Daha 'doğru' hiç kılmıyor.
Acılar insanı olgunlaştırır mı yoksa iki acı çekince götü kalkan, zaman içinde kendini beğenmiş bir yörük mü yapar?
Bir çok insanı olgunlaştırır diye düşünüyorum ama sorsalardı olgunlaşmak ister miydin diye? Almamayayım derdim o ayrı. En azından bir yerden sonra fazla olgunlaşan meyveler de çürür değil mi?
Bir de şu var tabi iki acı değil tek seferde hayatın sillesini yemiş gibi kaf dağından hayatı sadece seyretmeye başlayanlar vardır ki bunlar kendilerini kimsenin anlamadığını iddia edip bu nedenle anlatmaya çalışmadıklarını savunurlar. İşte bu tipler kimse kendilerini anlamadığı için veya kendileri hint kumaşı bir lisanı konuştuklarından değil kesinlikle hayatı yaşamaya cesaretleri olmadığı ve buna karşı kendilerini savunacak cümleleri aslında olmadığı için halkın içine karışmadan atmosfere mümkün mertebe en yakın mesafede hayatlarını devam ettirirler. Ta ki treni kaçırdıklarını farkettiricek bir darbe daha yiyene kadar. Çok yazıktır onlara, çok daha acınasıdır onlar hayatın en derin acılarıyla boğuşanlardan.
araya bir puzzle parçası daha eklendi sanki. samimiyet, bağırıyor...
derdini cüretkarca anlatan da herkes hayatı öyle ele alıyor sanıyor. körlük galiba burada bir yerde...
--Acılar insanı olgunlaştırıyor bu çok doğru.Bir sonraki engelleri daha sağlıklı bir şekilde atlamamıza yardımcı oluyor.
--İnsan şükretmeyi öğreniyor.
--Sabır seni eşsiz yapıyor çünkü ALLAH herkesi farklı sınıyor senin göğüs gerdiklerine bir başkası göğüs geremeyebilir.
--Ufak şeyler canını sıkmıyor çünkü sen daha büyükleriyle savaştın.
Dört büyük ders...
İçlerindeki ders de hayatın 'sadece' acılarla keşfedilemeyeceği gerçeği.
çok düşülüyor bu yanılgıya... Yanlış mıyım?
"En çok acı çeken en olgundur." (denemez ama) denebilir belki. bu yine de iyi ve/veya doğru insan yapmıyor bizi. Huzur, nisyanda değildir.
acılara maddi gözle bakarsan körleştirir... yani su yüzünden bakarsan körleşirsin
fakat gönül gözüyle bakarsan olgunlaşırsın... "ibret almak isteyene sineğin kanadı yeter" sözündeki gibi eğer ibret almak istersen olgunlaşırsın... "neden böyle oldu lanet olsun" falan dersen zaten körelirsin... isyan kalbi köreltir... kalbin körelmesi gözlerin cismi görmesine neden olur...
günümüz sosyal ilişkilerde bile böyle... köreliyoruz arkadaş...
olgunluk zannettiğimiz şey bağnazlık olmasın oran abi? kişiliğinin, ruhunu ezmesini engelleyememekle sonuçlanabilir...
ne buğdayı ezmeden ekmek yapabilirsin ne de zeytini ezmeden yağ cıkarabilirsin... o ruhu ezmek değil nefsi terbiyedir... nefsini dizginleyemezsen körleşirsin... dizginlersen sana ruhun yardım eder... unutma o basitçe düşündüğün ruh Allahın nefesidir...
doğrular güçlü oldukça yanlış da büyüyor maalesef. allah'ı aynadaki dişlerinin beyazlığına üflediği nane kokusunu alabilecek parası olup olmamasında arayan insanın, ruhunu ezse bile özünü değil bokunu çıkarabilir ancak.
akıl maddiyatta gözlerdedir gözler ise maneviyatta kördür... farkındaysan geçmiş zamanlardaki nefsini öldürmüş alimlerin hiçbirinin maddiyatı yoktu... olsa bile dağıtırlardı... buna Peygamberler de dahil... maddiyat da köreltir insanı... katıksız ekmek ve su aslında bizim maksimum hakkımız kalanı rahmettir de rahmete isyanla karşılık veriyoruz... ikincisi imana göre rahat yaşansaydı en rahat Peygamberimiz (s.a.v) yaşardı... bunu da düşün...
Hayat bize ne veriyor ise hepsi bizi olgunlaştırır sadece acı ve mutluluk değil , tek duygu ile geçmiyor hayat .
Körleşmemiz tek bir sebep ile oluşur oda dünya malının kölesi olmak .
o/
o kadar çok ve bok şey var ki hayatta... boka takılıp çok'u kaçırmak, o acının da hiçbir işe yaramadığını gösteriyor.
Cevap
3Cevap
valla acı ve zaman sadece armutları olgunlastırır dıye bır söz vardır.bence acı ınsanı daha umursamaz ve totosu kalkık yapabılır
dünya etrafında dönmeyince o totonun dıngıldamaya başlaması da an meselesi olur.
Acılar insanı olgunlaştırıyor, sonra yine başa döndürüyor.
o/
döndürmese bile döndürmüş gibi aklı başında davranmak en... en...
Acılar insanı olgunlaştırıyor bir sonraki karşılacak acılara karşı güçlendiriyor ve hissizleştiriyor.
Sevdiğiniz birinin ölümünün ardından kaybetmenin ne olduğunu öğreniyorsunuz ve eskiden büyük tepkiler verdiğiniz olaylara ( aldatılma,boşanma,terkedilme,işten kovulma ... ) karşı dayanıklı hale geliyorsunuz
Yaşanılan her güçlükte,çekilen her acıda nasıl ayakta kalacağını öğreniyorsun ve bir sonraki acının karşısına daha güçlü çıkıyorsun.
" was mich nicht umbringt macht mich starker "
bunlara hepten katılıyorum. ikinci soru tam bu anda geliyor: güçlü olmak, doğru olmayı getiriyor mu... yoksa "ben güçlü bir insanım, hayatta ne yapmam gerektiğini biliyorum." fikri sabiti, insanın duygusal zekasını düşürebilir. tam insanın düşebileceği tarzda bir yanılgı.
güçlü olmak, doğru olmayı getirmiyor ve önündeki yoğurdu üfllerken, başkasının yoğurduna da karışma hakkı kazandığını düşünüyor işte insan bu 'olgunluk' yanılgısında.
işine yaramayan doğruların esiri olmak gibi.
ne güzel bi insanlık mesafesi...
saglam kaziklar yemissen, acilari olgunlastirir :) ama her aciyi da cok buyuk sanip da havalara girersen de korlesirsin
Bazı insanları acılar insanlıktan çıkarır imandan eder isyan ettirir bazı insanları ise yıldırmaz mücadeleci, daha olgun yapar.
baş edildiği kadar yaşanır, evet...
ben, acının hemen ardındaki süreçten ziyade, sıcaklığı gittikten sonraki, insanın kendisini değişmiş hissettiği dönemlerde düşülen bir yanılgıdan bahsediyorum aslında daha çok.
güncellendi. mesele tartışmak elbette, kılıcı bileyiniz bu yüzden :)
ben de gördüğümü söylüyorum. tek doğru olamaz.
felsefi bi konuda konuşurken "tek doğru olamaz" klişesini kullanmadan duramadığım için felsefe bölümüne almadılar beni. eskimoca iktisat okumak zorunda kaldım. hep içimde yaradır.
Haha. Olgunlaştım.
Onayladım ya söylediğini başedildiğikadar falan diyerek.
Yeni soru geldi işte. Soru biter mi... Ha, cevap ver. :)
Kişiliğe göre değişebilir etkisi ama çoğunlukla ruh hastası ve olgun yapıyor
bi kişilik testi bence de.
Acılar insanı tecrübe sahibi yapar akıllı isen ders alırsın ama değilsen uslanmazsın.
ders almak, 'doğru' dersi almak demek olmuyor bazen. bu "ders aldım" tavrı, acının olgunlaştırmayıp körleştirmesiyle sonuçlanabiliyor bence. bunun ayırdına varamıyoruz çoğu zaman.
Beni uyusturdu sizi bilmemde
Hislerimi uyustu
taze midir?
olgunluktan kemale ereceğim neredeyse ;)
kamil seven adam bulur belki seni:)
Bence olgunlaştırır .
Acılar insanı olgunlaştırır,Bende öyle yapar
allah başka dert keder vermesin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar