Doğum haftası ve gelişimine, cinsiyetine göre farklılık göstermekle birlikte bir bebek ortalama 50 cm boyunda ve 3-3.5 kilo civarında doğar. Doğumdan sonra ilk 3-4 gün içinde, fizyolojik tartı kaybı olur ve bu tartı kaybı doğum ağırlığının yaklaşık % 5-6'sı kadardır. 1. hafta-10. gününde doğum kilosuna gelmesi beklenir.
Bir bebek doğum haftasına, gelişimine , cinsiyetine hatta boyuna göre kilosu farklılık gösterebilir. Ortalama bir bebek 50 cm doğar ve 3-3.5 kilo arasında olur. Yeni doğan bir bebek Doğumdan sonra ilk 3-4 gün içinde, fizyolojik tartı kaybı olur ve bu tartı kaybı doğum ağırlığının yaklaşık % 5-6’sı kadardır. 1. hafta-10. gününde doğum kilosuna gelmesi bekleriz. Sağlıklı bir bebek günde 20-30 gram arası kilo alır. Tabi bu kilo artışı anne sütüne ve bebeğin uyku düzenine de bağlı olarak değişebilmektedir. Benim yeğenim ilk doğduğunda yüzü çok tombuldu doğumdan 1 hafta sonra o yüzündeki tombulluk balon havası alınmış gibi indi, doktor buna fizyolojik tartı kaybı demişti korkmanıza gerek yok demişti. Bu arada benim yegenlerim ilk doğduklarında biri 2,9 kilo doğdu erken , öteki 3.4 kilo doğdu, 3 yeğenim ise maşallah 4 kiloya yakın doğmuştu sanırım net hatırlamıyorum.
Merhaba. ☺️ 2.500 gr üzerinde doğan bebekler normal ağırlıkta kabul edilir. Bebeğin ağırlığı doğum haftasına ve genlere bağlı olarak gelişimine göre değişsede genelde doğum haftasını tamamlamış olarak dünyaya gelen bebekler 3 kilo ve üzeri olarak doğarlar. Benim hiç acelesi olmayan minik sıpam 42 haftalık doğmasına rağmen benim için oldukça zayıf, 3.145 gr olarak doğmuştu.