Dusunce su ''tanri var ya da yok bunu onemsemiyorum olsada olur olmasada'' boyle dusunen biri oruc tutar mi?
Cevabın nedir?
Gizli Üye(36-45)+1 yılOruç Allah için tutulan, onun için aç kalınan bir ibadettir.
Hatta bir hadiste ki bu kutsi hadis diye geçer.
Ayet gibidir yani.
" Tüm ibadetleri kendiniz için yapıyorsunuz ama orucu benim için tutuyorsunuz. O ibadetin mükafatını ben vereceğim " diyor Allah.
Öncelikle iman etmen lazım.
İman etmek için düşünmek, tefeekkür etmen lazım.
Kendi varlığını, bedenini, ruhunu, duyu organlarını sahip olduklarını düşün.
Bunları sen istemedin.
Sen istemeden sana nice nimetler verildi.
Bu sadece senin sahip oldukların.
Bir de çevrene, insanlara, hayvanlara, canlılara, doğaya, gökyüzüne, yıldızlara, gezegenlere, galaksilere bak, düşün bu muntazam kainatın ve içindekilerin illa ki bir sahibi vardır.
Mümkün değildir ki bu kendiliğinden bir düzen içerisinde olsun.
İşte burada iman başlıyor.
Bu benim inanç felsefemdir.
Şu ana kadar din yok bu yazdıklarımda.
Dinler, peygamberler de tüm bu hakikatı anlatan, rehberler, yol göstericilerdir.
Oruç tüm dinlerde olduğu gibi biz müslümanlara da farz kılınmıştır.
Yahudiler de, hristiyanlar da oruç tutarlar.
Biz müslümanların Ramazan ayında tuttuğu oruç Allah Kuran'ı Ramazan ayında indirdiği için kutsal aydır.
O ayda tutarız.
Mükafatı da çok fazladır.
İnanırsan Allah'ın izniyle hissedersin de inşallah.
Diğer günlerde oruç tutabilirsin.
Bu da maddi ve manevi faydası olan bir ibadettir.
Nafile yerine geçer.
Fakat önce iman.
İmandan önce tefekkür.
Tefekkür ile ilgili şöyle bir sözde vardır ki tefekkürün önemine, tesirinin büyüklüğüne dikkat çekiyor.
" Bir saatlik tefekkür bir yıllık nafile ibadetten daha hayırlıdır ".
Yani imanın başlangıcı olduğu gibi biz kainatı, yaratılışı, kendimizi her şeyi düşünerek bile çok fazla sevap kazanıyoruz.
Çünkü hakikatı görüyoruz.
Yaratılmayı biz istemedik.
Ama yaratıldık.
Ve bu tefekkür bizi Allah'ın izniyle Yaratıcımıza götürüyor.
İmanı kuvvetlendiyor.
Sende inşallah kendi sahip olduğun kapasiten ile böyle yap.
İman et.
Oruç tut.
Allah kabul etsin.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yıltanrıyı önemsemeyen bir insan neden orucu önemsesinki. neden böyle şeyler göstererek site hesabımı değiştirip bu kullanıcı ismi ile hesap açtırtıyosunuzki bana arkadaşlar?
155 Yorumla
Soran+1 yılO nick daha cok degisir
- +1 yıl
kesinlikle. daha serti yer alacak zamanla
Soran+1 yılAz once bir yazi okudum aklima o geldi senin bu dediklerin ve nickin uzerine
- +1 yıl
başlıkta bahsettiğin şahıs senmisin yoksa başka birisimi?
Soran+1 yılBen
- +1 yıl
ozaman üzgünüm bu isim senide kapsıyor arkadaşım...
Soran+1 yılHerkesi kapsadigi gayet acik zaten bunun farkindayim :) zaten o yuzden ' Az once bir yazi okudum aklima o geldi senin bu dediklerin ve nickin uzerine ' dedim.
- +1 yıl
demekki benide kapsıyormuş :)) neden bukadar aptalız biz ya? hiçbirimizmi düzgün yaratılmadık veya düzgün yetişemedik ulan :)
Soran+1 yılBen oyle dusunmuyorum
- +1 yıl
kesinlikle öyle düşünmen gerekiyor çünki bilimce kanıtlanmış bir şekilde beynimizin çok küçük bir kısmını kullanabiliyoruz. o çıtayı hafif aşabilen insanlar herkese aptal gözü ile bakıyorlar. halbuki kendileride aptallar çünki en üst çıtaya asla ulaşamayacaklar. yani o seviyeye ulaşana kadar alayımız aptalız. evet yeni kullanıcı ismim bu olmalı. alayımızaptalız
Soran+1 yılBen de kesinlik yok ilk kelimeden katilmiyorum sana :)
Bilimce dedigine gorede buyuk ihtimal inancsiz olma egilimindesin ya da inancsizsin zaten?
' o citayi asan insanlar herkese aptal gozuyle bakiyor zaten' ya o citayi astin ki boyle diyorsun diyecegim fakat assan burada olmazdin diye dusunuyorum :) + ''halbuki kendileride aptallar çünki en üst çıtaya asla ulaşamayacaklar. '' diyerek her turlu kendine aptal dedigin icin taktir ettim benim gozumde daha zekidir boyleleri (ciddiyim!)
Demissinde zaten alayimiz aptaliz diye simdi cok buyuk taktir ettim kocaman boyle.
Yarin alayimizaptaliz yap oteki gune dusunuruz- +1 yıl
inançlı bir insan olduğum için sana aptal demedimki zaten. tanrı için olmasada olur diyen birinin oruç tutabilirmmi diye sorması ahmakça geldi bana sadece. ki dawkingsten daha inançsız olduğumda söyleyebilirim inançsal düşüncem konusunda. nedenini bilmiyorum ama gerçekten kendimi o üst çıtalarda görüyorum düşüncelerim beynime o komutu veriyor çünki. oda sanırım fahiş miktarda kitap, izlediğim abartılı miktarda filmler, kullandığım doğal ve kimyasal maddeler, bu konular üzerinde imamından, hayat kadınına, iyi doktora yapmış insanlardan tabirimce multi ahmak insanlara kadar girdiğim, sentezlediğim ve kendimce yorumladığım muhabbetlerden kaynaklanıyor sanırım. bu dakikadan sonra beynimi hiçbirşeye zorlamayacağım ve gerçekten aptal bir insanmışım gibi davranacağım. sanırım en kralı o şekil. desemde yapamıyorum çünki birçok düzen, sistem düşünce saçma geliyor bana tarafımca. ve tepki koymak istiyorum bir tür durumlara
Soran+1 yılAcikcasi kitap okumam ama asiri film izlerdim maddede kullanmam ki bunlari abarti gormuyorum zaten fakat dedin ya iste imamindan hayat kadinina ona buna bulundugum ortamdaki muhabbete vs. dedigin zaman seni ciddiye aldim cunku o konunun cok faydasi oldugunu dusunuyorum ben de bir hayat kadiniyla konusma gibi bir sansim ya da cok uclardaki biriyle konusma sansim cok olmasada en etkili yol oldugunu dusunuyorum.
Fakat bir soz var duymussundur ki alintilarla yasayan dikkate alan biri de degilim ama zeki insan hicbir sey bilmedigini bilgilerinin hep eksik oldugunu dusunur tarzinda bir soz belki sen evet benim bilgilerim tam demedin ana kendini zeki gordugunu soyluyorsun az once aptallikla ilgili yazdiginda ciddiydim. Kisacasi ben zekiyim diyorsa biri ya da bunu ima ediyorsa benim gozumde en salak insan odur aptalim diyorsa zekidr demiyrm ama zekiym diyenden daha zekidr benim gozumde.
Ve baskalarinin senn hakkinda dusunduklerini onemsiyrsan hicbir zaman ben zekiym tavirlarinda olma derim- +1 yıl
kendimi öyle görüyorum demedimki ama çarptırıyorsunuz. nedenini bilmediğim bir şekilde düşüncelerim beynime direk o komutu veriyor dedim. kimseye ben zekiyimde demedim demiyorumda. yapabildiğim çözümlemeler, olaylara bakış açım vs. beynime direk sen zekisin diyor ki zekilik kavramımızıda açıkladım bir önceki yorumumda. hepimiz sandığımız kadar zekiyiz. yani hepimiz kendimize göre zekiyiz. beyin böyle diyor çünki. ama ben kendimi biraz üst çıtalarda görüyorum ve bunuda şuna şuna bağlıyorum diyerek belirli miktarda açıklama ve örneklemeler yaptım o yorumda. beni yanlış anlıyorsunuz bayan. ama muhabbetinizde sürükleyici açıkcası :)
Soran+1 yılBende de sorun var simdi anladim desem inanmayacaksiniz ama sizi gayette iyi anladigimi dusunuyorum hatta birkac yerde yanlis anlasilmaya yer vermemek icin ufak aciklamalar bile yaptim ama asil sorun birazda ben de dogru kelimeleri secemedegimden kaynakli olabilir.
- +1 yıl
beni anlayabileceğiniz için sizinle şu an uzun uzun konuşuyorum zaten :) bunun farkına geç vardım çünki ilk yorumlarda ve başlık dolayısı ile mantıksız bir insan olarak gelmiştiniz bana. beni yanlış anlamanızı istemem fakat müsait olduğunuzda ordan burdan şurdan farketmez muhabbet etmek isterim sizinle
Soran+1 yılSoru biraz sacma farkindayim fakat sorma nedenimde net olarak su diyemiyorum uzun uzun anlatma taraftari degilim aslinda cunku basindan beri bir kac sey arasinda gidip geldim bazi noktalarda kendimle celistim aslinda bu unursamazlik ise bunlardan biri yani biraz agnostik bir dusuncede yok degil negatif agnostiklik var biraz ama bir yandan da gercekten umrumda degil de diyebiliyorum.
Hala biraz arada kalinmislik var kisaca ki bu kavramin terimsel karsiligini ise bugun ogrendim mesela dune kadar agnostik oldugumu soylerdim cunku uzun uzun yok ben umursamiyorum var ya da yok ilgilenmiyorum diye aciklamalardan kacinmak icin
Soran+1 yılAsagida birine su yorumu yapmistim belki biraz daha aciklayici olur ' Bunu sorma nedenim yeni yeni bu dusunceyi benimsedim ve atiyorum bir ateist cikip oruc tutuyorum dese manyak mi derim ben ama bu dusuncede cok kisiye rastlamadim ve şu an ikilemdeyim yani bir ortamda ben boyle boyle dusunuyorum desem ve biri oruc tutuyor musun dedi (namaz kiliyor musunda der her neyse) ben o zaman tutuyorum desemde garip tutmuyorum desem de garip '
Ama acikca soylemek gerekirse biraz sikintidan biraz da meraktan sordum eger bu dusunceye iki uc ay once ulasmis olsaydim sormazdim
Soran+1 yılBirde eic sectigimin cevabida cok mantikli senin ilk dedigine biraz zit dusebilir ama sanki zaten cevap sorunun icindeymis gibi oldu
- +1 yıl
bilinmezci'misin? bence yerin gayet iyi hep orda kalmanı öneririm. tarafımca en mantıklı, işin içinden en kolay sıyrılabilen, en sakin inançsal düşünce yapısıdır agnostizm. bende öyleydim yakın denecek tarihlerde fakat o durumda aşıldı ve sanırım artık kuşkucuyum. yani spektisizm. çünki şu an herşeyi kuşku ile ve tüm konularda asla kesin bir bilgi edinilemeyeceğine inanıyorum. bilinmezciliğe bile kuşku ile bakıyorum yani.
Soran+1 yılYakin gibiler sanirim agnostik ve spektisizm yani.
Birde ben soruda oruc dedim ama butun ibadetler icin aslinda bir genelleme diyebiliz.
Yani teist disinda kimse ibadetleri yerine getirmiyor sanirim (oruc, namaz vs.)- +1 yıl
bence tanrıtanımaz, dintanımaz ve bilinmezci düşünenler, yazarlar vs. de kendilerine kuşku ile bakarlar. kesin sonuca vardıklarını düşünürler fakat yinede bir parça kuşkucudurlar. diğer hiçbir inançsal görüşte bir parça diye bir kavram yoktur. yanlız kuşku böyle lanet birşeydir işte :)) beni sevdiğine eminimdir fakat yinede bir parça kuşkum vardır. buyur çık içinden çıkabiliyorsan. offf yarın sabah 7 de kalkacağım ve şimdi muhtemelen en az 1-2 saat te yatakta bu tip şeyleri sorgulayacağım. bu muhabbetler en azından bu gece açılmamalıydı :))
Soran+1 yılBirde sundan eminim ben cok kesin bir sey olacak ama hicbir zaman ateist olmam ya da teist olmam yani bunlarda bir kesinlik var bunlar bana ters geliyor. Ve az once kendimle celisiyorum demistim ya guzel bir ornek oldu aslinda yani bunlarda kesinlik var bana ters dememe ragmen cok kesin bir sekilde hicbir zaman bu ikisini secmeyecegimi de soyleyebiliyorum.
Merak ettigim bir sey var aslinda bir agnostik donem donem degisebilir mi yani birgun pozitif agnostik bir gun negatif agnostik gibi.
(Pozitif ve negatif agnostigi asagida rotindaa adli uyeye yorumda acikladim buyuk ihtimal biliyorsun zaten)
Soran+1 yılO zaman ben seni daha fazla tutmayayim, iyi geceler :)
- +1 yıl
ilk olarak tanrı yoktur, fakat olabilirde düşüncesi benimsenmiştir. fakat bu hali ile ateizme çok yakın olduğu için birde negatif hali türemiştir. hepsi birden çıkmıyor bu görüşlerin zamanla oluşum içerisine giriyorlar. her ikiside bilmiyorum der çıkar gider. ateizm sorgular başardığına inanır yoktur der çeker gider. deizm vardır ama din yoktur der çeker gider. teizm zaten allah belanızı versinlan der çeker gider. geriye kaldı kuşkuculuk. kuşkucular herzaman ne diyorsunuz lan siz? der. sorgular. oda olabilir, buda olabilir veya hiçbiride olmayabilir der. ve sıyrılma şansı kesinlikle yoktur. inançsız isen birinden birisi mutlaka olacaktır. hiçbiri olamaz dersen zaten inanmış biri sayılırsın-
- +1 yıl
yo burdayım sohbete devam. sadece yatarken yine bunları düşüneceğim demek istemiştim :) yorumlarıda geç gördüm zaten. tabikide biliyorum + ve - bilinmezciliği. söylediğim gibi birçok araştırma yaptım ben bu konularda. dediğim gibi bilinmezcilerin düşünce yapısı bu sorgulardan en kolay sıyrılma şekline müsaittir.
- +1 yıl
o yüzden çoğu araştırmacı, bilgin veyahut yazar kuşkuculuktan kaçmış, hayatım boyunca sorgulamak istemiyorum ! deyip diğer düşünce şekillerine yönelmişlerdir. ben kaçmıyorum arkadaşım. burdayım fakat yerimdede saymıyorum. hep soracağım hep soracağım. en azından sorgulayıp okey tamam bu deyip kestirip atmayacağım. okey desemde sorgulayacağım. onlarda öyle yapıyor fakat bunu kabullendirmiyorlar mantıklarına. çıkmazlardayım arkadaşım tekrardan dediğim gibi en güzel yerdesin kal orada :)) hayatınıda hep bu düşücne ile yaşa. yalnız din yoktur, kural yoktur diyede insani değerleri unutma. çoğu genç bu durumu suistimal dedip o şekilde davranıyo çünki. ben atesitim diyo her boku yiyor ondan sonra. tamam ateistsin eyvallah ama insanlık nerde kaldı?
- +1 yıl
uyumuyorum ulan bu gece :) senide kuşkucu yapacağım ye bitir kendi kendini hayatın boyunca :D
Soran+1 yılBen bazen diyorum ki
- tanri yok ama bilemeyiz belki de vardir
-tanri var ama bilemeyiz belkide yoktur
-tanti olabilir de olmayabilir de
Bazende soruda bahsettigim gibi
-var ya da yok umrumda degil (bu yeni bir dusunce ama aslinda hep aklimda vardi da ben yeni farkettim gibi hissediyorum)
İlk ucu zaten bilinmezcilikte cok kategorize edilmis olmasi sacma geliyor yok negatif yok pozitif diye
Ben simdi neye daha yakinim bilemeyiyorum yani hem negatif hem pozitif hem umursamazci hem de tam bir agnostik dusuncemin bunlar disina cikacagini sanmiyorum hep bu dortlu arasinda gidip gelecegim bence ama bir adini bulamadim bu dortlunun ortak olan
(-umursamazcilik dedigim aslinda apateist cogu yerde pragmatik ateist diye geciyor)
Soran+1 yılDedin ya cogu kisi ben ateistim deyip her b. ku yiyor diye ste ben ona anlam veremiyorum kisinin hic olmazsa kendine saygisi olmali diye dusunuyorum yani bir ateist olsam bile boyle dusunmem ama kesinlikle humanist biride degilim.
Kuskucu olmam yani kuskuculugu acip okumadim hic tamam kuskucuyum biraz ama bu asiri degil yani tamamen inanc olan kavrama uzak bir kusculuk sanirim senin bahsettigin sadece kusku uzerine kurulu ama benim ki oyle asiri boyutlarda degil- +1 yıl
bence en tehlikelisi ve gereksizi o düşünce :) insan düşünen bir varlıktır. sorgulaman kendince bir sonuca varman gerekiyor. hassas bir konu çünki ben buyum demen gerekiyor. apateizm de çokta tınn dercesine bir düşücne yapısı ile yaşarsınız bence bu acı olur :) bukadar düzen, bukadar sistem, bukadar araştırmacılar düşünürler yazarlar en azından bunlara saygıdan düşünmen sorgulaman gerekiyor. amannn varsa var yoksa yok düşüncesi afedersiniz acizce bir düşünce olup mantıktan yoksun bir hayvan gibi yaşamanıza sebep olur. gelin biz kuşkucu olalım ve buna bu düşünce yapısını güzel bir şekilde özetleyen kuşkunun felsefesi ile başlayalım :) olanada kuşku duyalım, olmayanada. ya da herşeyi bırakalım bir kenara hiçbirşey yoktur, bütün bunlar bu görüşler saçmalık deyip yaşayalım fakat yinede içimizde bir parça kuşku olsun :)) o kuşku bile sizi tekrar bu evreye getirecektir zaten. o yüzden çıkmaz bir sokaktır kuşkuculuk demiştir empirikus
- +1 yıl
allahım sen aklıma mukayet ol ne saçmalıyorum ben, af eyle beni deyip sımsıkı dine sarılasımda gelmiyor değil bazen :) böyle birşey işte kuşkuculuk. olasılık. ihtimal. zarların hiçbir rakam gelmemesi gibi bir ihtimal bu. olasılığı sıfır diye birşey yoktur bu felsefede. sıfır olunca olasılıksız oluyor çünki. ben yüksek müsadeniz ile kaçayım sabah 7 de işe kalkacağım çünki :) dilerseniz yine devam ederiz müsait oldukça muhabbete. ben hep buralardayım. kendinize iyi bakın. esen kalın. hoş sohbetiniz içinde teşekkürlerimi sunarım.
Soran+1 yılArtik dusunecek halim kalmadi :) belkide o yuzden yani din muhabbetleri bile s*kiyor beni cok bunaliyorum apateisti biraz arastirdim kavramsal olarak karsiligini bugun ogrendim cunku ve tamamen uyuyor fakat diger ucude esit oranda var aslinda zayif agnostiklik agir basiyor buyuk ihtimal ne kadar hakaretlerle anlatsaniz da :) ya apateist ya da negatif agnostikligi benimseyecegimi dusunuyorum cunku ufaktan bir korkuda var o yuzden pozitif agnostislik daha nadir dusundugum bir sey.
Birde ben tanriya inansam ne bileyim mantiken kitaba peygambere cennete cehenneme seytana melegede inanmaliyim deistlik cok sacma cunku yani o kadar imkansizlik iceren tanriya inan kitaba inanma olacak is degil gibi geliyor ama seytana falan inanmam sanirim yani tanri, kitap , peygamber okey ama seytan ne ya ona inanamam iste :) bu ne peki?
Soran+1 yılSu son bahsettigim ne sacma olmus sanirim ben de uykusuzlugun etkisi basladi.
Ben de sohbet icin tesekkur ederim, sizide cok tuttum zaten, iyi geceler :)
Soran+1 yılBirde su sansurlenen keline aslinda sıkıyor sanirim ingilizce karakter klandigim icin sansurlendi yanlis anlasilmasin.
- +1 yıl
ve bazı insanlar düşüncelerimizi bile okuyabilirler. yani aklımızdan ne geçtiğini, ne düşündüğümüzü, kilometrelerce uzaklıktan bile kurduğumuz sinerjiyi vücudu ile algılayıp birbirlerini düşündükleri anda aynı zamanda telefona sarılıp aramaları veya mesaj atmaları, insanların topluca bir araya gelip yağmur yağması için enerjilerini birleştirmeleri ( dua etmeleri) birşeylerin iyiye gitmesi için dua etmeleri ( pozitifenerji yaymaları) birşeylerin kötüye gitmesi için örneğin lanet okumaları beddua etmeleri ( negatif enerji yaymaları ) ve bu olayların çoğunlukla denebilecek kadar oranda gerçekleşmesi. aşık olduğun bir insana yaydığın enerji ile onun sana aşık olması. vs vs binlerccceee şeyyy bunlar zahmet edipte imla kurallarına bile bakmadan sıraladıklarım sadece :)) yarın bu konu hakkında açıklayıcı bir şekilde konuşalım senin ile çok şaşıracaksın. sanada mantıklı gelebilir belkide söylediklerim.
- +1 yıl
bak gel birde din dışında yani doğa üstü konulara girelim seninle. hep yaratlılanlardan canlı cansız maddelerden bahsederiz ve onların ilahi boyutlarını araştırırz. peki ya bilimsel noyutlarını? bak benim şuanki düşünceme göre bir nevi tanrıda, şeytanda, melekte, cinde, peride insandır. insanın ta kendisidir. kuşkuluyum fakat şuanki düşünceme göre yaratıcı, başkalarının tanrı vb. büyük bir güçtür. yani enerji. enerji parçacıkları tanrıdır belkide. tanrı heryerdedir sözü gerçekten birtek bu şekilde mantıklı geliyor bana. durağan veya hareketli yani kinetik veya potansiyel enerji heryerde her şeyde mevcuttur. enerji olmadan hiçbir cansız oluşamaz, şekillenemez, dış etmenler tarafından bile hareket edemez. hiçbir canlıda yaşayamaz yaşatamaz. birde insanların vücutlarına alıp beyinlerinden süzüp düşünce şekline getirip dışarıya yaydıkları enerji vardır. dışa vurduğumuz ses, hava, sıvı hepsi enerji kökenli şeylerdir. fikirlerimiz düşüncelerimizde öyle
- +1 yıl
benim şu an yatmam gerekiyor saat geç oldu çalışacağım çünki yarın. tekrardan görüşmek üzre. yazdıklarımı şimdilik biraz kafanızda canlandırıp kurgulayın. hoşçakalın
- +1 yıl
Burdamiyiz :)
Soran+1 yılAklim karisti bir kac seyde
-dua ile enerji mesela yagmur, ask vs dedin bunlar bana cok sacma geliyor
-doga ustu konularda biraz sacma gelsede acikcasi ilgimi ceken seyler inkar edemeyecegim :)
-kafanda canlandirip kurgula demissin ama kafam karisti gercekten :)- +1 yıl
karıştırır. dua etmekte çevreye pozitif enerji yaymaktır. iyi şeylere odaklanmaktır. beddua da tam tersi. buradan örnek vermiştim. enerji konusunu bir incele derim. çünki herşeyin yapı temeli enerjidir. çok çok saçma gelmese tanrı güneştir diyeceğim ama bir yandan saçma bir yandanda kuşkucu yönümle mantıklı geliyor aslında :)))
Soran+1 yılBence tanri varsa sureklidir yani gunes bir dunyann bu tarafinda bir oteki tarafinda bu biraz sacma geldi bana
Soran+1 yılAma haklisin kuskucu birine gore normal.
Peki sence ben tanri olabilur miyim?- +1 yıl
o yüzden dünya dönen bir yapı işte. kendini salıyor dünyanın yarısına, sonrada öbür yarısına :)) takılıyorum. güneş konusu tabiiki saçma ama bu enerji konusu gerçekten aklımı karıştırıyor !!!
- +1 yıl
kesinlikle olamazsın. tanrıyı şahıslayacak olursak bana göre tanrı insanın ta kendisidir demiştim önceki yorumlarımda.
Soran+1 yılAma daha oncede her seyden kusku duydugunu soylemistin neden 'sadece' benim tanri olmam konusunda kesin olarak 'imkansiz' konustun? Kusku duyman gerek miydi?
Soran+1 yılGerk miydi degil yanlis yazdim gerekmez miydi
- +1 yıl
mantıklı olan şeyler hakkında kuşku duyuyorum. araştırıyorum. ve araştırmalarım senin tanrı olmanı mantıksız kılıyor benim düşünce yapıma göre :)) mesela sigarada tanrı olamaz bana göre, bir bisiklette. farklı bir konuya gireceğim canlıların hayatını inceledinbmi hiç? ilk canlı? beden yapılarımız ve nasıl oluştukları felan?
Soran+1 yılTek hucrelilerden falan mi? Yani ilk bakteriler olustu vs. bundan mi bahsediyorsun yoksa evrim kismindan mi diyecegim ama zaten evrime gelmeden bakteriler, mavi-yeşil algler, rikestsiyalar, aktinomisetler falan olustu
- +1 yıl
Ahaha süpersin :) tekrardan yanlış anlamamani dileyerek ortaya bir rakı açıp uzunn saatler muhabbet etmek isterdim seninle
Soran+1 yılYanlis anladigim kisim ne acaba? Direk memelilere hatta memelilerden insan kismina mi atladiniz yoksa? Cidden merak ettim
Soran+1 yılYanlisim duzeltirseniz sevinirim, gece girince okuyacagim tabi aciklarsaniz
- +1 yıl
Ne bilim kendisine rakı masası eşliğinde uzun vadeli sohbet teklif etmemin yanlış anlaşılacağı bir toplumda var olmamızdan kaynaklanan bir yaklaşımdır belki :) belkide refleks niteliğinde belkide nezaketen belkide saçma bir üslup ile. nerede yaşadığınızı merak ettim birde yanlış anlamaz iseniz :))))
- +1 yıl
Yanlış anlamamani dilerken muhabbet kısmından bahsetmiştim canlıların olusumundan değil :) fakat beni bir kez daha yanlış anladınız bayan :) yazım kurallarimdami sorun var acaba
Soran+1 yılAnladim :) tekrardan deyince daha onceden yanlis anlamisim gibi bir sey dusundum.
Antalya'da yasiyorum
Allah inancı sağlam olmayan bif insan o orucu tutsa ne olur tutmasa ne olur
00 Yorumla
+1 yılolur da olur olmasa da tutsa da olur tutmasa da
31 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
8
Cevap
37Cevap
Tutması ya da tutmamasının sana ya da vatana ne faydası var?
04 Yorumla
Soran+1 yılBu kisi ben olabilirim belki de
Soran+1 yılUmarim sormaz dedim ama nafile.
Bunu sorma nedenim yeni yeni bu dusunceyi benimsedim ve atiyorum bir ateist cikip oruc tutuyorum dese manyak mi derim ben ama bu dusuncede cok kisiye rastlamadim ve şu an ikilemdeyim yani bir ortamda ben boyle boyle dusunuyorum desem ve biri oruc tutuyor musun dedi (namaz kiliyor musunda der her neyse) ben o zaman tutuyorum desemde garip tutmuyorum desem de garip- +1 yıl
Birilerine göre değil , kendi içinden gelene göre yapacaksan yaparsın bu işleri, öyle ki ne oruçlu olduğundan ne de namaz kıldığından kimsenin haberi olmamalı. Çünki sen bunları yapacaksan kendi inancın ve ibadetin için yaparsın , yoksa sekiz mahalle alkışlasın ya da dokuz mahalle eleştirir diye değil. Bu konuları dışa yansıtman aslında hoş olmaz, tut ya da tutma bu kimsenin de bacağını bağlamaz , herkes kendi işine bakmalı , takdir ya da tekdir gelecekse laf muhtarlarından değil Allahtan gelmeli. Onun dışında kimsenin senin hiç ya da az ya da çok oruç namaz yaptığını ölçme ve değerlendirmeye hakkı yok, yapan olursa da kendisini tanrılaştırmış olur.
Kendi içinde çözebilirsin bunları
la git gece gece ağzımı açtırma. Önce Allah demeyi öğren!
01 Yorumla
Soran+1 yılAllah
bence gönlünden geçmiyorsa zorlama. Ama oruç tutmak güzeldir, tabii ki becerene. Bu durumda tutabilirsin
06 Yorumla
Soran+1 yılOnceden hep tutardim gecen seneye kadar yani gecen senede tuttum ama bu dusunce yeni olustu mesela tutarken allah rizasi icin degil amacsiz tutuyordum tutmayinca dert ediyordum ama neden tutuyordum bilmiyorum bir nedeni yoktu. Ama simdi hic gonlumden gecmiyor beni zorlamiyor oruc tutmak ondan degil sadece inancim zayifladi buyuk olcude
Soran+1 yılDeistlikten mi bahsediyorsun yoksa baska bir sey mi seninki
Soran+1 yılMesela ben musluman degilim dedin ya ben mi yanlis dusunuyorum acaba mesela soruda bahsettigim dusunce bana ait enim dusuncem bir nevi inancsizlik aslinda ama ben yine de muslumanim ya da musluman degilim demiyorum ama illa biri denecekse muslumanim derim sanirim
+1 yılbu sekılde varsayımda bulunan bırı musluman olamaz Oruc tutması kendını ac bırakmasından baska bır sey dıyemez İslamıyet -hristynalık ve musevılıkte tanrı ınancı kesındır bu tartısılamaz
10 Yorumlaoruç tutanlar iman edenler ve inananlardır. sen inanmıyorsan iman etmiyorsun demektir, iman etmiyorsan da oruç tutmana gerek yok demektir.
05 Yorumla
Soran+1 yılİste bak burada bahsettigim inanmamak degil tamamen farkli bir olay
Soran+1 yılSen... inananlar dedin bir yazdigini oku :DD
Soran+1 yılNeyse yorumun icin tesekkurler, iyi aksamlar
+1 yılKafasına göre, tutar da tutmaz da
14 Yorumla
Soran+1 yılSizin nickinize bayiliyorum daha once soylemis miydim
- +1 yıl
Kim olduğunu bilmiyorum ama yine de teşekkür ederim :)
Soran+1 yılBilmediginizi bilerek dedim olaya gizem katmak icin cjfjfjfj iyi geceler :)
- +1 yıl
Gizem için de teşekkürler adghs İyi geceler
+1 yılOrucu Allah rızası için tutuyorsun. Allah'ın varlığını kabul etmiyorsan oruc tutman da bir işe yaramaz. - Benim görüşüm.
10 Yorumla
+1 yılGayette tutar orucun amaci zaten nefsimizi kontrol edebilmektir. Ayrica saglik bakimindan da cok yararlidir. Butun sistemlerimiz adeta yenilenir.
00 Yorumla
+1 yılTutar ama çok büyük günahtır öyle tutması. Var ya da yok ben yine tutarım ne demek? Kumar mı oynuyor?
00 Yorumla
+1 yılDilerim ki yanasiniz Allah butun kadinlar cehennemine gondresin siz bedeniniz ile
05 Yorumla
Soran+1 yılBu dedigin beni etkiler mi? Senin bu yorumu yapmana neden olarak ben sadece senin zamanini caldim su an
- +1 yıl
Kafani yorma zaman bana ait degil ki ben sadece yolcuyum. Etkiler mi demisin olum var nasil olsa o guzel bedenin bir gun yaslanacak oAllahtan dilegim bu sozu hatirla olum var. en buyuk esitlik degil mi dogum ve olum. Yasa ne kadar yasayacaksin...
Soran+1 yılHangi birinizin sozunu hatirlayayim, tesekkurler yorumlarin icin
- +1 yıl
Sabret acze dustugunde dusun baban olum doseginde dusun ne kadar acizsin o gun hatirlarsin benim babM oldugunde o kadar sey hatirladim ki. Gun gelir kalplerden akan dualaRda beddualarda yerini bulur allagha ulasjir kendine iyi bak. Buarada babana felan laf konusmadim. sadece ornek verdim
Soran+1 yılYanlis anlamadim acikcasi olunce yaninda olacaginida sanmiyorum oyle cok uzulecegimide.
Basin sagolsun bu arada.
Yorumlarin icinde tesekkurler ne kadar zit dusunsekte iyi oluyor baska dusunceleri bilmek daha cok dusunmemi sagliyor belki birgun inanirim tesekkurler.
böyle düşünen biri oruç tutmaz. Oruç Allah için tutulur. Gercekçi olalım. tutmaz..
00 YorumlaDiğer konusunda 1,3b cevap paylaştı. tutabilir. aç insanları anlamak için yapabilirsin bunu.
02 Yorumla
Soran+1 yılAslinda benim dusundugumde biraz buydu ama sacma mi acaba diyede dusundum birde soyle bir dusuncemde var illa bu ay degil baska zamanda anlayabilirim bunu?
- +1 yıl
Bu ay yaparsan sevabı fazla :) Hani belki inanmıyorsundur belki inanıyosundur ama sen anlamak istiyorsan bu ayda anla. Tövbe haşa Allah varsa sevabın yazılır ne güzel :) Diğer aylarda yine tut tabiki. Ben inanıyorum varlğına fakat tutamıyorum aşırı baş ağrısı ve iş stresi yüzünden. eskiden tutardım zorlanmazdımda. Bence sen bu ay açları anla herkesle beraber :)
+1 yıltutmaz bence :) allahın varlıgına inanmayan allahın koydugu kuralllara uyarmı :)
08 Yorumla
Soran+1 yılİnanmamak degil bu inanmakta degil bir anlatabilsem, neyse tesekkurler yinede
- +1 yıl
arada kalmış bu kişi :) imsakta başlar oruca öglenleyin mola verir su içer yemekyer devam eder :)
Soran+1 yılBuda guzel :))) ama arada kalinmislik yok yalniz
- +1 yıl
mezhebi ne bu arkdaşın :)
Soran+1 yılMezhep derken? bu kisi benim ve iki yil oncesibe kadar nedensizce inaniyordum islamdi yanibama simdi ne oldugumu bile onemsemiyorum yan biri dinden bahsedince konusmayi bile gereksiz buluyorum (soruda din uzerine ama meraktan sordum hatta bir yeni cevap yazinca bile sikila sikila aciyorum :))
- +1 yıl
walla bence deist filan diyolar ya :) öyle bir inancı var şimdi gençlerde moda böyle şeyler :) allah ıslah etsin
Soran+1 yılAynen :) aslinda inanan biride teistim ben der ayni sey acikcasi bende cok sacma buluyorum oyle kaliplara sigdirilmasini
- +1 yıl
seni etkilemesine izin verme :) sen islamiyete inaıyosan kalpten inan ve savun senin ruhuna tesir etmesine ziin verme :) artık o şeytanın eline geçmiş sen teslim olma :)
+1 yılTanrı demeyelimde YÜCE ALLAH var ve ölmeden inansan iyi olur
02 Yorumla
Soran+1 yılNe zaman karsidakini kendin gibi gormezsen belki inanirim
- +1 yıl
SEN BILIRSIN AMA YAZIK ETME KENDINE
- Diğer konusunda 3,1b cevap paylaştı.
+1 yılSorman bile hata guzelim oruc zqten yaradanin emri o yaradana olsada olur diyo olmasada
10 Yorumla ben öyle düşünsem hayatta tutmam. ne m. git manası var git perhiz yap..
00 Yorumla
+1 yılTanriyi onemsemeyen biri dini de onemsemez. Oruç ta dine bağlı.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılvarlıgını bıle önemsemeyen bırı oona ınanmıyor demektır allaha ınanmayan bırı oruc zaten tutmaz bu sıcakda varlıgını önemsemedıgın bırsey ıcın kımse ac susuz kalmaz tatlım
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılTutmaz. Tutsa da ne bir işe yaramaz imanda şüphe olduğu için müslüman bile sayılmaz.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılbir aile baskısı var sanırım benimde kafamın karışık olduğu dönemler
01 Yorumla
Soran+1 yılAile baskisi degil de benim kafam karisik sanirim. Ailemle zaten pek iyi iliskiler icinde degilim tutmayacagimi soyledim zaten annem inandigindan tutuyor babam g. t korkusundan :))))
+1 yılben anlattigin tarife uyuyorum. ve oruc tutmicam
07 Yorumla
Soran+1 yılGecen sene bu zaman boyle dusunuyor muydun? O zaman ne yaptin tuttun mu?
- +1 yıl
o zaman saglik problemlerim vardi. cok fazla tutmamostim. ama bu sekilde dusunmuyordum.
Soran+1 yılPeki cok tesekkurler. Son bir sey soracagim kendini inancsiz olarak goruyor musun aslinda inancsiz demek ne kadar dogru bilemiyorum ama cogu yorumda ateist muamelesi yapan oldu ben nedense bunu ne inanmak ne de inanmak olarak dusunurum bununla bile ilgilenmiyorum sen ne dusunuyorsun bu konuda
- +1 yıl
inancimi bir tanimlama ya da kavramla kaliplastirmak istemiyorum. cunku belli bir dusunceye ya da ogretiye inanca biat etmek nezdimde ki , islamdan uzaklasmamin ana nedeni de bu. herkes algiladigi olcude isim yakistirmasi yapar, o sebeple salla. inancsiz demeyeyim de yaraticinin var olup olmadigiyla ilgili suphelerim vardi ve bu son raddeye ulasti. su anda bunu sorgulamak icin yeterli psikoloki gucum yok, o yuzden simdilik bir seye tabi olup olmamakla ilgilenmiyorum. ama ilerde ne olur bili nmez. bilmeden arastirmadan da su sudur soyle inaniyorum ya da inanniyorum demek bagnazlik basiretsizlik olur diye dusunuyorum.
Soran+1 yılBirebir ayni bile diyebilirim dusuncelerimiz icin ozellikle son raddeye gelip ilerisini sorgulamakicin psikolojik guce sahip olamama konusunda.
Onceden agnostik miydin peki?- +1 yıl
hayir kavramsal tanimlamaya gore deisttim. ama simdi bir sey degilim. bunu biliyorum.
Soran+1 yılPeki tekrar tesekkurler, iyi geceler :)
Agnostikler oruc tutmaz hayir
14 Yorumla
Soran+1 yılBu agnostik degil yalniz baska bir terim bu
Soran+1 yılTanri var ya da yok degil bak demek istedigim tanri var ya da yok " bu benim umrumda degil olsada olur olmasada'' agnostik ne der olabilirde olmayabilirde ''bunu bilemeyiz'' birde negatif agnostik vardir o 'tanrinin olup olmadigini bilemeyiz ama olabilir' der, pozitif agnostik ise 'bir tanri oldugunu dusunmuyorum ama yinede bilemeyiz' der.
Yanlis anlamada bir suru terim var coook arastirdim bu bahsettigiminde bir adi var ne oldugunu biliyorum yazmama nedenim ise ortalik mali olmamasi
- Diğer konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılBiraz sacma olmazmı tutması
10 Yorumla ben böyle düşünüyom, tutmucam
02 Yorumla
Soran+1 yılGecen senede boyle dusunuyor muydun?
Ve bundan onceki dusuncen neydi inanisin yani?
Birde her sene mi oruc tutmuyordun yoksa boyle dusunmeye basladiktan sonra mi tutmamaya basladin
ortama ayak uydurur enayi gibi boşuna aç kalır
00 Yorumla- Diğer konusunda 1,1b cevap paylaştı.
+1 yılTutmamasi için bir neden yok. Tutar elbette.
04 Yorumla
Soran+1 yılTutmasi icin bir neden var mi eki?
- +1 yıl
Bu soruyu sormanız bile bir neden sayılır. Başka bir neden belirtecek olursam; ya doğruysa ve oructan ne gibi bir zarar gelir?
Soran+1 yılYa dogru degilse...
Yani demek istedigim su yukarida dedigim cidden dusundugum bir sey degil sadece hep aklima iki tarafta geliyor sorunum bu sanirim olumlusu deniyorsa neden olumsuzu dusunulmuyor olumsuzu soylense neden olumlusu dusunulmuyora donuyor- +1 yıl
Tamam işte onu da belirttim zaten. Ya doğru değilse aç kalmak dışında oruç tutmanın ne gibi bir zararı olabilir ama doğruysa Cennet kapısı açılır. Iyi geceler...
Tutsada kabul olmaz :(
00 Yorumla- Diğer konusunda 20,5b cevap paylaştı.
+1 yılTutarsada kendi ile çelişir.
00 Yorumla Böyle diyen biri Müslüman olmaz zaten
00 YorumlaTutsada yanar tutmasada yanar.
11 YorumlaParayla imanın kimde olduğu bilinmezmiş
00 Yorumla
+1 yılöyle diyen birinin oruçla ne alakası olabilir?
00 Yorumla
+1 yıloruç inananlara farzdır
00 Yorumlaya tutarsa
06 Yorumla
Soran+1 yılBir zamanlar hep ya varsa derdim aklima o geldi ama ya ya yoksa senin deyisinle ya tutmazsa.
Simdi belkide diteceksin tutarsa kaybetmem kazanirim ama tutmazsa direk kaybederim diye fakat bana gore yanildiktan sobrasi onemli degil iku turlude kaybetmis sayilirim.
Yorumun icin tesekkurler
Soran+1 yılOruc olarak demedigini dusunerek cevapladim ikincisi daha cok cevap niteliginde oruc olarak dediysen parmaklarima yazik oldu ya hala da oluyor buna uzulurum iste
Soran+1 yılKurtarmaz
+1 yılboşa aç susuz gezer
00 Yorumlahayır
00 Yorumla
+1 yılhayır tutmaz
00 Yorumla
+1 yıltutmaz sanırım
00 YorumlaTutmasın :)
00 Yorumla
+1 yılTutmaz
00 Yorumla
+1 yılHayır
00 Yorumla
+1 yıltutmaz
00 YorumlaYok tutmaz bence
00 Yorumla- Diğer konusunda 384 cevap paylaştı.
+1 yıltutmaz niye tutsunki
00 Yorumla
+1 yıltutmaz bence
00 Yorumla
Devamını Gör(30)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?