insan psikolojisi kendi mutluluğunu paylaşmaya odaklıdır :) bunun amacı tadımdan siz de nasiplenin. ben tatlandım sizin de ağzınız tatlansın. yani diyorlar ki mutluluğuma siz de karışın benim için iyi dilekler dileyin. amaç mutlu etmektir. bence güzel bir gelenektir. o lokumu alırken gülümsemiyor musunuz? Ayrıca eskiden gelen bir gelenektir ve şuna inanılır, bu tür tatlı dağıtımı insanın ilişkisine ve hayatına yansır. Yani sizin yediğiniz lokum, çikolata, tatlı dağıtan insanın hayatına etki edecek ve onların ilişkisini tatlandıracaktır ve ortam yumuşayacaktır.. tatlı yiyelim tatlı konuşalım neyden ileri gelir? bu sebepten.
Ya kıskançlıkla ilgisi yok, son birkaç yılda işimiz gücümüz gösteriş oldu millet olarak. Her şeyi birbirimizin gözüne sokuyoruz. Çocuk doğunca eşe dosta lokum dağıtmak adettendir ki bence de şirin bir gelenek. Ama herkes hayatındaki her şeyi bağıra bağıra ilan etmeye başladı ya, işin o kısmı çok saçma işte.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
sende tuhaflık var hayırlı bereketli işlerde hayır işleriz biz müslümanlar hayır işler sevincimizi mutluluğumuzu paylaşırız ve ağzımız tatlansın diye yaparız bu kadar da kıskanç olma sanki görende her gün biri nişanlanıyor ya da doğum yapıyor :D :D :D getirdikleri ikramları almazsın olur biter hayırlı olsun Allah tamamını erdirsin Allah analı babalı büyütsün gibi cümleler ederek hiç bir yerin eksilmez onlar senin iş arkadaşın dostların yakınların yani bu düşüncede olma seninde başına geldiğinde sende aynı şekilde yapacaksın :) tabi bu biraz insanları sevmeklede alakalı :)
insanların yaratılışında var bu iyi veya kötü bir şey olduğunda paylaşmak ister. paylaşmayınca daralır sıkılır sonuçta birilerinin de mutlu olmasını ve onların da onayıyla daha keyif alır sıkıntısınıda paylaşarak azaltmaya çalışır yoksa bir vakit sonra yanlızlaşıp soyutlaşıyor mesela ben soyutlaştım artık
İnsanların bir şekilde bunu kutlaması etrafındaki insanlara duyurması ile gelen bir gelenek yani neden anormal olsun ki..
Dahası neden rahatsız olalım yani ne güzel çikolata baklava falan yemiş oluyorsunuz o. O İnsanların hayatında güzel birşey olmuş neden bunu bu kadar garipseyelim..
olay sevindirik değil. amaç sadaka yerine geçmesi. ailenin kazalardan belalardan korunmak için yapılan uygulama ama niyet önemli tabi ve tanımadığın bir insana gülümsemek bile sevap ve sadakadır. dinimiz çok hoşgörülü.
Dayı olduğu için kulüptekilere çiğ köfte dağıtan bir arkadaşımız vardı. Onun sevincine epey ortak olmuştuk. Doğum yaptığı için değil de çocuğu için hayır yerine geçecek bir şeyler yapması daha iyi olur diye düşünüyorum.
Yani garip değil vefat ettiğinde bir insan onun arkasından nasıl helva yapılıyo ruhuna diye ya da başka bir sürü şeyler üzüntü gibi mutlu olunan böyle olaylarda da bu tarz şeylerin yapılması garip değil bence güzel bişey hatta
nişan abes bence de çocuk olduğunda normal yani. sonuçta o da bir kültürümüzün parçası. sosyal bağlarımız güçlenir. unutma ki insanları bir arada tutan kültürdür.
görmemiş gibi çok görüyorum. araba aldım. ev aldım sünnet süt dişi derken karnımız doyuyor. bene 4 yılın bitimi diploma için dagiticagim yakın zamanda ☺😊😁😃😄😉😆
Sevincini çevresindekilerle paylaşmak isteyebilir insan. Yapmasan bu seferde ee evlendin bize ne ısmarlıyorsun oluyor. O da ayrı bir şey.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Fesat olmayin bu kadar insanlarin mutlu olmasi ve cevresine bu mutluluğu icin ikramda bulunmasindan neden rahatsiz oluyorsunuz? Kusura bakmayin ama bu tür insanlar ömrü boyunca yalniz kaliyor etrafinizdaki mutluluklara eslik etmelisiniz..
sen fesatsın kıskanç değil... o yapılan örf adet toplumsal değerdir bana göre de topluma göre de kimi sevap der ben ateistim dine bağlamıyom olayı nazarlık sevap falan .
Doğum günü kutlayanlar kadar garip değil çünkü hayatta bir kere oluyor ve mutluluğunu paylaşıp teşvik ediyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
sayelerinde baklava yiyorum keşke herkes evlense ay ne güzel hergün tatlı :DDD geçen hafta birinn bebişi olmuşş mecburen yedim tatlıları hiç sevmem halbuki :P
En İyi Cevaplar