Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler

Ocrus

Merhaba arkadaşlar, Size faydalı olacağını umduğum bir başka benceyi daha paylaşmak istedim. Burada alkolün faydalarına / zararlarına ya da neden içmeniz / içmemeniz gerektiğine hiç değinmeyeceğim.


Daha önce hiç alkol tüketmemiş, ilk kez dışarı çıkacak, dışarı çıktığında ne içeceğini bilmeyen veya düzenli olarak içtiği halde kendini dağıtanlar hedef kitlemi oluşturuyor.


Düzen her şeyden önemlidir.


Alkol tüketenlere ve ilk kez tüketeceklere tavsiyeler


İster ilk kez içecek olun ilk kez uzun yıllardır içiyor (içemiyor) olun. Belirli bir düzende -veya hızda demek daha doğru olabilir- içmek çok önemlidir. Hız, uzun yıllardır içenleri bile perişan edebilecek bir etkenken, acemilere tam manasıyla elektrik kestirebilir. Cidden, uyandığınızda yatağınızda, bankta ya da daha kötüsü bir başkasının yatağında olabilirsiniz.


Alkol tüketmek, şova dönüştürülecek, ne kadar çok içtiğiyle ve alkolden etkilenmemekle övünülecek bir şey değildir. Bunu da ancak acemiler yapar. Alkol tüketirken güzel vakit geçirip masadan güzel bir şekilde kalkmak en doğrusudur. O yüzden de, “Bana bir şey olmaz.” diye gaza gelerek veya -acemiler için- etkilemediğini düşünerek hızlı gitmeyin. Miktarı abartmayın.


Peki, ne kadar tüketmelisiniz?


Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler


Emin olun, kararlı bir hızda tüketiyorsanız vücudunuz size durmanız gereken yeri çok da güzel söyleyecektir. Konuşmalarınız yavaşlamış, hareketlerinizdeki kontrolünüz kaybolmuşken zorlamanın çok da manası yok. Bir tane daha sipariş etmeyin. Hızlı giderseniz zaten vücudunuzun uyarmaya da çok fırsatı olmayacaktır, bir anda mide bulantısı ve diğer istenmeyen etkiler görülebilir.


Her ne kadar bir çözüm olmasa da bir gösterge olması açısından, eğer kusma ihtiyacı hissediyorsanız çok içmişsinizdir. Ve o saatten sonra kusmak sizi ayıltmaz. Vücudunuzda zaten çok fazla alkol dolaşıyordur kustuğunuzda çok azını dışarı atacaksınız. Yine de daha fazla karışmaması için kusabilirsiniz.


Eğer içki içen biri olmanıza rağmen kendinizi kaybediyorsanız, genel geçer olarak bilinen şu kuralı uygulayabilirsiniz: İlk saat iki içki, sonraki her saat bir içki. Bu sizi gayet güzel bir kafada tutacaktır.


Neler içmeli, neler içmemelisiniz?


Ne içmek istediğiniz tamamen size kalmış. Ama ne içmesem iyi olur derseniz:


Çok şekerli veya şekerli alkolleri-karışımları içmeniz diğerlerine göre daha kolay olacağı için çok çabuk sarhoş olabilirsiniz (bkz. Akşamdan kalmak.) Ayrıca diyet içeceklerle tüketilen alkolün kana karışma hızı daha fazladır, dikkatli olun.


Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler

Kokteyllerle sarhoş olmak zordur, pahalıdır da. Kokteyllerin geneli zaten aldatmacadır. Normalde tüketilmeyecek içkileri dolaşıma sokmanın bir yoludur. Ama tabi hafif çakırkeyifken iyi bir kokteyl almak da güzel olabilir, o da size kalmış.


Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler

Koyu renk alkoller -aynı türde benzerlerine göre- daha fazla antioksidan içerir ve daha sağlıklıdır ancak akşamdan kalma etkisi de daha fazladır.


Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler

Enerji içecekleriyle alkol tüketmek çok da iyi olmayabilir. İlk olarak içindeki kafein, şeker ve alkol birleşince vücudunuzu ve kalbinizi epey yoracak bir etki yaratacaktır. Uzmanı değilim konunun ama bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir. İkinci olarak da, içerdiği kafein nedeniyle enerji içecekleriyle alkol tükettiğinizde her ne kadar yaptığı etki değişmese de kafeinden dolayı sizi daha az etkilemiş gibi bir hissiyat yaratır. Bu da daha çok içmenizden, direksiyon başına geçme cesareti bulmanıza kadar (bkz. Alkollüyken araç kullanmak) pek çok olumsuz şeye yol açabilir.


Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler

Alkollerin karıştırılması konusunda da değinmek istediğim iki nokta var. İlk olarak, yüksek alkollü içkilerin üstüne bira içmekle (cila atmak,) biranın üstüne yüksek alkollü içkiler içmek farklı şeyler. Yüksek alkollü içkilerin üstüne içtiğiniz bira sizi çok fazla etkilemeyecektir. Ancak tam tersini yaparsanız biranın etkisini geç göstermesine veya tükettiğiniz alkol hacmine aldanıp ölçüyü kaçırabilirsiniz. Birayla aynı hızda aynı miktarda viski içenleri seyretmek isterim. 😊


Alkollerin karıştırılmamasına dair ikinci önemli nokta da, mideniz hassassa karıştırmamaya özen gösterin. Üst üste yüklendiğiniz farklı alkoller emilimi de arttıracaktır. Pek çok içkiyi karıştırdığım da oldu ama şahsi tavsiyem şarabı hiçbir şeyle karıştırmayın. Üzümlü içkiler karıştırıldığında yıkıcı etki yapmalarıyla ünlüdürler.


Alkolle ilaç kullanmak


Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler

Bazı ilaçların (antibiyotikler gibi) ölümcül yan etkilerinden bahsedilse de, normal bir ağrı kesici bile alkolle birlikte alındığında midenizin dokusuna ve karaciğerinize zarar verebilir, yanmalara yol açabilir ve kanınıza daha fazla alkol karışmasına neden olur. İlaç kullanacak kadar hastaysanız zaten alkol kullanmaya zorlamayın. Sağlığınız daha önemli.


Alkolden önce ilaç kullanmak da ayrı bir efsanedir. Başınız ağrıyana kadar ilaç zaten etkisini kaybetmiş olacaktır. Boşu boşuna kendinizi yıpratmayın.


Alkolden ve yemek etkisi


Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler

Abartılmaması gereken bir başka mevzu da budur. Her ne kadar sisteminizden atılmasına yardımcı olabilecekse de özellikle çok yağlı yiyecekler tükettiğinizde midenizin asit miktarını daha da çok arttırabilir. Diğer taraftan, yağlı yiyecekler alkolün emilimini yavaşlatır. Yağsız besinlerle tükettiğiniz alkol daha hızlı kana karışacaktır, diyet kolada olduğu gibi. İçmeye başlamadan önce bir şeyler yemek en doğrusu. Tabi onu da abartmamanızda fayda var. Bir başka efsane de çok yemek yediğinizde alkolden daha az etkileneceğinizdir, ki o da efsanedir. Mideniz dolu olduğu için alkol daha geç kana karışacaktır ancak sonuçta yine emilecektir. Ona güvenip alkole yüklenmeyin. Sağlığınız için hiçbir şeyi abartmamak en iyisi.


Kahve ve soğuk duşun ayılmaya etkisi


Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler

Tamamen efsanedir. O an için sizi biraz kendinize getirir ama ayılmanız, yani alkolün vücudunuzdan atılması, tamamen karaciğerinizin alkol işleme kapasitesiyle alakalıdır. Ve ortalama olarak karaciğeriniz bir birim alkolü (Tek servis olarak aldığınız her şey bir birim sayılabilir) yaklaşık olarak bir saatte atar.


Akşamdan kalmak


Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler


Alkol içerken ya da eve geldiğinizde yatmadan önce bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. Birayı saymazsak alkoller vücudunuzu susuz bırakacaktır. İçkiyi de çok abartmadıysanız ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi uyanmanız içten bile değildir.


Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler

Şekerli alkoller içmesi kolay olsa da akşamdan kalma etkisini daha da çok arttıracaktır. Özellikle kızlar, aklınızda bulunsun.


Gelelim benim için en hassas olduğum konulardan birine.


Alkollüyken araç kullanmak


Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler

İlk kez içiyorsanız zaten sakın düşünmeyin bile. Taksiye binin, kardeşinizi arayın hiç olmadı anne-babanızı arayın. Sizin kendinize veya bir başkasına zarar verdiğinizi daha kötüsü öldüğünü görmektense sizi sarhoş görmeyi tercih ederler, emin olun. Gelip seve seve alırlar, kızsalar da.


Alkol tüketen biriyseniz de yapmayın. Kendinize hiç güvenmeyin. Anlattığım veya anlatmadığım pek çok etken sizi çok olumsuz şekilde etkileyebilir. Sorumluluk almak, alkollüyken direksiyona geçmek değil, bilakis ulaşım planını önceden yapmak demektir. Aranızda çöp çekin, gönüllü bir içmeyen bulun, anne babanızı arayın, işletmeciden rica edin. Sadece kendinize veya ailenize değil, başka insanlara ve ailelerine karşı da sorumlu olduğunuzu unutmayın.



Sevgiyle kalın.

Alkol Tüketenlere ve İlk Kez Alkol Alacaklara Tavsiyeler
19 Cevap