Deizmin mantıksız tarafı nedir?
Bir Tanrının var olabileceği ihtimali, var olamayacağı ihtimalinden daha yüksek değil mi?
Bir Tanrının var olabileceği ihtimali, var olamayacağı ihtimalinden daha yüksek değil mi?
Bir Tanrı olduğunu kabul etmediklerini için tercih etmiyorlar. Çünkü deizmde bir Tanrı anlayışı var ama Onun evrene müdahele etmediğine inanıyorlar. Yani dini kabul etmiyorlar. Halbuki deistler zaten Tanrı varlığını dinlerden öğrenmediler mi. Ateizm ise koskoca kainatı yaratan yaratıcıyı reddediyor. Ikisi de mantıksız.
Bilime inanmayı daha mantıklı buldukları için olabilir. Tabii ki mantıklı! :D Fakat bence bu biraz vicdan, biraz gönül meselesidir. İhtimaller üzerinden konuşmak biraz kullanışsız o yüzden bence. Her zaman mantık aramak da doğru değildir çünkü bu inanç sonuçta, insanlar öldükten sonra bir yere gideceklerine inanıyorlar ve bu bilimsel olarak mümkün değil. Her zaman kişinin kendisinde bitiyor olay yav.
En kayda değer cevap.
Bilime inanmayı daha mantıklı buluyorlar diyorsun. Bilim tanrı yok demiyor ki?
Öldükten sonra dirilmek neden mümkün değil? Bir defa yaratılan neden ikinci defa yaratılamasın?
Yaratılan derken oluşan anlamında diyorum. Diyelim ki evrim teorisi doğru. Cansız maddelerden insan gibi bir varlık zamanla oluşabiliyorsa ölen insan kalıntısından canlı neden oluşmasın? Bunun neresi bilime ters?
Bilim tanrı yok dediği için değil de, bilimin kendisini tanrıdan daha ikna edici gördükleri için. Öldükten sonra dirilmek mümkün değil, ama diriltilmek mümkün olabilir. Bu konuda birçok faaliyet ve araştırma yapılıyor. Hatta bir tanesini kısaca okudum. Bir grup, fareleri tekrar diriltmek konusunda yüzde doksan başarı göstermiş. Tabi öldükten sonra damarlarındaki kanı çekip başka bir tür sıvı koyup muhafaza ederek kısaca. İnsanlara da aynı şey uygulanabilir fakat sorun şu, canlı öldükten sonra bir dakika içinde beyin hasarı ulaşmadan işleme başlanması gerekiyor. Bu tür bir sürü örnek var yani, bilimle beraber gelecekte çok daha gelişecek. Bilimle her şey olmasa da çoğu şey yaratılabilir bence yahu.
o zaman deizm olmuyor o agnostik oluyor tanrı var mı yok mu emin değil
deist olman için tanrının varlığından emin olman lazım
en mantıklı ve doğalı agnostiklik zaten
tanrı var mı yok mu bilemezsin
varlığını da yokluğunu da kanıtlaman imkansız tanrının
Cevap
4Cevap
İhtimal hepsi sadece, yüksek ihtimal olduğunu kanıtlayabilir misin?
Evrimleşme sürecini anlatanları dinliyorum, hep bir şeylere şuur atfediyorlar. Ama bu şuur atfettikleri tanrı olmuyor. Demek ki bir şuur atfetme gereksinimi doğuyor. Peki bu şuur sahibi neden tanrı olmasın? Evrim sürecini planlayan neden tanrı olmasın? Tanrının yaratması Evrim ile gerçekleşiyorsa ya?
Bir Ferrari'yi somunlarına, civatalarına ayırsak, bir alana veya uzay boşluğuna bunları bıraksak. Milyon, milyar, trilyon yıl sonra uzayda veya dünyada gerçekleşen fizik olaylarıyla tesadüfen bir ferrari'nin tekrardan oluşması sence mümkün mü? Bence değil. Peki bir karınca bir Ferrari'den daha mı ilkel?
Bir ateist olarak tanrinin olma ihtimali var gozumde ama %1 falan
Tanrı olabilir ama varsa da umrumda değil diyorsun yani. Peki ahiret de olabilir ama o da umrumda değil diye mi inanıyorsun yoksa ahiret yoktur şeklinde mi?
Ateistler kabul etmiyor hiç bir tanrıyı niye deizmi secsinler 😂 zaten kabul etseler ateist olmazlar
Ateist olmanın da, deist olmanın da gerekçeleri var. Ateiste deizm mantıksız geliyor, deiste ateizm... Ben de mantıksız gelen şey ne diye soruyorum.
Bir tanrının olması mantıksız geliyor işte adamlara.
Neden?
Ne bileyim bence çok mantıklı ki
Hiç biri bilinemez, ıspatlanamaz insanlar kendilerine en uygun olana tabi olurlar teist, ateist, agnostik birde bunların zayıf-güçlü diye ayrımları var herkes birtanesine yakın buluyor işte kendini.
Bir şeyin var olduğunu ispatlamak için o şeyi göstermen yeterli ama olmadığını ispatlamak için heryeri araman lazım :D
Valla onu ateistlere sormak lazım. Ateizm daha saçma bana göre.
Ateizm tercih değil. Sadece inanmıyorlar
İnsan bir şeye inanırken onun mantıki zeminine bakar. Ateist, tanrı var ama ben inanmıyorum inancında değil. Tanrı olamaz inancında. Olamaz demenin de bir gerekçesi elbette var.
Deizim daha mantıklı deizeme göre Tanrı var ve kabul edilir sadece aradaki aracıları kabul etmezler kitap peygamber gibi seyler
🎉🎊Bence ikisi de mantıksızz🎉🎊
😄
Bilinçaltları bakış açıları öyle olabilirr
İnanç bişey diyemezsin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?