Değerli bayan arkadaşlarım, evi berbat halde ve temizlik yapmam şart. Fakat ev temizliği sırası var mıdır; odayı topla, süpür, cam sil, balkon sil, çamaşır yıka gibi? Yani önce toz mu alınır, ev mi süpürülür yoksa en başta halıları mı kaldırmalı bilemiyorum. Ya da fark etmez, rastgele canımın istediği yönleri mi yapayım? Evde temizliğin sırası nedir?ev temizliği sırası
Önce toz mu alınır, ev mi süpürülür? Evde temizliğin sırası var mıdır?
Ev temizliği yaparken aslında özgür olmayı isteriz her zaman. "Düzensizlik de bir düzendir" anlayışına uyarak evi karışık sırayla temizlemek pek de iyi bir temizlik sağlamıyor maalesef. Sildiğimiz yerin tekrar kirlenmesini önlemek için en azından ev temizliği sırası yapmak gerekiyor ki işleri bitirince "işte temizlik!" diye haykırabilelim :D
Ev temizliği sırası nedir, temizliğe nereden başlamak gerekir?
Her zaman söylerim; evde temizlik sırasının yukarıdan aşağıya doğru yapılması gerekir. Çünkü yukarıdaki tozları temizlerken zemine dökülebilir ve önce yer sonra perde derseniz, perdenin tozu kiri hep o sildiğiniz zemine gelir, haliyle yaptığınız temizlik de boşa gider, tekrar silmeniz gerekir.
Önce perdeler sökülür, camlar silinir.
cam silmek
Evin dip köşe temizlik sırasını doğru şekilde yapabilmek için ortalıkta duran ve toz tutabilecek nesnelerin kaldırılması önceliğiniz olmalı. Bu sebeple ev temizliğine perdeleri sökmekle başlamalısınız. Tül ve kumaş perdeleri söküp makinede yıkamalı, stor perdeniz varsa onu da söküp temizlemek üzere balkona veya banyoya alın. Perdeler makinede yıkanırken siz de camları silmeye başlayın.
Dekoratif objeler, sehpa ve masaların tozunu alın.
toz almak
Ev temizliğinde sıralama yapmanın önemi esasen evdeki tozlara bağlıdır. Siz temizliğe yukarıdan aşağıya doğru başladığınız zaman zaten temizlikten arta kalan tozların bir kısmı yere, diğer kısmı da dekoratif objelere yerleşir. Bundan ötürü, camlar bittiğinde elinize toz bezini alın ve ne var ne yoksa tozunu alın;
masa üstleri,
sehpalar,
dekoratif objeler,
kumanda gibi işe yarar objeler... Kısacası üst ve orta kısımda bulunan her yerin tozunu alın.
Peki önce toz mu alınır ev mi süpürülür?
Tozları alırken fark edeceksiniz ki zaten kirin tozun çoğu yere dökülüyor. Bu farkındalığı yaşadığınız an ev temizliği sırasının ne kadar önemli olduğunu ve önce toz mu alınır ev mi süpürülür ikilemini çözdüğünüzü göreceksiniz. Dolayısıyla tozları yukarıdan aşağıya doğru aldığınız zaman, yere dökülmesi muhtemel olan partiküllerin temizliğini de süpürme işlemi ile gerçekleştireceğiniz için önce tozlar alınır, sonra yerler süpürülür ve en son aşama olan silmeye geçilir.
En sonunda yerleri silin.
yer silmek
Evdeki odaların üst temizliğini yaptınız, tozları aldınız, banyo ve tuvaleti de iyice sildiniz ve süpürge tuttunuz. Şimdi sıra en son noktaya geldi: yerleri silmek. Yerleri silmek benim için son nefes gücüdür; çünkü temizlik yaparken iyice yorulmuşumdur, çay suyunu kaynamaya koymuşumdur ve yerleri silip derin bir oh çekmek için yapacağım son adımdır.
Siz de evdeki temizlik sıralamasını benim izlediğim bu yola benzer yaparsanız, "acaba temiz oldu mu?" endişesi yaşamadan tek seferde bitirebilir ve tertemiz evin keyfine varabilirsiniz ;)
Önce camlardan başla bence bir güzel sil:) Tabi en başta toparlamak ayak altında hiçbir şey kalmayacak! Sonra süpürgeyi aç süpür. Süpürdükten sonra süpürdüğün yerleri sil, o arada toz alma işlemini de gerçekleştir. Sonra balkonlara girişirsin artık:) Bu arada çamaşırları yıkayıp asmadan önce asacağın ipin yada neyse artık onun tozunu al her zaman:) Benden bu kadar:) Kolay gelsin...
Eski günlerim aklıma geldi.. Eğlencelidir ama temizlik. Açardım müziği son ses başlardım. O gün apartman temizliğe giriştiğimi bilirdi.. Genelde apartmanda öğrenciler olduğundan da problem olmazdı. En püf noktası toz kaldıracak işler önce yapacaksın ki en son tozları temizlemek kalsın. Ev cillop gibi olunca ayak ayak üstüne atıp elinde kahve, ağzında sigara, atom parçalamış gibi bir gurur ve mutluluk yaşıyor insan bir an. :))))
Ev temizliğinin tabiki bir sırası vardır. Her dağınık ve kirli gördüğün yerden başlarsan, daha önce temizlediğin yerleri de kirli görebilirsin. Bu sebeple sana en uygun temizlik sırasını listelemeli, bunu birkaç kez deneyimlemeli ve sana göre en kolay, en zahmetsiz ve en pratik hale gelene kadar düzenlemelisin.
arkadaşım bak ben bekar yaşıyorum şöyle bi sıra yaptım temizlik dönemleri için.önce en sevdiğin kız arkadaşını ara durumu anlat aynen boyle onada sor duygu somurusu yap uzul agla falan nasıl yapıcam de.temızlıgı bıtırıyım gelın pızza yapıcam soylıcem fılm ızlerız de.sonra baska bı kız arkadasını daha ara bak bılmemkım gelıyo sende gelsene de onuda cagır.az bı camasırlarını falan topla ayıp olur.sonra gelınce zaten hadı bakalım de hep bırlıkte yapın sen ortalıgı toplarsın onlarda ınce ıscılıgı.benım arkadas sayım cok oldugu ıcın guzelde yemek yaptıgım ıcın.yemeklerı hazırlayana kadar kızlar sagolsun her tarafı pırıl pırıl yapıyolar :)1 saat sonra tekrar dagıtıyoruz :)
belli bi sırası var mı bilemem ama kendi yaptığım tarzı anlatıyım detaylı bir temizlik olacaksa;
önce pijamalar giyilir , müzik açılır mutfak bir güzel toplanır tezgah silinir. bulaşıklar makineye atılır, çamaşırlar da makineye..sonra ortalık toplanır yatakların örtüsü örtülür yamuk duran şeyler düzeltilir. sonra koltuklar çekilip ev süpürülür. viledayla güzelce silinir.koltuklar yerleştirilir toz alınır.ondan sonra da bulaşık makinesi ve çamaşır makinesi boşaltılır.çamaşırlar katlanılır yerleştirlir ..
çok kirliyse nasıl çıkıcaksın o kadar işin içinden ama sana tavsiyem, çamaşırı makineye at çamaşırlar çıkana kadar balkonu yıka camları sil, odayı toparla, önce süpür sonra tozunu al , yerleri sil,daha sonra çamaşırı as balkona. mutfağa git bulaşıkları yıka yemek yap sonrada git lavaboları ov:))
gençken arkadaş gruplarla oturduğumuz zamanlarda bir kaç kere söylememe rahmen temizlik olmıyorsa benim yaptığım bulaşıkları çöp paşetine doldur evdeki kirlileride at çöp poşetine dağınık ne bulursam koyuyodum poşetlere kapının önüne koyuyordum :) eve gelen eşyaarını soruyor kapı önünde temizliyecekseniz içeri alın diyordum:))
Neden önce evdeki süpürgelerin çekemdiği çöpleri kağıt küreği toplamaktan başlamıyorsun? topladığın tüm çöpleri yok et. Sonra koltuk yata vs. üzerindeki nesneleri kaldır. Sonra süpürmeye başla. Daha sonra vileda ile süpürdüğün yerleri temizle. Sonra toz al. Nasıl yapacağını biliyorsun değil mi? :)) Blaşıklar! Onlardan da kurtulmaya çalış.
Şöyle yap Annen temizlik yaparken hic gormedin mi nasil yaptigini ona gore yaparsin sende yok olmadı önce eve makine tutulur sonra halilar kaldirilir ve yerler silinir sonra sidigin yerlerin halilari geri yerine konur önce salondan baslarsin tabi ise sonra diger odalar en son mutfak olur sonra banyo filan yikanir bitti geriye kalan ne bulasik camasir onlari makineyr atarsin bulasik makinesi yoksa elde yikarsin zaten
Öyle bir durumda köklü bir temizlik yapılmalı. Önce perdeleri, halıları ve koltuk örtülerini alıp yıkamaya götürülmeli. Sonra her yerin tozunu almak gerekir. Yerlere makine tutup ondan sonra vileda gezdirmek daha iyi olur. Bu arada ben temizliğe önce mutfaktan başlarım, çünkü yağlar vs derken en yorucu kısım orası oluyor 🌺
Taktiğimi söylüyorum öncelikle üstüne rahat bişeyler giy sonra bir müzik kanalı aç hareketli olsun ilk önce mutfagı temizle ki mutfagı sona bırakırsan zor olur temizlikten önce çamaşırları makinaya at temizlik bitincede asarsın temiz ferah bir evde oturmak gibisi yoktur
Önce perdeler ve camlar, onların döküntüsü yerlere döküldükten sonra tek tek eşyaları çekip altlarını süpür sil, sonra ortayı da süpürüp sil, en son mobilya tozunu al, etrafa da ev parfümünü sık, tamaaam ;)
ÇAMAŞIRI MAKİNAYA AT. İLK BAŞTA SÜPÜR ÇÜNKÜ İLK TOPLARSAN SÜPÜRÜRKEN YİNE DAĞILIR. SONRA SİL. EN SON TOPLA. SONRA TOZLARI AL. BALKONLARI YIKA VE SON OLARAK DA CAMLARI SİL .
önce odaları topla sonra yerleri sil sonra süpürge aç sonra camları sil perdeleri yıka ve as balkonu en son akıt.sonra çamaşırları yıka kuruyunca ütüle ve katlayıp koy yerlerine...bu sıralamaya göre yap...
Önce süpürge yap. Sonra yerleri viledayla sil. Sonra tozları al. Tozları alırken eşyaları yerli yerine koymaya başlarsın zaten. Sonra camlar çok kirliyse camları sil.
PastaciCiragi Bugün bitirdim ama 2 güne yayarak yaptım bir gün içinde sabahtan akşama bitirmeye çalıştım aslında ama gücüm tükendi zorlamadım kendimi. . biraz da güç ve enerjiye bağlı sanırım bu işler?
Bence zamanı doğru kullanmakla alakalı. Temizlik yaparken dinlenmiyorsan çok zorlanırsın. Mesela ben yorulduğum zaman yavaş iş görürüm. Oyalanırım. Ama annem yorulsada sürekli o işi hızlı görür. Ama kendini yıpratır.
aç müziğini son ses kopa kopa önce bulaşıkları makinaya yerleştir sonra camları sil onları hallettikten sonra evi topla süpür en son silmeyide hallettikten sonra tamamdır hadi geçmiş olsun :D
Valla erkek olduğum halde her gün temizlik yapıyorum ablamlar yok annem ve ben varım herşeyi anneme yükleyemem değil mi belli yaşı geçmiş kadının yardım ediyorum kendimce en doğrusunu yapıyorum.
o sebebden ordan baslamalisin zaten, digerlerinden baslarsan mutfagi oldugu gibi birakirsin büyük ihtimalle. bence en önemli yer mutfaktir orayi temizleri digerleri yarina kalsada olur.