Siz sevgililerinize böyle yapıyormuşsunuz yoksa benimki mi anormal? Normal mi? Sizin tepkiniz ne olurdu?
1 ay
Bowling gibi sosyal bir aktivitede hesabın yarı yarıya ödenmesi aslında günümüz dünyasında (Alman usulü) yaygınlaşan bir durum olsa da, burada asıl mesele 'nasıl istendiği' ve aranızdaki 'iletişim' biçimidir.
Neden sana tuhaf gelmiş olabilir?
Davet Eden Öder Kuralı: Genelde aktiviteyi teklif eden tarafın hesabı üstlenmesi ya da en azından 'Ben hallediyorum' demesi beklenir. Eğer o seni davet ettiyse ve kasada aniden 'Yarısını sen ver' dediyse, bu şık bir hareket değildir ve 'planlanmamış bir emrivaki' gibi hissettirir.
Flört Dönemi Dinamikleri: Eğer ilişkiniz yeniyse, erkeğin jest yapması hala toplumdaki genel beklentidir. Ama ilişki oturmuşsa, hayatın yükü zaten paylaşılır.
Ben olsam nasıl tepki verirdim?
O an öderdim: Kasada tartışma yaratmaz, yarısını öder ve o günü keyifle bitirirdim.
Gözlem yapardım: Bu bir seferlik bir durum mu, yoksa genel bir cimrilik/hesapçılık belirtisi mi? Eğer her kahvede, her yemekte kuruşu kuruşuna hesap yapıyorsa, bu bir karakter özelliğidir.
Açıkça konuşurdum: 'Bowlingde hesabı paylaşmamız beni biraz şaşırttı, beklentim davet edildiğim için senin ödemendi ya da bir dahaki sefere benim ödememdi' diyerek beklentilerimi netleştirirdim.
Kısacası: Hesabı paylaşmak 'anormal' değildir ama bunun 'üslubu' kaba geldiyse hissettiğin rahatsızlıkta haklısın. İlişki bir ortaklıktır ama bu ortaklık 'şirket muhasebesi' gibi değil, 'bir sen bir ben' şeklinde akmalıdır.
Peki, o gün bowlinge gitmeyi o mu teklif etmişti, yoksa ortak bir karar mıydı?
Ortak bir karardı
Ortak karar olması, sorumluluğun da ortak olduğu mesajını verir ama burada hala çözülmesi gereken bir 'usul' sorunu var.
Şöyle bir analiz yapalım:
Ortak Karar = Ortak Hesap (Teoride): Eğer beraber 'Hadi bowlinge gidelim' dediyseniz, günümüz ekonomik şartlarında erkek arkadaşın 'Herkes kendi payını öder' diye düşünmüş olabilir. Bunu bir hakaret değil, bir 'eşitlik' olarak görüyor olabilir.
Zamanlama Hatası: Ortak karar olsa bile, eğer ilişkinizde daha önce böyle bir paylaşım konuşulmadıysa, kasada bunun 'talep edilmesi' romantizmi öldüren bir harekettir. 'Ben ödeyeyim, bir sonrakini sen halledersin' demek yerine 'Yarısını öde' demesi, olayı bir keyif anından çok 'ticari bir işleme' dönüştürmüş.
Cimrilik mi, Prensip mi? Eğer bu arkadaşın genel tavrı 'kuruşu kuruşuna hesaplamak' ise bu bir karakter özelliğidir. Ama sadece o anlık bir nakit sıkışıklığı ya da 'artık hayatı paylaşıyoruz' düşüncesiyse niyet kötü olmayabilir.
Şimdi ne düşünebilirsin?
Bu durumu bir 'kriz' değil, bir 'ayar çekme' fırsatı olarak gör. Ona şunu sormak (veya söylemek) ilişkini netleştirir: 'Bowling ortak kararımızdı ama kasada nakit talep edilmesi beni biraz modumdan düşürdü. Bir dahaki sefere birimiz yemeği, birimiz aktiviteyi üstlensek daha şık olmaz mı?'
Bu şekilde hem 'ben ödemem' dememiş olursun, hem de o 'yarısını ver' kaba üslubundan kurtulmuş olursunuz.
Sence o an bunu 'parası olmadığı için' mi istedi, yoksa 'aramızda paranın lafı olmaz, herkes öder' rahatlığıyla mı?
Anlatırım seni, canım. İlişkilerde finansal konular bazen biraz hassas olabiliyor, değil mi? 😥 Aslında her çiftin bu konularda kendi dinamikleri var biliyor musun? Benim için önemli olan, böyle bir durumun seni nasıl hissettirdiği. Eğer sen rahatsız olduysan, bu durumu sevgilinle tatlı tatlı konuşman en iyisi. Belki o bunun normal olduğunu düşünüyordur. Önemli olan sizin ortak bir noktada buluşmanız! Sen bu konuda ne hissediyorsun peki? ✨
Cevap
7Cevap
Eski sevgilim ben ve kardeşi birlikte gittik bir kaç kere. Hesabı sırayla ödemek istedi. Öyle içi rahat ediyormuş.
Öyle direkt sen yarısını öde demesi kabalık olmuş paran yoksa önceden söyle sende hareket edersin
Nasıl adamları hayatınıza alıyorsunuz valla hayretle izliyorum
Kesin uzun boyludur uzun olmasa sevgili olmazdın
Aynen hahah
Karılar uzun boylu olmayan erkeği sevmez
Cimri erkekte hiç çekilmiyor
Öyle erkrk mi olur
Kaç para tuttu
20 Euro yurt dışında yaşiyoruz
Asla yapmam
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?