Eski sevgilim beni kendi fikrine göre şekillendirmeye çalıştı, bu psikolojik olarak ne anlama geliyor?

Merhabalar ilk sorum olacak
Eski bir sevgililik ilişkisi ile ilgili ondan önce şunu demek isterim yaşananları düşünüp duruyorum tek taraflı olarak bunun yerine sizlerle paylaşıp olayı bir de sizin gözünüzden analiz olarak dinlemek istiyorum daha doğrusu, sizleri yormadan özet geçeyim:
Yakın zamanlarda biten bir ilişkim oldu yıl olarak kısaydı 1,5 yıllık bir ilişki
Her şey güzeldi sevgi vardı ama sadece sevgi ile olmuyormuş her şey..

sevgimiz vardı ama bazı davranışları aklıma geliyor şimdi mesela biz ikimiz normal konuşurken karşıt fikirlerimiz oluyordu basit şeyler benim fikrimi duyunca üzülmüş gibi yapıyordu bilerek onunla aynı şeyi düşünmemi istiyordu
Başta umursamadım sonra baya tepki verip tavırları değişti onunla uğraşmamak için ben de onunla aynı fikirdeymiş gibi rol yaptım öyle olunca bana iyi davranıyordu sonra kendime baktım dedim ki gerçek ben nerede?
Herkesin farklı fikirleri olabilir dedim ona o da bana tripler attı sinir krizleri geçirdi yüz ifadesi bile değişiyordu anlamamakta ısrarcıydı
Sen beni kandırdın mı diye suçu benim üzerime attı oysa rol yapmak zorunda kalmıştım tepkileri rahatsız ediciydi ama sadece buna takıldı beni kendisine çevirmeye kendi fikirlerinden yeni bir insan yapmaya çalışıyordu resmen onun güldüğü şeylere gülmeyince bile üzülüp değişik tepkiler veriyordu tripler atıyordu onun okuduğu izlediği tarzı sırf onu kırmamak için yapıyordum ama o benim şeyleri ne okuyordu ne de izliyordu onlara bir şey buluyordu kendinin tarzı kusursuzdu kendi gözünde ve hatta ona zeki olduğunu söylememi istiyordu söyleyince yüzü değişiyordu değişik seviniyordu dünyadaki en zeki kişi olduğuma yemin et diyordu sürekli bunlar ve diğer sorunlar birleşince ben de agresif olmaya başladım tabii sonra kendisi bana psikolojik tanılar koydu sende onlar var tedavi olmazsan bu ilişkiye devam edemeyiz dedi ben de ona ayrılmak istediğimi söyledim o da tamam psikolog ona gerek yok diye ısrar etti düzeleceğine umut edemedim..
İnsan neden böyle bir şey yapar bilmiyorum.
Eski sevgilim beni kendi fikrine göre şekillendirmeye çalıştı, bu psikolojik olarak ne anlama geliyor?