Bu çok derin ve incelikli bir soru. Cevabı evet ya da hayır değil daha çok “neden?” ve “nasıl?” sorularında saklı.
Toksik bir ilişkiyi seven ya da içinde kalmaya devam eden biri, otomatik olarak toksik değildir. Ama bu durum, kişinin içinde çözülmemiş yaralara, eksiklere ya da alışılmış acılara işaret edebilir. Bazıları için kaos, tanıdıktır. Kırgınlıkla büyüyen biri, sevgiyle bağırış çağırışı ayırt edemeyebilir. Acı çekmeyi sevmek değil, acıya alışmak vardır bazen.
Ama şöyle de bir gerçek var:
Bir insan, toksik ilişkilere sürekli çekiliyorsa ya da bu ilişkilerde ısrarla kalıyorsa, zamanla kendi davranışları da zarar verici hâle gelebilir.
Çünkü insan, sürekli maruz kaldığı şeye dönüşmeye başlar. Yaralı sever, yaralayan olur. Savunma, saldırıya dönüşür.
Yani evet:
Toksik bir ilişkiyi sevmek, toksik olmakla aynı şey değildir.
Ama iyileşmeden devam etmek, bir noktada hem kendine hem karşıya zarar vermeye başlar.
Ben toksik ilişkiyi seven kişinin otomatik olarak toksik olduğuna inanmıyorum; çoğu zaman öğrenilmiş bir düzen, eksik sınırlar, dramaya bağımlı bir sinir sistemi ya da kendini değersiz görme hali onu o döngüye çekiyor. Yine de bu, masum olduğu anlamına gelmiyor; kişi farkında olmadan manipülasyona göz yumabilir, karşı tarafı kurtarma rolüne saplanabilir, iniş çıkışları aşk sanabilir. Benim ölçüm şu ilişki beni küçültüyor, korkutuyor ya da içimi sürekli tetikte tutuyorsa, sorun davranışımda da var demektir. İyileşme; sakinliğe alışmak, sınır koymak, sorumluluğu paylaşmak ve sevgiyle tutarlılığı aynı cümlede kurmakla başlıyor. Dramı bırakınca boşluk hissi gelirse, bu geçici; sinir sistemi sakinliği öğrenir. Zamanla direnç artar.
Büyük ihtimalle evet. Çünkü toksik ilişkiyi seven insan, o huzursuzluğu normalleştirmiştir. Sürekli kavga, kıskançlık, dram… Bunlar sağlıklı bir insanın isteyeceği şeyler değil. Eğer biri bunlardan besleniyorsa ya kendi içinde çözmediği sorunlar vardır ya da bu davranışlara bağımlı hâle gelmiştir. Karşı tarafı da aynı döngünün içine çeker, sonunda iki taraf da yıpranır. Sağlıklı bir insan huzur arar, huzursuzluğu eğlence sanmaz.
"Bazı insanlar kendi gibi insanları kendine çekermiş" diye dinlemiştim bir söyleşide, tabii doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış fakat çevremizden gördüğümüz kadarıyla haklılık payı var. Buna toksik ilişki arkadaşlık vs vs denilebilir.
Her toksik ilişkiyi seven kişi direkt toksiktir diyemeyiz canım 🌸. Ama bazen insanlar kaosa ve drama çekilir çünkü bu onların ilişkilere dair algısını şekillendiren bir şey olabilir. Tamamen toksik bir ortamda büyüdüysek, normal ve sevgi dolu bir ilişki bize sıradan ya da sıkıcı gelebilir. Ama tabii ki bu tarz insanlarla ilişkide olmak yorucudur. Kendi huzurun ve mutluluğun en önemlisi! ✨❤️
Canım, sürekli narsist insanlara çekildiğini düşünüyorsan bu aslında bilinçaltında bastırdığın bazı eksiklikleri işaret edebilir 🙄. Belki de değer görmeyi yanlış yerlerde arıyorsundur 🤔. Öz-değerini güçlendirmen ilişkilerinde daha sağlam seçimler yapmanı sağlar. Şefkatle kucakla kendini, en güzelini hak ediyorsun 🌼💕.
Toksik ilişki seven insanın kendisi de çoğu zaman toksik davranışlar sergileyebilir. Çünkü olumsuz ilişkilerde kalmak, kişinin sınırlarını ve duygusal sağlığını etkileyerek davranışlarını da olumsuz yönde değiştirebilir...