İsviçreli performans sanatçısı Milo Moiré, "Aynalı Kutu" adını verdiği gösteriyi aralarında Dusseldorf ve Amsterdam'ın da olduğu Avrupa şehirlerinde daha önce sergiledi. Gösterisi için Londra'nın ünlü Trafalgar Meydanı'nı seçen kadın sanatçı burada polis tarafından tutuklandı. 18 yaş üzeri insanların, 30 saniye boyunca memelerine ve cinsel organına dokunmasına izin verdi. Gösterisini Köln'de yılbaşı kutlamaları sırasında yaklaşık 1000 kadar kadının mültecilerin tacizine uğraması sonrası tasarladığını ve hayata geçirdiğini ifade eden Moire, kadınların vücuduna karşılıklı rıza dahilinde dokunulabileceğini anlatmaya çalıştığını dile getirdi. Moire, Amsterdam'da gösterisini sergilediğinde insanların gayet açık fikirli olduğunu ve performansına olumlu tepkiler verdiğini dile getirdi. Fakat Londra'da insanların muhafazakar ve kuralcı olduğunu ifade eden Moire, sergilediği performansın şeklini insanların anlamadığını iddia etti.
Bu kadın ne yapmaya çalışıyor yuh diyorum cinsel organını ve memelerini elletiyor?
yeni bisey deği binevi bir eylem. bu taa seneler öncede yapılıyordu kadının demek istediği şey şu ben istediğimde vücuduma benim istediğim kadar dokunabilirsin ben istemediğinde dokunamazsın zaten 3 sn ilk bir süre veriyor 3 sn gecirtmiyor fazlasına izin vermiyor. Ve bu kadın hep bu şekil eylemler yapıyor aktif biri
zaten bu eylemi taciz edilen kadınlar için yapıyor yani diyorki biz kadınlar istesek siz erkeklerle sevisiriz bize dokunabilirsiniz izin vermesek dokinamazsiniz vücudumuza bize taciz etmeye hakkınız yok diyor. Başka nasıl anlatayim bilemedim
Videosunu görsen fikrin değişebilir kadının yüzüne baktığında haz aldığını göreceksin. Bunu sanat için ya da farkındalık için yapıyorsa haz da alsa pek belli etmemesi lazım.
Bence verimsiz bir yol, kendisine bu şekilde dokundurtarak ne elde ettiğini anlayamıyorum ya da nasıl bir toplumsal değişim yarattığını, ayrıca kadın çok güzel, yuh diyenler de dokunmak isterdi.
"1000 kadar kadının mültecilerin tacizine uğraması sonrası tasarladığını ve hayata geçirdiğini ifade eden Moire, kadınların vücuduna karşılıklı rıza dahilinde dokunulabileceğini anlatmaya çalıştığını dile getirdi."
Sanat, aynı zamanda farkındalıkları arttırmak içinde vardır. Enstalasyon için güzel bir örnek.
Farkındalık yaratmak güzel bir durum ama kadın o kutunun içine de kamera koymuş ve kimin nasıl dokunduğunu da anbean gösteriyor videoda sadece bu verdiğim fotolardaki gibi kalsa tamam derim.
Seyrettim. Cinselliğin, bizdeki gibi, tabu olarak görülmediği toplumlarda bile bunun sınırları zorlayan bir performans olduğuna katılıyorum. Ancak sanat; her anlamda insanlara farklı bakış açıları sunmak, sorgulanması ve yapılması bile düşünülemez olguları tartışmak için de yapılabilir. Temanın seks olması konuya olan ilgiyi ve dolayısıyla ulaşılmak istenen kitleyi arttırır. Buradaki performansın amacını anlayabiliyorum. Ama Türkiye de gerçekleştirilebileceğini hayal bile edemiyorum doğal olarak :)
Bizim basınımızda durum farklı lanse ediliyor zaten. Aslında güzel farkındalık ama tabi bizim görüşümüze göre öyle. İşte vizyonumuz malesef dar ve o yüzden eleştiriyoruz. Eleştirim de şu tamam farkındalık yarattın kutuyu yaptın ama içine niye kamera koyarsın be kadın :D
Sadece o anı yaşayan iki kişi için değil, çevredekiler içinde bir performans olması. Seks, iki kişi arasında belli bir gizlilik içinde yapıldığı kabul edilen bir şey. O kutu içinde olan biteni etraftakilere de seyrettirerek bunun aslında doğal bir şey olduğunu göstermeye çalışıyor belki de. Diğer yandan da dikkat edersen o kutunun içinde olanlar aslında tacizi anımsatıyor biraz. Performansa katılanlar ellerini kutunun içine sokarak aslında bir yandan hem yaptıklarını gizliyorlar, diğer yandan da etraftaki herkes ne olup bittiğini görüyor ve biliyor. Kutunun üstündeki aynalar ise hem elini kutuya sokan, hem de etrafta olan biteni seyredenler için kendi tepkilerinin farkına varmaları için bir araç belki de.
Tamam güzel anlayabiliyorum başkası yapsa bu sanatı tamam benim anlatmak istediğim şu biraz show ve kendini tanıtma amaçlı neden dersen göğüslerini yaptırmış da gelmiş mesela. Farkındalık yaratmak istiyorsa biraz da doğal olmalı ama.
:) Elbette sanatçının başka çıkarları da olabilir. Ama özetle beğendim bu performansı. Özellikle Avrupa ülkelerinde de, mültecilerin neredeyse istilası sonrası artan taciz, tecavüz olaylarını düşününce.
Mülteci olmasına gerek yok aslında ülkemizde olması gereken bir gösteri ama böyle abartılı bir kadınla değil. Gitgide taciz, tecavüz olayları artıyor bundan en çok ta çocuklar zarar görüyor. Bu farkındalık ülkemizde de olmalı ama 30 sn felan dinlemezler farkındalık yapan kadını tecavüz ederler bizde :D
Abi taciz ne demek ya. Metrobuste kizin yani bos olsa dahi rahatsiz olmasin diye ben oturmuyorum aq. Nasil isler bunlar. Dogrusu benim yaptigim degil aq. 36yim evde kaldim baksana.
Burda olay tecavüze ve tacize karşı çıkmak. Kadının bu performansı sergilerken sadece gözüne bakmak zorundalar ve süreyi 1 sn bile uzatamıyorlar. Kadın bedenine ben istediğim sürece dokunabilirsin mesajı verilmeye çalışılıyor.
Farkındalık yaratmak güzel bir durum ama kadın o kutunun içine de kamera koymuş ve kimin nasıl dokunduğunu da anbean gösteriyor videoda sadece bu verdiğim fotolardaki gibi kalsa tamam derim. Videosunu da görmeniz lazım.
Bana pek öyle gibi gelmedi tamam farkındalık için yapıyor, neden kutunun içine kamera koyup nasıl dokunduklarını gösteriyor peki. Çıplak bir sürü eylem yapılabiliyor, bu durumda ise kapalılık var ama bir taraftan da açıklık.
Bu toplumda yaşadığımız sürece bu böyle. Zaten bizde vizyon sahibi olsaydık katılabilirdik yaptığı farkındalığa. Ama sanatı anlamak anlamamak önemli değil eleştirebilmek önemli. Eleştirilmeden de sanat olmaz.
En İyi Cevaplar