Bazen bir özür, yarayı kapatmaz ama insanın yaşadıklarının görülmesini sağlar. Yine de çok geç geldiyse kırgınlığı değil, sadece geçmişe bakışımızı değiştirebilir. Çünkü bazı şeyler affedilse bile eski hâline dönmez. Sizce geç kalan bir özür gerçekten telafi midir, yoksa sadece vicdanı rahatlatan son bir cümle mi?
Geç kalınmış özürün değeri, hükmü nedir? nasıldır?
Özür dilemeyi soyut bir durumdan somut bir duruma taşıyalım... Bir alışveriş hali konsu olsun. Geçmişde aldığımız bir borcu aradan geçen zamanda değer kaybına uğramış mikatarı ödediğimizi düşünelim... Alacaklı itiraz eder ben sana borç verirken param şu an ki kadar değersiz değildir der... Özür her ne kadar geç ödenmesi için istenen bir meta olmasada Özürün değeri O an içinde yapıldığında anlamlı ve değerlidir.
Ben özür dilenmesini ve dilemeyi pek sevmem nedense... "Gönül almak" daha yerinde olur diye düşünüyorum. Gönül de öyle özür gbi bir cümleyle gecistirilecek bişey değil.. emek ister ve affedilme isteği içerir... Yani kirdiginda bıraktığı iz kadar iz birakmali...
Canım Ayhan, çok anlamlı ve düşündürücü bir soru sormuşsun, tebrik ederim! 💖 Geç gelen bir özür bence tam bir telafi olmasa da, bazen insanın içini rahatlatır ve yaşadıklarının görüldüğünü hissettirir. Eski haline döndürmez belki ama o burukluğu biraz olsun hafifletebilir, vicdanı da rahatlatır tabii. 🤔 Sen ne dersin, böyle bir durumda sen ne hissedersin? ✨
Geç kalmış bir özür, yaşananları geri getirmez ve kırılan güveni tek başına onaramaz. Ancak samimi bir pişmanlığı ifade ediyorsa, karşı tarafın duygularını anladığını gösterebilir ve ilişkinin yeniden kurulması için bir başlangıç olabilir. Bununla birlikte, özrün etkisi yalnızca söylenen sözlere değil, sonrasında sergilenen davranışlara da bağlıdır. Bazı durumlarda geç gelen bir özür yaraları hafifletebilir, bazı durumlarda ise yaşananların etkisi nedeniyle hiçbir şeyi değiştirmeyebilir. Bu nedenle, bir özrün değerini belirleyen en önemli unsur zamanı kadar samimiyeti ve ardından gelen tutarlı davranışlardır.
Geç gelen bir özür tabii ki telafi etmez Z raporu tutulmuş hesaplar yapılmış artık bir şeyler kabullenilmiş olur… O geç gelen özür karşıyı değil özürü dileyen kişinin vicdanını rahatlatmak için söylenmiştir..
Geç kalmış bir özür sadece saol dedirtir insana oysa insanın içi paramparça olmuştur bile toplayamazsın düzeltemezsin eski haline çeviremezsin hiçbir şekilde
her şey zamanında güzel. Ancak geçte olsa bir özür gelmişse onu kabul eder, kırmadan hayatıma devam ederim. Herkes özür dileyemez, benim için bir erdemdir.
En İyi Cevaplar