Her çocuğuna da aynı şekilde davranmalı. Olayı ilk duyduğu ya da gördüğü an kimin haklı, kimin haksız olduğuna karar vermemeli. Önce dinlemeyi bilmeli.
Saygılı ve sabırlı davranmalı.
İki çocuktan da tartışmanın detaylarını ve bakış açılarını öğrenmeli. Onlar konuşurken sözünü kesmeden, saygıyla dinlemeli. Bu noktada tarafsız kalabilmek çok önemli.
Çocuklarına hafif bir ceza vermeli.
Onların fiziksel, ruhsal sağlığını tehdit etmeyecek yani onları yaralamayacak ama yaptıklarından pişman edecek bir ceza verilmeli. Böylece tekrar benzeri bir olay yaşayacakları zaman aldıkları cezayı hatırlayıp birbirlerini durduracaklar.
Bu ceza iki gün boyunca sevdiği atıştırmalıkları yememek ya da telefondan uzak durmak olabilir. Tabi bunlar çocuğun yaşına ve sevdiği şeylere de bağlı.
Tartışma sonunda barışmalarını sağlamalı.
İki kardeşinde aslında birbirini incitmek istemediği, sadece boş yere inatlaştığını açıklaması istenmeli. Sözlü olarak özür dilemeli ve sarılarak iş tatlıya bağlanmalı. Böylece her kardeş kavgasının sonunda tekrar bir araya geleceklerini ve birbirlerinden kolay kolay kopmayacaklarını anlar çocuklar.
Ama yazdığım adımlardan en önemlisi, adaletli olunması. Çünkü bir kardeşe diğerinden daha çok anlayış gösterildiği an çocuk sadece kardeşine değil, anne/babasına da küser. Böyle zamanlarda çocuğun gönlünü almak da pek kolay olmuyor tabi ๑
Ben bu çatışmalarda büyük kardeşin genelde aileleler tarafından bastırıldığını gözlemliyorum. "Sen büyüksün sus, sen büyüksün ver.. " gibi "Sen büyüksün" ile başlayan cümleler duyuyorum. Halbuki çocukların arasında uçuk bir yaş farklı yoksa büyük kardeş de genelde aslında büyük olmuyor.. Çok yanlış bir yol sürekli büyük kardeşi susturup küçüğün huyuna gidilmesi. Büyük kardeşe nasıl ki büyük olduğu sürekli telkin ediliyorsa küçük kardeşe de küçük olduğu hatirlatilmali ve abi ya da abla misyonunda olan büyük çocuğun da henüz bir çocuk olduğu detayı unutulmamalıdır. Aileler bu konuda ciddi manada adaletli davranmalılar. Sen büyüksün sus, sen küçüksün otur demek yerine gerçekten haklı ve haksız ayrımı yapmalı ve buna göre bir tavır sergilememliler.
Hiçbir zaman saygı çerçevesinde çıkmaması lazım daha sonra adaletli olmadı hiçbir zaman diğer bir çocuğu başka bir çocuğundan daha yüksekte tutmamalı kısacası aslında bu iş tamamen anne ya da baba da bitiyor anne veya baba çocuklar aslında bir birinde aynı olduğunu eşit olduğunu gösterse çocukların arasında herhangi bir çatışma çıkacağını bu konuda asla ama asla zannetmiyorum
Yaşına göre büyüğüne genelde sen abisin, sen büyüksün, o küçük, o bilmiyor gibi telkinler verilirken yaş büyüdükçe haksıza haksız olduğunu söyleyip uyareken haklıyı koruma şekline evrilen bir süreç yaşarız.
İkisininde birbirine kafalarını sürtüp kıvılcım çıkarmak gerekiyor 😅 Çok kavga eden kardeşler var gıcık oluyorlar. Genellikle konuşma ve huylarınıla gitme ise yarıyor. Her zaman büyüğe kızmak ileriki zamanlarda onu psikolojik olarak Etkiler diye düşünüyorum.
Kardeş arasında ki kıskançlıklar ve rekabetler normal davranışlar değil, bunun önüne geçebilinir. Anne ve babanın yapmadı gereken ilk öncelik , sakin, sessiz ve kontrollü kalabilmek, ikincisi çocuklarla işbirliği ortamı oluşturabilmek, üç aralarında bireyselliği kutlamalıyız çünkü bir birey olduklarını anlamaları gerek, dört ailece eğlenceli vakitler planlanabilir ve beş benim için önemli bir kural, çocuklara adil davranmak , eşit değil.
Kızım oğlumu çok kıskanmıştı aralarında 8 yaş var. Hastaneden eve getirdiğimde yanıma çağırdım dedim ki “Burnu sana benziyor, gözleri aynı sen, yanaklar tıpkı sen 😳 ama bu hiç bize benzemiyor ki nasıl oldu bu hep sana benziyor” salona doğru bir koşuşu var “Kardeşim hep bana benziyor size benzemiyor benim oooooo” diye 🤩 Şimdi de ona verdim sorumluluğu, sensin ondan sorumlu dedim. Neredeyse yanına beni sokmuyor, işten geldin pissin yıkan öyle gel kardeşimin yanına 😅
Paylaşımcı olmayı öğretmeleri lazım ilk başta. Çocuklar hata yapar kavga eder yaramazlık yapar birini suçlayıp diğerini gel evladım öpiyim diyip ayırmamalı. Bizim ülkemizde aileler çocukları yapıp yürüyüp konuşma kalibiyeti gelene kadar bakıyor sonra kendi haline salıyor. Okul çağına kadar çocuklar ailelerini örnek alıyorlar. Anne baba çocukların yanında bağırıp çağırmamalı bence.
Ortak noktada ve bir kardeşin diğerine zarar veremeyeceği mesafede kalmalı. Haklı olan kim ise ondan taraf olmalı ve diğer tarafa haklının neden haklı olduğunu anlatmalı. Asla özür dilemeye zorlamamalı, özür dilemesi gerektiğine onu inandırmalı.
İkisine eşit davranmak yerine ikisinin de ihtiyaçlarına yeterli derecede yanıt verebilmelidir. Bu sayede ne şiş yanar ne kebap. Birisinin ihtiyacı yarım görülüyorsa öteki de yarım görülecek ki birbirleri arasında kriz çıkmasın.
Kıskançlık büyüyünce bile olan bir durum. Evvela kesin kötü olmadığının anlaşılması gerek. 2 tarafın da zihnini zedelemeyecek şekilde asılmasi gerek. Aşılması ile kastedilen devam eden süreçte çocuklara zarar vermeden çocukların olgunluğa ulaşması demektir. Olgunlaşınca bu duygu bana ne vereyor ne alıyorun muhasebesini yapacaklardır zaten.
Şimdiye dek her konuda duyduğum bir söz oldu. Hiç bir zaman unutmayacağım. Hem ebeveynlerim hemde kardeşlerimden. " sen küçüksün" bu hiç bir zaman değişmedi ve değişmeyecek.😊😊
Allah affetsin ama iki erkek büyütmeyi hiç istemem. Savaşın ortasında kalan masum halktan farkın kalmıyor 😂 Allahım bana hep kız versin. Kızların kavgası bile tatlı