Kan tipleri A, B ve O ile kategorize edilir ve bir Rh faktörü pozitif veya negatif olarak verilir. A-B-0 ve Rh uyumsuzluğu, bir annenin kan grubunun yeni doğmuş çocuğununkiyle çatışmasıyla olur. Bir annenin kırmızı kan hücrelerinin hamilelik sırasında plasenta veya fetüse geçmesi mümkündür. Bu meydana geldiğinde, annenin kan hücreleri yenidoğanın kan hücrelerine saldırabilecek ve sarılığa neden olabilecek antikorlar geliştirir.
“Rh negatif” ve “Rh-pozitif”, kanınızın Rh faktörü olup olmadığını belirtir. Rh faktörü kırmızı kan hücrelerinde bir proteindir. Rh faktörü varsa, Rh-pozitifsin. Eğer sende yoksa, Rh-negatifsin. Rh faktörü kalıtsaldır (ebeveynlerden çocuklara genler aracılığıyla geçmektedir). Çoğu insan Rh pozitiftir.
A-B-O uyumsuzluğu şu durumlarda oluşur:
– anne tip O ve bebek B, A veya AB’dir – anne A tipi ve bebek B veya AB’dir – anne B tipi ve bebekleri A veya AB’dir.
Sormaya çalıştığınız konunun ismi : Kan uyuşmazlığıdır.
Kan uyuşmazlığına neden olan faktör Rh (-) veya Rh (+) olmaktır. Kan grubuyla alakası yoktur. Aslında bütün bunları internet üzerinde "kan uyuşmazlığı" olarak aratırsanız detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. Hızlıca anlatacağım ;
Anne Rh (-) iken baba Rh (+) olursa ve bebek de babadan dolayı Rh (+) olursa bir sorun ortaya çıkabilir. Annenin metabolizması bebeğe zarar verebilir fakat önlemi mümkün olup çözümü var.
Tekrar ediyorum 0, A, B veya AB gibi kan gruplarıyla hiç alakası yok bu işin. Rh (-) veya Rh (+) olmakla alakalı. O da ancak anne ile baba farklı ise sorun olur. Sizin her ikinizde negatif olduğunuz için hiç bir sıkıntı olmaz. Hatta her ikinizin de negatif olması (Her ikinizinde Rh (-) olduğuna emin misiniz?) sizler için bir avantaj.
eminim çünkü bir konu açıldı benim kan grubum zor bulunanlardan diye b rh (-) dedim oda benim ki de b rh (-) dedi evlenince sorun olur dedi bende niye falan dedim uyuşmuyor dedi :) ama sevindim şimdi
Anlamadığınız noktalar olursa sorabilirsiniz. Memnuniyetle anlatırım.
Evet B Rh (-) oldukça nadir bulunan bir kan grubudur. Kan ihtiyacınız olursa bulması malessef zor. İnsanlar Negatif ve Pozitif farkını pek bilmezler. B deyip aynı zannederler. Mutlaka kimliğine bakıp üstüne de kan testi yaptırmalısınız. Evlilik öncesi devlet kan uyuşmazlığına karşı gerekli incelemeyi zorunlu olarak yapıyor. Siz sorunu bilmeseniz bile araştırması yapılacaktır. Aranızda bir akrabalık durumu var mı acaba?
Akraba evlilikleri de en az kan uyuşmazlığı kadar tehlikelidir ve ne yazık ki kan uyuşmazlığı çözülebilir ama akraba evliliklerine henüz müdahale edemiyoruz.
Önceden kadın negatif olduğunda bebek pozitif olursa sorun oluyordu.. şimdi iğneyle tedavi ediliyor bu durum.. ayrıca A B ya da 0 olması önemli değil.. +ve - olması durumu bu olumsuzluğa neden oluyordu.. yani anne - bebek + olursa.. sizin anne de baba da - oldugu için - de çekinik gen olduğu için bebeğin + olma ihtimali yok.. çocuğunuz çok yüksek ihtimal B rh- , çoooook düşük ihtimal 0rh- negatif olur.. herhangi bir sorunda olmaz yani.
En İyi Cevaplar