Dilinizde sadece somut kelimeler olduğunu varsayın... Soyut kavramlar olmadan onları yine de düşünebilir miydik? İsyan kelimesi olmasa, aşk olmasa, hasret olmasa, suç ve ceza olmasa mesela...?
Cevabın nedir?
Bence ınsan bıldıgı kelıme kadar dusunebılıyor hayal kurabılıyor ve bazı seylerı kendınce anlamlar yukleyebılıyor.Kelımeler olmasa ınsan beynı bı bılınmezlık ıcınde suruklenıp kavramları nıteleyemez ve sorgulayamazdı her dılın bı sıstem oldugunu dusunursek sıstemın parcalarını ınsanın beynıne tamamen kodlanmıstır hangı dılı bılıyorsa parcalar kafasında o sekılde olusur dusunme yetısı ve anlama bu kodlara gore gerceklesır .Türkçede kapının anlamı almancada tür dıye gecer ama ıkısıde zıhınde aynı cagrısımı yapar bence can alıcı noktası dıller arasında cevrımı ve karsılıgı olmayan orjınal kelımeler farklı bı dıl ogrendıgımızde aslında kendı dıl sıstemımızde kodlanmamıs yenı kelımelerle karsılasırız bunun nedenı her kültürün kendı dılını ve edebıyatını farklı sekılde zengınlestırmesıdır örnegın alman ve rus dılı ve edebıyatları bu konuda cok gelısmıs dunyaya bı cok yenı kelımeler kazandırmıslardır insanoğlu farklı dıllerı ögrendıkce farklı kulturlerıde anlamaya baslar bıldıgı kelıme sayısı artıkca dusunce derınlıgıı o derece genısler dıye dusunuyorum
02 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılçok güzel bir soru olmakla beraber cevaplaması da zor. Duyguları dile dökememek ten kastımızda budur aslında muhtemelen neandartellerin yaşadığı zamanda tam anlamıyla bir sözcük dağarcığı gelişmemişti. ancak duygular yine yaşanıyordur. ancak aşk ve benzer duyguların sonradan oluştuğunu düşünüyorum. İsyan da eşitsiliğin başlangıcıyla oluşmuş olmalıdır. suç ve ceza zaten bunun temeli ile başlıyor. kısacası bazı olaylar olduktan sonra kelimesi oluşmuştur. köleler oluşmadan köle kelimesi anlam kazanmazdı.
10 Yorumla
+1 yılYaapabileceğini düşünüyorum. Eski çağlarda bazı kelimeler yoktu ve ama duygular her zaman vardı. Bir hissi adlandırmak gibi diyebiliriz, bir şeyi hissedersen ad koymak istersin. Zaten soyut kelimelerin kökeni somut kelimelere dayanır. Somut kelimelerden türetilmiştir tarihte, bir zamanlar tam karşılığı olmadığını gösterir bize bu da. Bazen diyoruz ya mesela bir şey hissediyorum ama mutluluk gibi değil heyecan gibi de değil değişik bir şey falan diye anlatmaya çalışıyoruz, belki bu da henüz ad koyamadığımız başka bir duygumuzdur, soyutluktur kim bilebilir :)
07 Yorumla- +1 yıl
Ben de örnek aradım az önce de şu an aklıma gelmiyor yazmamışım da bir yere hoca derste söylemişti oysa ki, bugün okula gideceğim hocamı görürsem bir sorayım aklıma takıldı bak :)
- +1 yıl
mesela şu an aklıma gelen korku var kökü aslında saklamak anlamına dayanıyor. Bir şeyi saklamak daha somut bir anlam içerir sonuçta ama oradan kendini saklamak korumak anlamını çıkarıp korkmak yapmışlar. Bu muğlak bir örnek de daha kesin çizgilerle ayrılanlar vardı onlardan öğrenir yazarım yine :) Ama sonuç olarak eskiden zaten bu kelimeler yokmuş biz hislerimize isim vermişiz, olmayan bir şeye isim veremezsin gerek duymazsın sonuçta.
- +1 yıl
ah bir de ruh kelimesine etimolojik olarak baktığımızda eskiden soluk nefes anlamında kullanılırmış, oradan ruh ismini vermişler aslında nefes somut bir şey biliyorsun hava yani :)
- +1 yıl
+1 yılhani derler ya kitap okuyun ufkunuz genişler diye işte tam burda kelimeler giriyor devreye, kelimelerle düşünüyoruz çünkü, kelime dağarcığımız ne kadar genişse biz de o kadar çok ve derin düşünebiliyoruz. hatta bazı duyguları bile kelimelerden öğreniyoruz.
01 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
48
Cevap
67Cevap
Gizli Üye(36-45)+1 yılhayır düşünemezdın hatta kelımer olmasaydı kafanın ıcı bombos olurdu. cunkı bı nesne adıyla varolur zihinde. mesela elma dedıgımde zınhınde bı elma canlanıyor dı mı. eger bu kelıme olmasaydı zıhnınde hıcbırsey canlanmayacaktı. ögrenme asamasında oldugun ıkıncı bı yabancı dıl varsa, onda bu makale yazmayı dene. mesela kelıme haznen cok az olmasına ragmen sadece ıngılzce dusunerek bı yazı yazmayı dene, bıraz bekle kafanın bombos oldugunu goreceksın..
23 Yorumla- +1 yıl
fikrine şu açıdan katılıyorum; elmanın yerine soyut kavramları koyarak.. zira elmayı birisi sana dil ile ifade etmiş olmasa bile elmayı dalında görür ve düşüncene katarsın. tekrar düşünmek istediğinde dil ile hatırlamasan bile zihninde onun imgesi belirir. fakat daha önce varlığını hiç hissetmediğin bazı soyut şeyleri birisi sana aktarmadığı sürece hiç bilemezsin belki de...
- +1 yıl
Dogustan sagir ve dilsiz bir insan dusunelim. Herhangi bir isaret dili vb de ogrenmemis. Bu insanda dusunme eylemi, hafiza vb yok diyebilir miyiz. Bence diyemeyiz.
Cevap sahibi+1 yılDecadence senın dedıgını kabul edersek, dıl olmasa da dusunce vardı dersek, dusunce dılı uretmıstır de derız. o zaman dıl ınsan ıcadı derız o zaman dıl tanrısal kaynaklı bahsedılmıs bıser de degıl dıyebılırız. o zaman adem ı sadece bı masal kahramanı da derız. ?
Soyut kavramlar,hissettiklerimizdir.Zaten somut ya da gerçekçi olarak tanımlayamadığımızdan,soyut kavramlar değiller mi?
Biz her zaman hissederiz.Kelimeleri ise bu hisleri tanımlamak için kullanırız.Fakat bu sözcükler hissettiğine sadece yaklaşır asla hissettiğini vurgulayamaz.
Kelimeler herşeye yetseydi, Picassolar,Beethovenlar vb. olmazdı ki bana göre eserleri,kelimelerle yapılanlardan çok daha değerli.Aracı olmadan sadece hissetmek..20 Yorumla
+1 yılbir toplumun kelime haznesi zeka seviyesinin göstergesidir insanın kullandığı kelime ne kadar fazla olursa hayalgücü ve zekası o derece yüksek olur bugün ülkemizde dil devrimi adına koca bir imparatorluk medeniyet dilini devrim adı altında üç beş tane embesil kesmişler biçmişler katledip topluma sunmuşlar şimdi sokaklarımızda kendini ifade etmekten aciz düşüncelerini ifade etmekten aciz embessiller sürüsü geziniyor yüzyılların birikimini bir çırpıda tarihin karanlık sayfalarına gömmüş üç beş tane devrimci embesil toplumun hali ortada günlük kullanılan kelime sayısı 200 250 bulmaz embesil sürüsü ortalıkta geziniyor...
214 Yorumla- +1 yıl
eyvallah kardeşim:)))
- +1 yıl
güneş balçıkla sıvanır mı? güneşe gözlerini kapayan kendini karanlıklara mahkum eyler güneş yine bütün karanlıkları aydınlığa ulaştırır:))?
- +1 yıl
orası öyle de, benim sorduğum biraz farklıydı sen farklı yere çektin. tabii ki düşünceleri ifade eden kelimeler ortadan kalkınca nasıl bir sonuç ortaya çıkar buna işaret ediyorsun. buna katılıyorum. dil sadeleştirilmeli mi sadeleştirilmemeli mi vs vs bunlar ise apayrı konular... ona hiç girmiyorum :)
- +1 yıl
haklısın bakış açısı kelimeler her insanın zihninde farklı çağrışımlar oluşturur farklı frekanslar farklı dalga boyları farklı boyutsal düşünceler sonuçta tek boyutlu değil çok boyutlu bir evrende yaşıyoruz:)) güzel soru taktir ediyorum +5 yıldız bu soru bana ilham verdi:))
- +1 yıl
:))) aklım olduğunu düşünmüyorum ben bir embesilim zihnim hala evrimsel süreçlerini tamamlamadı:)))
- +1 yıl
şimdi yüreğimin çığlıklarını haykırma zamanı şimdi yüreğimin akislerini haykırma zamanı şimdi öteleri düşleme zamanı düşüncenim dalga boyunun atmosfere takılmadan ışık hızıyla bütün kainata varoluşlarımın çığlıklarını haykırma zamanı şimdi insanların zihinlerini atomlarına ayırma zamanı şimdi armageddon zamanı:)))?
- +1 yıl
aşkın şarabını içtim içmeden sarhoş yüreğim içmeden sarhoş:))))
- +1 yıl
Baban keşke çarşafa boşalsaymış.
- +1 yıl
Babam keşke annene boşalsaymış...
+1 yılzaten o hısler oldugu için kelımelerle ifade etme gereksınımı duyulmustur şoyle bır ornek verım sen elmaya armut desen elma armuta dönusurmu tabıkı hayır cunku elma ona takılmıs bı ısımdır sadece eger kelımeler olmasaydı yıne o hıslerı yasardık ama dillendıremezdık durum bu
10 Yorumla"Ne ahlak ne de sevgi gökten dünyaya indi. İnsanlık istedi keşfetti hepsini" der Şebnem Ferah Sorunuzun kanımca cevabına gelince; insanlar kelimelerden öğrenmediler hayatı, hayatı kelimeler ile ifade etmeyi tercih ettiler. İnsanoğlu tekerleği icat ettiğinde ilk iş ismini koymadı. Önce onu uzuuun yıllar kullandı. Soyut somut bence bu noktada birbirinden ayrılamaz. Saygılarımla.
20 YorumlaYine düşünebilirdik bence ama bu kadar net ifade edemezdik.Bazen bir şeyler düşünürüz ,hissederiz ama dil bilgimiz ne kadar yüksek olursa olsun ifade edemeyiz ya onun gibi olabilirdi.Bu kelimelerin varlıklarının da bu soruna tam olarak çözüm sağladığını düşünmüyorum.Aşk diye bir kelime var olmasına var ama hiçbirimiz bu kelimeyi aynı şekilde anlamıyor aşık olunca tam olarak aynı duyguları hissetmiyor aynı derinlikte yaşayamıyoruz
10 YorumlaKelimeleri beynimizde hapsettiğimizde çok fazla daralıyor dünyamız...
Ama kelimeleri bir seslendir bakalım en büyük dertlerin ne kadarda küçük gelmeye başlıyor..
İşte insan konuşmayı bu yüzden seviyor ve bence kelimeler olmasaydı insan insan olamazdı..
Hayvan da tepki verir mesela ama, insan kelimeleri kullanır..10 Yorumlainsanın işletim sistemi,geliştirilebilen ve güncellenen bi sitemdir.Yıllar önce icat edilen hesap makinası nasılki şu anki bilgisayarın işelmelerini yapamıyorsa.Kelimeler olmasaydı farklı bi yönumuz gelişirdi.belki telepati yönumuz veya en iyi örnegi sagır ve dilsiz kardeslerımız nasıl haberleşiyorsa bizde öyle yapardık belki fakat telefon olurmuydu bilmem?ses sistemleri olurmuydu bilmem?sarkıcılar olmazdı,diskolar olmazdı...diye dusunuyorum
10 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 620 cevap paylaştı. Taş devrine döner sonra yeniden icat ederdik o soyutları
Mesela sevgilisi Ahmet'e
Ahmet sen çok duygusuzsun diyeceğine
Ahmet sen bu Odun gibisin diyebilir di
Ama bu anlam karmaşasına da yol açabilir
Duygusuz odun mu sert odun mu
ikisi de mi
:P02 YorumlaO kavramlar dilimizde olmasa bile ruhumuzda olduğu icin her zaman olacaklardı.yeni doğmuş bir bebek konuşmadığı halde hem korkar,hem ozler,annesini sever ve ona bağlanır ki bunların hepsi soyut seylerdir.bunları düşünmez o bebek sadece ruhunda ve genetik kodunda bu vardır ve oda programini uygular...
11 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 2,1b cevap paylaştı. Bence bu o kavramları düşünmemize engel olmazdı. Sadece onlara bir isim veremeyebilirdik belki ya da şu anda kullandığımız isimlerden farklı isimler vermiş olurduk. Bilemediğimiz bir şeyi düşünelim. Onun ne hissettirdiğini bilmen onu düşnmen için yeterli bence. İsim şart değil.
00 Yorumla
+1 yıldoğada dünyada insanlar haricnde bi sürü canlı yaşıyor kelimelere ihtiyac duymadan kendi varlıkları ve sosyal davranışları sayesnde anlaşabiliorlar en basit örnek düşünün köpeğiniz yada kediniz var :=))ama kelimelere sadece siz hakimsiniz onlar değil ama biz onların davranışlarından ne demek istediklerini anlayabilioruz susadığını karnının acıktığını dışarı cıkmak istediğini sevgisi kızgınlıklarını küstüğü anları :)))farklı bi yol her zaman vardır :=))
00 Yorumlabazen somut şeyler bizim için yani en azından benim için soyut şeylerden çok önemli değil .bunu şöyle söyleyebilirim mesela ben somut olan bişey için sürekli çaba gösteririm onu elde ettikten sonra çok bi anlamı olmayabiliri ama soyut olarak aşk 'ı hasret'i yaşadığımzda hayatımızda daha farklı şeylerle karşılaşıyoruz bnce bu çok öenmli
00 Yorumladüşünebildiğimiz için soyutlama yapabildiğimiz için soyut kavramlar var. bu kavramlar olmasa şu ankinden farklı düşünüyoruz ya da düşünmüyoruz demektir. ama sen kavramlar ile isimlerini bir tutmuşsun. aynı şey değil. ismi yoktur o şeyin ama hissediyoruzdur biliyoruzdur onu.
00 YorumlaAşk İlişkileri konusunda 3b cevap paylaştı. Yeni doğan bir bebek
Bu kelimelerin anlamlarını bilmiyor
Ama isyan edip ağlıyor
Annesini özleyip yine ağlıyor
Birini sevince ona gülümsüyor
Yaramazlık yaptığında ceza verirsen
Suç ve cezayı biliyor33 Yorumla- +1 yıl
+++
- +1 yıl
yenı dogmus bebek bunları anlayamaz . ve bebekler bı donemden sonra konusulanları anlar, kendıne kendıne garıp sesler cıkardıgında babıldama donemınde yani aslında yetıskınlerın soyledıgı seylerın aynısını soyler ama bız onları anlayamyız. bırgun gelıp kapık der sana sen de hayı o kaşık dersın oysa o sanarkı zaten ben kasık dıyorum ne dıyor bu babam
Düşünmezdik. Düşüncelerimizi oluşturan bir nevi kelimeler hatta dil diyebilirim. Mesela bir ya da daha fazla yabancı dil bilenler bilirler. Her dili konuşurken farklı bir kişilik oluyor, olur olmaz.
10 YorumlaAdeme meleklerin secde etmesinin sebebi kelimelerin manasının ona öğretilmesidir.
Kelime olmadan düşünemezsin.İçgüdüleriyle hareket eden bir hayvandan farkı kalmazdı insanın.10 Yorumla
+1 yılOnu bilmiyorumda , geçen babaannem ishal'i öyle bir kelimeyle tanımladı ki , benim bile ishal olasım geldi.Ufak kardeşim gaz gaçırdı "yanlışlıkla", babaannem yere oturma kalk, kalk, valla """"AMEL""" olursun.Ben haykırarak kendimi dışarı attım , kardeşim sanırım intahara teşebbüs etmiş.
00 Yorumlamesela benim şu anki hissettiğimi açıklayacak bi kelime yok birşey hissettiğimi biliyorum ama ne olduğunu anlayamıyorum bunu tarif eder bi kelime olsaydı belki işim dahada kolaylaşırdı
10 Yorumla
+1 yılzaten hislerine de elmaya armuta verdiğin isimler gibi isim vermişsin;))) ismi koyan insanoolu zaten... varolmayan bişeye isim verilmiş değil ki:))
bu isimlerin yabancı dilelrde karşılığı da var... bn anlamadım heralde bunu sormuş olamazsın... bakıym valla da sormuş:D03 Yorumla- +1 yıl
peri değiller kendileri:)))
- +1 yıl
nie sildin ki
+1 yılevet düşünebilirdik bence. imgeler önceliklidir düşünmede bence.
güzel soru ama beşlik17 Yorumla- +1 yıl
bana önce imge oluşur sonra diğeri gelir gibi geliyor. ama herhangi bir handikapı olmayan insan için geçerli bu bence. sence nasıl?
- +1 yıl
aynen aynen katılıyorum buna, zaten dediğim gibi, önce bir düşünce vardır sonra isimlendiririz. Orada adamın unsymbolized thought dediği şey mesela bu şekilde. Bazı düşünceler o kadar spesific oluyor ki ad koyma ihtiyacı hissetmiyor insanlar, kişiye özel oluyor. Ki biz de düşünürken aha şimdi iyilik düşünüyorum demiyoruz, onu hissediyoruz ve adının iyilik olduğunu biliyoruz bir köşede sadece. Kelimeler kendi kurgusunu oluşturur bence, iyilik yerine kötülük denebilirdi ama duygu aynı kalırdı :)
- +1 yıl
evet mantıklı geldi
- +1 yıl
:D güzel soru işte! düşünmeye teşvik ediyor. sitede bu işin uzmanları da var gelip yardımcı olurlar ama bence imge daha önce olur gibi, kitap örneğindeki mantıkla gidip bebekleri düşünelim:D
Sözcükler köklerini insan düşüncesinden alan tarihsel sosyal pratiklerdir. Aşk kelimesinin olmaması demek basitçe insan düşüncesinde böyle bir olgunun olmaması, tarihte böyle bir olgunun var olmaması ve dolayısıyla sosyal iletişimde bu kelimeye ihtiyaç duyulmaması anlamına gelir. Yani sorunun gidişatı biraz yanlış olmuş...
00 Yorumla
+1 yılevet. kelimelerle düşünmeye kalktığında bunun ne kadar sınırlayıcı olduğunu fark etmişsindir, bu sınır ortadan kalkar ve ,ne ise artık o, onu olduğu haliyle görmemize yardımcı olabilir bu durum.
10 YorumlaBu kadar çeşitli olmayabilirdi belki ancak bence daha yalın daha berrak düşünebilirdik. Kelimeler kafamızı kurcalıyor olabilir mesela. Sonuç olarak gayet de güzel düşünürdük.
10 Yorumlakelimeler olmasaydı tüm duygular daha iyi anlatılır ve hissettirilirdi diye düşünüyorum kelimeler insanı çoğu kez oyalıyor ve kandırıyor, görünenin (söylenenin) ardındakine değil görünene (söylenene) odaklıyor
01 Yorumlahisederdin ama düşünebilirmiydin bilmem belkide şu an hissettigin ama bi isimi olmayan hislerin var?
12 Yorumla
+1 yılkelimeler farketmeni sağlar, ne kadar çok kelime o kadar çok yeni fikir yeni düşünce.
11 Yorumla- Aşk İlişkileri konusunda 732 cevap paylaştı.
+1 yılTelepati nefes almak gibi olsaydı çok rahat olurdu. Düşünmemizi katlar ve tecrübe etmeyi beklemeden, diğer kayıtlardan alırdık. Soru güzel.
11 Yorumla
+1 yılkelimeler albayım bazı anlamlara gelmiyor
https://www.youtube.com/watch?v=iHWQr3BkWDw
21 Yorumlahayır imkanı yok insan iki şekilde düşünür görüntü ve ses olarak bunları düşüncelerimiz kafamızda ses yada görüntü olarak simüle edilir konuşamayan yaratıklar olsaydık yinede düşüne bilirdik ama bu şimdiki kadar verimli olmazdı
02 YorumlaHerşey vardır idealar dünyasında kelime olmasaydı onları başka şekilde ifade etmenin yolunu bulurduk
20 Yorumla
+1 yılkelimeler düşünceleri ifade etme şeklidir yoksa zaten düşünce hep var
10 Yorumla
+1 yılkelımeler var dıye dusunmuyoruz , dusunuyoruz dıye kelımeler var ...
10 Yorumlatabikide düşünürdük zaten düşünerek o kelimelere o anlamları biz yükledik. yani aslında o duygular olmasa o kelimeler çok boş olurdu. kelimeleri anlamlandıran duygular aslında.
00 Yorumlabence bişeyleri kelimelerle anlatamamak onun var olmadığı anlamına gelmez hayatta adı konulamayan bir çok şey ve bir çok durum var. kelimelere takılıp kalmayın
00 YorumlaBahsettiğîn kelimeler var olan duyguları ifade etmek için konmuş isimlerdir. Yani o isimler yokken duygu ve düşünceler vardı. Mesela bugün " htereğim " yine güçlenmiş. Hayırdır inşallah. :-)
00 Yorumla
+1 yılBu hala belli değildir her dilbilimci farklı şeyi savunuyor.Kimisi dil düşünceden önce gelir diyor kimisi düşünce dilden önce.
01 YorumlaO yaşadıklarımızın ismini koyamazdık sadece.ama hissederdik sonuçta.
10 Yorumla
+1 yılYine aynı sekılde dusunurduk kelımeler sadece cizgisellik ürünü
10 Yorumlane düşündüğümüzü bilmeyebılırdık adı olmuyabılırdı ama aynı şeyleri hissederdik ve aynı şekılde düşünürdük
00 YorumlaAklımızdan geçen düşünceler için lisan bilmeye gerek yok. Hiç okula gitmemiş bir insan düşünemiyor mu? O zaman düşünmek için kelimelere ihtiyacımız yok.
00 Yorumladüşünmek aslında içimizdeki soyut kavramları yaratmak değil midir?
32 Yorumla
+1 yıl29 harfim olmasaydı kocaman bir sıfırdım nasılki insan içinden hecelemeden yazamazsa her hissiyatın bi adı olmuştur nesiller boyu değişik türetmeler yaşamıştır ama bu yüzyılda artık adları böyle .
00 Yorumlao hisler zaten her zaman vardı kelimeler sonradan geldi
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılDusundugumuz icin kelimeler ortaya cikmis dusuncelerimizi baska insanlarla paylasabilmek icin, yani kelimeler olmadan da dusunulebilir, fikirin guzel.
13 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılNeyse o bi paradox, ama bence dusunce dili var etti, bi insan dusunmeden konusamaz ki ?
Aşk İlişkileri konusunda 5,3b cevap paylaştı. Hissederdik de anlatamazdık...Ya da anlatırdık anlatmanın bir yolunu bulurduk yine.
10 YorumlaVe ben şimdi ağlıyorum. Nedenini bilmiyorum ama ağlıyorum. Demek ki bilmediğimiz ama hissettiğimiz şeyler var ve ben bunu şimdi böyleyim.
01 YorumlaBunlar var ki dile dökülebildiği kadar dökülmüş hala hissedip de ifade edemediğimiz birtakım duygularımızı var olan sözcüklere döküp anlatma çabalarında değil miyiz
00 Yorumladüşünürdük ama daha eksik olurdu daha kısıtlı düşünürdük.
10 Yorumlaaynı soruyu bende kendime soruyorum.hiç dil bilmesek yinede düşünür müydük.ama kanımca düşünürdük.ama hangi dilde düşünürdük.işte asıl sorun bu :Dburada takılıyorum
02 Yorumlahisler değişmezdi farklı isimlerde kullanılırdı . seni seviyorumun her dilde farklı telafüz edildiği gibi
00 YorumlaHerşey önce zihinde başlar sonra kelimelere dökülür.Bir paradaoks oluşturma için yapılmış bir soru ama baştan yalnış.
00 Yorumla
+1 yılDüşünebildiğimiz için kelimeler var zaten. Kelimeler sadece düşündüklerimizi tanımlıyor.
00 Yorumla
+1 yılDüşüne bilirsin ama hiç bir şekilde bir başkasına anlatamazdın,
00 Yorumlabiz her türlü anlaşırdık merak etme onlarada çözüm bulurduk herşeye bulduğumuz gibi
01 Yorumla
+1 yıldüşünürdük tabii. zaten onlar düşüncelermizi anlatabilmek için koyulmuş kelimeler. olmasalardıda düşünebilirdik . hissedebilirdik yada :))
00 YorumlaÖnceden kelimeler yoktu bizi düşündürecek.Biz düşündükde sonra çıktı kelime.
02 YorumlaSen şu an hiç olmayan bir şeyi düşünebiliyor musun?
12 Yorumladüşünebilirdik ama sadece kelimelere dökemezdik. his yine aynı his ama bi ismi yok
00 Yorumlakesinllikle baska kelımelerle süslenirdi ama yine de yaşanırdı bu hisler bu duygular...
00 Yorumla- Devamını Gör (55)
Devamını Gör(100)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem