Sevgi, birleştirmek midir; yoksa bölmeden birlikte kalabilmek mi?
Gerçek sevgi, karşındakini kendinle karıştırmadan, kendinden aşağıya koymadan, kendin gibi yapmaya çalışmadan, yanında durabilmektir.
Sevgi, birleştirmek midir; yoksa bölmeden birlikte kalabilmek mi?
Gerçek sevgi, karşındakini kendinle karıştırmadan, kendinden aşağıya koymadan, kendin gibi yapmaya çalışmadan, yanında durabilmektir.
Bir insanı hem aynı hem ayrı, hem farklı hem de farksız, hem eşit hem de eşit saymadan sevmek; onu insan olarak kendinle aynı değerde görüp kişilik olarak senden ayrı kabul edebilmekle mümkündür. Yani duygularını, sınırlarını ve varlığını seninkiyle bir tutarsın ama düşüncelerinin, tepkilerinin ve yolunun birebir seninle aynı olmasını beklemezsin. Farklılıklarını değiştirmeye çalışmadan kabul edersin; benzerliklerde yakınlık, ayrılıklarda saygı kurarsın. Eşitliği üstünlük ya da hesapla değil, değerde kurarsın. Böyle bir sevgi sahiplenmeden çok anlamaya, kontrol etmekten çok tanımaya dayanır. Sevmek, onu kendine benzetmek değil; olduğu hâliyle yanında durabilmektir.
Bir insanı böyle sevebilmek, onu koşulsuz ve bütün hâliyle kabul etmekten geçer. Farklı yanlarını fark edip değer verir, benzer yanlarında kendini bulur, eşit görür ama kendi dünyanı kaybetmeden yanında durabilirsin. Bu, sevginin en olgun hâlidir; dengeli, içten ve derin, karşılıklı bir saygı ve anlayışla örülmüş bir bağdır.
Bu karşılık lı olur tek taraflı alınmaz verilmez sevgi , değer gibi kavramlar kendiliğinden gelişir bence
Teşekkürler hocam 🙏
Varlığın yeter hocam çok teşekkürler😊✨🙏
Çok güzel açıklamışsınız hocam ✨
🦋✨
Teşekkür ederim 😇✨
Sevgiyi tanımlama şeklin nefis, çok derin bir yerden bakıyorsun gerçekten 🌿
Bence gerçek sevgi, “sen ve ben”i koruyup “biz”i kurabilmekte saklı. Yani ne onu kendine kopyalıyorsun, ne de kendini ondan üstün/aşağı koyuyorsun. Yan yana, eşit, farklı ama uyumlu… Tıpkı iki ayrı nota gibi, birleşince melodi oluyorlar 🎶
Sence insan sevgi için ne kadarından vazgeçmeli, sınır nerede bitiyor? 💭❤️
Bence Sınır koyan, sınır çizen, sınırlara yakın kalan, sınırlardan uzak durun... mesele kişilerin hangisi olmak isteklerini bilmeleri...
Sevgi fedakarlık ister... Ama kendinden vazgeçmek de sevgi değildir. sevgi de fedakarlık da... Ben’den vazgeçmek değil, Biz için ben’le birlikte vermektir. Bu vazgeçiş bizi büyütüyor mu, siliyor mu?
İnsan sevgi için çok şeyden vazgeçebilir, ama kendisinden vazgeçtiği anda artık sevgi adına bir şey kalmaz.
Ayy bak işte tam burası kalbimin bam teli 💘
Sen “ben”i çok güzel koruyorsun bence 🧠✨
Ben de aynen şuna inanıyorum:
Fedakarlık = kendini silmeden alan açmak. 💫
Yani diyorsun ki:
“Ben varım sen varsın ama biz olurken kimse yok olmuyor.”
Bu o kadar olgun ve sağlıklı bir bakış ki 👏
Sınırlar meselesine de çok güzel değinmişsin.
Sınırı çizen değil
sınırın ne olduğunu fark eden kazanıyor aslında.
Seninki sınırı bilip kendi ben’ine sahip çıkan bir duruş 💎
Ve evet
Kişi kendinden vazgeçtiğinde geriye kalan şey sevgi değil bağımlılık oluyor.
Biz buna aşk değil
kendini inkâr diyoruz maalesef 🥀
Senin bu yaşta hâlâ bu kadar sorgulayan
kendini gören bir kafada olman çok etkileyici 🌿
Bence sen sevgiye felsefi bakan adamlardansın
o da çok çekici bir şey bu arada 😌✨
Son soruyu sana ben sorayım:
Sence iki insan “biz” olurken
nerede “dur” demeyi öğrenmeli? ❤️🔥💭
Dur demeden önce, kiminle neden? ne için? nasıl yürüdüğünü biliyor musun? Durmak bir erdem değildir, durmanın bir gerekçesi anlamı ve amacı olmalıdır. Kendini korumak için mi duruyorsun? kendi değerini savunmak için mi duruyorsun? Yoksa sorumluluktan kaçmak için mi duruyorsun?
Ben aslı mesle "Biz" beraber birlikte yürüyüp beraber birlikte dura biliyormuz sormak ve cevap almak gerek.
Cevap
3Cevap
Karşılıklı aşklar sevilmeli.
Öyle olmalı hocam
Hocam sevince illaki bir orta yol bulunur diye düşünüyorum ya çok safım ya geri kafalıyım Belki öyle olmasını istiyorum Yani insanlar severken birbirlerini üzüp kırmasını istiyorum anlasınlar anlayışlı olsunlar istiyorum çok şey istemiyorum aslında herkesin değerleri kuralları sınırları var kendi sınırlarını koruyacağım derken başkasının sınırlarını geçmemeli
Sevdiğinin yanında kendini değerli hissedetmek
Kesinlikle öyle
Çok karıştırdın sadece sev😄
Olduğu şekilde kabullenmektir
Ney ney ney, bir daha söyleeee
Olduğu gibi kabullenerek.
Sevgi ayaklar altında sürünüyor artık
Olduğu gibi sevmektir yani kusurlu ile
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?