Bir ilişkide aşk zamanla değişebilir, ilk günkü yoğun duygular yerini daha sakin ve oturmuş bir sevgiye bırakabilir. Ancak aşk tamamen bittiyse, geriye sadece alışkanlık ve saygı kalıyorsa, bu ilişki ne kadar sürdürülebilir olur? Bazı insanlar aşkın zamanla yerini bağlılığa ve dostluğa bırakmasını doğal kabul ederken, bazıları aşk olmadan bir ilişkiyi devam ettirmenin anlamsız olduğunu düşünüyor.
Peki, aşkın tamamen bittiği bir ilişkide sadece alışkanlık ve saygı ile gerçekten mutlu olmak mümkün mü?
Bir ilişkide aşk bittiğinde, saygı ve alışkanlık o ilişkiyi yürütmeye yeter mi?
Aşkın bitmesiyle birlikte saygı ve alışkanlık, bir ilişkiyi bir süre devam ettirebilir; ancak bu genellikle uzun vadeli bir çözüm olmaz. Saygı, ilişkinin temel taşlarından biri olduğu için önemli bir unsurdur ve ilişkinin bir miktar sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Ancak sadece alışkanlıkla sürdürmek zamanla her iki taraf için de tatminsizlik oluşturur.
Aşksız bir ilişki ama saygı ve alışkanlık var. Tıpkı şey gibi oldu anne ve baban arasında olan ilişkine. Saygı duyuyorsun doğduğundan beridir yanında ama aşık falan değilsin. Yani özetle o ilişki yürür ama sonu aldatma ile biter. Çünkü sen aşk, tutku, sevgi falan arıyordun ama karşındakinden bu yoksa en sonda biri birini aldatır.
Ben hiçbir zaman Aşk denen şeye inanmadım inanmamaya da devam edeceğim, saygı sevgi ve birbirine merhamet her şeyden önce gelir Eğer birbirini anlıyorsan birbirinizle sinir uçlarına, kendine iyi gelecek noktalarına çözebiliyorsak işte o noktadan sonra anlaşmak ve Sevgi vardır Aşk dedikleri şey sadece güzellik cinsellik şehvetten başka bir şey değildir.
Şimdi adam diyo ki, Abi Ben Aşka inanmıyorum. Ben de diyorum, 'Vatan aşkı var mı? diyor ki /Var. Ee, evlat aşkı var mı? diyor ki. O da var. Meslek aşkı var mı? diyor ki. evet o da var.
E lan güzel kardeşim, insan aşkı niye yok? Adam bi durdu, kafa bi yandı... Ne bileyim ben ya... dedi.
Aşk ya da tutku yani çekim bitmemeli en azından genç yaşlarda. Zaten yaşlandıkça şehvet istemsiz şekilde köreliyor. Sevgi ve uyum devam etmeli. Onu görünce gözü gönlü açılmalı insanın kaç zaman geçerse geçsin bana göre.
Saygı olsunlar aşk olmasa da olur bence. Saygı zaten yürütüyor neyi yürütüyorsa aşk değil. Aşk gelip geçeceğim sevgi ve saygı kalıcı. Çünkü ayrılan insanlar daha sonradan konuşuyorsa saygı ve sevgiden konuşuyorlar aşktan değil.