Merhaba, kedi beslemeyi düşünüyorum ama yardımınıza ihtiyacım var. Mesela evde kedi beslemenin zorlukları neler? Kedi ile anlaşmak kolay mı? Kedi beslemenin faydaları da yazarsanız çok sevinirim.Evde kedi beslemenin faydaları
Evde kedi beslemenin avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Bu hayatta sevmek ve sevilmek kadar keyifli hiçbir şey yok bence. Özellikle insan ilişkilerinde sıra sıra çok pişman olduğumuz dönemler oluyor ama hayvanlarda asla öyle değil. Hayvanlar size gerçek sevgi besliyor ve bunu çok belli ediyorlar. Ben avantaj ve dezavantajlarını sıralamak istiyorum.
Kedi beslemenin faydaları
evde kedi beslemenin yararları
Hayvan beslemek sadece mutluluk vermek ile kalmaz! Sağlığa ve ruha da birçok faydaları vardır. Ruh sağlığınızı gayet huzurlu hissettirir. Kucağınıza beslediğiniz hayvan oturduğu zaman, sizinle oyun oynadığı zaman sizden huzurlu insan olmaz.
Hayvan beslemek depresyon riskini de azaltır. Tam depresyona gireceğiniz zaman onu düşünmeniz ve yanınızda olması yeterlidir. :)
Hayvanınızın yanında daha az strese girersiniz ve sakin kalabilirsiniz. Tansiyonuz düzenli bir şekilde yol alır.
Hayvanınız sayesinde daha fazla egzersiz yaparsınız çünkü hayvanınızı dışarı çıkarmak istersiniz. Bu sayede sizde egzersizlerden geri kalmamış olursunuz ve daha sağlıklı bir yaşam sürersiniz.
Sizden mutlusu olmaz çünkü hayvanınız yeri gelir sizin çocuğunuz gibi, yeri gelir arkadaşınız gibi olur. İlgi göstermeyi, mutluluğu, sevgiyi her duyguyu onunla yaşayabilirsiniz.
Her akşam eve geldiğinizde yorgunsanız dahi gözünüzün içine içine bakarak yorgunluğunuzu alırlar. Onları sevmeniz için önünüzde binbir türlü takla atarlar.
Evde kedi beslemenin zorlukları
kedi beslemenin yararları
Alerji veya enfeksiyon sahibi bir hayvanınız varsa size geçebilir.
Evdeki eşyalarınıza zarar verebilir. Mobilya, halı ya da duvar kağıtları gibi şeyleri kolayca yırtarlar.
Veteriner ve mama masrafları bazen çok gelebilir, bu da sizi ekonomik sıkıntıya düşürebilir.
Eğer üst katta oturuyorsanız ve camlarınız için korumalık mevcut değilse, camları açamıyorsunuz.
Huysuz oldukları zaman saatlerce miyavlayarak ses yapabilirler. O yüzden hayvanınızı memnun etmek önemli. :)
Vücudunuzda bol bol tırnak izleri çıkarabilirler ama kedi besleyen kimse bunu sorun etmez. :) Eğer bu şekilde izleri dert edecekseniz asla kedi beslemeye yeltenmemek gerekir.
Kedi kumunu çok fazla bekletirseniz evinizde koku yapar. Kumlarını sık sık değiştirmek o yüzden önemlidir.
Her şeyden önce hayvan beslemek istiyor musunuz yoksa istemiyor musunuz onu düşünmek gerek. "Zamanınız var mı, onunla ilgilenebilecek misiniz, zor bir durumda onu hemen bırakacak mısınız" bunları düşünmek gerek. Örneğin, bir hastalığı yüzünden bolca ilaç alınmalı ve tedavi olmalı ama yüksek bir rakam gerekiyor. Bu durumda onu terk eder misiniz? bunu sorgulamak lazım.
Hayvanlar aynı insanlar gibi duygulara sahipler. Eğer ona kendinizi alıştırıp sonra terk edeceksiniz, lütfen beslemeye kalkmayın.
2.Üzüntülü olduğunuzda bunu hisseder size sürtünerek , oyunlar yaparak moralinizi yükseltir..
3. Kedilerin kanser, şeker gibi bazı hastalıkları erken teşhis ettiği belirlenmiştir..( size karşı olan davranış ve koklama değişikliklerinde durumu farkedebilirseniz eğer erken teşhise yardımcı olurlar)
4. Yaptığı oyunlarla sizi eğlendirir, yorgunluğunuzu alır..
5.Okşadığınızda çıkardığı mırıltılar insan bünyesine iyi gelir stres, depresyon gibi rahatsızlıkları sizden uzak tutar..
6. Herşeyden öte bir can yoldaşıdır..
Evde Ankara kedisi beslenir elbet..İçgüdülerini koruyan, enerjik ve arkadaş canlısı bir kedidir..Çok ilgi isterler..Görmezlerse zorla elde ederler..
Evde Ankara Kedi'm var bir tane. Beyaz, şirin bir şey ismi Boncuk. İlk olarak bizim hanımı alma sebebim diğer tüm kedilerin beni sevmesi idi. Sokakta gördüğüm tük kedileri sever, mama verirdir, param var ise süt alırdım, onlar da beni bu şekilde severlerdi. Yalnız ben bu hanımı eve aldım severim, okşarım, oynarım diye. Ancak bana yüz vermiyor pek. Ankara kedileri evde bir kişiyi seçerlermiş sürekli onun yanında dururlarmış. Bizim evde bu anneme oldu. Bizim hanım anneme bir bağlandı, başkasına dokundurtmuyor kendisini. Ancak annem bile hanımcık izin verdiği sürece sevebiliyor. İnsan düşünüyor bir sürü kedi gördüm, sevdim, hepsi ben onların yanındayken mutlu oluyor da bu hanım niye mutlu olmuyor. Her neyse. Avantajları şöyle sıralayabiliriz
1) Hüzünlü olduğun anlarda yanında olurlar, ağlarsan dibinden ayrılmazlar.
2) Oyuncudurlar, bazen öyle hareketler yaparlar ki insanın bir tarafını kopartası geliyor.
3) Uykucudurlar, uykuda izlemek bile zevkli oluyor.
4) Elektriği aldığı söyleniyor.
5) Su içmesi, mama yemesini izlemek bile insana ayrı bir his veriyor.
6) (Ankara kedileri için) Eğer evde şanslı kişi olursanız sürekli peşinizde dolanıyor, sizi seviyor.
1) Tüy sorunu malum, hele Ankara Kedileri uzun tüyler vs, çok sıkıntılı. (Gerçi çözümü yok değil, siyah giysiler giymeyin, salam, sosis yedirmeyin bir de vitamin var veterinere sorarsanız verir onu kullanın tüy sorunu büyük ölçüde yok olur. Taramayı da unutmamak lazım. )
2) Veteriner masrafları fazla olabiliyor. (Maddi durumun iyi ise bu maddeyi es geçebilirsin.) Her 3 ayda bir 120 lira civarı masrafı var. Ekstra olarak da ameliyat paraları sorun çıkartabiliyor. Ne ameliyatı dersen mesela bizim hanım bundan bir iki sene önce Mart ayında evden kaçtı, geri geldiğinde rahmi iltihaplanmıştı. 300 lira civarı ameliyat parası vermek zorunda kaldık.
3) Kum, mama parası.
4) Her gün en az 20 dk oyun oynaman lazım yoksa rahat vermezler.
5) Evden kaçmaları problem olabiliyor.
6) Her 2 saatte bir kumunu karıştırman gerekiyor, yoksa yapamıyor (2 adet kum al, birisine büyüğü, diğerine küçüğünü yapıyorlar)
Bunun dışında memnun kalmazsan bile sakın kediyi sokağa atma, ceza verme, (Hele yemek ve su vermemek bunları hiç yapma) hiç bir zaman vurma, hakaret bile etme bozuluyorlar :) Her neyse bu kadar uzun bir cevap oldu umarım işine yarar.
Besleme yahu tırmalar eder olan sana olur. Köpek besle. Bak bunu sana şöyle açıklayabilirim.
Kediler doğası gereği özgür hayvanlardır. Sürüyle boyu vardır ve avcı konumundadırlar. Bugün evde doğumundan beri yaşayan bir ev kedisi bile yılanı avlayabilir. Kısacası insana muhtaç değillerdir. Sadece kolayı severler. İnsanlar onlar için bir araçtır. Örneğin bir sokak kedisine bir yıl boyunca mama ver. Sonra sevmene izin versin. Birgün ona ciğer veren kişiye senden daha fazla güvenecektir. Çıkarcı hayvandır kısacası.
Köpek ise duygusaldır. Köpeğin üstü olan kurtlar yabani hayvanlardır ancak köpekler zaten evcilleştirilmiş hayvanlardır bin yıllar önce. Yani doğalarında insanlar ile yaşamak vardır. Köpek rahatına düşkün değildir. Kendisini birlikte yaşadığı insan veya insanların dostu ailesinden birisi gibi görür. Görev yapmaktan keyif alır. Sahibine aşık olan iki hayvan vardır. Birisi köpeklerdir diğeri atlardır. Köpekte başkalarına karşı sevgi gösterebilir ancak köpek her zaman sahibini tercih eder. Birlikte anıları olduğu canlıyı tercih eder. Sahibi ona kuru ekmek versin dışarıdan gelen bir yabancının verdiği biftek için o yabancıya sevgi göstermez. Sosyal hayvanlardır severler ve sevilirler. Duygularını çok iyi belli ederler. Üstelik golden, labrador gibi ıkları evde çok rahat beslenebilmektedir.
Köpek beslemek dinen uygun olmadığı için kedi ideal tercihtir.
Köpekler sağa sola pisliğini yaparken ,kedilerde böyle bir sorun yoktur.
Ayrıca evde beslenen hayvan , bazı duygularımızı hatırlamamıza yardımcı olur. Sinirleri yatıştırır.
Tavsiyem arasıra dışarı çıkmasına da izin vermen. Özgür hayvanlardır sürekli kapalı kalmayı sevmezler. Biraz gezdikten sonra zaten kendisi eve dönmek için kapıda miyavlamaya başlar.
Bir süre beslemiş birisi olarak söylüyorum. Dezavantajı ise tüydür. zaten evi süpürüyorsun. bazı kedilerde tüy dökülme sorunu da yok sanırım. iran ya da rus kedilerinde olabilir. ama pahalı kediler tabi. 500 tl dediler istanbul'da sorduğum kediye. Oysa sokaktaki kediden farkı yoktu tipine bakınca :)
beslenir elbet.. ben evde köpek besliyorum.. kediden daha çok sorumluluk gerektirien bir olay diye anlatıyorum..
evde kedi için ilk önce kokuya alışık olman lazım (malum idrar ve dışkı) .. bunun için kokulu kedi kumları var.. ikinci olarak her gün eve uğraman gerekir.. su ve yemeği için.. kedi için 1-2 günlük yemeği bırakıp gidenler var ama genel anlamda içi rahat olmaz.. hele köpeklerde kesin gerekli uğramak :) sonra uzun misafirliği unutucaksın.. tatil vs. gibi urumlarda bırakacak emanet edecek bir yer ya da kişiler olmalı.. en büyük sorun bu oluyo..bunlar bakım sorunu.. bir de arkadaş ve ya ev ahalisinin alışık olması lazım tüylere felan... malum tüy dökmesi kesinlikle sorundur..
ha bir de kedi tüyü hamileler için risk taşıyan faktörü de var.. bunu da unutma..
biraz gözün korktu gibi ama korkmazsın..
onların yanına gelip sana sırnaşması, sana sürtünmesi, sevgi gösterilerinde bulunması herşeye bedel..:)
avantajı: tansiyonu düşürür, kan şekeri dengeler, migreni azaltır, kelliği öneler, zayıflatır gibi bişeymi bekliyon avantajı yok. kedi eve kolay alışır ama sahiplenmez. kabul ediyosan davet edersin isterse gelir :D
dezavantajı: bok kokusu, yırtılan döşemeler cizilen mobilyalar, uçuşan tüyler, hegün temizlemen gereken arada değiştirmen gereken kedi kumu filan zor yani.
ama yannızken onla vakit geçirmk iyidir. huzur verir. bazen deli eder. bence evin bahçesi avlusu varsa ya da zemin kat balkonluysa al. yoksa sokaktakileri besle
Okşayınva mırrr mırrr diye ses çıkaran ve kafasında peygamber efendimizin ellerinin izi olduğu söylenen bir canlı. Duyduğuma göre peygambere yardım etmiş peygamberde kediye senin sırtın hiç yere gelmesin demiş o yüzden kedi sırt üstü düşmezmiş. Tabi bunun bilimsel açıklaması farklı. Herneyse bence besle aşı vurdurursun tüy dökmez. Ama benim favorim tavşan
Ben kedi bakıyorum kesinlikle sokaktan bir kedi sahiplenmeni öneririm.Uyurken yanıma gelip suratımı yalıyor sonra yanımda oda kıvrılıyo sarılıyorum birlikte uyuyoruz.Dezavantajı sadece herGün yemeğini suyunu ve kumuna ayırcağın vakit.5 dakikalık bir vakit sadece bu ama bence düşünme fazla sahiplen bir kedicik:)
Kedi, köpek vs. türlü hayvan oldukları için tüyleri zararlı olabiliyor.Yanlış hatırlamıyorsam bayanlarda hayvan tüyü kist bile yapabiliyormuş.Ben pek sağlıklı bulmuyorum.Kedili köpekli bir evde yemek yiyemem her ne kadar ev sahibi titiz olsada orada otururken bişey yerken tiksinirim. :/ Sanki dilim hep tüy varmış gibi hissederim.
Ben yavruyken aldim banyoyu seviyor(ankara kedisi) ve bu kedilerin yuzme yetenegi var. Yikarken hic sorun olmuyor ama o tuyleri yok muo tuyleri evde hic dis kiyafeti giyemiyoruz.
ben sokaktan sahıplenmıstım cok yavruyken rahmetli kızımı sonra da dogurdu yavrulardan 1 tanesını bırakamadım sımdı ona bakmaya devam edıyorum evet bazı kedıler banyoyu sevıyorlar ama bu Ankara kedılerı banyoyu sever dıye genellemenın dogru oldugunu sanmıyorum
bir hayvanı beslemek tabi güzel bir davranış bunda bir kusur yok avantajları yabancı birisi geldiği zaman hemn kalkar hisleri cok hassastır hırsız gibi bu yönü güzel bir sıkıntı yok
lakin birde besleyememek var onun olusturduğu ne kadar temiz olursa olsunlar mikroplar yinede bulasıcı hastalıkları vardır kötü tarafı budur başka olacagını sanmıyorum birde onlar 3 harfli veya şeytanı görme kabiliyetleri vardır
nasıl mı dersen gece köpek niye bağırsın ki bu kedi içinde söylenebilir diyorum.
Hiç beslemedim. Ama en büyük hayalim. Ev ortamından dolayı malesef besleyemiyorum. Ama sokakta bir sürü kedim var. Hele bir tane Jaguarım var of bak gene özledim minnoşumu:(
Bana da herkes diyor, sen bakamazsın bakımı zor diyor.
Bense sevgiyle yapılan hiçbir şeyin zor olmayacağı görüşündeyim. Dejavantajını boşver gerçekten seviyorsan istiyorsan yap.
Bizim Ankara kedimiz var iki dezavantaji var biri tugleri cok dokuluyor(heleki bu zamanlarda)´ halilari kaldirmak zorunda kaldik' ikincisi uzun sureli tatiller cok sorun oluyor devamli bakabilcek birini bulmak lazim ve kedi alinca alisiyorsun sonradan vazgecemiyorsun iyi dusunmek lazim.
avantajlarından biri sünnettir :) 2. si tuy dokmuyen bir cins alırsan ve egitimini iyi yaparsan herhangi bir dezavantaj olacagını sanmıyorum .. ama zaman ayırabilecekmisin ona iyi karar ver .. sıkılıp sonra bırakma ..
Her yere tüy döker.. Hastalandığı zaman salyasını toplayamaz.. Kaka yaptıktan sonra iyi temizlenmeden kıçını koltuğa koyar.. Koltukları ve perdeleri tırnaklayıp mahvederler..
Şimdiye kadar onlarca kedi besledim, hiç birini eve almadım..
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
ben bahçede besliyorum. daha doğrusu kendilerini bahçede besletiyorlar. kediler kaplanın minyatürüdür. hiç farkları yok. national geographic belgeseli izler gibi izlerim. hayranım bu hayvancıklara. köpek gibi yalaka değiller. en azından yemeği elde ettikten sonra.. çok asiller. avcılar. kimseden minnet çekmezler. özgürdürler. hayranım ya
bende iran kedisi beslemek istiyorum aylardır arıyorum hala bulamadım, beslenir hem din açısındanda uygun hemde dost oluyorlar :)) Ankara kedisi hakkında bilgim yok maleseff
çok kokoyor ve alışana kadar nereye boşaltım yaptığını anlayamıyorsunuz :/ zor iş. ama tabi hayvan seversen katlanırım diyorsan çok sevimli canlılar :)
Ben iki yıldır besliyorum. İki kötü yanı vardır. Eğer aşı yaptırmazsan çok tüy dökebilir. Birde tuvaletinin olduğu yer pis kokar. Onun dışında birşey yok ama cins kediler özel bakım ister bunuda unutma.
En İyi Cevaplar