmeDiyet & Beslenme
  • SağlıkSağlık
  • YKS2026YKS2026
  • DiğerDiğer
Keşfet
Kizlar Soruyor'da hem kızlar soruyor, hem erkekler soruyor!
Doğru ve güzel yazılmış soru başlığı daha çok cevap demek. En az 15, en çok 131 karakter.
Detay Ekle Sorunu detaylandır, görsel ya da anket ekle, gizli üye ol.
Başlık desteği al
Başlığı daha iyi yazmama yardım et.
0 / 131
Giriş Yap / Üye Ol
Konular(34)
Tümü
  • Aşk İlişkileri Aşk İlişkileri
  • Kadın Emeği Kadın Emeği
  • Gündem Gündem
  • Dünya Kupası Dünya Kupası
  • Güzellik & Bakım Güzellik & Bakım
  • Alışveriş & Hediyeler Alışveriş & Hediyeler
  • Kızlar Bir Adım Öne Kızlar Bir Adım Öne
  • Tatil & Seyahat Tatil & Seyahat
  • Arabalar Arabalar
  • Astroloji & Burçlar Astroloji & Burçlar
  • Eğitim & Kariyer Eğitim & Kariyer
  • Gamer Gamer
  • Moda & Stil Moda & Stil
  • Spor Spor
  • Evcil Hayvanlar Evcil Hayvanlar
  • Müzik & Etkinlik Müzik & Etkinlik
  • Kültür & Sanat Kültür & Sanat
  • Para & Ekonomi Para & Ekonomi
  • Magazin Magazin
  • Diziler & Filmler Diziler & Filmler
  • Cilt Bakım Cilt Bakım
  • Kişilik & Karakter Kişilik & Karakter
  • Saç Bakım Saç Bakım
  • Çocuk & Ebeveyn Çocuk & Ebeveyn
  • Yeme & İçme Yeme & İçme
  • İnternet & Teknoloji İnternet & Teknoloji
  • Ev & Yaşam Ev & Yaşam
  • Özel Günler & Hijyen Özel Günler & Hijyen
  • Cinsel Yaşam Cinsel Yaşam
  • Aile & Toplum Aile & Toplum
  • Diyet & Beslenme Diyet & Beslenme
  • Sağlık Sağlık
  • YKS2026 YKS2026
  • Diğer Diğer
Kızlar Bir Adım Öne Tatil & Seyahat Arabalar Astroloji & Burçlar Eğitim & Kariyer +28
Diğer

Gerçek ile Hakikat'i nasıl ayırt edebiliriz?

KumruSahin
KumruSahin Takip Et
Master Yaş: 41
Takip Et
Facebook
Twitter
WhatsApp
021
Yapay Zekaya Sor
Zor biliyorum ama üzerinde düşünmenin zamanı çoktan geldi de geçiyor bile
Önerilerinizi bekliyorum.
Gerçek ile Hakikat'i nasıl ayırt edebiliriz?
Öneri Soruları Nasıl Soruları
Beğen
Paylaş
Takip Et
21 kişi beğendi
Cevabın nedir?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
  • azelcan
    azelcan Takip Et
    Master Yaş: 47 , eic 66%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 3,8b cevap paylaştı.

"Hak bir nokta idi, onu insanlar çoğalttı." Hz. Ali.
    Bu söz hep düşündürür beni ama konuya dönelim. Gerçek maddi bir şey, göz ile görülür, dokunulur, Maddi delilleri vardır.
    Hakikat daha çok mücerret bir şey. Hakk dopru olan tek nokta, hakikat Emin, denen peygamberi de işaret eder, gözle görülemeyen aklın varlığını da, eserlerinden yola çıkarak, zanatkârı da..! Meselâ tüm ahsasın varlığı, bir varlığın, onları var ettiğine delil sayan insanların o varlığın peşine düşmesi, hakikatin peşine düşmesi dir. Sadece gerçek peşinde olan insan, "bel ile kaburga arasından gelen suyun," lafını duyduğunda "kasıktan gelir o, görünen köy kılavuz istemez" der ama hakikati araştıran insan, embriyoloji ye bakar ve görür ki, insanın o suyu elde ettiği bölümü, orada üretilir. O insan ilk görünene bakmaz, ardındakini araştırır.
    Kuran hep, "düşünün" der "hiç düşünmezmisiniz?" der, "hiç akletmezmisiniz?" der çünkü gerçek göz ile, Hakikat akıl ile görülür.🙂

1
    4 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Evet. Akıl ve vicdan süzgecinden geçirmek...
      Akıl bize bahşedilendir.
      Vicdan insanın içindeki Tanrı'nın sesidir.

Yorumla
    • azelcan
      azelcan
      +1 yıl

Olabilir güzel bir tanım. Vicdan dost ise, huzur kardeştir insana.
      Peki aradığın cevap mı, en azından yakın mı?

Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Amacım "gerçek" ile "hakikat"in arasındaki bulanık alanın farkındalığı üzerinde beyin fırtınası yapmaktı.
      Bu açıdan amaç hasıl oldu.
      Cevaplara bakacak olursan, ikisini de aynı şey sanan bir çok kişi de var.
      Belki bu vesile ile üzerinde düşünmeye başlayabilirler.

Yorumla
    • azelcan
      azelcan
      +1 yıl

Eyvallah. Sayende bende baya bir düşünüyorum, hakkını helal et🙂

Yorumla

En İyi Cevaplar

• Baleman
    Baleman Takip Et
    Guru Yaş: 44 , eic 99%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 334 cevap paylaştı.

Soyut kavramlar arasında karmaşa olabiliyor. Fakat gerçek duruma göre, kişinin o anki algısına göre değişebilir. Hakikat ise değişmez. Fakat hakikati işleyiş biçimi değişebilir.
    Mesela hakikat nedir diye sorduklarında şu cevabı vermek yanlış olmaz.
    Hakikat "bir uzmanın algısıdır"
    Mesela Covid19 öldürebilen bir hastalıktır. Neden? Çünkü uzmanlar bu şekilde algılıyor. Peki gerçekten gözünüz ile bunu gördüğünüzde o zaman bu sizin için gerçek oluyor. Fakat bu herkes için gerçek değil. Covid19 olup da yaşayan birçok kişi var. İyileşen de aynı şekilde.

Mesela diş fırçalamak diş sağlığı için faydalıdır. Bunun hakikat olması için bir uzmanın söylemesi gerekir. Evet diş hekiminiz söyledi ve hakikat oldu. Peki ne zaman gerçek olur? Siz bunu deneyimleyip doğruladığınız zaman. Fakat kimisi bu marka, kimisi şu marka daha iyidir der. gerçeklik kişiye göre değişir zamanla.

1
    2 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Bu izahatın bana Nahl Suresi 43. ayeti hatırlattı: "Eğer bilmiyorsanız bilgi sahibi olanlara sorun."

Yorumla
    • Baleman
      Baleman
      +1 yıl

Aslında bilmiyorsanız yerine gerçekten bilmiyoruzu söylemek gerekir. Çünkü bildiğimizi de başkalarından öğreniyoruz. Yani şu formülü yazayım isterseniz.

Hakikat nedir?
      - Uzmanın algısıdır
      Uzman kimdir?
      -Uzman olarak algıladığınız kişidir.
      Uzman olarak algıladığınız kişi kimdir?
      - Uzman olarak algıladığı diğer kişilerin bilgilerine güvenerek onlardan uzman olmayı öğrenmiş kişidir.

Yorumla
  • IoVoI
    IoVoI Takip Et
    Guru Yaş: 35 , eic 79%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 504 cevap paylaştı.

Benim için net kanıtı olan şey gerçektir, net bir kanıtı yoksa kendi araştırmalarımın bana düşündürdüğü aski kanıtlanana kadar gerçektir. Onun dışında kimsenin bir söz değeri yoktur.
    1 milyon insan sağa giderken sola gitmek gibi bir huyum var.

1
    4 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Tamam anladım. Peki hakikat nedir?

Yorumla
    • IoVoI
      IoVoI
      +1 yıl

Hakikat kelimesini gerçeklik olarak kullanıyorum sanırım. Örnek hayal ve hakikat gibi. Gerçek nesnelere, hakikat olaylara özgü gibi bir izlenim veriyor bende.

Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Örnek üzerinden gitsek: "Ben gözümle gördüğüme inanırım" diyen kişi sahnede bir sihirbazın kadını ikiye böldüğünü görüyor. Ancak bunun bir hile olduğunu bildiğimiz için kadının ortadan ikiye bölünmediğini biliyoruz.
      İşte gerçek ile hakikati ayırmaya başladığımız yer...

Yorumla
    • IoVoI
      IoVoI
      +1 yıl

Bir şeyi görmek zaten gerçek olduğu anlamına gelmez, ardındaki hakikat yani gerçeklik önemlidir. Bu yüzden ayrı yerlerde kullanıyorum her iki kelimeyi. Sahnedeki performans bir ilizyondan ibarettir ve ilizyonlar gerçek değildir.

Yorumla
  • mehmetemin34
    mehmetemin34 Takip Et
    Yoda Yaş: 40 , eic 54%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 340 cevap paylaştı.

Gerçek senin gözünle gördüğündür hakikat ise gerçekte olan bir sırdır hakikaten sadece gerçekleri mantık çerçevesinde bağlı olan ama maneviyatını da ihmal etmeyenler ulaşabilir

0
    3 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Dediklerine katılıyorum. Peki bunu nasıl pratikte uygulayabiliriz?

Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Ha bu arada acaba yukarıdaki @nyanya1384 arkadaşımıza da yardımcı olabilir misin? Sanırım o TDK sözlüğünde kaybolmuş gibi görünüyor.

Yorumla
    • mehmetemin34
      mehmetemin34
      +1 yıl

@nyanya1384 sadece realist gözlükle bakıyor ona da hak vermek lazım hakikate ise bu gözlükten kurtulanlar ulaşabilir

Pratiğe indirgemek zordur hakikaten tam manasıyla insan ulaşabilir miyiz ulaşamaz mı o kesin değil ama ulaşanlar var bir de ulaşma yolunda olanlar var ulaşma yolunda olmakta güzeldir

Yorumla
AI Persona’ya Sor
Tümü
Ayberk
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hilal
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Luna
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Driver Baby
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
İremolog
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Hayat
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fit Meli
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
O-Pera
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

5

Cevap

36

Cevap

• grixxman
    grixxman Takip Et
    Master Yaş: 50 , eic 42%
    +1 yıl

Günlük koşuşturma içinde günler-aylar yıllar geçerken, böyle sorular sayesin de biraz duruyor, nefes alıyor ve biraz da olsa düşünebiliyoruz. Bu harika soru için teşekkürler. Gerçek ve Hakikat'i ayırt edebilmek için önce bağlam olarak yakın anlam içeren bu kavramların ne olduğunu anlamak gerekir. Verilen yanıtlardan da anlaşıldığı üzere, bu kavramlar özenle bilinmez, öğrenilmez, anlatılmaz, kullanılmazsa; diğer bütün herşey gibi içerikleri zayıflar ve zamanla birbirlerinin yerine kullanılmaya ve devamında aynılaşmaya başlarlar. Soruyu bir alıntıyla yanıtlamak istiyorum;

Bilginin sağlıklı aktarımı, kavramların doğru kullanımıyla mümkündür. Bunun için sözlük anlamlarını bilmek yetmez; refere ettikleri olayları da (doğru) idrak edebilmek gerekir. ‘Gerçek’ ve ‘hakikat’ o kavramlardan ikisidir.

‘Gerçek’ kavramının literatür anlamını bilen biri, misal, politik olayların art/derin bilgisine sahip değilse olup bitenleri ‘hakikatmiş’ gibi algılar, tavrını da ona göre koyar. Velhasıl eğitim herkes için şarttır. Gelgelelim, eğitimli olmak bilinçli olmanın yeter şartı değil. Tahsil görmek gerçeğin algılanılmasına yetebilir, lakin hakikati idrak etmek başka yetiler gerektirir. Hal böyleyken, politik sağduyunun ve seküler aklın zayıfladığı, at iziyle it izinin karıştığı jeopolitik iklimlerde, bir yönetme taktiği olan ‘manipülasyonla’, yönetme pratiklerinin toplamı olan ‘reel-politika’ arasındaki ilişki sanıldığından çok daha güçlüdür, gücünü de ‘bilgisizlikle bilinçsizliğin’ sinerjisinden alır.

Yakın kavramlar arasındaki farkı ortaya koymanın kestirme yollarından biri farklı dillerdeki karşılıklarına bakmak olabilir. Misal, ‘gerçek’in İngilizce karşılığı ‘real’, yani güncel olan demek. ‘Hakikat’in karşılığı ise ‘truth’; gerçeklik, doğruluk, haklılık, dürüstlük anlamlarında. Yazımızın bağlamıyla ilişkili bir karşılığı daha var, o da ‘bütünlük’ anlamına gelen ‘integrity’. Bütünlük kavramı evrensele gönderme yaptığından, hakikatin ‘normatif (ilkesel)’ öze sahip olduğu iddia edilebilir, bu sebeple bütün kültürlerin ve konjonktürlerin üzerindedir.

Sözgelimi, ‘yaşama kaynaklık eden Güneş’ hakikati, Azteklerin, ‘kurban sundukları Tanrı Güneş’ gerçeğinin üzerindedir.
    Sözgelimi, ‘yaşama kaynaklık eden Güneş’ hakikati, Azteklerin, ‘kurban sundukları Tanrı Güneş’ gerçeğinin üzerindedir.

‘Gerçek’ kavramı duyularla algılandığından görünür özelliğe sahiptir. Gerçeğin bu özelliği onun ‘görüntüden’ ibaret kılınmasını da kolaylaştırır. Dolayısıyla -hakikatin normatifliğinden (ilkeselliğinden) farklı olarak- gerçeğin formatif (şekilsel) yapısı belirsiz, tekinsiz ve tartışılabilir olabilir. Buna rağmen her gerçek, kendisini yadsıyan ya da destekleyen bir hakikatle bağlantı halindedir. Bu bağlantıyı ancak etik bütünlüğü (integrity) idrak edebilen bilinçler kurabilir.

Rene Magritte "Bu bir pipo değildir"
    Rene Magritte "Bu bir pipo değildir"

Gerçek’ olduğu varsayılan bir durumun tartışılabilirliğine karşın, ‘hakikatin’ tartışılması büyük ölçüde abestir. Azteklerin kutsallık atfettiği ‘kan akıtma’ ayininin bugünün Meksikalıları için tüyler ürpertici olduğunu tahmin etmek güç değil. Oysa, ‘yaşamın kaynağı olarak Güneş’ hakikati Aztekler ve Meksikalılar için aynıdır; değişen bilinç yapılarıdır. Gelgelelim, ‘kan akıtma’ geleneğinin akıl dışılığı ve tüyler ürperticiliği, ‘kanlı canlı’ bir gerçek olan bu tür ritüelleri yok saymamıza yetmez. Peşinden gelen marazları tedavülden kaldırmak için anti-tezleri olan hakikatlere ulaşmak gerekir; o da ancak öncül gerçeğin içinden geçmekle mümkündür.

Bu bağlamda, insanlık trajedilerinin sürmesine katkı sunan ‘yanlış tavırların’ birer veri olduğunu kabul etmek durumundayız. Zira ‘hakikat’, var olan bütün olgulara, olaylara, süreçlere ve nesnelere karşılık gelen ‘gerçek’ kavramının bilincimizdeki yansımasından başka şey değildir. Dolayısıyla bilinç bir aynadır ve sırrının kalitesi önemlidir, onu da belirleyen ‘kültürdür’. Kültürse, pratik ve teorik emeğin zaman içinde yarattığı değerlerin ve bunların aktarımında kullanılan araçların tümüdür. (alıntı)

1
    5 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Gerçek ile Hakikat'in arasındaki farkı bilmeyen, ya da en azından bunun üzerine kafa yormayan kitlelerin oyları ile seçilen yöneticilerin, doğru şeyler yapmasını beklemek ne kadar akla yakındır? Daha fenası seçilenler bu kavramların farkında bile değilse, uluslararası arenada ülkenin milli çıkarlarını doğru olarak tespit etmede ne kadar isabetli olabilirler?

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi, o toplumun yüzde kaçının bu kavramları bildiği ile doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Bir nevi PCR testi gibi kullanabiliriz.

Bana sorarsan LGS gibi, Üniversite giriş sınavları gibi sınavların sadece "Türkçe" üzerinden yapılması yeterlidir. Okuduğunu anlamayan bir öğrenci, kendisine verilen bilgileri sadece ezberler. Ama asla içselleştiremez.

Yorumla
    • grixxman
      grixxman
      +1 yıl

Bugüne kadar pek isabetli oldukları söylenemez. Memleket de ki eğtim probleminin bilinçli olarak bu hale getirildiği, mevcut eğtim sisteminin yanlış, yetersiz, anlamadan taklit ve kopyalama temelli, bireylerin özgüvenini yokedeni değerleri aşındıran, doğru akıl yürütebilme yetkinliğini kazandırmayan, yabancı hayranlığı oluşturan, yaşamlarını sürdürmeyi kendi güçlerini becerilerini kullanarak başaramayacağı sanısı oluşturan bir eğitim sistemin de yıllardır neden ısrar edildiği de bu saye de ortaya çıkmış oluyor. Eğitimle ilgili bu kaygıyı çeken Sebahattin Dilaver'e aittir bu tespitler. Ayıca Mahiye Morgül de özellikle ilkokul çocuklarına okutulan müfredatla ilgili çok ciddi eleştirileri vardır. Kendi web sitesin de çocuklarına eğitim vermek isteyen ebeveynler için 2005 yılından beri eski ders kitaplarını topluyor yayınlıyor. Keza Seba Dilaver de kendi sitesinde de benzer bir çalışma var. Görünen o ki her ebeveyn kendi çocuğunun nasıl bir müfredata maruz kaldığının farkın da olmalı. Çocuklar geleceğimiz.

Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Eğitim sistemine tepki olarak, yıllar önce Erkin Koray kızı Damla'yı okula göndermeyip hapis cezası ile yüzleşmişti. Ama TV'yi ve günümüzde sosyal medyanın etkisini öngörememiş sanırım.
      Bu durumda gene başa dönüyoruz ve meselenin ebeveynlerin bireysel çabalarıyla çözülemeyeceğini görüyoruz.
      Görünen o ki "eğitim" konusunu "milli beka" meselesi olarak görülmesini sağlamak ve yönde çaba göstermek.
      Okullarımızı başta Türkçe olmak üzere, İngilizce, Fransızca, Kürtçe, Farsça, Rusça, İspanyolca gibi dilleri öğreten kurumlar haline getirmek. Türkçe'nin dışında en az 2 dil daha öğretmek.

Nasıl ki bilgisayarlar 1 ve 0 ile çalışırsa, insan beyni de "kelimeler" ile işler. Kişinin düşünce ufku bildiği kelime sayısıyla sınırlıdır. Gündelik hayatını 300 kelime ile sürdüren kişilerin nasıl bir zihinsel gelişmişliği olabilir?
      Hedef 3 dilde toplam en az 200.000 kelime olmalı.

Yorumla
    • grixxman
      grixxman
      +1 yıl

Günümüz de ebeveynlerin büyük çoğunluğunda çocuğun eğitimi ile ilgili bir farkındalık oluşmuş değil. Öyle ki okul adeta rekreaktif bir aktiviteden öte geçmiyor. Çocuk evden çıksın, başını ağrıtmasın ki bu saye de gün boyu rahat etme derdindeler. Ayrıca sadece eğitim değil, çocuğun gelişimin de en önemli etkenlerden birisi de anne-babanın vermesi gereken koşulsuz sevgiyi, ilgiyi maalesef yeterli seviye de alamıyor. Bu da çok çeşitli sorunlara neden oluyor.

Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Cumhuriyet kurulduğunda okuma yazma oranı %2 lerdeydi. Eğitim düzeyini yükseltmek ebeynler sayesinde değil Maarif Vekaleti sayesinde olmuştur.
      Aynı anlayış içinde, günümüz koşullarına uygun bir "Maarif Devrimi" yapmaktan başka bir çözüm olası görünmüyor.

Yorumla
  • 06romeo
    06romeo Takip Et
    Master Yaş: 60 , eic 98%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 338 cevap paylaştı.

Ben mühendisim. Hiç felsefe dersi almadım. Ama genel kültür olarak hakikatin zihinsel, düşünerek, yorumlayarak hissedilebilen inanılan bir şey ilken, gerçeğin fiilen elle tutulan, gözle görülen, tecrübe ile emin olunan olgusal bir şey olduğunu biliyorum.
    Mesela ben sevgili @KumruSahin i hiç görmediğim halde hakikaten bir kadın olduğuna inanırken, fırsat olur da Ankara Kızılay’da karşılıklı bir çay içip sohbet ettiğimizde sohbet derinleşince onun gerçekten bir kadın ya da erkek olduğunu duyularımla da hissederek gerçekten anlayabilirim.
    Sanırım basit bir şekilde ancak böyle anlatabilirim hakikat ilke gerçeği. 😎

1
    2 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Bir mühendis için oldukça derin bir düşünce şekli. +++
      Özetle hakikate gerçeğin sırrı desek mi?

Yorumla
    • 06romeo
      06romeo
      +1 yıl

Görüşümü beğenmeniz beni çok mutlu etti. Teşekkür ederim sevgili arkadaşım.
      Hakikate gerçeğin sırrı demek çok güzel olur harika bir fikir.
      Ama şimdi de şunu düşünmeye başladım, acaba gerçeğe hakikatın sırrı mı desek?
      Sır hangisinde saklı acaba…😃

Yorumla
  • superpsikolog
    superpsikolog Takip Et
    Master Yaş: 46 , eic 53%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 4,7b cevap paylaştı.

Gerçek herkes için farklı noktada gerçekleşir, kişilerin algı ve yaklaşımına göre gerçek değişir.
    Ancak Hakikat ise kişiden kişiye değişim göstermez, her gerçeğin içindeki hakikate ulaşmaktır zor olan. Bazı gerçek sandığımız şeylerin içinde hakikati bulamayınca onun gerçekliğini sorgulamaya başlarız.

2
    6 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Peki hakikate ulaşmak için ne tür yol ve yöntemler önerebilirsin?
      Sorudaki asıl amaç bu

Yorumla
    • superpsikolog
      superpsikolog
      +1 yıl

Hakikate ulaşma imkanı vardır, o gerçeklerin özüne inip asıl olanın ne olduğunu anlama durumunda hakikate ulaşmış oluruz. Gerçeğin içinde yalan veya yalanın içindeki gerçeği bulabilmek hakikattır. Bu da olaya yaklaşım kapasitemize ve aklımıza olan hakimiyetimize göre değişir.

Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Evet ilk ayet: Oku.
      Okumak deyince sadece kitap okumak değil elbette. Olayları okumak. Bir doktorun hastayı okuması...
      Dediğin gibi gerçekleri okumayı bilirsek, ve aklımıza danışırsak ve vicdan süzgecinden geçirirsek hakikate doğru yol alabiliriz.

Yorumla
    • superpsikolog
      superpsikolog
      +1 yıl

Ya hakikat işimize gelmiyor ise. İşte o zaman sadece okuyup geçeriz.

Yorumla
    • Baleman
      Baleman
      +1 yıl

Günümüzde hakikat uzmanların algısıdır. Mesela uzayda yaşam var mı? Bunu size uzman söyleyebilir. Ya da "zeytinyağ" kalp sağlığına faydalı mıdır. Bunu da uzaman söyleyebilir. Fakat hangi uzman diye sorduğumuzda o zaman sizin gerçeğiniz ortaya çıkar. Yani gerçek ile desteklenen hakikate ulaşabilirsiniz.

Yorumla
    • superpsikolog
      superpsikolog
      +1 yıl

@Baleman Teşekkür ederim.

Yorumla
  • Empathetic
    Empathetic Takip Et
    Guru Yaş: 37 , eic 100%
    +1 yıl

Aslında temelde fark yok.
    Çünkü ikisi de aynı şeyi anlatıyor.
    Köken olarak farklı kelimeler.
    Fakat;
    nedense hakikat gerçeğin de ötesiymiş gibi değerlendiriliyor ve sorma sebebin de bu aslında.
    Bu Arapça kökenli olması ve kullanım yerleri sebebi ile böyle algılanıyor olabilir.
    Bu algı sebebi ile; gerçek görüp ölçülebilen bir şey iken, hakikat bunun da ötesi gibi oluyor.
    O yüzden ikisi arasındaki fark varsayımsal olduğu için ayırt edilemez ki zaten temelde de fark yok.
    Hakikate yani göremediğimiz, duyamadığımız öyle olduğunu düşündüğümüz bir şeye veya yere ulaşılabilirse o zaman fark ayırt edilebilir ki şimdiye kadar böyle bir şeye veya yere ulaşan, bunu anlatan olmadı...

1
    0 Yorumla
  • SnapchatZehra
    SnapchatZehra Takip Et
    Xper 2 Yaş: 43
    +1 yıl

Gerçekten mi?
    Hakkaten mi?

Gerçekten sorusuna evet şeklinde cevap verilirken.
    Hakkaten mi sorusuna valla billa diye cevap verilir.

Sanırım ikisi arasındki fark. Tanrı ve insanın doğrularının faklı olması.

Soru.
    Merve bu gece batuhanla seviştin mi doğru söyle?
    Cevap: Evet batuhanla gerçeken seviştim.
    Cevap: valla billa batuhanla hakikaten seviştim.

İki seçenekte de doğru cevap vermiş birin de gerçek diğerinde hakikat.

Tanrının yanlış kabul ettiğini insanbdoğru kabul edince böyle garip absürt yamuk bir cümle çıkıyor ortaya. Valla billa batuhanla hakikatennseviştim.
    Hakikat tanrının doğrusu. Gerçeknise insan ve bulunduğu kültürün inandığıdır.

2
    0 Yorumla
  • bayankalem
    bayankalem Takip Et
    Yoda Yaş: 33 , eic 100%
    +1 yıl

Herkes kendi gerçeğini yaşıyor sanki bu hayatta...
    Farkli farklı yorumlayıp kendi gerçeğini oluşturuyor her bir insan. Gercek dediğimiz şey belki de bir şeyin somut ve nesnel varlığı.

Fakat hakikat , altında daha derin manalar taşıyor.
    Herkesin görüp kabul edemeyeceği belki de.

2
    0 Yorumla
  • sağduyulu1691
    sağduyulu1691 Takip Et
    Guru Yaş: 58 , eic 65%
    +1 yıl

Gerçek, zahirde görünenler...

Hakikat, perde arkasındaki sırlar...

Nesneler-cisimler, gördüklerimizden ibaret değiller...

Yine Olaylar da, sadece zahirde yaşananlarla sınırlı değiller...

Ayrıntılar, gizli sırları ve manaları okumamıza yardımcı olur...

İnsan, akıllı bir varlık ve aklını kullanarak hakikate ulaşmaya çalışır...

Tahkik ederek, sorguluyarak, gayret ederek neticeye yani gerçekten hakikate doğru geçiş yapmaya çalışır...

1
    0 Yorumla
  • AntoniusBlock
    AntoniusBlock Takip Et
    Xper 7 Yaş: 31 , eic 100%
    +1 yıl

Gerçek, yalanın üzerine tek kat boya çekilmiş; hakikat ise iki kat boya çekilmiş halidir. Gerçek, hakikat, yanlış, yalan bunların hepsi rü ya da görülen şeylere benzer. Net değildirler, esnektirler, uyanınca hayal meyal hatırlanır ama kesinlikleri yoktur. Flu dünyanın bulanık kavramları hepsi işte. Ayırt edilemezler.

1
    0 Yorumla
  • mühürgözlü111
    mühürgözlü111 Takip Et
    Yoda Yaş: 27 , eic 43%
    +1 yıl

Gerçek olan sadece zahir dedir
    Hakikat ise Zahir de ve Batın da olanlardır..

3
    3 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Evet çok öz bir izahat.
      Ancak ben hangi yol ve yöntemlerle bunları ayırt edebiliriz diye soruyorum.
      Yani bir beyin fırtınası yapalım.

NOT: BU arada bazı cevaplara bakarsan göreceksin ki her ikisini de aynı sanan çok arkadaşımız var aramızda.

Belki yapacağımız bu beyin fırtınası onlara da aydınlatıcı olabilir...

Yorumla
    • mühürgözlü111
      mühürgözlü111
      +1 yıl

Hak bir gönül verdi bana Ha demeden Hayran olur :)
      o zaman gönlümüz yettiğince konuşmayı deneyelim..
      Bir örnekle başlayalım o vakit: sözü söyleyen gerçekte dildir. Hakikatte ise gönüldür.. Gönül izin verdiği müddetçe konuşuruz. Peki nedir bu gönülün sırrı? Gönül Hakkın evidir. Orada yalnızca hakikat vardır, gerçeği görmek dilersen gözlerine , hakikatı görmek dilersen gönlüne sor.
      Kalu Beladan beri ilimlidir gönüller, satır ilmi değildir orayı çalıştıran sadır ilmidir.. Ne hikmettir ki azâlarımızdaki hikmeti unutturdular bizlere..
      Diri kalabilmek, akıp giden ömre dur deyip hakikatle bakabilmek gerek.
      Hak aşkıyla bakan bir göz bir damla suya bile hikmetle bakar imiş, Gerçekte o sadece beslenmeye ya da temizlenmeye yarayan bir su iken hakikatte Hak'tan gelen bir armağan..
      Hakikaten işiten kulaklarımız gören gözlerimiz olmak duası ile..

Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Çok şiirsel anlatmışsın.
      Okurken etkilendim.
      Yaşının çok ötesinde bir olgunluğun olduğu muhakkak.
      Tüm yaşdaşlarına da nasip olur İnşallah.

Yorumla
  • düşünmektükenmektir
    düşünmektükenmektir Takip Et
    Master Yaş: 38 , eic 98%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 860 cevap paylaştı.

Gerçek ile hakikatı ayırt edemezsiniz. Çünkü ikisi de aynıdır. Gerçek hakikattir zaten. Gerçekliğin ne olduğunu bilen hakikati bilendir. Manevi veya mecazi boyutta düşünmüyorum çünkü anlam başka yerlere gidebilir öyle.

2
    0 Yorumla
  • Sefaumut
    Sefaumut Takip Et
    Yoda Yaş: 39 , eic 72%
    +1 yıl

Gercek bizim gorduklerimiz hakikat ise beyninizden ve kalbimizden gecen gercekleri suzup ve bu durumdan cikardigimiz sonuctur cok ince cizgidir aslinda ama hakikat olmasi icin duygu suzgecinden de gecmesi ve onay vermeniz gefektigini dusunuyirum.

2
    0 Yorumla
  • nenasıl
    nenasıl Takip Et
    Guru Yaş: 41 , eic 84%
    +1 yıl

İyi olan Şu an iyi ise gercektir.
    İyi Şu an iyi sonra kotu ise o iyi degildir hakikattir.

1
    2 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Hmm. Üzerinde düşünmeye değer bir yaklaşım.
      Yani "gerçek" rölatifdir, değişir ama hakikat değişmez gibi okudum ben söylediklerini.

Yorumla
    • nenasıl
      nenasıl
      +1 yıl

Bu aslinda parmenides ci bir bakis acisidir, parmenides heraklitin hersey degisir sozune karsi geldigi icin one attigi bir tezdir ki dunya bu iki filozofla daha yuzlesmediler.
      Rolative daha farkli bir konu protagoras a dayanir, insan herseyin ölcusudur diyerek gorecelik atmis.

Yorumla
  • Resis12
    Resis12 Takip Et
    Yoda Yaş: 30 , eic 95%
    +1 yıl

Çok basit eğer vicdanın öğrendiğin şeyin peşine düşebiliyorsa o hakikattir.

1
    2 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Hmm. Vicdan bir nevi pusula görevi görebilir diyorsun.
      Kayda değer bir öneri.
      ++++

Yorumla
    • Resis12
      Resis12
      +1 yıl

Ben siz kadar bilmem ama bunu uygulayan motivasyonum var

Yorumla
  • yellowseablue
    yellowseablue Takip Et
    Xper 3 Yaş: 37
    +1 yıl

Bilimsel çalışmalardan örnek verirsek; gerçek değişkendir ve kişiden kişiye değişebilir. Yani teori düzeyindedir. Fakat hakikat tektir. Kanunlaşmıştır. Yani herkesçe aynı kabul edilendir. Biz insan oğlu gerçeği ilk bakışta kabullenebiliriz fakat hakikate öyle hemen ulaşamayız.

1
    0 Yorumla
  • türkmimar
    türkmimar Takip Et
    Xper 6 Yaş: 35 , eic 95%
    +1 yıl

Gerçek özneldir. Hakikat ise genel geçerliliğe sahiptir. Konuya bağlı böyle bir soruya geniş bir cevap verilemez

2
    0 Yorumla
  • Snipe123
    Snipe123 Takip Et
    Xper 6 Yaş: 30 , eic 93%
    +1 yıl

Gerçek herkese göre değişir özneldir hakikat ise nesneldir tektir

1
    0 Yorumla
  • nyanya1384
    nyanya1384 Takip Et
    Bilge Yaş: 31 , eic 99%
    +1 yıl

1. Hakikat Anlamı (eş anlamlısı):"Gerçek. (Yalan olmayan, doğru olan şey) türkçeyi düzgün kullanarak olabilir mi mesela? 😅

1
    7 Yorumla
    • nyanya1384
      nyanya1384
      +1 yıl

😞 bu emoji yok**

Yorumla
    • IoVoI
      IoVoI
      +1 yıl

Hakket mi gurban 🙊

Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

İkisi de aynı şey mi diyorsun yani?
      Peki şöyle sorsam: Senin için gerçek nedir?
      Birinden duyduğuna mı yoksa gözünle gördüğüne mi gerçek dersin?

Yorumla
    • nyanya1384
      nyanya1384
      +1 yıl

bak başka örnek. ben TDK nin yalancısıyım: hakikat olmak

gerçek duruma gelmek, gerçekleşmek: “O gün hakikat olur bu milletin rüyası / O gün bu millet atar üstünden kara yası” -E. B. Koryürek.

Yorumla
    • nyanya1384
      nyanya1384
      +1 yıl

sorun saçma. polemik yaratmak için soru soruyor gibisin. soru sormaya başlamadan önce, türkceyi kullanmayı öğren derim. kelimelerini bağlarından koparıp istediğin anlamı yaratamazsın. dil böyle işlemiyor.

Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Bu sorunun polemik yaratmakla uzaktan yakından bir ilgisi yok.
      Ayrıca bir dil bilgisi sorusu da değil.
      İngilizce'deki "reality, truth, actual, fact" gibi eş anlamlı kelimeler...
      Kelimeler eğer aynı şeyi söylüyorsa bunlar kelime ziyanlığıdır.
      Oysa eş anlamlı demek aralarında fark olmadığı anlamına gelmez.
      İşte zaten soru da burada yatıyor:
      İkisi arasındaki farkı nasıl ayırt edebiliriz?

Yorumla
    • nyanya1384
      nyanya1384
      +1 yıl

🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Yorumla
  • mehcab
    mehcab Takip Et
    Master Yaş: 81 , eic 75%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 18,4b cevap paylaştı.

Ikisi de ayni mana da kullanılır gerçek Türkçe hakikat ise Arapça kökenlidir..
    Hakikaten çok zor bir durumdu.
    Gerçekten çok zor bir durumdu..

0
    2 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Zaten mesele de bu ya.
      İkisinin arasındaki farkı görebilmek ciddi bir çaba gerektiriyor.

Yorumla
    • mehcab
      mehcab
      +1 yıl

Adın ne ile ismin ne arasında ki fark ne?

Yorumla
  • KılıçArslan08
    KılıçArslan08 Takip Et
    Guru Yaş: 29 , eic 98%
    +1 yıl

Çok basit, gerçek kişi ile alakalıdır, kişi kendi penceresinden baktıklarına gerçek der. Ama hakikat genel olarak herkes tarafından kabul edilendir.

0
    2 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Herkesin doğru dediği şey hakikat midir acaba?
      Ortaçağ'da herkes dünyanın düz olduğunu, bir öküzün boynuzları üzerinde durduğunu kabul ediyordu.
      Peki bu hakikat miydi?

Yorumla
    • KılıçArslan08
      KılıçArslan08
      +1 yıl

Bu bir hakikat değil gerçek. İnsanlar zaman zaman hakikat olarak gördüğü ve dünyaca kabul ettikleri hakikatin zamanla yanlış olduğunu düşünebilir. Gerçeklik kişiler ile sınırlıdır, bir kişi gerçek olarak gördüğüne inandığına başkası bunu delillerle gerçek olmadığını ispat edebilir bu da kişini inandığı gerçekliği hakikat yapmaz. Lakin hakikat için ilim insanları, alimlerin delillerle tüm dünyaca kabul edebilecekleri bir hakikat yaratabilirler. Belki bu da hakikat değildir, bilinmez. Dünya geliştikçe, insan geliştikçe nedir ne değildir anlaşılır.

Yorumla
  • AsabiÖküz
    AsabiÖküz Takip Et
    Master Yaş: 40 , eic 96%
    +1 yıl

Hakikkat Hakk'a götürür ve şöför koltuğunda kalp vardir
    Gerçek ise günü kurtarır.
    Koltukta ise akıl vardir.

Oldu mu Kumru apla?

0
    2 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Güzel bir tanımlama ancak ben gerçek ile hakikati nasıl ayırt edebiliriz diye sormuştum.

Yorumla
    • AsabiÖküz
      AsabiÖküz
      +1 yıl

Akıl ve kalp ile ışte
      Neyin peşine düşersen...
      Ona çıkarsın...
      Seçimin, sonucunu da belirliyor

Yorumla
  • GGreenMAN
    GGreenMAN Takip Et
    Xper 4 Yaş: 34
    +1 yıl

Senden çok şey öğrenıyoruz.. Seni devamlı takip edebıleceğimiz Bi sosyal medtçya platformun var mı

1
    3 Yorumla
    • GGreenMAN
      GGreenMAN
      +1 yıl

Cvp alamadım kumru hanım

Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

http://kumrusahin.tumblr.com
      http://sehves.tumblr.com

Yorumla
    • GGreenMAN
      GGreenMAN
      +1 yıl

Ama senin hikayelerini okudum ve sen bu dünyanın en mukemmel kadınısın 😘 oradaki sitelerden de sana yazabılıyormuyum😘

Yorumla
  • _Lord
    _Lord Takip Et
    Xper 7 Yaş: 125
    +1 yıl

gerçekler gün yüzüne çıkar , hakikatleri ise araştırıp öğrenirsin.

1
    0 Yorumla
  • drhakannn
    drhakannn Takip Et
    Guru Yaş: 30 , eic 85%
    +1 yıl

Kazzik yerden sormuşsun yine😅😅

2
    1 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Hadiiiii. Tembellik etme. Üzerinde düşün biraz.

Yorumla
  • olasılıklararenedak
    olasılıklararenedak Takip Et
    Master Yaş: 25 , eic 99%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 1,5b cevap paylaştı.

Akıl ve mantığa uygunsa gerçektir. Akıl ve bilimin çözemeyeceği hiçbir şey yoktur

0
    0 Yorumla
  • Ghostshooterr
    Ghostshooterr Takip Et
    Bilge Yaş: 41 , eic 75%
    +1 yıl

Hakikat yani doğruluk göreceli olup kişiden kişiye değişir. Oysa gerçek tektir.

0
    0 Yorumla
  • Master81
    Master81 Takip Et
    Master Yaş: 43 , eic 87%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 534 cevap paylaştı.

Hakikat:

mutlak olması gereken, olması istenilen,

Gerçek:

Varolan.

0
    0 Yorumla
  • İndeepth
    İndeepth Takip Et
    Master Yaş: 48 , eic 67%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 1,3b cevap paylaştı.

Hangi konuda gerçek ve hakikat ( ikisi de aynı yola çıkmıyor mu? )

0
    0 Yorumla
  • Meraklı432
    Meraklı432 Takip Et
    Xper 5 Yaş: 30
    +1 yıl

Gerçekler yani doğrular subjektif hakikat ise objektiftir

1
    0 Yorumla
  • Uzaklarda34
    Uzaklarda34 Takip Et
    Xper 7 Yaş: 39 , eic 94%
    +1 yıl

Hakikat daimidir. Gerçek ise göreceli bir durumdur

1
    0 Yorumla
  • Sorucu111
    Sorucu111 Takip Et
    Yoda Yaş: 32 , eic 93%
    +1 yıl

gerçek gördüğündür hakikat görebildiğindir

0
    0 Yorumla
  • MrLogi
    MrLogi Takip Et
    Xper 6 Yaş: 31 , eic 31%
    +1 yıl

ikisi yanı şey değil mi :)

0
    0 Yorumla
  • Mario45
    Mario45 Takip Et
    Master Yaş: 36 , eic 95%
    +1 yıl
    Diğer konusunda 1,1b cevap paylaştı.

İkisi de aynı yola çıkıyor sonuçta

0
    0 Yorumla
  • Rayan2
    Rayan2 Takip Et
    Master Yaş: 50
    +1 yıl
    Diğer konusunda 8,4b cevap paylaştı.

Ayırt etmek çok zor sanki. Düşünmelisin çok

0
    0 Yorumla
  • mert12356
    mert12356 Takip Et
    Master Yaş: 35
    +1 yıl

Fazla düşünme kafayı yersin

0
    0 Yorumla
  • KaraDağlı_
    KaraDağlı_ Takip Et
    Xper 4 Yaş: 35
    +1 yıl

İkiside aynı şey değil mi

1
    4 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Aynı şeyler mi acaba?
      Mesela sen neye gerçek dersin?
      Birinden duyduğuna mı? Yoksa gözünle gördüğüne mi?

Yorumla
    • KaraDağlı_
      KaraDağlı_
      +1 yıl

Örnek ile soru alakasızlığı

Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Üşengeçliği bırakıp biraz üzerinde düşünmeyi denesen?
      Bir şey kaybetmezsin ama kim bilir belki de çok şey kazanırsın.

Yorumla
    • KaraDağlı_
      KaraDağlı_
      +1 yıl

Değişmeyecek tek gerçek kalbinde. Benim cevabım bu.

Yorumla
  • Board_Tennis
    Board_Tennis Takip Et
    Master Yaş: 30
    +1 yıl

İnsepşın filmi geldi aklıma

0
    0 Yorumla
  • yasin_s
    yasin_s Takip Et
    Yoda Yaş: 24
    +1 yıl

Cok iyi

0
    0 Yorumla
  • sadbuttrue88
    sadbuttrue88 Takip Et
    Yoda Yaş: 38
    +1 yıl

Uzun uzun düşünerek

0
    2 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Tefekkür diyorsun. Evet önemli. Haklısın.
      Ancak zihnimizde yapacağımız bu gezintide bize rehber olacak, harita olacak kaynak nedir?
      Bunu da düşünmek gerek. Yoksa kendi kuyruğunu kovalayan kediye dönmez miyiz?

Yorumla
    • sadbuttrue88
      sadbuttrue88
      +1 yıl

Elbette bilim insanları gibi literatür araştırması yapmak gerekir

Yorumla
  • thescorpion
    thescorpion Takip Et
    Master Yaş: 40
    +1 yıl
    Diğer konusunda 10,1b cevap paylaştı.

aynı şey ikisi a. k.

0
    2 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Tabi ki aynı şey değil.
      Senin için gerçek nedir?
      Düşünmeye oradan başlayabilirsin

Yorumla
    • thescorpion
      thescorpion
      +1 yıl

düşünmediğim bir an bile olmadı, tek bildiğim şey hergün aynı dünyaya uyandığım, bunun harici gerçeklik ve hakikat görecelidir

Yorumla
  • SaveTheDolphins
    SaveTheDolphins Takip Et
    Guru Yaş: 36
    +1 yıl

Farklı seyler mi?

0
    1 Yorumla
    • KumruSahin
      KumruSahin
      +1 yıl

Senin için gerçek nedir?
      Düşünmeye oradan başlayabilirsin

Yorumla
  • kanka35
    kanka35 Takip Et
    Master Yaş: 38
    +1 yıl

çok ince çizgi

0
    0 Yorumla
Devamını Gör(26)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Diğer > Sorular > Gerçek ile Hakikat'i nasıl ayırt edebiliriz?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi

Bu paylaşımı beğenmene sevindik!

Kendi cevabını paylaşmak ister misin?

Benzer Sorular

Hakikat nedir nasıl bulunur? 11 cevap verildi
Ruyayla gerçeği ayırt edememe neden olur? 4 cevap verildi
Doğru ile gerçek aynı şey midir? 4 cevap verildi
Hangisi gerçek hangisi yalan? 5 cevap verildi
Falcılar gerçeği nerden bilir? 34 cevap verildi
Gerceklik nedir? 10 cevap verildi
Popüler İçerikler
  • En Güzel İnstagram Yorumları! Arkadaş Fotoğraflarına Çarpıcı Sözler
  • Kankanı telefona nasıl kaydedersin? En yakın arkadaş, kankayı rehbere kaydetme isimleri neler?
  • Rehbere Kaydetme İsimleri için Öneri Verir misiniz?
  • Instagram uygulamadan atıyor! Neden beni sürekli atıyor?
  • She/Her/They/Them/Him/He İngilizce Ne Demek, Anlamı Nedir?
  • Adres Başlığı Nedir, Ne Demek, Ne Yazılır?
  • Snap streak nedir? Snapchat St ne demek?
  • Btw ne demek acaba?
  • Instagram Gizli Hesap Görme Nasıl Yapılır? Instagram Gizli Hesap Görme Uygulamaları
  • Crush ne demek, ilişkiler için bir anlamı var mıdır?
Yeni Sorular
  • Çabuk sinirlenen insanlar mı daha gerçekçi?
  • En son ne zaman bebis öptünüz🥲?
  • Konserde giydiğim eteğim nasıl?
  • Müzik ondan sorulur! Mahmut Orhan gerçekten iyi bir dj mi?
  • Bazı şeyleri görmemek için sergilediğim performans! Bu gözlüğü satın alayım mı?
  • Siz kilo almada mı zorlanıyorsunuz kilo vermede mi?
  • Size hangi abur cuburu vereyim?
  • Hiç kemiğiniz kırıldı mı?
  • Gece insanı mısınız gündüz mü?
  • Albenisi yüksek biri misin?
  • Yardım
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Site Sözleşmesi
  • Yayın İlkeleri
  • KVKK Aydınlatma
  • Öne Çıkan Sorular
  • Site Haritası
  • Etiketler
Popüler Konular
Aile & Toplum Alışveriş & Hediyeler Cilt Bakım Çocuk & Ebeveyn Diğer Diziler & Filmler Eğitim & Kariyer Fal Gamer İnternet & Teknoloji Kişilik & Karakter Moda & Stil Özel Günler & Hijyen Saç Bakım Sağlık
Kızlar Soruyor, Kizlar Soruyor
©2026 KızlarSoruyor ™
Apple Store Google Play
{0} ile üye ol
YÜKLENİYOR...
YÜKLENİYOR...
Soru gözden geçiriliyor...
Site kurallarına uygunluk inceleniyor...
Son dokunuşlar yapılıyor, neredeyse hazır ✨