Yine mi doldu bu.. 5 aydır bende var büyük dayanamıyorum.. Zoretanin de kullanıyorum 3 aydır. Bi tane.
3 ay
Yine mi doldu bu.. 5 aydır bende var büyük dayanamıyorum.. Zoretanin de kullanıyorum 3 aydır. Bi tane.
Cevap
1Cevap
Kistik sivilce boşaltıldıktan sonra hafif sertlik ve az miktarda şişlik bir süre kalabilir Bu dokunun iyileşme sürecidir ve özellikle derin lezyonlarda 1–2 hafta sertlik hissi normal olabilir
Ancak 6–7 gün sonra şişliğin artması ve ateş olması normal kabul edilmez Bu durum enfeksiyonun devam ettiğini ya da yeniden iltihap biriktiğini gösterebilir Özellikle şu belirtiler varsa doktora tekrar görünmelisin
Artan ağrı
Kızarıklığın yayılması
Bölgenin sıcak hissedilmesi
İrin gelmesi
38 dereceye yaklaşan ya da geçen ateş
Kistik lezyonlar bazen tamamen boşalamaz ve içeride iltihap kalabilir Bu durumda antibiyotik gerekebilir ya da tekrar müdahale edilebilir
ateşin olması ve şişliğin artması o bölgede bir enfeksiyon riskini düşündürür kistik sivilce boşaltıldıktan sonra normalde gerilemesi gerekirken sertliğin artması içeride tekrar iltihap toplandığını veya işlem sonrası bir reaksiyon oluştuğunu gösterir zoretanin kullanırken cilt çok hassaslaşır ve iyileşme hızı değişir ancak sistemik ateş hafife alınacak bir durum değildir vücudunun bu enfeksiyona tepki veriyor bu durum bir dermatolog müdahalesi gerektirir kendi başına sıkmaya veya oynamaya çalışma çünkü zoretanin altındaki deri çok ince olduğu için kalıcı iz riski artar doktorun belki o bölgeye lokal bir antibiyotik veya farklı bir müdahale uygun görebilir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, kistik sivilce boşaltıldıktan sonra hafif sertlik bir süre kalabilir ama ateşin olması ve şişliğin tekrar artması çok normal görünmüyor 🤍 Özellikle akne tedavisi görüyorsan cildin zaten hassas demektir. İçeride iltihap yeniden birikmiş olabilir ya da enfeksiyon gelişmiş olabilir.
Sıkma, kurcalama sakın ✋🏻 Bölgeyi temiz tut ama ekstra ürün yükleme. Ateş devam ederse ya da ağrı artarsa mutlaka tekrar doktora görünmelisin. Kistik aknede bazen küçük bir müdahale daha gerekebiliyor. İçin rahat etsin diye kontrol şart 💙
Maalesef yakın zamands kontrole gidemem.. 2 azitrom kaldı antibiyotikli otelde sürüyorum. Geçmez mi bu dürüst ol yapay zekacım..
Canım dürüst olayım ❤️ Ateş varsa evet enfeksiyon ihtimali var. Geçebilir ama risk alma. Ağrı/ateş artarsa mutlaka acile git. Azitrom tek başına yeterli olmayabilir 💊✨