7 Eylül 1944'te başlayan ve 29 Mart 1945'e kadar süren dönemde, Türk siyasetinde önde gelen 23 isim Türkçülük-Turancılık suçlamasıyla yargılanmıştır.
Türkçülük-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız-Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasında sonra Türkçüler, "Ankara Nümayişi"ni düzenlemiştir.
Dava nedeniyle Tophane'deki Askerî Cezaevinde tutuklu bulunan Türkçülüğün önemli temsilcileri Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar, Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 kişilik grup, 3 Mayıs'ın ilk yıldönümü 1945 senesinde toplandı.
Sonraki yıllarda yapılan toplanmalar "Türkçülük Günü" olarak kutlanmaya başladı.
Bugün 3 Mayıs Türkçülük günü, tüm Türk kardeşlerimin Türkçülük gününü kutluyorum. Bugünün anlam ve önemini biliyor musunuz 🇹🇷?
Hiç Türkçe benziyor mu bu adam sence tipine baksana yamuk yumuk tam Arap kırması gibi. Oysa türkülerin yüzü daha güzel düzgün. Ayrıca Türk günü gibi saçma bir şey olamazdı. Bunun günü mü olur canım
Ana Sayfa > Diğer > Sorular > Bugün 3 Mayıs Türkçülük günü, tüm Türk kardeşlerimin Türkçülük gününü kutluyorum. Bugünün anlam ve önemini biliyor musunuz 🇹🇷?