Yıl 1989 Türkiye ilk defa pizza dükkanlarıyla tanışır.
Türkiyeye dükkanlar açarak pazarın nabzını yoklayan firmanın aldığı sonuç bekledikleri gibi olmaz. Midesine düşkün olduklarını bilen türklerin pizzayı seveceklerini sanan firma kepenk kapatmak zorunda kalır.
Yıl 1991
Hepimizin bildiği bir çizgi dizi bu dönemde fenomen olmuştur. Bu çizgi dizinin sahipleri türk televizyonlarına teklif götürürler. Star tv ye gelen bu teklif çok uygun bir tekliftir star tv bunu havada kapar ve çizgi diziyi yayınlamaya başlar. Dizinin türkiyede tutmasıyla oyuncaktan kapağa kadar müthiş bir pazarlama sermayesi oluşmuştur.
1994
Dizi globalleşmiştir ve çocuklar artık annelerinden tuhaf bir şekilde pizza istemeye başlamıştır. Nedeni ise o çizgi dizide kahramanlar başarıyla kazandıkları her mücadeleden sonra pizza yemeye gidiyordu. Evet Ninja kaplumbağlardan bahsediyorum. Bu sırada tabi ülkemizde o kapatılan pizza dükkanları yeniden açılır ve pizzaya olan talebin ardı arkası kesilmez. Çocukları yemek yemeyen anneler babalar mecbur pizza alıyorlardı.
İşte algılarımız böyle yönetiliyor.20 30 yıllık stratejiler çizerek bir takım fikirlerin yerleştirilmesine çok daha hızlı bir şekilde zemin hazırlıyor. Masum çizgi filmler masum diziler masum sinemalar sadece bir aracıdır.
Güncellemeler
+1 yıl
Güncel
Güncellemeler
+1 yıl
Güncel
Güncellemeler
+1 yıl
Güncel
Güncellemeler
+1 yıl
Güncel
(Algı Yönetimi) Türkiye piyasasına pizza nasıl girdi?
Evet bunu okumuştum. Bir değişik versiyonu da Amerika da yapılmış yanlış hatırlamıyorsam. Bir gün sigara üretimine başlayan malum firma satamayınca uçaklardan kasabaların üstüne boş sigara paketleri atmış. Millet merakından sigara başlamış. Hİkayenin gerçekliğini bilmiyorum ama algı politikasını bu şekil yürütenler için mantıklı bir yol. Mesela bir yakınımızın klübündeydim. Açılış saatlerinde kalabalık gözükmesi için klübün önüne arabayı çekmemi söylemişti. Bu vb ugulamaları yapmalarının sebebi milletin yönelendirmeye çok açık olmasıdır ne yazık ki.
Aynen bu sigara muhabbeti bir ortamda ben duymuştum marlboro idi yanlış hatırlamıyorsam...
Çok algı var mesela bazı firmalar müşteri çekmek için sahte müşteri satın alıp dükkanı kalabalık gösterirler aynen algılarımız o kadar kuvvetli değil ama en azında bu yapılanların farkında olmak ve uyanık olmak gerek bence. Çoğumuz bunlardan bir haber yaşayoruz.
Bir haber yaşamasın kimse. Herşeyi gözümüze sokuyorlar ve nasıl yol izlediklerini söylüyorlar ya da belli ediyorlar. Mesela bir sürü sahte kız hesabı açıp kendini takip eden bir erkeğin dikkat çekmek amaçlı yaptığı da aleni bir gerçek. Bunun sebebi meraklı kızların çok olması. Meraktan o kadar kız takip ediyorsa nedir bu diyip takip ediyor. Sosyal medyada da böyle bir algı var. Hatta instagramdaki takip duurmlarını da duymuşsundur sahte ya da bot hesaplarıdan takip ettiriyorlar kendilerini çok takipçisi gözükmesi için. Bu da sosyal medya algısı. Özellikle kızlar bu tip durumların peşinden koştukları için aldanmaya her daim mahkum oluyorlar. Mesela bu sitede Masterı , guruyu, fenomenleri, adminleri bir şey sanmaları gibi.
Güzel bir yere değindin haklısın 👏 birinin instagramına girilince ilk bakılan kaç kişi takip ediyor sonra ne paylaşıyor en son kimler takip ediyor diye bir görünmez sıra var Allah akıl fikir versin ne diyeyim ki
İşte o toplum mühendislerinin çalışmaları yüzünden bu haldeyiz. Okumaz araştırmaz sorgulamaz düşünmez , kalkar bık bık konuşur halk. Otobüste öpüşenlere saldırır sonra akşam dizide tecavüz izler.
İşte subliminal dedikleri yöntem. ne kadar da güzel şekilde seni manipule ederek istediklerini kabul ettiriyorlar. Bence zararı yok, yani varsa bile hani fast food olarak yine de bazı zamanlarda hayat kurtarıyor be
Bu en minimal örneği idi. Hitlerin algı yönetimi var askerler ölceğini bilse bile seve seve gidiyorlardı hatta savaşı kaybeden almanyanın halkı savaşı kazandık diye naralar atıyordu ben en masumunu paylaştım bu dönem araştırmanın yanı sıra manipülasyon dersimiz var onu alıcam aldıktan sonra daha faydalı bir şeyler sunarım herhalde.
Örneğin kitleleri manipüle eden sigara şirketleri vardı bir zamanlar amerikada sigara için yararlı diye satılıyordu...
Tabi ki algımız yönetime açık ve bunun kullanıldığı çok çirkin yerler de var. Ancak kendimizi disipline sokarak, olayları değerlendirmeye, yalnızca kendimiz için yararlı olanı seçmeye başlarsak olumsuz etkilerini kolayca bertaraf edebileceğimizi düşünüyorum.
Sadece türkiyede değil bütün dünyaya yayıldı, bu tür şeyler her zaman yapılıyor, tıpkı amerikada ıspanak üretimi yapılmasının ardından çizgi karakter temel reisin ıspanak yiyerek güçlenmesi durumu gibi.
En İyi Cevaplar