Selamün aleyküm hocam 😂 on gün olmuş çamaşır yıkama sorusu sormayalı🤭 Çok uzatmadan soruya geçeyim en iyisi ben. Biricik rehberim @ponçikmom geçenlerde bir soru sordu da orada üyelerden biri çamaşır asla 90 derecede yıkanmaz, yüksek ısı kiri pişirir demiş. E görünce bende merak ettim haliyle. İlk defa duydum bunu. ...Kirin pişmesi nedir? Duyan, bilen bizleri aydınlatsın...
Böyle birşeyle daha önce hiç karşılaşmadım başıma gelmedi birde 90 derecede çok az yıkarım. Oğlumun bebekken kıyafetlerini nevresimlerini yıkardım onlarida ilk önce sudan geçirir düğmelerini bağlardım kırılmaması için düğmelerin. Öyle atardım makinaya ön yıkamada 60 veya 40 derecede yıkardım sonra suyu boşaltıp 90 derecede yıkardım. Kirlerin pişmesi belkide bebeklerin yakalıklarında falan karşılaşıla bilir. Meyve püreleri lekesi çorba lekeleri kaldığı için belkide. Ben bebek yakalıklarını makinada yıkama taraftarı değilim zor durumda kalmadıkça. Onuda yine önce sudan geçirir sonra limonlu karbonatlı suda bekletirdim önce ve sonra atardım makinaya granül sabunla yıkardım.
@ponçikmom Özellikle açık renklilerde daha belli oluyor. Makineden ben sorumlu olmadığım için o konuda başıma gelen bir durum yok ama temiz olmayan açık mavi bir gömleği ütülediğim için yakaları sarardı. O yüzden biz sadece makineden çıkan şeyleri ütüleriz. Ben de o hatayı liseye başladığımda yapmıştım =/
Eğer leke de varsa hiç çıkmamak üzere "pişip" kalıyor kumaşın üzerinde.
90 derece yıkamada zaten çok tercih edilecek bir ısı olmaması gerek. Onun yerine 50-60 derece seçip yıkama uzun tutulsa temizlik yine olur. Kirle bütünleşir çamaşır demek istemiş ama sanmıyorum öyle olacağını akıp gidecek yani..
Kirli kıyafetin aşırı ısıya maruz kalmasıyla kumaşla bütünleşmesi olayı bence. Sadece çamaşır yıkamada değil, kirli kıyafete ütü yapılmasıyla da gerçekleşir ayrıca...
Evet Çamaşır yıkarken renklere göre mi ayrılmalı, türlere göre mi? sorumda sevgili Gizli Kullanıcı bir arkadaş bahsetti bundan. "... kuzenimin basinada geldi. Fanilalar kirli cikiyor beyazlar mor cilyor diye dertleniyordu. Makinayi bile degistirdi. Sonra anlasildi ki 90drc de yikiyormus. Bizimkilerdedi ki cok sicakta kir piser ve agarmaz. Simdi dereceyi dusurdu. Mutlu" dedi, ben de ilk kez ondan duydum. Bakalım başka bilen var mı bu konuyu....
Özellikle anne olanlar bilir. Bir çamaşıra bebeğin kakası bulaşmışsa yüksek ısıda yıkanmaz. Leke asla çıkmaz. Ben elde ya da soğuk kısa programda yıkayıp lekeden kurtulduktan sonra 90 derecede yıkarım. Gözke görünen bir renk/leke yoksa istediginiz ısıda yıkayabilirsiniz.
belki de kiri pişirir demesindeki ''kir'' o arkadaşın dilinde çamaşır dokusu anlamı taşıyordur yani 90 derecede yıkanması çamaşırı pişirir yani soldurur