Evet etkiliyor gerçekten. Şimdi kendimden bir örnek vereyim. Eşim Elazığlı ben Tokatlıyım. Bizim aile yedi sülale hatta alkol alır eşimin ailesi asla almaz. Zaten evlenmeden önce de anlaşmalı olarak evlendik alkolü asla kullanmayacaksın dedi bana ben de öyle kabul ettim. Fakat ben kullanmıyorum diye eve gelenleri de kullanmasını istemiyor. Sana misafir falan geldiği zaman da onların yanında surat asıyor ve o zaman ayıp oluyor. Yani en basit örnek olarak bunu öğrendim sana gerisini sen anla.
evet bence etkiler tabi ki de Değer ve İnanç Çatışmaları: Farklı kültürlerden veya yaşam tarzlarından gelen bireylerin temel değerleri, ahlaki inançları ve dünya görüşleri farklılık gösterebilir. Bu durum, özellikle önemli konularda (aile, çocuk yetiştirme, para yönetimi vb.) çatışmalara yol açabilir. İletişim Zorlukları: Farklı iletişim tarzları, dil farklılıkları (kültürler arası ilişkilerde), hatta aynı dili konuşurken bile farklı anlam dünyaları nedeniyle yanlış anlaşılmalar yaşanabilir. Beklenti Uyuşmazlıkları: İlişkiden beklentiler, roller, sorumluluklar ve sosyal çevreye bakış açısı gibi konularda farklılıklar olabilir. Örneğin, bir kültürde aile bağları çok güçlüyken diğerinde bireysellik ön planda olabilir. Uyum Sorunları: Günlük yaşam pratikleri, tatil gelenekleri, yemek alışkanlıkları gibi konularda farklılıklar uyum sorunlarına neden olabilir.
Kültür farkı çok başka bir şey. Kesinlikle etkiler. Farklı şartlarda büyümek; hayata bakışı, beklentileri, hatta sevgi dili dediğimiz şeyleri bile değiştirebilir. Mesela biri için “ilgi” sürekli birlikte vakit geçirmekken, diğeri için “alan tanımak” olabilir. Ya da biri sofrada hep kalabalık alışkinken, diğeri sessiz sakin yalnız yemek yemeye alışmıştır. Bunlar küçük gibi görünse de zamanla ilişkide uyumlu olup olmamayı belirleyen detaylar. Ama şu da var; farklar ilişkiyi zenginleştirebilir de, eğer iki taraf da birbirini anlamaya istekliyse. Saygı ve empati varsa, kültür farkı bir engel değil, tam tersi bir öğrenme fırsatına dönüşebilir. Yani mesele nerede büyüdüğün değil, birbirine nasıl yaklaştığın.
Örneğin güzel. Ama söyle diyeyim bolluk içinde büyüyen biri zaten herşeye sahipse ve bir şey alsın ya da almasın onun düşünceli olmasını önemsiyorsa? Yani onu aldığı küçük şeyler için değilde olduğu gibi komple seviyorsa? Çıkarsız, nedensiz olduğu gibi. Burun neden kıvırsın? herkes aynı değil. Onun önemsediğini çabaladığını gösterir. Ve bu mutlu eder kişiyi tabii nankör değilse. Neden yetememe hissi düşünür ki insan?
Yetememe hissi çok severse de aktif olabilir yani karşıdaki kişiden daha iyi olmama hissi onu karşılıksız seviyorsa ve iyi bir birey olduğunu düşünüyorsa (kendisinden daha iyi) Oluşabilir.
Estafurallah ne kusuru. Anlıyorum çok doğal. Ve çok güzel, açıklayıcı şeyler yazmışsın gerçekten. Benimde kafam öyle ya karma karışık. Bu aralar kendimi ister istemez içkiye verdiğim için ne düzgün düşünebiliyorum ne düzgün yazabiliyorum. Sen benim kusuruma bakma lütfen.
Şaşırttın beni. Ama olabilir çok doğal. Peki ya bundan nasıl kurtuldun? Madde bağımlısı olmadım ama kurtulanlar merak etmişimdir... umarım yanlış bir soru sormadım ve rahatsız etmedim.
Aynen öyle tabii. hiçbir insan ya da hiçbir şey için hayati riske atmaya değmez tabii. Aynen öyle haklısın. Sağlık önemli... Sadece kafam bozuk ve çok karışık. Toparlanacağım ya. Teşekkür ederim.
Olabilir bu bir süreç elbette sizi gayet net anlıyorum. insan bazen beyninin uyuşmaşını istiyor ama sağlıklığına kavuştuğunda ne kadar büyük hatalar yaptığını anlıyorsun. Bu yüzden diyorum ya bağımlılıklar bir yere kadar etki ediyor. Bazen bir şeyleri kabul etmek, hazmetmek zorlaşıyor. Olacakta. Bunu aştığın zamanda gelişeceksin daha iyiye doğru. her şey kafanda acı, keder , hüzün bunları atlatabilirsin , yapabilirsin , sen yaparsın
Bilmiyorum :) garipce şaşırıp, tepki verebiliyorum. Dengesizim sanırım.
Çok haklısın. Aynen öyle. Anlatmaman daha doğru o halde. Nasıl rahat ediyorsan 🙃
Aynen öyle katılıyorum. Sanal dünyayı çokta dikkate alma. Ağzı olan konuşuyor. Gül geç.
Teşekkür ederim anlayışınız için. Aynen öyle aslında büyük hatalar yapabiliyoruz ama farkına varıyoruz bir şekilde. aynen öyle. birşeyleri geçirmiyor. Sorun şişede değil düşüncelerde :d Evet kabullenmek gerekir tabii ki. Aynen öyle çok haklısın. Ne kadar güzel dedin. Geçecek atlatacağım tabii ki. Teşekkür ederim çok saol 😊
Her iki taraf, farklıklarına saygı duyabilecek kadar birbirini karşılıksız seviyor olduktan sonra onların da bir önemi kalmıyor. Zira gerçek sevgide çıkar, beklenti aranmaz.
Yani öyle farklılık olabilir. Ama durum öyle değilse. Örneğin ikinizinde mesleği var ama kadın erkekten daha iyi maddi şartlarda büyüdüyse... Kadının suçu ne jfnf Erkekler bu konuda kendini kötü hisseder mi? Yetememe hissi gibi?