Kısaca dinsizlik diyebiliriz. Ateist, agnostik ve deistleri kapsıyor. Ben düşünürüm. İnancı umrum dışı sjghjj

Kısaca dinsizlik diyebiliriz. Ateist, agnostik ve deistleri kapsıyor. Ben düşünürüm. İnancı umrum dışı sjghjj

Bu toplumun kanayan yarasına parmak basmış bu soru, hatta içinden geçip öteki tarafından çıkmış...
Önce pek de soruyla alakası olmayan bir konudan bahsetmek istiyorum size...
Şayet kadının kimliğinde İslamiyet'ten hariç bir dinin ismi yazıyorsa ve adam Müslüman ise, o çift kanunen evlenebiliyor.
Neden? Tüm yaygara ve kadını korur -muş gibi- kanunlara rağmen, toplum ataerkil kabul ediliyor. Böyle bir evlilikte, adamın zamanla baskı yahut ikna ile kadını Müslüman yapabileceği öngörülüyor.
Fakat kadın kağıt üzerinde Müslüman ve adam başka bir dinin mensubu ise, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre resmi nikah mümkün değil.
Çünkü adam, zaman içerisinde kadını dinden çıkartabilir alimallah.
O adamın, bir müftünün yahut Diyanet görevlisinin önünde Kelime-i Şehadet getirmesi gerekiyor; Müslüman kadınla evlenebilmesi için.
Yanlış okumadınız; bir din görevlisinin önünde...
Sonra bir rapor yazılıyor, 'Tamam, Müslüman oldu. Ben şahidim.' diye... Nüfus Müdürlüğü'ne gidiliyor ve adamın kimlik bilgilerine İslamiyet işleniyor.
Yeni kimliklerde tıpkı 'Medeni Hali' gibi, dini inanç kısmının da kaldırılmış olması kafanızı karıştırmasın; e-Devlet'te WikiLeaks belgeleri tadındaki tüm sırlarınız görülüyor.
Bana inanmıyor musunuz? Eminim yolunuzun üzerinde bir cami vardır. Lütfen birkaç dakikanızı ayırıp içeri girin...
Ne kadar rencide edici, değil mi? 'Göster amcalara pipini'den ne farkı var? Meğer henüz ilkokulda öğrendiğimiz 'Kişi Kelime-i Şehadet getirirse Müslüman olur' bilgisi koca bir yalanmış. O kadar basit değilmiş o iş...
Ben kağıt üzerinde Hristiyanım. Kalben ise, tüm inançlardan arınmış vaziyetteyim.
Bunun verdiği cesaretle, belli başlı tüm dinlerin kutsal kitaplarını okudum (Bir dine mensupsanız ve çocukluğunuzdan itibaren bu konuda baskı altında kalmışsanız, bir başka dinin kitabına dokunmaya dahi cesaret edemiyorsunuz; genel olarak).
Ve bir şey farkettim...
Tüm dinlerde emirler farklı, kurallar farklı, ibadetler farklı. Aynı olan tek bir şey var; ahlak.
Her dinde 'ahlak' olgusu aynı şekilde tanımlanıyor. Ahlaklı bireyin yapması ve yapmaması gereken davranışlar birbirine çok benziyor.
Feyz aldım ve karşımdaki insanda buna bakıyorum sadece. Nonteistmiş, namazında niyazındaymış; beni gerçekten ilgilendirmiyor.
Zaten bir evlilikte dini çatışmalara yer olmaması gerektiğine inanıyorum. Bunun için de ya saygıyı kaybetmemeli evli çift, ya da yuvalarında o konulara girmemeli.
Öyle ya; evlilik müessesesinde yapılacak çok daha güzel şeyler var (;
İnançsızlığımı bildiği halde, beni 'iyi biri' olarak gördü ve evlendi diyelim; Müslüman bir kadın...
İnancı yalnızca kağıt üzerinde yahut fikren ise, dini sohbetlere gireceğimizi hiç sanmıyorum.
Yok eğer namaz kılıyor veya oruç tutuyorsa, ben de onunla kılar, onunla tutarım. Sırf o mutlu olsun diye... Bu bana bir şey kaybettirmez.
Ne biçim bağladım konuyu ama? Nereden nereye...
Şayet buraya kadar okumaya sabrettiyseniz, gözlerinizi kanattığım için özür dilerim, gününüz güzel geçsin.
Unutma: Her ilişki, bireylerin kendi tercihleri ve koşulları doğrultusunda şekillenir. Nonteist biriyle evlenmek, hem zorluklar hem de güzellikler sunabilir. En önemli şey, birbirinizi sevmek, saygı göstermek ve ilişkinizi güçlendirmek için çaba göstermektir.
Ahlak temelli büyümek için din safsatalarına gerek olmadığını düşünüyorum. Ahlak dinle olsaydı Öyle olsa dünyanın en mutlu insanları müslüman coğrafyası olurdu ama insan hakları dinsiz dediğimiz ülkelerden öğreniyoruz. Yani cevabım seve seve
Teşekkürler😇 Kesinlikle doğru bir karar 😅
Karşılıklı ilişkilerde karşının şusu önemli değil busu önemli değil dersek tam olarak neyini seveceğiz? Yorumlarda da herkes hümanist. Herkes her şeye saygı duyuyor maşallah :) aksine karşı , benim düşüncelerime , bakış açıma ne kadar uyumluysa ; yaşayışı , inancı , hassasiyetleri , zaafları , en basitinden sevdiği yemek bile benimkine ne kadar benzerse bu beni daha çok çeker insan olarak. Çünkü genelde arada “uyum “ olduğunu düşündüğümüz kişilere yöneliriz. İllaki hepsi aynı olsun anlamında demiyorum bunu. Sadece benzerlikler insanı çeker. Benzer hayatlar yaşamayan kişilerin , benzer fikirlere sahip olmayan kişilerin birliktelikleri ızdıraptır sadece. Bu tecrübe ettiğim bi konu oldu maalesef.
Cevap
42Cevap
Bu konuda nötrum bişey diyemicem
Evet düşünürüm tabi ki de aşk önemli benim için
iyi ki açıkladın aşko yoksa bu nedir diye google a yazacaktım dsjsdjjs
Bilgi aktarımı önemli shfgh
Teşekkür ederiz sdsjsdj
Rica ederim 😅
😅😌
Eskiden hep evlilik için kafalar uymalı derlerdi.
Şimdi Nonteist ile olur mu diyemi soruyorlar.
Ülkemizde hergün din vede seksualite ile ilgili yeni bir kelime çıkıyor insan yetişemiyor.
Din ve seksualite ülkenin acı noktası sanırım.
Neyse
Kafanız uyuyorsa vede bunun ileri bir zamanda sorun olacağına inanmıyorsanız, neden Evlenmeyesinki.
Herkesin inandığı kendine. Dine göre eş seçen insan değildir
Dinden tam. olarak ne anladığına bağlı. Hayatı paylaştığın kişiyle birebir aynı olamazsın elbette ama temel konularda fikir birliği olmazsa sıkıntı büyür.
Dinsiz birinin merhameti olmaz derler ondan düşünmem.
Aşık olduysam ; dini, dili, ırkı, mezhebi ve siyasi görüşü umurumda olmaz. Önemli olan sevmek değil midir?
Fakat sevdiğim insanın cehenneme gitmesini istemem bu yüzden evlendikten sonra alıştıra alıştıra Müslüman yaparım inşallah
Olabilir. Dini inanç ateist olmama rağmen benim için bir ölçüt değil.
Sorun yapan kendine başkasını baksın. 😊
Özellikle bunlarla evlilik düşünülür. Ben dine inanlarin toplum ve aile üzerindeki o sahte baskıcı yonetimlerini istemem. Misal kadını çok fazla ötekelestiren bir din var özelikle erkek yapar kadın yapamaz zihniyeti. Oyuzden istemedim muslumanliktan da çıkmıştım ve eşim de muslumn değil. Öyle huzur var
Güzel yorum
Neye inandığına ya da inanmadığına değil nasıl yaşadığına bakmak lazım. Kul hakkından bahsedip liyakatsiz bir şekilde torpille işe girenler ve akademi de kadro alanları da biliyoruz.
Çok haklısın. Maalesef liyakat önemini yitirdi @verda00
Temel olarak evlilik düşünmüyorum.. Ama soruya cevap kişinin neye inanıp inanmadığı beni çok baglamaz.. hatta hiç baglamaz :))
Ateist bir sevgilim oldu daha önceleri, evlilik de düşünüyordum ama şu an ondan bağımsız düşünmüyorum artık.
Emin değilim düşüncelerini fikirlerini hayata bakış açısını dinlemem ve görmem lazım
Diamond ve seher gibi yakışacaksak niye olmasın ahsbsjsbs
dusunurum kendi dusuncesi benim dusuncesine karismaya hakkim yok saygi gosteririm dusuncesine.
Ben inancıma saygılı ise sorun etmem ben ne çok dindar ne dinsiz olsun isterim
Dinsiz erkekle dine inanan kadının nikahı caiz olmuyor ama İslam'da dini nikah Geçersiz sayılır
Dinler umurumda değil:)) saygı vicdan önemli
İnancıma saygı duyduğu sürece ben de ona saygı duyarım
Sana herşeyi yapar olmaz olmaz inansa iyi olur yinede
Ben düşünmem, ileride zorluklar olur ve olmaz gibi geliyor bana
Benim için inancın pek önemi yok asıl önemli olan onun iyi niyeti
imansız birisi sayılırım. hoslandigim kizlar genelde tam tersim imanli muhafazakar tipler oluyo. onlarin aklini çelen şeytanim sanirsam djdhdjjd pp deki gibi dedem 🫶 ychpli dinsizlere selam bile vermem iliski neymiş
pp demisim sorudaki fotodaki elemanlar
İyi bir insan olduğu sürece önemi yok
Benim için iyilik kavramı daha çok merhamet ile alakalı
Boş ver anlatma bırak cahil kalsınlar
Düşünürüm, fav çift bu arada 🫠
Bu sözde 'dinsizler', 'cahiller' çoğu dini olan insanlardan daha ahlaklı ve daha saygılı. Umarım böyle anlayışlı insanlar bizimde önümüze çıkar 🙏
Hayır islamda, inançsız biriyle evlenmek müminlere haram kılınmıştır. Aynı düşünceleri paylaşmak önemli evlilik açısından.
fark etmez ama bunu surekli diger dinleri asagilayip insanlarin inancini ezikleyerek yapan biriyse hayir
Ben çok Deist'im zaten, düşünürüm
ailfadsadfsşlAADFLSŞDKFİSŞ
Daha önceden agnostik bir erkek arkadaşım vardı inan bana olmuyo
Olmam
Ayrıca bu adam bu kıza nasıl bakmış
Kafama uyduktan sonra tüm dünya insanlarıyla aynıyımdır.
Ailen kabul ediyorsa evlenirsin, senin demenle olmaz ki
Karakteri önemli olan. Din ırk falan asla ayrım yapmam.
Müslüman dışında biriyle evlenmem
Düşünmezdim inancı umrumda
İşim olmaz dinsizle
Hajsd olmasın bende onu istiyom
Benim istediğim kişi müslüman olsun
Doğru müslümandan olsun istiyorum zaten 😀
Öyle sahte bozuk müslümanlardan değil
Sjsjd niye öyle yapıyon yav
Sjsjd ne yaptım şimdi ya
kendim de islam düşmanıyım
Müslüman olmazsa aşkımdan gebersem evlenmem ben😃
Yanindan bile geçmek istemem
Evet ben de inançlı değilim
Önemli değil, beyni ve karakteri olsun yeter.
Inancı önemsemiyorum artık insan olsun yeter
Ben de nonteist olduğum için evet düşünürüm
Olmaz kara carsafli olmasi lazim
Düşünmem, illa sorunlar yaşanır
İnancını önemsemiyorum pek
Vizyonla ilgili, benim de hiç umrum olmaz
Sen adamlığına bak sana sevgisine saygısına bak. Bence müslümandan daha iyidir
Düşünmemmmm
Evet, sevgilim ateist, ben de.
Niye çok hoş fotoğrafları varken cıbıldak koydun skdmdosfmd
Olabilir
Yok ben dindar isterim😋