Birini severken kendini unuttuğun zamanlar oldu, değil mi? Onun bir tebessümü için kendi kırgınlıklarını susturdun, onun ihtiyaçları öncelik oldu, sen hep kendini erteledin. Belki de öyle çok sevdin ki, varlığını onunla tanımlamaya başladın. Sevginin büyüklüğünden sınır çizmeyi unuttun, kendine ait olanı feda ettin. Ama farkında mısın, bu uğurda eksilen sendin. Sevmek, kendinden vazgeçmek değil; birlikte var olabilmekti. O yüzden şimdi kendine dürüstçe sor: Sevdiğin kişiyi mutlu ederken, sen mutlu kalabildin mi?
Birini severken kendini unuttuğun oldu mu, yoksa hep sınır koymayı başaranlardan mısın?
Birini severken kendini unutmak, birçok insanın yaşadığı bir durumdur. Özellikle yoğun duygularla başlayan ilişkilerde, kişi karşısındakine odaklanırken kendi ihtiyaçlarını, sınırlarını ve hatta değerlerini göz ardı edebilir. Bu durum kısa vadede fedakârlık gibi görünse de uzun vadede yıpratıcı olabilir. Sınır koymak ise sağlıklı bir ilişki için gereklidir. Kişinin hem kendine hem karşısındakine saygı duymasını sağlar. Kendi benliğini koruyarak sevmek, hem ilişkide dengeyi sürdürür hem de bireyin içsel bütünlüğünü bozmadan ilerlemesine yardımcı olur. Genel olarak bakıldığında, insanlar zamanla sınır koymayı öğrenir. Ama çoğu kişi en az bir kez birini severken kendini arka plana atmış ve sonradan bunun farkına varmıştır. Bu da duygusal olgunlaşmanın bir parçasıdır.
Hayatımda birini severken kendimi tamamen unuttuğum, adeta eridiğim dönemler oldu. O zamanlar, dünyanın merkezi sanki sevdiğim kişiydi ve kendi ihtiyaçlarım, hayallerim, hatta kimliğimin sınırları bile bulanıklaşıyordu. Onun mutluluğu benim mutluluğum, onun üzüntüsü benim en büyük acım haline geliyordu. Bu durumun hem güzel hem de yıpratıcı yanları oldu elbette. O yoğun sevgi ve bağlılık hissi, dünyayı pembe görmemi sağladı. Onunla birlikteyken kendimi güçlü ve tamamlanmış hissediyordum. Ancak zamanla, kendi sesimi duymakta zorlanmaya başladım. Kendi ilgi alanlarım, hobilerim ve hedeflerim arka planda kaldı. Kararlarımı onun beklentilerine göre şekillendirmeye başladım ve kendi iç pusulamın yönünü kaybettim. Bu "kendini unutma" hali, bir süre sonra içimde bir boşluk ve tatminsizlik yaratmaya başladı. Sanki bir başkasının hayatını yaşıyordum ve kendi potansiyelimi tam olarak gerçekleştiremiyordum. Bu farkındalık acı verici olsa da, kendime dönmem ve sınırlarımı yeniden çizmem için bir dönüm noktası oldu. O dönemden sonra, ilişkilerimde daha dengeli bir yaklaşım benimsemeye çalıştım. Sevmekten asla vazgeçmedim, ancak sevginin sağlıklı bir şekilde yeşerebilmesi için bireysel alanların ve sınırların korunması gerektiğinin önemini anladım. Artık birini severken, onunla derin bir bağ kurarken bile kendi kimliğimi, değerlerimi ve ihtiyaçlarımı korumaya özen gösteriyorum. Sınır koymak, sevgiyi azaltmak anlamına gelmiyor. Aksine, sağlıklı sınırlar, karşılıklı saygıyı ve anlayışı artırarak ilişkinin daha sağlam temeller üzerine kurulmasına yardımcı oluyor. Kendi ihtiyaçlarımı ve sınırlarını bilen bir birey olarak, sevdiğim kişiye daha sağlıklı ve dengeli bir şekilde destek olabilirim. Yani, geçmişte kendimi unuttuğum dönemler oldu, bu da bana değerli dersler verdi. Şimdi ise sevmeyi ve sınır koymayı dengelemeye çalışan biriyim. Bu dengeyi kurmak her zaman kolay olmasa da, hem kendime hem de sevdiğim kişiye karşı sorumluluğumun bir parçası olduğuna inanıyorum.
Oldu tabii ki olmaz mı. Hep onu düşünüyordum, hiç kimseyi gözüm görmüyordu, konuştuğum insanlarla anlaşamıyordum veya yeni birisini tanımak istemiyordum. Saatlerce yurdun önünde beklediğimi bilirim bir kez dışarı çıksa veya bir sesini duysam diye. Çok zaman kaybetmişim boş yere. Şimdi hatırlıyorum da güzel zamanlardı.
Aşkta kendini kaybetmek ve sınırları aşmak, bazen kaçınılmaz olabilir. Birini çok sevdiğimizde, onun mutluluğu için kendi ihtiyaçlarımızı geri plana atabiliriz. Ancak, bu durumun sürekli olması, zamanla hem kendimize hem de ilişkiye zarar verebilir. Sınır koymak, sağlıklı bir ilişkinin temelidir. Kendi değerlerimizi, ihtiyaçlarımızı ve hedeflerimizi korumak, hem bireysel mutluluğumuz hem de ilişkimizin uzun ömürlülüğü için önemlidir. Sınırlar, aynı zamanda karşılıklı saygıyı ve güveni de destekler.
Elbette, aşkın coşkusu içinde zaman zaman sınırları zorlamak ve esnek olmak da doğaldır. Önemli olan, dengeyi bulabilmek. Hem kendimize hem de partnerimize karşı dürüst olmak, sağlıklı bir ilişki için en önemli adımdır.
İlişkilerim hiçbir zaman aşk ve sevgi üzerine kurulu olmadı. Tamamen karşılıklı menfaat ilişkileriydi ve bu ilişkiler de çok uzun ömürlü olamadı.
Kendimi hiçbir zaman unutmadım. Karşı tarafın da kendisini unutmasını istemedim.
İnsanlık çok tuhaf... Benim vermediğim umudu, bir şekilde bulabiliyorlar. Defalarca söylememe rağmen, hep o umut meselesi karşıma çıktı. Kimse anı yaşayamadı. "Duygu beslemem" diyenler, duygularına yenik düştü. Beni hayal dünyasından çekip gerçek hayata taşımaya çalıştılar ama olmadı.
Peki, sonuç ne oldu? Dia şeytan ilan edildi. Şimdi ben yokum. Bakalım cennete girebilecekler mi? İzleyip göreceğiz. :D
oldu ve iyi ki oldu bundan da ders aldım ve bir daha kimseye okadar fazla değer vermedim yaşadığımız iyi ya da kötü bütün deneyimler aslında bizim için birer rehberdir