Kendinizden maddi, kültürel ya da eğitim seviyesi çok aşağıda ya da yukarıda olan birisiyle ilişki kurabilir misiniz? Yoksa davul bile dengi dengine midir?
Evet ben her zaman davulun bile dengi dengine olduğunu düşünüyorum. Özellikle statu olarak erkeklerin her zaman daha üstte olması gerektiği çok aşikar. Ikili ilişkiler bunu sorun etmese bile çevresel faktörler her zaman insanın gözüne sokar. Çoğu zaman oturduğun ev yaşadığın semt bile bu konuda önemli.
Statüsel denklik, eğitimsel denklik, kültürel denklik, ailesi yapısı denkliği, ırksal denklik.. Bir çok denklik olması lazım ki sağlam bir ilişki olsun. Her ne kadar önemsiz gibi gözükse de aslında çok önemli detaylar. Erkeğin statüsü her zaman daha iyi olmalı.. Aşağı yukarı benzer kalitede eğitimler almış olmalılar ki sohbet kaliteleri ona göre olsun. Adam yurt dışında master yapmayı düşünürken kadın aöf ten ne okusam diye düşünüyorsa o olmaz. Bir egeli kültürüyle bi doğulu kültürü çok farklı. Net anlaşamazlar. Ortaokul mezunu anne babanın çocuğuyla üniversite mezunu anne babanın çocuğu olmanın farkı buram buram hissedilir mesela. Yabana atılabilecek bir faktör değildir, öyle ya da böyle insanların elinde patlar, patlıyor da. Fakat şöyle de bir durum var erkek kadından statü olarak daha iyi bir konumda olsa olur da kadın daha iyi bir konumda olursa olmaz o iş. Soranlara kadın erkek eşitliği falan dersiniz. Nasıl olsa yalancıyı..
Denk olmak eşit olmak değildir. Birbirini tamamlayabilmektir. Birinin eksik/düşük olduğu konuda diğerinin daha donanımlı/tamamlayıcı olması deməktir. Tıpkı iki eimizi birbirine boşluklarına koyduğumuz gibi (Türkçə'm bu kadar yetti üzgünüm.) birbirinin boşluklarını doldurabilmek denkliktir. Ama uç farklılıklar olmamalı. O zaman çatışmalar yaşanacaktır illaki.
Yaşam tarzının daha önemli olduğunu düşünüyorum. Fikir alışverişinde bulunurken ortak bir nokta da buluşabilmek. Farklı konular da sohbet edebilmeliyiz. Ben sevmem öyle sürekli aşkım aşağı aşkım yukarı. Entelektüel ve sanatsal bakış açıları görmek isterim.
İlişkilerde statü farkı kim ne derse desin aşk varsa bile bir yere kadar gider. Ciddiyete bindiğinde bu tamamen engel olunacak bir konu. Tıkandığı nokta itibari ile ileriye taşıyamayan şey tamamen denklik problemi. Zengin kız fakir oğlana aşık sahneleri sadece filmlerde oluyor.
Her ne kadar ciftler "biz bunlara takilmayiz, askimiz her seyin onune gecer, her zorlugu yener" dese de ilerde bir gun mutlaka bu farkliliklar bir yerlerde bas gosterir ve sorunlar teskil eder 😏