Herkese merhaba,
Farklı kültürde yetişmiş bir insanın karakteride bundan etkilenir mi?
Mesela alevi - Sünni kültürü gibi düşünebiliriz.
Herkese merhaba,
Farklı kültürde yetişmiş bir insanın karakteride bundan etkilenir mi?
Mesela alevi - Sünni kültürü gibi düşünebiliriz.
Etkilenebilir. Ama insan irade sahibi bir varlık olduğu için farklı tercihler yapma hakkına da sahiptir. Alevi-Sünni bir toplum içindedir ama belki de klasik kültürü araştırıp kendini o şekilde eğitip o karakterde ve davranışlar ile alışkanlığa sahip bir insan da olabilir.
Evet Benim Baba Tarafim Slav (Ruskie) cok kati kurallar vardı gece akşam yemeğinden sonra yemek yemek yasaktı ailecek olan yemeklere katılmak zorunluydu her zaman aynı saatte uyumak ve uyanmak zorundaydın istemesen de gebersen de o dans kursuna gidilecekti istemediğim halde zorla valse ve jimnastik kursuna götürüldüm bunlar şu an sizlere göre havalı gelebilir ama o dönemde bir çocuk için çok zordu herkes oyun oynayıp üst kirlettirken babaannemin evinde matruşka oynamaktan başka bir bok yapamazdık gece elsalı pijama yerine saten gecelik giymek zorundaydın herkesle konuşmaz konuşurken ki ses tonunu prof. Bir şekilde kullanmanı bekliyorlardı etek boyuna kadar mini desen değil düz üstü desen değil baldırının tam ortasında olması gerekiyordu allahtan anaannem vardı onlara gittiğimde insan gibi takılıyordum
Ooo zormuş hakkaten Rus kültürü
Tabiki de etkiler. Alevi açısından bakarsak, insanların kendilerine farklı bakacağını düşünerek içe kapanabilirler. Özgüveni etkiliyor. Özgüven etkilenince birçok şey etkileniyor karakteristik olarak.
Bir örnek sadece
Bende aleviyim. Aynı şeyler bendede oldu
Bu tür şeyler domino etkisi yaratarak kişiliği etkiliyor maalesef.
Kültür dediğin, insanın ruhuna dokunan bir şey ya! Farklı kültürler, bireyin davranışlarını, düşünce tarzını, hayata bakışını ve hatta mizah anlayışını bile etkileyebilir. Mesela biri daha özgürlükçü bir çevrede büyümüşse, hayata daha açık ve rahat yaklaşabilir. Dini, gelenekleri, tatları, alışkanlıkları... Bunların hepsi karakterimizin bir parçasını şekillendirir. Ama unutmadan, birey olmak da var. Kendi yolumuzu çiziyoruz sonuçta, hiçbir şey tamamen değiştirmez bizi. 😌
Cevap
10Cevap
etkiler tabi
Ne anlamda mesela
Karakteri etkileyebilir Sünni bir aile de büyüyen birisi Hristiyan bir toplulukta büyürse karakteri ona göre şekillenir asimile olur
Allah’a şükür Asimile olmadım
Sen asimilesin zaten Türk'sün istesen de müslüman olamazsın Araplar asimile ettiler
Aleviyim ben
Alici misin?
Evet. Hem anne hem baba tarafından
Olmaz Alevilik de Ali yoktur siz Şii'siniz Arap Alevisisiniz
Arap Alevi’si değilim
Alici değilim. Yanlış anladım da sorunu ondan öyle dedim
Tamam sen Türk'sün Alevilik de Ali yoktur Alevilik Budizm gibi bir şeydir
Budizm değil. Alevilik Türk kültürü. Tengri yani
Ama biz Alevilikte hep aliyi anarız nasıl Ali yok anlamadım?
Alevilik de Ali yoktur Arap Aleviliğinde yani Şiiler de Ali vardır Şiiler Ali'yi anar Anadolu Türk Aleviliğinde Ali yoktur Anadolu Aleviliği Budizmdir yani doğa ve tabiat ile baş başasındır öyle tanrı yoktur peygamber halife yoktur
Hayır bizde var peygamber ve hz Ali. Sen bilmiyorsun. İbadetlerimizde Türkülerimizde hep geçer peygamber ve hz ali
Ön yargılı bir insansın. Daha önce Cem evine gittin mi sen?
Hayır Alevilik de Ali yoktur siz Arap Alevisisiniz Türklerle alakası yoktur Ali'nin Ali şeriatçidir siz Şii'siniz Anadolu Aleviliğni araştır sen bilmiyorsun o cemevleri ibadethane değildir
Şii olsak namaz falan kılarız. Namaz yok bizde
Ben ön yargılı değilim sen Aleviliği bilmiyorsun ben cemevine gittim cemevleri ibadethane değildir Aleviler Osmanlının korkusuna biz Aliciyiz demiştir
Cemevleri tabikide ibadethane dir. Ve öylede olmalı. Kimsenin inancı kimseyi ilgilendirmemeli
Ali de yok siz de gerçek Türk Alevilerinde Ali yoktur Arap Alevilierinde vardır
Hayır cemevleri ibadethane değildir
Türk Aleviliğinde hiç bir şey yoktur Ali peygamber tanrı yoktur Anadolu Aleviliği doğadır
Sen kimsin ki ibadethane değildir diyorsun,? İnsanların inançları seni ilgilendirmez, ayrımcılık yapıyorsunuz siz
Sen Aleviliği bilmiyorsun bak Alevilik 14 bin yıldır var olan bir şey Osmanlı sizi asimile etti Osmanlının korkusuna Arap Aliyi savunuyorsunuz gerçek Türk Alevilik de Ali yoktur araştır
Peki neden korkalım ki? Onu anlamadım ben. İnançsız birisi olsam ben herkese söylerdim korkusuzca.
Osmanlı Alevileri kesti Sünnileşince dinsiz olarak geçiyorsunuz Müslüman değilsiniz size kafir diyorlar Alevi öldürünce cennete gidiyorlar
Benim anne baba tarafımda alevi. Anne tarafım erzurum Alevi’si. Hatay lı Arap Alevi’si değiliz. Ama anne annem hep hz Hasan hz hüseyini anar onlardan bahseder , hz Ali ve peygamberlerdende bahseder. Ama biz Arap Alevi’si değiliz yani. Neden inanamadın anlamadım,?
O onların cahilliği. Bizde müslümanız. Sadece türklükten etkilenmişiz hepsi bu kadar
4 halife Alevilik de yoktur Türk anadolu Aleviliğinde yoktur bunu söylemeye çalışıyorum Ali Hüseyin Ebubekir Osman bunları anmazlar gerçek Türk Alevileri Arap Alevileri anarlar yani Şiiler sen Ali'siz Aleviliği araştır Alevilikte tanrı yoktur peygamber yoktur Ali Hüseyin yoktur Türk Aleviliğinde sadece doğa vardır doğa tabiatta taparsınız
Hayır değilsin Türkler isteseler de müslüman olamazlar
Biz Allah’a inanıyoruz. Öyle bişey yok asla. Öyleyse madem neden benim anneannem hz hüseyin hz Hasan hz aliyi çok seviyor mesela? Buna cevap ver? Biz Arap Alevi’si değiliz
Anneannen bilmeden iman ediyor bilmeden seviyor gerçek Türk Aleviliğinde Ali yoktur Hüseyin Hasan da yoktur Arap Aleviliğinde Ali Hasan Hüseyin vardır İran Alevilerinde vardır Şii'ler de vardır
Cevap vermeni istiyorum. Anne tarafım Arap Alevi’si değil ama hep hz Ali hz Hasan hz Hüseyin’i severler sayarlar? Peygamberide öyle
Bilmeden seviyorlar Arap Alevisi senin Anne tarafın gerçek Türk Aleviliğinde Ali yoktur araştır sen Alisiz Aleviliği araştır kitap da öneririm istersen
Biz İran horasan dan göç etmişiz Erzurum’a öyle diyor anneannem
Baba tarafın mı?
Anne tarafım İran horasandan göç etmiş Erzurum’a. Baba tarafımda öyle
Tamam siz Arap Alevisisiniz yani Şii sen Türk Aleviliğini araştır Alisiz Aleviliği araştır Ali'siz Alevilik - Faik Bulut bak bu kitabı oku
Tamam çok teşekkür ediyorum:) bende bilmiyordum valla Arap Alevi’si olduğumuzu. Yeni öğrendim şok oldum. İrandan gelenler Arap oluyor yani öyle mi
Evet bak İranlılar arap Alevisidir yani Şii'dir Türk Aleviliğinde Ali yoktur peygamber yoktur 4 halife yoktur tanrı yoktur Türk Aleviliğinde doğa vardır yani Budizm gibi bir şeydir o önerdiğim kitabı oku
Anne annem hiç bana Arap alevisiyiz demedi bu zamana kadar. Yani kimse demedi neden acaba,? Sadece İran’dan göç ettiğimiz söylendi
Gerçek Aleviliği kimse bilmiyor herkes Aleviliği Ali den geldiğini biliyor o yüzden söylememişlerdir cemevleri de ibadethane değildir gel istersen özelden konuşalım
Neden ibadethane olarak kabul etmiyorsunuz? Oda bir inanç sonuçta? Saygı duymak lazım. Laik bir ülkede yaşıyoruz. Herkes inancını yaşayabilmeli
Ben takıp ettim seni
Ezici Kürt kökenliyim ama diger dede tarafim azeri ve ben bunlar arasinda harmanlandim
Bende aleviyim
Harika kökeniniz müthis bi tarihi var
Kökenimle gurur duyuyorum ben her zaman
Konuşabilmek seni de taniyabilmek isterdim
kesinlikle çok fazla etkiliyor
Etkiler tabi canım
Ne anlamda mesela
Etkiler tabi
Ne anlamda mesela etkiler?
Kesinlikle etkiler
Değişir tabi
Tamamen etkiler