Sizce öğretmenlerin, kendi düşünce ve yaşam biçimlerini öğrencilerine empoze etmeden bir eğitim verebilmeleri mümkün müdür? Mümkünse bu nasıl mümkün olabilir?
Evet
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Öğretmenim ve öğrencilerime arkadaş gibi yaklaşıyorum.Böyle oluncada beni kendilerine yakın gördüklerinden her türlü sohbetimiz oluyor. Onların sorununu onların dilinden dinleyip, onların anlayabileceği şekilde cevaplar sunuyorum. Kendi fikirlerimi sunmuyorum ama eğer herhangi bir konuda benden tavsiye isterlerse, onlara olumlu ve onların kendi dünyalarıyla uyumlu öğütler veriyorum. Nasıl ben farklı bir bireysem farklı fikirlerin varsa, karşımdaki yaşca benden kücükte olsa oda bir birey ve kendine özgü fikirleri, doğru ve yanlışları var. Ben nasıl saygı bekliyorsam başkalarından onlarada aynı saygıyı gösteriyorum. Zamanında öğretmenlerimden bu yaklasımı görmediğim için ben onlar gibi olmak istemiyorum.
Çok doğru bir yaklaşım. Üniversite Divan edebiyatı hocamız, sınavda divan edebiyatı hakkında ne düşündüğümüzü sormuştu. Bende Namık Kemal'in divan edebiyatını ağır eleştirdiği, benzetmeleri gulyabaniye benzettiği sözlerini aktardım kağıda. Hoca beni dersten bıraktı. Divan edebiyatındaki o ruhu ne anlarsın sen dedi. Çok zoruma gitmişti. Üstelik Namık Kemal ile cevapladığım halde. O günden beri hiç sevmem divan şiirlerini. Adam beni soğuttu
Sayısal derslerin öğretmenleri mesela. Dersini anlatıp çıkabilir. Siyasi görüşünü,hangi dine mensub olduğunu belirtmek zorunda değil.
%100 katılıyorum.
empoze etmek zorla dayatmaktır.bu amaçla sorduysan tabiki de mümkün.ben bir öğretmenim ve kendi hayat fikirlerimi hiçbir öğrenciye empoze etmem. gel gelelim düşünce biçimimi tabiki de öğretiyorum; ama hangi düşünce? bir soruyu çözerken nasıl düşündüğümü öğrenciye aşılarım bu benim görevimdir, doğal olarak. ancak bir de örtük öğrenme diye bir şey var.sen farkında olmadan öğrencin senin hal ve hareketlerini, konuşmanı, giyinişini, saçını tarayış şeklini kendi şemasına alabilir. fakat bunu empoze etmek olarak kabul edemeyiz.
çok zor görünse de bence mümkün. bu da ancak bilimsel eğitimle olur. fen bilimlerinde böyle bir empozenin hiç olmaması gerekir. öğretmen her teorinin temellerini objektif olarak anlatabilir.
sosyal bilimlerde biraz daha zor görünse de bu da mümkün diye düşünüyorum.
en subjektif alan din dersleri mesela, onda bile her dinin temelleri, kuralları yoruma girmeden anlatılabilir.
ama derse bizim tarihimiz, bizim dinimiz şöyledir böyledir diye başlarsa öğretmen, kafadan empoze olayına girer :)
Din dersine ne gerek var ki? Bence çocukların düşünmelerini sağlayacak bir ders olmalı, uyumalarını değil.
sonuçta onu da sosyoloji veya tarih dersi gibi düşünebilirsin. yani benim dediğim din adamı gibi bir anlatım değil. mesela insanlık tarihinde hangi dönemlerde inançlar nasıl gelişmiş, sosyal hayatı nasıl etkilemiş ya da sosyal hayattan nasıl etkilenmiş anlatılabilir. bu adamlar günahkardı güneşe tapardı diye değil. ama dediğin gibi sosyoloji, felsefe veya tarih içinde de anlatılır bunlar. benimki uç örnek oldu, istense din dersinde bile daha objektif olunabilir.
Dediğin şey mitoloji ve dinler tarihi.Ben bu ikisine karşı değilim.Bunlar aldığım dersler, severek okuduğum şeyler zaten.Ben direk din eğitimi verilen derse karşıyım.Çok zaman kaybı, beyin sulandırıcı bir şey.
din eğitimi farklı bir şey dediğin gibi. bunu din adamları verir, kilisede, camide olur. bizde din dersi denilen şey aslında bir tür imamlık oluyor. hatta ilahiyat fakülteleri bile kıdemli imam yetiştiriyor. benim görüşüme göre Türkiye'deki ilahiyat fakültesinden mezun bir eğitimcinin dindar olmasına bile gerek yok. Mesela İslam üzerine ihtisas yapmış bir Hristiyan bile olabilir. Bilimsel yaklaşım farklı olmalı, objektif olmalı.
Ne demek istediğini anladım.Fakat ne gerek var ki herhangi bir din üzerine ihtisas yapmaya falan.Sadece tarihini öğrenirsin bilgi olsun diye, tamam.Bence ihtisas yapmak hiç bir yerde lazım olmamalı, bir işe yaramamalı.
Cevap
13Cevap
Evet mümkün işle aşkı birbirine karıştırmamalı. Nasıl ki insanların duygusal tercihlerini kendilerine bırakıyorsa, siyasi ve dünya görüşlerini de kendilerine bırakmak gerekmektedir. Ama özellikle sol görüşlü hocalar daha ileri düzeyde görüşlerini her derste dillendirmek öğrencilerini de kendi bakış açısıyla yoğurmak için çabalıyor. Dershaneye gittiğim zamanlar üni öncesi bir coğrafya hocamız vardı harika birisi dersi süper anlatır ama her dersin sonunda düşüncelerini çocukların kafasına kazımasını hiç sevmiyordum. Hatta bu yüzden kendisini eleştirdim ama yine de severim kendisini.
Sen şu anda müslümansan, CHP'yi tutuyorsan, 900 lira maaşa tahammül ediyorsan bu senin zamanında edilgen olduğunu gösterir. Etken olmak için her zaman edilgen olmalıdır çünkü ne konuda edildiysen o konuda hararetli ve ateşli olur, başkalarına da aşılamak istersin. Over.
Bence mümkündür. Verdikleri örneklendirmeler, ders dışı konuşmalar uzun vadeli olarak işlendiğinde ister istemez öğrencileri etkiler ve bilinçaltına yerleşir.
İnsan inandığı şeyleri karşı tarafa anlatır. İnanmadığı şeyleri anlatmaz. Ama her zaman öğrencilerime farklı kaynaklardan farklı görüşleri de okumalarını tembih ederim.
hayır bir örnekleme yapmaları gerektiğinde kendi düşüncelerini ortaya koyarak konuşuyorlar imkansız değil ama yapmazlar
mümkündür ama bizim ülkede iş ahlakı olmadığı için bizde mümkün değil
B: Hayır
Ne yazık ki hayır
Çünkü o öğretmende çok iyi yetiştirilmedi ki
Türkiye de eğitim kötü.Yetiştirilen yeni nesil de bu olumsuz eğitimden payına düşeni alıyor.
Ogretmenler hayatimiz da cok onemli rol oynuyorlar , bazilari bazilarinin icindeki cevheri bazilari ise canavari ortaya cikariyor. Bu nasil egitim verdigi ve nasil bir fikir empoze ettigi ile neredeyse es degerdir.
değildri kendi fikirleri bilinç altında zaten o farketmeden kendini yönlendirir ne kadar yapmamaya çalışsada
Mümkün degildir efendim. Zira ögrenci fikirden cok hal ve hareket, giyim ve kusam, sac basi da örnek alir. Hic aklina gelmiyecek bir kelimeyi secer ve ona göre bir beyin firtinasi yasar.
İlkokul öğretmenim kulağı çınlasın Azmi Yıldırım ben beşiktaşlıyım eğer siz beşiktaşı tutmazsanız tüm derslerden sizi birakirim gibi ikna ve tehdit vari kişiliği sayesinde tüm düşüncelerini bize aktarmıştı.
mümkün değildir mutlaka o konu hakkındaki tavrını belli eder ister istemez.
Ezbere giderlerse olabilir.
empoze etmeyenler de mevcut
Ocalyptusa katılıyorum.
bence çok zor
Samimi bir öğretmen için mümkün değildir.
bence mümkün ama yapmazlar.
evet
Hayır bence.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar