dışında ayrıca ne şekilde ayırıyorsunuz, öncelikleriniz neler bunu merak ettim. Çoraplarla donları aynı renk ve türse birlikte yıkar mısınız mesela?çamaşır yıkama
Çamaşır yıkarken renklere göre mi ayrılmalı, türlere göre mi?
Aslında dikkat edildiği sanılan ama hiç dikkat edilmeyen bir konuya değindin sen gadası. Aslına bakarsan renkliler olsun, siyahlar olsun, iç çamaşırları, mutfakta kullanılan besler olsun hemen hepsini birbirinden ayrı yıkamak gerekiyor. Hatta ben evde mutfakta bulunan sarı bezi çamaşır suyunun içine koyup, yarım saat sonra elde yıkamayı tercih ediyorum. Ayrıca deterjan seçimine çok dikkat etmekte fayda vardır.
Merhaba, Bizim ev kalabalık ve sürekli her renk ve kumaş türünden bol bol çamaşır çıktığı için çamaşırları ilk olarak renklerine göre (beyazlar, siyahlar, açık renkliler, koyu renkliler) ayırırız sonra da kumaşın türüne göre ayırıyoruz ( kot, keten vs) ki her kumaşın yıkama talimatı ve dikkat edilecek hususlar ayrıdır
Çamaşır yıkama
Renklerine göre ayırmazsak ortaya çok farklı ve hoş olmayan manzaralar çıkıyor. Beyazlar gri, renkliler daha renkli olabiliyor 🤭😅 Kumaş türüne göre ayırma sebebi de şu; aynı türden kumaşların yıkanma derecesi, deviri, kullanılan çamaşır deterjanı çeşidi, programı genel olarak aynı oluyor. Buna dikkat edersek çamaşırların renk ve dokularını koruyabiliriz.
Çorapları da renklerine göre ayırıp aynı renk grubundaki çamaşırlar ile yıkarız. Çoraplarda kumaş türüne pek dikkat etmiyoruz açıkçası. Donlar bizim evde hiçbir koşulda çamaşır makinasında yıkanmaz. Elde yıkanır. Hatta annem onlar için küçük bir leğen alıp banyonun köşesine bıraktı. Herkes iç çamaşırlarını o leğende ılık suyla elde yıkar. Havlular, çarşaf, nevresim, perde, kanepe koltuk kılıfları da kendi aralarında gruplanır ve yıkanır. Ama en önemlisi her çamaşır türüne göre doğru seçilmiş çamaşır deterjanı ile yıkanır. Rinso'yla derinlemesine temizlik sağlayan uygun fiyatlı kaliteli deterjanlar üreterek çamaşırlarda solmayan renkleri mümkün kıldı ve çamaşırlar yeni gibi kaldı.Rinso Doğanın GücüAyy bunu yazarken bile çamaşır yıkamanın ne kadar zor ve ayrıntılı ile olduğunu iliklerime kadar hissettim 😅🥴
Havluları diğer kıyafetlerden ayrı yıkarız. Bornozları da öyle. Nevresim takımlarını da öyle. Terlik ve paspasları da ayrı yıkarız. Çamaşırları da ayrı yıkarız. Başörtüleri de ayrı yıkarız. Onun dışında köpeğimizle ilgilenmek için giydiğimiz kıyafetleri de ayrı yıkarız.
Onun dışında kalan kıyafeyleri birlikte yıkıyoruz.
Renklerine ve turlerine gore ayiririz misal kot pantalonlari asla diger renklilerin arasina atmayiz onlari ayri yikariz ic camasirlarinida ayni sekilde beyazlar ayri nevresimler ayri havlular ayri ayri yikariz sofra bezlerini biriktirip ayri yikariz asla hepsini bir yikamayiz renkli nasilsa diyerek
Titizim ben temizlik hastasiyim diyen birisi tam dedigim gibi yapar misal ben ic camasirlariyla sofra bezlerini birlikte yikayanlari bile gordum ben o sofrada ölsem aclikta oturup ekmek yiyemem hayatta
Renkler haricinde ; Pantolonlar İç çamaşırları / çoraplar Havluları Nevresimleri Çocuk kıyafetlerini , kendi kıyafetlerimi hep ayırırım. Hepsinin yıkanma şekli ve modu farklıdır 😅 Mutfakta kullandığım bezleri genelde 1/2 saat az çamaşır suyu ve deterjan içinde bekletip sonra elde yıkarım, makineye atmam
Ic camasirlari zaten degistirdirdikce elimizde once muuutlaka sabunla yikar ya da camasir suyuna sokar (rengine gore) sonra makinaya atariz. Camasirlari ben rengine gore yikarim. Ama bornozlari tek yikarim. Hacimden dolayi... Ama bir zaman sonra kirlenen yer bezleri mop toz bezi cam bezini filan birlikte tek basina yikarim. Camasir karistirmam.
Ok sormam 🙈 ama kuzenimin basinada geldi. Fanilalar kirli cikiyor beyazlar mor cilyor diye dertleniyordu. Makinayi bile degistirdi. Sonra anlasildi ki 90drc de yikiyormus. Bizimkilerdedi ki cok sicakta kir piser ve agarmaz. Simdi dereceyi dusurdu. Mutlu☺
Ben genelde beyazlar ve renkliler olarak ayırıyorum...
Beyaz ve renkli kıyafetleri ayrı ayrı makineye atmak gerekir. Kullanacağınız deterjan da beyazlar için ayrı, renkliler için ayrı olmalıdır. Bu beyazları daha parlak bir beyaz olmasını sağlayacak, renklileri de renk atmasına neden olmayacaktır. Hatta eğer kirliler çoksa, renklileri de iki kısma ayırabilirsin. Bunların içinden siyah, koyu mavi gibi mat tonlarda ve renk verme ihtimali yüksek olan kıyafetleri ayrı; pembe, sarı vb. gibi daha açık renklerde olup, renk verme ihtimali düşük olan kıyafetleri ayrı olarak yıkana bilir...
Beyazlar, açık renkliler, koyu renkliler, siyahlar ve lacivertler diye ayırıyorum. Onun dışında havluları, kotları, gömlekleri ayrı yıkarım. Oğlumun kıyafetlerini de ayrı yıkıyorum.Çarşaf-nevresim zaten onlar ayrı. Kısacası çamaşırla başım dertte.😅
Valla ben renkli ve beyaz olarak iki şekilde ayırıyorum. Mesela;perde ya da yeni alınan kıyafet varsa onları farklı derece de ve ayrı şekilde yıkıyorum.