Arkadaşlar. Gusül almam gereken bir zamanda üzerime kaynar su döktüm. Karnım ve bacağım yandı. İki gündür böyleyim. Duşa girip abdest almam lazım. Bir şey olmaz değil mi yanık yere su gelmesi. Yanık yarası olan banyo yapabilir mi?yanık yarası olan banyo yapabilir mi?
Selam :) Su yanıkları toplum içinde çok sık yaşanan kazalardan biri. Çok yaygın olmasına rağmen bu gibi durumlarda nasıl hareket edilmesini bilmeyen birçok insan var. Doktora başvurmamak ve yanlış tedavi uygulamak yanıklarda yapılan yanlışlar arasında. Bu durumlarda ne yapmanız gerektiğini anlatacağım. En çok sorulanlardan biri olan yanık tedavisinde banyo yapılır mı? sorusuna da cevap vereceğim.
Yanık dereceleri nelerdir?
yanıklarda banyo yapılır mi ne zaman yapılır?
Bildiğiniz gibi 3 çeşit yanık bulunmakta. Bu her çeşit için farklı tedaviler uygulanır.
1. derece yanık: Ciltte kızarıklık ve kabarıklık olur. Ve buna bağlı olarak ağrı meydana gelir
2. derece yanık: Ciltteki kızarıklıklar ve kabarcıklar 1. dereceye göre daha ileri düzeydedir. Ve daha çok ağrı olur.
3. derece yanık: Cildin sadece üst kısmı değil alt kısmı da zarar görür. Cilt sinileri hasar görür ve cilt siyah bir renk alır.
Yanık meydana geldiğinde ne yapılmalı?
yanık yarası olan banyo yapabilir mi?
Yanığın oluştuğu an sakin kalıp yanığın derecesini analiz etmek oldukça zor. Ancak canınız çok yanmazsa ve yanığın birinci ya da ikinci derece yanık olduğuna eminseniz doktora başvurmanıza gerek yok. Öncelikle yanan bölgeye 20 dakika boyunca soğuk su uygulayın. Ardından temiz ve ıslak bir bez ile yarayı sarın. Bez her ısındığında soğuk su ile ıslatıp tekrar sarın.
Ancak birinci ve ikinci derece yanıklarda bile ağrı çok olabiliyor. Böyle bir durum da kesinlikle doktora başvurmanızı tavsiye ederim. Yanık kazasını yaşayan bir çocuk ise yanığın derecesine bakmaksızın doktora başvurun.
Eğer yanığın kötü durumda olduğunu düşünüyorsanız ki bu genelde 3. derece yanıklarda görülür, hemen doktora başvurun. Ama öncelikle evde kendi tedavinizi uygulamalısınız. Yukarıda da anlattığım gibi önce soğuk su uygulayın. Ardından ıslak ve temiz bir bez ile sarın. Ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Orada sizin için en uygun tedavi uygulanacak ve en uygun ilaçlar önerilecektir.
Yanık tedavisinde yapılan yanlışlar neler?
Toplumda yanık yaraları ile ilgili bilinen birçok yanlış var. Yanığa diş macunu sürmek de bunlardan biri. Yanığın üzerine doktorunuzun önermediği ve krem görevi görmeyen hiçbir şey sürmeyin.
İkinci yanlış ise yaranın açık bırakılmasının daha çabuk iyileşeceğine inanılması. Yanık yaralarına düzenli olarak pansuman yapılmalı ve yara sarılmalı. Açık bırakıldığında yaranın iyileşme süresi uzar.
Yanık yarası olan banyo yapabilir mi?
Yanıklarda banyo yapılır mi, ne zaman yapılır? sorusu toplumda yanıklarla ilgili sorulan en yaygın soru. Bunun için en doğru kararı doktor verecektir çünkü ne zaman banyo yapılacağı yanık yarasının derecesine ve durumuna bağlı. Yapılan ilk tedaviden sonra doktorunuz size kaç gün su değdirmemeniz gerektiğini söyler. Bu süre ağır yaralar için genelde 1 haftayı geçmeyecektir. Hafif yaralar için ise banyo yapılmasında bir sakınca yoktur.
Doktora başvurmadığınız durumlarda yanık yarası kötü durumda değilse sıcak su olmaması şartı ile banyo yapabilirsiniz. Aksine soğuk su ile yapılan banyo yarayı rahatlatacaktır.
Günahını sevabını bilmem de efenim açık yara ise su temasından ötürü iltihap kapar. Hele bir de sıcak su.. Çok mecbur iseniz çıkar çıkmaz gazlı bez ile kurutup baticon ile temizleyin, yarayı kurutur bir nebze de olsa iltihapı engeller. Yine de tavsiyem duş almamanız çünkü iltihap kapan yaraların izi kalır çokk uzun süre canınızı sıkabilir. Saygılar.
Suluyorum. Hemde cok. Bide ben xok gıybet yaptim o gun. Daha dogrusu benim gıybetimi yapan kisinin neler soyledigini dinledim sinirlendim bende arada laf soyledim filan belkide ondan yakti rabbim
Basina bise geldiginde kesinlikle kendini suclama. bende senin gibiydim. dogrusunu buldum sonra cunku beni bu hale getirenler onlardi. dogal olarak ofke kusuyorsun hakli olarak. suclu onlar sen degilsin.
Inan dun yandim bayagi derin sekilde. Acidan degil sinirden agladim. Bana cok iftira atan zarar veren biri var ona hicbisey olmuyor. Magdur edilrn benim ama brnim basima hep boyle seyler geliyor diye agladim. Hepmi kotuler iyi yasayacak allahim dedim tovbe estagfrullah gunaha girdim bide bu yuzden. Daha oncede yandim buda sevinmistir simdi yone sevinir duyunca
O insandan uzak durmayi dene. kafanda hep onunla yasama. basina kotu bise geldiginde aklina hep o geliyordur kesin. O mutlu olacak cunki acindan cok ona olan kin ve nefretin ortaya cikar. sana tavsiyem kimseye kin nefret tutacak kadar sans verme. hakkini caninin acisini obur tarafa birakma bu tarafta ara hakkini. icin rahatlasin. bu tur seylerle yasama. kafani. hep mesgul eder bu tur seyler yemek yiyorken bile kafanda konusursun onla. ne kadar yediginin ictiginin tadina bile varamazsin dalar gidersin. o yuzden uzaklas ya da bosver ya da hesaplas
Uzaklastim gorusmuyorum ama kendisi eltim olur. O yuzdende onun iftiralarindan yalanlarindan kurtulamiyorum. Cok insan ona inanmiyor cunku kanitlayamiyor attigi iftiralari ama kocasi onun tarafinda ve bana da evliligimede cok zarar veriyor. Sorunlardan uzaklasmak icin kayinvalidemle bile gorusmemeye calisiyorum ama o yine gelip ondan dert yaniyor ve arada laf gezdiriyor. Bu sefer ben esimle kotu oluyorum. O da kotu olsun istiyorum ama olmuyor her yonden sansli ve mutlu. Kizdigim sey ise hep kotulermi kazanacak felsefesi
Kiremit, tuğla, beton, büyük taş sırsız porselen, kireç taşı gibi şeylerle teyemmüm yapılabilir. yani toprak ve toprak ürünleri için geçerli olup kullanılacak şey sırlı olmamalıdır tabi teyemmüm gerekli suyun bulunamadığı veya suyu kullanmaya imkan olmadığı hallerde yapılır
Yanıklarda banyo yapmak için yanık yeri iyi muhafaza etmen gerekir. Yaranın üzerine geçici gazlı bez koyup etrafına su geçirmeyecek birşey bağlayıp duş alabilirsiniz. Yok yapamam diyorsanız da yanık olan bölgenin iyileşmesini beklemek zorundasınız
Su degmemesi lazım o bölgelere dikkat etmelisin. Bir şey koy yaraya değmeyecek bir şekilde büyük kapaklar olurya onu oraya bağla dusunu al derim su değmez orayada.
Yanıdıgın oldugu bölgeye yogun bir sekilde krem sür. Duştayken ovalayıp kremi akıtırsın. Hem yanık yer yumusamıs olur hem sıcak su zararı görmezsin. Basıma gelmişti ve ben öyle yapıyordum.
En İyi Cevaplar