Merhaba arkadaşlar, Biliyorsunuz korona artık inanılmaz hızlı yayılıyor. Benim de yan komşum teyze en son korona oldu. Çocukları yurt dışında yaşıyor, başka da kimsesi yok. Yemeklerini falan tepsiyle kapıya koyuyorum, oradan alıyor, o sorunu çözdük.Ama bir aydır çamaşırları çarşafları falan birikmiş, kendim yapacak gücüm yok diyor. Ben çamaşırlarını eve alsam yıkasam diyorum ama nasıl yapmalıyım bilemedim. Onun evine mi girip kendi makinesine atsam çamaşırlarını, yoksa alıp evimde mi yıkasam daha doğru? Tecrübeli, bilgili birileri varsa yardım edebilir mi?
Komşum korona oldu, kimsesi yok, çamaşırlarını nasıl yıkamam lazım?
Tüm dünyanın zor bir süreçten geçtiği bu pandemi döneminde, özellikle yalnız yaşayan yaşlılarımızın yardıma ihtiyacı oluyor. Sizi öncelikle yaşlı ve yalnız yaşayan komşunuza yardım etmek istemenizden dolayı canıgönülden tebrik ediyorum.
Bana kalırsa hastaların çamaşırlarını onların evinde yıkamak daha doğru bir hareket olur. Virüs taşıyabilecek çamaşırları böylece kendi evinize almamış olursunuz. Ancak;
Siz o eve girmeden evi iyice havalandırmaları,
Siz evde olduğunuz sürede hasta kişinin sizin yanınızda değil, bir başka odada bulunması,
Sizin komşunuzun evine girmeden önce maske, eldiven gibi tedbirleri almanız,
Evinize döndüğünüzde evinize girmeden, anahtarınıza vs temas etmeden önce ellerinizi dezenfekte etmeniz, eve girdiğinizde ellerinizi sabun ve dezenfektan ile temizlemeniz,
O esnada giydiğiniz kıyafetleri evinize döndüğünüzde hemen değiştirerek, kumaşlar için uygun mümkün olan en yüksek sıcaklıkta derhal yıkamanız kendinizi korumanız için uygun olacaktır.
Koronavirüs ile alâkalı olarak çamaşırların yıkanması ile ilgili çeşit çeşit bilgi var ama Acıbadem Hastanesi ve Unicef’in güvenilir olduğunu düşündüğüm için onların sitelerinde yazan hususları size özetlemek istiyorum.
Unicefsitesinde bulunan bilgilere göre; Koronavirüs’ün tekstil üzerinde kumaş üzerinde ne kadar süre canlı kaldığı şu an için kesin olarak bilinmiyor, ancak pek çok kıyafet plastik ve metal elementler içerdiğinden bunların üzerinde birkaç saat ila birkaç gün arasında canlı kalabilir.
Evde çamaşır yıkarken;
Nevresimleri, havluları ve kıyafetleri düzenli olarak yıkayın.
Virüsün havaya dağılması ihtimalini en aza indirmek için kirli çamaşırları silkelemekten kaçının.
Kıyafetleri uygun olan en yüksek sıcaklıkta sabun veya deterjanla yıkayın, iyice kurutun. Bu adımlar virüsün ölmesini sağlayacaktır.
Çamaşırlarla temasın hemen ardından ellerinizi su ve sabunla yıkayın veya alkol içerikli bir el temizleyicisiyle ovuşturun.
Kirli torbasını ve sepetini de yıkayın. Kirli çamaşırları tek kullanımlık torbalarda tutabilirsiniz. Şeklinde öneriler verilmiş.
Acıbadem Hastanesinin kısa videosu da faydalı olabilir.
Yaşlı komşunuzu düşünüyor olmanız gercekten cok güzel bir davranış sizi bunun için ayrıca tebrik ederim. Komşunuzla onun bir odaya gitmesi için konuşunuz. Kendisi ellerini güzelce dezenfekte edip maskesini taksın. Elini yüzüne getirmediği sürece sorun olmayacaktır. Geçtiğimiz ay ablam korona olmuştu. Doktor ellerini guzelce dezenfekte ettikten sonra tuvalete, banyoya rahatça gidebilir demişti. Yani ortak kullanımda sorun yoktu. Sende komşunla konuş kendini guzelce dezenfekte etsin ve bir odaya çekilsin. Sende bu sırada onun çamaşırlarını onun makinesinde yıkarsın.
Eldivenli maskeni tak eve girerken dikkatli ol teyze öncesinden söyle eşyalarını hazırlasın sen de girdiğinde makineye at 60° de sentetik de yıka. Evde hiçbir şeye temas etme başka yarım saat sonra gel çamaşırları çıkar rahatça as bu kadar basit bir şey zor bir şey değil. Corona almış üç kişiyle beraber yaşadık bu durumu, ben kapmadım sen de kapmazsın. mutlak amaçtır tedbir..
Komik gelebilir ama sana tafsiyem şu büyük boy çöp poşetini al birde maske kendi evinde ikisinide kafana geçir çöp poşetini iyice bağla 3 4 dakika da makinaya atabilirsin. Daha sonra bitincede serersin birdaha gelip. Kendi makinanı kullanma evine alma o çamaşırları bende geçirdim virüs çok dikkat et her yerden geçebilir. Gözden bulaştını söylüyolar en iyisi benim dedim yöntem.
bence 2 kat maske kat ve başına bir tane şeffaf poşet geçir. yorgan poşetleri var belki bilirsin. bulaşık eldivenlerini de tak, git teyzenin eşyalarını onun evinde hallet. kendi evine getirirsen bütün her yeri baştan sona yıkamak zorunda kalacaksın. galoşta taksan ayakkabılarına ya da çorabının üstüne iyi olur. bunlar utanılacak bir şey değil, kendinizi de düşünmeniz gerekir. teyzenin evine gitmeden önce banyoya kadar olan halıları da kaldırın, geri döndüğünüzde direk banyoya geçin, duş alın. elbiselerinizi makineye atın. kaldırdığınız halıların olduğu yerleri alkol ya da çamaşır suyu ile silin. ben yazarken yoruldum ablacım, Allah senden razı olsun ve kolaylık versin.
Kaç derecede virüs ölüyor. Makinede yıkanan elbisede virüsün kalma durumu var mı. Cevap virüsün öldüğü yönündeyse evinizde yıkamanız daha mantıklı. Elbiselerini posete değil de çamaşırların konduğu fileler oluyor ondan bulun onun içine koysun teyze kapıya bıraksın. Önlem olarak yine cift maske eldiven takın. Fileyi aldıktan sonra hiçbir yere temas etmeden makinenin içine koyun.(makinenin kapağını filan önceden açmış olun) fileyi koyar koymaz da dirseginizle kapatın kapağı ve dikkatli şekilde maske eldivenden kurtulup elinizi yıkayın yine de bol suyla. Olay bitti 😅
Onu öğrendiğimiz takdirde en garanti yol kendi evinizde yıkamak. Diğer türlü risk daha fazla. Makemesiyle temas edersiniz halıya basacaksiniz o ortamda nefes alacaksiniz belki dalginlikla kapiya vs degeceksiniz. Risk çok daha fazla. Ama makinede yikanan elbisede virüs kalacağını zannetmem. Gerekirse yikadiktan sonra çıkarmadan bir kez daha çalıştırın. Ve virüsler ölür makinede dense dahi birkaç gün makineyi kullanmayın nolur nolmaz
Ya o bir torbaya koyucak kapıya koycak sende balkonda ilk sıcak su ve deterjan da yarım saat- 1 saat bekletip sonra kendi makinana atıp evinde yıkıyacaksın ya da o doktorların giydiği ekipmanlardan alcaksın öyle onun evinde yıkıyacaksın. Çarşaflar beyazsa çamaşır suyuyla yıkayabilirsin. Diğerlerine sirke, limon ve karbonat dökebilirsin. Geçmiş olsun 😔
Hiç eve girip kendini riske atma bence... Maske taksan dahi çamaşırları yıkamak için eve girersen sonra yıkanan çamaşırları ipe asmak sonra ipten toplayıp katlayıp ütülemek için iki kez daha eve girmek zorunda kalırsın Ağzında maske olsa dahi aynı ortamda aynı havayı teneffüs etmek zorunda kalman bile senin için risk taşır. Poşet içinde kapıya bıraksın. Sende ağzına eline eldiven geçir kapıdan çamaşırları al yıka kurut ütüle katla ver. O çamaşır poşetini ve eldivenleri çamaşırları makine attıktan sonra çöpe at. kendi evinde işi hallet. Giysileri 40 derece de çarşafları 60 ya da 90 derece de ayrı olarak yıka tekrar temiz bir poşete koyup kapıya bırak bence
Onun makinesine atman daha doğru olur. Öncelikle teyzeye bir odada durmasını söylüyorsun sen gidene kadar çıkmayacak odadan sen de eldiven 2 kat maske yüz Kalkan’ı ve gözlük varsa üstüne bir şey giy kullan at yağmurluk gibi. O odadayken onun çamaşırlarını makineye at min 60 derece olursa iyi olur o esnada evi havalandır. Kendi asabilirse şahane olur asamazsa aynı şekilde asarsın. Ancak kapıdan çıkar çıkmaz üstündekileri çöpe atıp kendi evine öyle girmelisin tabi ki hemen eller yıkanmalı bunu söylemeye gerek yok :)
Beyaz eşya teknisyenim konuda bilgiliyim hijyen programında kullanılmalı çamaşır suyu koyulabilir oksijenli eğer böyle bir özellikli çamaşır makina yoksa uzun ve derecesi yüksek program kullanılmalı beyazlar için çamaşır suyu tableti var her çamaşır makinasına uygundur ve çamaşırlar yıkandıktan sonra kapak ve çekmece panosu açık kalsın bir nemli bezle körük silinmeli ve geçmiş olsun daha detaylı bilgi isteyenler bana yazabilir
Evet kazan temizleme maddeleride var deterjan gibi ama uzun programda yikarsan bişi olmaz ama gene fayda var çamaşır tableti öneririm beyazları mı aticaksin
Ne guzel kalbın var helal olsun. Tedbirini al teyzenin makinasıyla yıkat iyilik yaptığın için Rabbim senı korucaktır, Rabbim teyzeye ve tüm hastalara şifa versin 🙏
Çamaşır makinesiyle ve iyi bir deterjanla yıkanmalı.Üst derecelerde yıkamak daha iyi olur. O zor durumda olduğu için ona yardım etmen çok hoş.Çamaşır yıkama sırları bölümünde böyle sorularla karşılaşabilirsin ve bu konu hakkında yazan benceleri okuyabilirsin. İYİ GÜNLER!
Kapısının önüne koysun Sen kapıdan al balkonda 1 saat güneş altında havalandır Sonra at makineye yıka Beyazlara bir miktar çamaşır suyu ekleyebilirsin Ama evde kurutma balkonda güneş altında kurut havalansın iyice Sonra kapsının önüne koyarsın
Biz sana yıka veya yıkama da desek ikisi de sorun olabilir en başta sağlık dostum. Sen Allah rizasi için alip yikarim diyorsan al yika ama tedbirini alarak yap yapacaksan da.
Onun makinesinde yıka 2 tane maske tak, eldiven giy onu gormeden fazla bir yere dokunmadan at camasirlari yika sicak su ile yikarsan cok daha iyi olur deterjanında iyisini kullanmalisın bence
Ölür herhalde o kadar bir bilgim yok kimyager degilim 😅 ama sonucta her kiyafetimizde bir mikrop pislik var onlari nasil yikiyorsa deterjan onceki zamanlar gibi simdi de oyle yikayip temizler. Bu kadar endise ediyorsaniz izolasyon ekiplerine ya da bi sekilde onemli yerlere bildirip gorevli kisilerin yikamasini isteyebilirsiniz
Teyze çarşafları bir oda da bir gün bekletsin pencereleri ara ara açarak havalandırsın. Ertesi gün kapının önüne katsın sen al. Yüksek derecede (minimum 60°) yıkayıp geri kapısının önüne koyarsın. Onun evine girmen büyük risk oluşturur.
Teyzen bütün çamaşırları bi sepete koysun kapısının önüne bıraksın sende git al sadece onun kıyafetlerini makinede yıka as ütüle sonra geri sepete koyup kapısına bırak. Bu kadar
Öncelikle çok geçmiş olsun. Bence her halükarda çok dikkat etmeniz gerekiyor. Onun evinde yıkasanız da kendi evinize alıp yıkasanız da çift kat eldiven, maske hatta mümkünse siperlik filanda takın
yani iki uc kat takip eline eldiven takarsan sorun olur mu bilemiyorum. teyzeye soylersın odasına cekilir. diger bütün heer yeride acsın 1 2 saat havalansın icerisi. sonucta havalı yerde ucup gider. eve gelince de bir dus alırsın ama tabi bilemeyiz. sonucta dısarda ne pis ortamlara girmek zorunda kelıyoruz. tamam herkeste maske var da. sen yokken esnaf lokantacı vs onlara oksurmedı nerden bılıcez.
O senden uzak dursun sen eldivenle onun makinesine at galoş giy maske tak makinaya attıktan sonra çık hemen herşeyi çöpe at sonra kurutmaya tekrar yeni tak
Çamaşırları eldivensiz ve maskesiz temastan kaçınarak yerleştirebilirsiniz makineye. Ayrıca sürekli dezenfektan kullanarak da önlem alabilirsiniz. Kolaylıklar dilerim.
Yeni çamaşır alıp kapının önüne koyman daha mantıklı olur. Kirlileride kenarda bekletsin iyileşince biriniz yıkarsınız, ama ne teyzenin evine gir ne de çamaşırlarını evine sok bence