Türkçeye düz mantık çevirirsek "peynirli kek" oluyor. Ancak ülkemizde peynir tatlısı olarak Çanakkale'nin meşhur "höşmerim"i var. Tamam, şaka yaptım... Balıkesir'in tatlısı :) . "Cheesecake" bizde hiç anlam ifade etmeyen, bana göre yobazların kullandığı bir ifade... İnsan yobaz olunca, yerine alternatif isim bulmayı da düşünmüyor. Gavurlar buna "çızkeyk" diyor. Bizim gavurca meraklıları buna "çizkek" diyor... Ya biri Allah için, şu tatlıya makul, mantıklı bir Türkçe isim önersin. Hadi, saçmalamadan düşünüp, en güzel ismi bulanı alnından öpeceğim. Sadece alnından ama ;) . Gavur buna cheesecake diyor. Ya siz?
Çeviri olarak almaktan çok yeni ve farklı ve özel bir isim olmalı ama hem o pastayı hatırlatmalı hem de kullanımı kolay olmalı diye düşünüyorum. Çünkü peynirli pasta ismini bizim millet pek kullanmaz.. Yine çizkek demeye devam edeceklerdir. Daha kolay ve kulağa hoş gelen bir isim olmalı. Abarttım galiba... Kendimi TDK uzmanı gibi hissettim :D
Ama şimdi 1 paragraflık soruda Encyclopedia Britannica açıklaması yapmak pek doğru olmaz diye düşündüm. Hani devamı da gelir o zaman.. Börek çörek uzar gider iş :D En pratiği ve kolayı kek demek.. Ayrıca pasta daha geniş bir bakery grubunu ifade ediyor.. Mesela kuru pasta gibi.
Bence ismi iyi ya çizkek :) tanıda iyi pasta dünyasının çok içinde hatta baya içinde biri olarak bir çok tatlı ismiyle geçiyor mazrmelerde yabancı isinli çogu artık global dünyada çokta önemli degil dilimizdede yabancı dilden geçen ve ölee kalan bir çok kelime mevcut zaten:)) yaşlılar içinde kolay ver kuzum bir çiz kek :)
Çiz kek türkçe ;) Peki gün içinde kullandıgımız tükçe olmayan kelimeler mesela arabası olan herkesin nerdeyse kullandıgı fulle Okey tamam dan çok kullanılıyor:)) Vs vs Aynı hassasiyeti günlük kullanımdada bekliyorız:)))
Mümkün olduğunca kullanmamaya özen göstereceğiz.. Dili bozulmuş bir milletin kimliği de bozulur... Bir daha ayar tutmaz.. Dünyada yozlaşmış tüm toplumlar, başka kültürlerin altında ezilerek hep yok olmuşlar, tarih sayfaları arasında kaybolmuşlardır.
Eskiden olsa evet dedigin günümüzün koşulları farklı Kullandıgımız Tükçwde bir dünya zaten dışardan girmiş kelime kullanıyoruz ne öz türkçe ne başka bitşey kullandıgımız Müdür Ögretmen İstasyon trilyon tane örnek var Sen dersen farsça arapça sayılmaz Öyle birşey yok dilin yarısı kullandıklatımız zaten atapça farsçada dilimeZe girmiş bir yarısıda avrupadan ametikadan geri kalan yüzde 10-20 arası türkçe zaten:))
Dil organiktir. Devamlı değişir... Her dilden her dile devamlı kelime akışı vardır. Anca bu belirli oranı geçtiği anda yozlaşma başlar.. Mesela Skerbaks a gidip, bırak içeriğini ve anlamını bilmeyi, daha telaffuz bile edemediğimiz aptalca isimli bir kahve siparişi vermek toplumda farklılık ve bilgelik olarak görülmeye başlamış ise o toplumda yozlaşma ve ayrımcılık başlamış demektir. Ayrımcılık şu noktada vardır. Skerbaksta o kahveyi söyleyebilen ile söyleyemeyen 80 yaşındaki dedem, ninem ve ya hiç yabancı dil bilmeyen genç kardeşime bakış açısı..
TDK bununla alakalı anketler yapıyor hangi ismi belirleyelim diye asıl bizim bilim sanat edebiyat vs üretmeliyiz kendi kültürümüzü egemen kilmaliyiz bunlar geçici çözümler zaten benimsenmiyor da ithal olduğu icin mesela selfie deniliyor öz çekim kullanılmıyor bile
Çizkek severim. Balkabağı, kara dut, ahududu, frambuaz, çilekli, portakallı, limonlu , çikolatalı aklınıza gelebilecek her çeşidini denedim diyebilirim. Denemeye devam edicem☺️Yaparken keyif aldığım tek tatlıda diyebilirim. Adı peynirli meyve tatlısı olsun.
Peynir bombası ya da peynir şöleni olabilir son dönemlerde çikolata veya diğer ürünler için bu tip isimler öne çıkıyor.. Şahsen tatlı ile aram yok hamur işide öyle.. Haftanın 4 günü spor yapan birisi olarak tatlı ve hamurisine karsiyiz :))
Yaa bırak şu bomba işlerini Geçen İzmirin meşhur bombasını yedim.. midemde patladı... içine çakmışlar dandik çikolata kremasını... kusacaktım az kalsın.
Hahhhaha valla ben tüketmem bu tip şeyler dışarı çıkarken arkadaşlar ile birlikte çantamla gider öğünüm yanımda olur.. Masaya koyar yerim umrumda olmaz tabi glutamin bcaa kombini filanda oluyor. . Arabamda bile hazırda protein bar filan vardır.. abur cubur basit şeker kalitesiz karbonhidrat çoğu
Lezzetini bilmiyorum. Yurtdisinda cok moda. Son zamanda burada da moda olmaya basladi.. hani bizim meshur sütlü nuriye vs var ya. O tarz egzantrik bir isim koymak lazim bence :)))
Biz millet olarak bizim mutfagimizin tirnagi bile olamayacak sacma salak seylere hayranlikta bir numarayiz zaten.. canavar gibi makarnalarimiz varken kutu icindr sacma salak noodle lara bile tav oluyoruz..
Aslında karışık bir konu fakat kısaca ana vatanı New York cheescake ten dolayı New York olarak bilinir. Fakat aslında ilk ortaya Yunanistanda enerji veren bir tatlı olarak tüketilmeye başlanmış bir tatlıdır. Çok fazla çeşidi vardır ve Türk adı almaya ihtiyacı yoktur :)
Ezikliğinle yaşamaya devam et ufaklık. Kökeni Yunanlıdır ve Balıkesir'in ünlü höşmerim tatlısı ile aynı familyadan gelmektedir. Ana vatanı falan yoktur. Ezik yaşamak için nasıl bir mücadele veriyorsunuz?
Höşmerimle cheescake aynı familyada diyorsun. Hahahaha peki :) Hangi tip cheescake höşmerimle kardeş? New york, japanese, san sebastian, kasekuchen... ? Höşmerim tek tip, cheescakeler bir sürü tip
Onlar bizim baklavamızın, sütlü nuriyemizi, dilber dudağımızın ismini değiştirmeye çalışıyor mu? Orijinali bu hiiiç inkar etmeye lüzım yok yiyin çizkekinizi oturun 😎
Biz hataları anlayışla karşılarız... cake=kek demek istedin :D Üyelerin çoğu peynirli kek dedi. İstemesem de çoğunluğun isteklerine uyacağım ve seni alnından öpüyorum :)
SAN SEBASTIAN CHEESECAKE. İspanya'da doğan ve San Sebastian şehrinde La Vina adlı bir restorandan çıkmış olan bu cheesecake "yanık cheesecake" olarak da anılıp biliniyor. Yemeni tavsiye ederim
"Gavurca" meraklılıarı ne be, geri kafalı mısın sen, her şeyimiz "gavurca" olmuş senin derdine bak 😏 ama detayı okumadan yorum yaptım şimdi ise ciddi ciddi yazıyorum bütün sorunlar bitti de cheesecake mi seni rahatsız etti, bay gerikafalı tdk uzmanı O zaman bir zahmet wafflea da bir isim bul 😂