Kahve yaptım kendime, annem tuz ve şeker koyduğu kavanozları (ya da adı neyse onları) değiştirmiş, şeker diye tuz koymuşum. İğrenç bir içecek haline dönüştü güzelim kahve. Neden erkeklere 'gelenek' adı altında bu işkenceyi yapıyorsunuz? Yaptınız mı? Yapacak mısınız? Neden? Erkekler, tuzlu kahve içtiniz mi? İçecek misiniz? İçmeyecek misiniz? Neden?
Tuzlu kahve ne kadar iğrenç bir şey... Kızlar, neden erkeklere bu işkenceyi yapıyorsunuz?
Ne tuhaf insanlarsınız ya.. Erkekler kızlara yapıyor olsaydı, hiç gocunmaz dibine kadar içerdim.
Bir tuzlu kahve bile fazla geliyor.. Sonra "neden bu evlilikler yürümüyor?" diyorsunuz. Bırakın fedakarlığı en ufak şeyleri, hatta tuzlu kahveyi bile ağır bulur olmuşsunuz.
İnsan sevdiğinden ne gelirse kabul etmez mi?
Kaldı ki tuzlu kahvenin çok güzel anlamı vardır. Nasıl bunun gelenekleştiğini okuyun da.. tekrar düşünün.
Yapacağım, için gibi diğer yorumlara cevap vermedim çünkü gerek yok, biraz mizahi amaçla sormuştum soruyu. Ama gel gelelim siz böyle bir bakıma suçlayıcı yorum yazınca cevap verme gereği duydum...
Bu evlilikler neden yürümüyor? Kesinlikle tuzlu kahve içmemiş damat adayı! Birbirine karşı sorumlulukları yerine getirmeme, aldatma, ilgisizlik, hoşgörüsüzlük falan değil.
İnsan sevdiğinden gelen her şeyi kabul etmez mi? Gerçekçi davranıp hayır, elinde zehir olduğunu bilsen sende yeyip/içmezsin diyeceğim sonra ben suçlu olacağı.
Tuzlu kahve hakkında anlatılan çok hikaye var hangisini diyorsunuz siz? Kız erkekle evlenmek istiyorsa şekerli, istemiyorsa tuzlu kahve yaparmış mesela, uygun mu?
Özellikle mi bunu seçtin? Ne inatçı, tuhaf adamsın yahu?
Bu değil tabii ki.. Link ekleyemiyorum, yazıyı sizinle paylaşayım; ama muhtemelen sığmayacaktır 2 parçaya ayırayım.
Sultan II. Abdülhamid’in son senelerinde vefat eden emekli miralay Osman Fevzi Bey’in vasiyetnamesinden bir bölüm II. Abdülhamid Han’ın eşine ne kadar büyük bir sevgi duyduğunu göteriyor. Mektupta şunlar yazıyor:
“Sevgili Refikam Semahat Hanım; Sizinle ilk tanışmamız, hayli ibretamiz olmuştu. Komşularımızın tavsiyesi ile size talib olduk ve rahmetli validem ile beraber, evinize, sizi istemeye gelmiştik.
Âdet üzere, kahve ikram etmeniz icab ediyordu. Biraz sonra kahvelerimizi getirdiniz. Valideminki sade idi, fakat ben bir yudum alınca neye uğradığımı anlamadım. Çünkü kahveye şeker yerine bol mikdarda tuz koymuştunuz. Size bunu hissettirmemeye çalıştım, fakat hemen farkettiniz ve bir çığlık attınız. Ben ise, sizi mahcub etmemek için; “Aman efendim, ne hoş bir tesadüf, bendeniz, asker tabiatli olduğumdan herhalde, kahveyi tuzlu içerim. İnşaallah mes’ud bir yuva kurarız ve siz de bana hergün tuzlu kahve yaparsınız.” demişdim.
İşte sevgili Semahatcığım, sizinle tam 50 sene devam eden bu mes’ud izdivacımız, tuzlu kahve ile başladı. Aslında hayatımda o ana kadar hiç tuzlu kahve içmemişdim. Zaten İçilecek gibi de değildi. Siz 50 sene boyunca hergün bana, hoşuma gittiğini zannederek tuzlu kahve yaptınız. Bu kahvenin her yudumu zehir gibi acıydı. Fakat bu azabı size hiç hissettirmedim. Zira, karşımda mahcub bir hale düşmeniz, kalbinizin kırılması bana, tuzlu kahveden daha acı gelecekdi.
Bu yüzden size hiçbirşey hissettirmedim. Artık ahiret yolculuğu başlıyor. İnşaallah dünya hayatındaki beraberliğimiz Cennet’te de devam eder. Çünki, “Dünyada kimi seviyorsanız, ahırette de beraber olursunuz” sözü hadis-i şerifdir. Sizleri Alalhü Teâlâ’ya emanet ediyorum.”
Sığmadı 3 parçaya bölmek durumunda kaldım kusuruma bakmayın... Biraz uzundu o sebeple, okuduysanız teşekkürler..
Bana inatçı diyene bak :) Benzer bir hikaye dinlemiştim daha önce, gerçekliğini bilmiyoruz tabi. nurosmanlitorunu16.blogcu.com/.../5645133 (buradan okuyabilirsiniz)
Pek edebi gelmemişti zaten gönderdiğim linkte olan yazı :) Anlaşalım, güzel hikayeydi. Gerçekliği nedir bilmiyorum, belge olarak duruyor mu bu mektup...
Dediğim gibi soruyu mizahi amaçla sormuştum, değişik baharatlarla süslenmediği sürece içilebilir de zaten kahve, bir kere olacak sonuçta.
Birinin sana değer verdiğini, senin için bir şeyler yaptığını, sana sadık olduğunu ya da kısaca seni sevdiğini bir tuzlu kahveye mi bağlıyoruz? Bunu tuzlu kahveyi içmeden de birçok şekilde gösterebilir bence. Tuzlu kahve bunların yalnızca temsili göstergesi.
Tuzlu kahveye bağlamıyorum. Aşık olunca sevdiğinden gelen hiçbir şeyi bir yere bağlamazsın zaten diyorum.
Aşkın kendisi abartı, kuru kuru sevmek mi olur.. Sevince insan bu saçma şeyleri zorla yapmaz ki, zevk ile yapar. Bir kere mantık elden gitmiştir; ne gurur vardır, ne sorgu, sual.. yani nasıl anlatılır ki? Anlatılmaz.
Şunun şurasında 18 yıl yaşamışsın gelmişsin aşk meşk diyorsun diye düşünmenizi de istemiyorum açıkcası ama sevmek çok farklı bir şey, böyle ufak detaylara takılmaz seven insan. Şunu içerim, bunu içmem, burası doğru, burası yanlış demez (Söz meclisten dışarı). Delirmeden keyfi çıkmaz.
Bu tip saçmalığı yapacak karıyı orada terk ederim, babasının evinden çeker giderim.. Az üslubunu bilsin, olgun olsun.. Gelenek diye her haltı sorgulamadan kabul etmesin..
Yapılan tuzlu kahvenin gerçekten hatırı olup olmadığını anlamak üzerine kurgulanmış. Birbirini seven iki genç, kız isteme merasiminde göz göze gelir, anne babalar bakmıyorken hafif cilveleşir en sonunda da gelin adayı kahveyi yapmak için mutfağa geçermiş. Mutfakta kahvesini pişiren gelin adayı damadın gerçekten onu sevip sevmediğini anlamak için kahvesini acı yaparmış. Eğer damat adayı kahvenin tuzlu olduğunu fark eder ve hiç içmezse bu gelinin isteklerini karşılamayacağı anlamına gelirmiş ve geline yapılan bir ayıp sayılırmış. Damat adayı kahveden bir ya da birden fazla yudum alır ve tükürmezse bu da sevgilisi için her şeyi yapacağı anlamına gelirmiş. Araştirdim ögrenmis oldum😂
Öyle şeylerden hiç hoşlanmıyorum. O gün sadece kız için değil erkek için de unutulmaz bir gün ve gününü ağzının tadını bozarak geçirmesini istemem. Sabrın veya sevginin ölçütü sembolik bile olsa bu olmamalı bence.
valla illa iececekse Bir yudum falan içiririm sonra normal kahve yaparım arkasından Çünkü benim hayalimdeki kahveyi bir bilseniz var ya bak normal su değil turşu suyu ile kahve yapacağım dünya kadar tuz dolduracağım dünya kadar şeker dolduracağım karabiber koyacağım çok azıcık ketçap falan zehir olacak bildiğin ya onu nasıl icsin :D
En İyi Cevaplar