Gerek salgılanan hormonlar, gerek hissettiği sevgi nedeniyle aşk için söylenen bir söz; aşkın gözü kördür. Bu söze göre aşık olan kişi sevdiği kişiyi mükemmel görüyor. Kötü özelliklerini görmüyor, iyi özelliklerini görüyor. Kusurlarını, yanlışlarını fark edemiyor. Asla dedikleri şeyleri yapabiliyorlar. Eğer yakınındaki kişiler ona anlatmaya çalışırsa, onu ara bozucu olarak bile nitelendirebiliyor. "Aşkın gözü kördür." sözüne inanıyor musunuz? Hiç bu durumu yaşadınız mı, şahit oldunuz mu?
Aşkta, duygular mantığa hükmediyor! Sizce gerçekten aşkın gözü kör mü?
Aslında doğru değil çünkü içinde öylesine büyük bir coşku varken tüm algıların daha açık hale geliyor herşeyden daha fazla tat alabiliyorsun yani duyuların daha yoğun çalışıyor bu da beyninin de yoğun çalışması anlamına geliyor... Zaten aşk beyinde başlar o kadar çok değer vereceğimiz insanı beynimize baskı uygulayarak zorla çok özel biri olarak görmesini sağlarız ancak ondan sonra aşık olabiliriz. Eğer beynimizi ikna edemezsek sıradan bir hoşlantı olarak kalır hoş çocuk ya da hoş kız deriz içimizden geçip gider.. ama eğer aşık olmak istiyorsak kendimizi zorlarız bir daha görmeye çalışırız tekrar gördüğümüzde beynimizi ikna etmeye çabalarız eğer başarabilirsek beynimiz onu biz istediğimiz için mükemmel değil ama özel biri olarak görmeye başlar ama birliktelik başladıktan sonra kötü yanlarını görmemek gibi bir durum yok görürüz ama umursamayabiliriz yahut şu tavırların doğru değil deriz o insan da haklı olduğumuzu düşünürse düzeltmeye gayret eder düşünmüyorsa ayrılırlar... Eğer beynimiz çok alıştıysa onu düşünmeye ayrılık acısı daha şiddetli olur... Aslında aşk bir beyin aktivitesidir ne kadar tüm vücumuzu etkilese de başlatan ve bittiğinde ki acıyı yaşatan da beyindir.. Mantık kabullenebileceğimiz ve kabullenemeyebileceğimiz şeyler arasındaki sınır ise beynimizin o insana gösteriği toleransa göre taviz verebilir yahut vermeyebiliriz.. Eğer hep taviz verseydik zaten ayrılmaya sebep olan bir durum yaşanmazdı.. Kavgalar olmazdı her çift kavga eder tartışır değil mi ne kadar aşık olsalarda.. Bu da mantığımızın devrede olduğunu kişisel çıkarlarımızı her zaman ön planda tuttuğumuzu gösterir..
Evet, aynen paylaşımda ki gibi oluyor. Fakat aynı şekilde mantığında duygulara hükmede bilmesi lazım. Yani birazcık dengeli olmalı. Mantığın hiç olmadığı hadiselerin sonunun hüsranla sonuçlanma olasılığı çok fazla oluyor. Aman dikkat gençlik. :D
Bu soruya cevap verilebilecek çok güzel bir şarkı var 'Aşığın gözü kör, kulağı sağır doğruyu/yanlışı ondan görmedi' diyor herkes gibi ben de bu durumu yaşadım hala o kişiye toz konduramam vefa ve ilk aşk söz konusu olunca bütün duvarlarım yıkıldı hem de olmaz artık dediğim bir anda yaşadım aşkın gerçekten hesabı, kitabı olmuyor kalp devreye girince akıl sadece kalbe itaat ediyor.
@azelcan Aşk 3 gün 3 hafta 3 ay 3 sene velhasılı 3 vadeye kadar biter. Körlük ömür boyu süremez. Ancak sevgi ömür boyu sürer. Tabi eğer sevgi varsa. Eğer yoksa aşk bitince ayrılık kaçınılmazdır.
@azelcan Kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum. Tam tersi. Delilik mutluluktur. Aşkın ateşiyle pişmek, yanmak, kül olmak herkesin katlanabileceği bir şey değildir. İlla ki akıl aşkı kovar, kontrolü ele geçirir.
Her aşık mecnun olmasada, söylediklerinde çok haklısın. Boşuna "aşk şarabı" demiyor şair. Teşekkürler, güzel bir bilgi alışı oldu benim için☺ Son bir soru izninle, (birazözel olacak ama) Şahin beye aşık olduğun içinmi onu sevdin, yoksa sevmek istediğin kişi o olduğu içinmi onu seviyorsun? Yani sevmeye senmi karar verdin?
@azelcan Aşk belki aniden olabilen bir şeydir ama insan birini tanıdıkça seviyor. Bu da aniden olan değil zaman içinde olabilen bir şey. Evliliğin de en güzel yanı bu değil mi zaten? Birbirini tanımak için önünde upuzun bir hayat yolculuğu var.
Umarım, o up uzun tanıma süreciniz, meyveleriyle birlikte, mutlu geçer. Ve umarım birileri bu cevapları okur ve birşeyler öğrenirler. Teşekkürler arkadaşım ☺
Kadınların her durumda sinsi ve menfaatçi olduklarını hepimiz biliyoruz... kendileri her daim mal mülk tip şan şöhret üzerinden türlü çıkar hesapları yaparken erkeklerin gözünü aşkın gözü kördür goygoyları ile boyamaya çalışmaları, kadın ırkının çifte standardının, entrikasının ve şeytani egosunun alenen ifşasıdır... Yazdıklarım işinize gelmeyebilir ve gelmeyecektir de... Kadın ırkının türlüsünden türlü kahpelik görmüş mazlum bir erkek olarak aşkın gözü değil ama kadın ırkının vicdanının hem kör hem sağır hem de dilsiz olduğunu çok ama çok iyi biliyorum. Şimdi kimse çakma feministlik yapıp her kadın bir değil saçmalıklarını savunmasın, zira ben toplumsal meseleleri milyonda bir çıkan istisnalara göre konuşacak değilim. Erkeklerden kibar naif anlayışlı hoşgörülü olmalarını bekleyip bu özellikleri taşıyanları sünepe omurgasız vb diye damgalama kahpeliği ancak kadın ırkının 3 santim boya ile örttükleri alınlarında taşıyabilecekleri kara bir lekedir. Çoğu kişi bu yazdıklarımla alay edecek ve beni yaftalamaya çalışacaktır. Vicdan yoksunu etekli yezitlerin zulmüne uğradığım için bana zulüm edenleri değil beni suçlayacaktır. Bunu yapan kadınsa hiç şaşırmam. Zira kahpeliğin her türlüsü yalnız ve yalnız kadına yakışır. Ancak bir hemcinsim burada kadınlara şirin gözükmek için onları savunma ayağı çekerse o kadınlardan bile daha kahpedir... Ayın beş günü etrafına pislik kusan uzvundan emir alan kadın ırkı varoldukça aşk hamaseti ile cinsimiz üzerinde tahakküm kurmaya, entrikalı oyunlar oynamaya devam edecektir. Olan her zaman olduğu gibi ambalaja odaklanan kültüre entellektüel birikime vizyoner dehaya değer vermeyen kadınların zulmettiği şahsıma olacaktır... Yeni bir cins kahpe türediği için buradan tekrar belirtmek istiyorum Hayır bunları hiçbir kadına kendimi acındırmak için yazmıyorum zira onların acımasına ihtiyaç duymuyorum ve acımalarının olmadığını biliyorum. Ben sadece ölüp cehennemin en kadınsız yerinde yanmak istiyorum kadınsız cehennem cennettir. Kadın ırkı kahrolun
Evet öyle. Gerçekte olmayan insanlara aşık oluyoruz. Sonra karşımızdaki insanın da kötü yanları, farklı ihtiyaçları, arzuları, takıntıları, farklı beğenileri olduğunu anladıkça aşka dair bir çok şey hakkında fikrimiz değişiyor. Benim öyle oldu en azından. Sevgi, saygı, anlayış benim için esas 3 lü artık.
Malesef... askin gözü gercekten kör. Yani nirmalde bana böyle davrana bunun yaptigi haksizliklari yapan birini tek kalemde silerdim ama olmuyo iste insan herseye ragmen seviyor... Ama dis görünüs kastediyorsaniz yine ayni yakisikli degil hatta kimine cirkin bile gelebilir ama seviyorum iste... ask...
Askla mantığı aynı kefeye koyanlar zaten akılsızdır ask aslında mantıktır. Ornek nasıl asık olduğunuz kişiye zarar vermek istemezsiniz ve mutlu etmek ıcın elinizden geleni yaparsınız kırmamak ıcın gözünüzden sakınırsınuz bunun adı mantıktır. Sevgi ask değildir.
"Öyle körkütük sadık bir köledir ki sevda, seni kötü göremez bin kötülük yapsanda".. Dostoyevski Bu söze sonuna kadar katılıyorum Aşkın gözü kör kulağı sağırdır..
kişiye bağlı bu durum biraz da. Kalbinin sesini dinleyen var, dinlemeyen var kalbinin sesini dinlemeyen bireyin duyguları mantığına hükmedemez. Sonuş itibariyle akıllı olan insan aşıkken bile duygularını değil mantığını kullanır. Aşkın gözü çoğu zaman kördür her zaman değil.
Hiç aşık olmadım ama yoğun bir şekilde birini sevdiğim oldu.
Tam bir cevap veremesem de kesin olarak şunu söyleyebilirim, bence karşı tarafın kötü yönleri gayet de görünüyor ama bırakmaya korkuyor, kötü yönleriyle bile kabulleniyor insan karşısındakini. Bir nevi fedakarlık. Ama aslında bunun adı aptallık.
Duygular insanı hantallaştırır. İnsanın mantıklı düşünmesini önler. Duygular yaralar.
Evet gerçekten seven için durum böyledir. Kişisel hayatınızdan birazcık etrafı gözlemlemeye zaman ayırırsanız bir sürü örnekle karşılaşırsınız. Pislik serserinin düzgün bir kız tarafından onun tüm yanlışlarına rağmen onunla olmaya devam ettiğini veya şiddet görmesine rağmen hala onunla olmaya devam edenlerin olması iyi örneklerden birer tanesidir.
İşte o durum yanlış! Kötü özelliklerini görecek, asla dediklerini yapmayacak. Kendini bozmamalı. İradesi az çoğu insanın, kendini kontrol edemiyorlar işte. Sen leylâ olmuşsun derler ya, kafası gitmiş, tutulmuş bir kıza. Sev ama, mantığını da ortaya koyarak. Olmayacak insana aşık olunmaz, ilerisi yok, geleceğimiz... Hani, biraz düşünmelisiniz de.
Bu konuyla nereye varılmaya çalışılmış anlamış değilim. Aşk aşkdır , mantık mantıkdır. Aslolan hem aşkın hemde mantığın olmasıdır.. Mantığını kaybedersen erkek senden istediğini alır basar tekmeyi. Akıllı olun adam olun len ;
evet aşkın gözü de kalbi de beyni de kör bence. başkası olsa hayatı zindan edeceğin şeyleri sevdiğin sana yaşatıyor hazmediyorsun. başkalarının ağzına almaya cüret edemeyeceği sözleri tartışma esnasında sevdiğiniz size söylüyor yutuyorsunuz. bu yüzden bir bakıma tükürdüğünü yalamaktır aşk
Gercek aşk gerçekten çok az kişi yaşar ve asla gözün birşeyi gormez mantık devre dışı kalır karşındakini herşeyin üstünde tutarsın. mantık olduğunda aşk olamaz. Mantık devreye girince gökdelenlerden yeryüzüne düşersin ve gerçekleri görmeye başlarsın. Aşkta mantık aranmaz. Mantıkta da aşk aranmaz çok uzattım galiba🙄🙄🙄. Aşkın gözü kördür yani kör olmazsa o aşk olmaz , başka birşeydir o tutkudur sevgidir ama aşkın gözü kördür...
Evet bence aşkın gözü baya kör yapamam dediği şeyi yaptırır insana öyle birşey bence bu aşk... Tabi seviyorsanız değerde herşeye. Ama bence mantık aranmaz aşkta mantık aranırsa o iş biter benim kendi ilişkimde olduğu gibi :)
Evet eğer bildiğimiz aşktan bahsediyorsak mantık devredışı kalır. Zaten aşk dediğimiz şey nöral ağların hormonlarında etkisiyle derin kazınması olayıdır abazanlarda çok görülür birde çok duygusal insanlarda vs.
Aşkın gözüne gözlük takmayan, rollere oyunlara girmeden aşkı yaşayanlar heba edildikçe heba edildikçe aşkın körlüğü geçiyor günden güne. kör olmayı bırak gözler fal taşı gibi açılıyor Sevemiyorsun artık..
Bu aşkla ilgili değil kişilikle ilgili. Ne kör aşıklar var her ay değişen sevgililerine aynı şevkle bağlanan, ne aşıklar var yıllarda birlikte olduğu kişiye karşı bile kendinden hic ödün vermeyen. Yani herkesin aşkı yaşama biçimi farklıdır. Mantığına tarzına göre değişir
Evet aşık oldum hemde delicesine ancak bu durumun bir ders bir olgunlaşma süreci olduğunu düşünüyorum sevgi ve özgüven daha önemli şu an benim için. Kör sevda çok kötü
Evet bu doğru. Yaşamışlığım da var. Artık aşık olmaya izin vermemeye programladım mantığımı. Beynimin ve kalbimin arasına bir süzgeç koydum. Süzgeçten geçmeyen hiçbir şeyi kalbime koymuyorum.
Sadece gozleri kör olsa iyi. Gecen burda bir kiz vardi sevgilisi onu dovuyormus ama cok seviyormus 😄😄 dusunemiyorlar beyin error veriyor. Keske sadece körlükle kalsa
İşte bu tip şeylerde, sevdiğini zannediyor. Hani, takıntı hâline gelmiş o kişi. Bırakamıyor ne yapsa da, yanlış bir şey elbette bu. Bunlar doğru değil, yazık o kızlara gerçekten.
Aşkın gözü kör ama şöyle kör hem görürsün bilirsin ama göz ardı edersin ede ede aldırmazsın sonra. Yoksa aptal değilsen başkalarının gördüğünü sende görürsün muhakkak.
Aşk aslında duygu yoğunluğudur. Sevilen kişinin hatalarını görürsünüz ama görmezden gelirsiniz çünkü onu kaybetmek istemezsiniz. Duygular ve beklentiler her zaman üzer.
Aşk gerçekten tutulma gibi birşey, yani başka dünyada yaşıyor gibi oluyorsun sadece bir tek şey üzerinde yoğunlaşıyorsun ve her anın o oluyır kafanda hep o var
Cevaplanılacak bir durum göremedim. Aşk kalpte hissedilir. Göz görsellik katar ve sevginin derecesini yansıtır. Körlerde aşık olabiliyor tıpkı sağırlar gibi. Biz Allahı görmeden sevdik mesela. Ayrıca mantık duygulara hükmeder bu gerçektir 👍
Mantık mantık beyin bedava hani bir tane daha fenomen vardı ya sen gibi kullandım filan diyodu o mevzu 😉 ama insana görede değişebiliyo mesela hayatında hiç bişi yaşamamış birisi duygularına yenil düşüp onunla hareket ederken, bu konuda tecrübe kazanmış birisi mantığıyla hareket ediyor. Beyin bedava 😊
En İyi Cevaplar