
Birbirine zıt iki kişiliğin, mutlu olabilme şansı var mı?

Birbirine zıt iki kişiliğin, mutlu olabilme şansı var mı?
Her şey zıttıyla ve benzeriyle birlikte yaratılmıştır. Zıttı ve benzeri olmayan tek varlık Allah'tır.
Burada zıtlıktan kastım siyah/beyaz ya da aydınlık/karanlık gibi kendi zihnimizin ürettiği zıtlıklar değil rekabet ve çatışma içinde birbirlerini elemine etmeye çalışırken birbirleriyle çatısıp ideal bir alternatif olan üçüncü bir metaforun ya da ortaya çıkaran karşıtlıklardır.
Zıtlık dediğimiz kavram birbirlerini tamamlayan şeyler değil birbiriyle çatışmacı bir diyalektik içerisinde rekabet eden tez-antitez-sentez denkleminde sonuca varan tezatlıklardır.
İlişkilere gelince de aynı mantıkla düşünebiliriz. Örneğin; kadın suskundur, erkek konuşkandır. Bu zıtlık değildir. Bu iki farklı kişilik özelliğidir. Burada konuşkan erkek ile suskun kadın arasında bir çelişme ya da çatışma söz konusu değildir. Bir başka örnek verelim. Erkek sinirlidir kadın ise sakin ve soğukkanlıdır. Burada da yine bir zıtlıktan değil iki farklı kişilik özelliğinden bahsedebiliriz. Bugün bizim zıtlık dediğimiz şeylerin çoğu çok renkliliktir ve aralarında bir rekabet gerektiren bir duruma işaret etmez.
Baştaki örneklere dönecek olursak yine söz konusu yaklaşımla aydınlığın zıttının karanlık olmadığını, siyahın ise beyazın karşıtı olmadığı ortaya çıkar. Çünkü ikisinin arasında da gri tonlar var. Geçişkenlikler var. O yüzden birbirinin zıttı değil.
Ama eşlerden birisi iyi diğeri kötüyse burada bir zıtlıktan söz edilebilir. Çünkü burada bir çatışma bir çelişki bir mücadele aksiyonu görmemiz mümkündür. Ayrıca iyi ile kötünün arasında gri tonlar yoktur. Ya iyisindir, ya kötüsündür.
Bir başka örnek, eşlerden birisi feminist, diğeri ataerkil kültürde büyümüşse yine burada da bir zıtlık söz konusudur. Çünkü her iki taraf, ilişkileri ya da evlilikleri var olduğu sürece birbirine baskın gelmeye, birbirine galebe çalmaya, birbirini betalize etmeye çalışacaklardır. Neden? Çünkü arada gri tonlar yoktur. Bir ilişkinin ya da evliliğin kaptanı ya erkek olacaktır ya da kadın. Ya ataerkilizm galip gelecektir ya da feminizm. İkisinin ortası yok. Bir yöneten, bir de yönetilen olur bütün insani ilişkilerde. Hangisi daha baskın karakterli, daha hırslı, daha zekiyse ilişkinin yöneticisi o olacaktır.
Şimdi gelelim birbirine tamamen zıt iki kişinin ilişkisinin nasıl devam edip etmeyeceğine..
Baskın karakterli, lider ruhlu ama zıt fikirlere, inançlara ve yaşam biçimlerine sahip iki bireyin ilişkisi aralarındaki rekabet devam ettiği sürece var olacaktır. Birisinin süngüsü düşüp teslim bayrağını çektiği an o ilişki artık eski heyecanı ve aksiyonu yitirecektir. Çünkü gerçekte o iki partnerin birbirlerini arzulamalarına sebep olan en önemli dinamik aralarındaki rekabetti. Ayrıca lider ruhlu hiçbir insan yenildiği, mağlup olduğu bir ilişkinin içinde kalmak istemeyecektir.
Eğer iki partnerin birisi baskın diğeri uysalsa fikirleri, yaşam biçimleri ister benzer, ister karşıt olsun. Burada bir zıtlıktan söz edemeyiz. Çünkü uysal olan taraf, en baştan oyunun galibidir. Güçlü olan, gücü ele geçiren her kimse o ilişkide egemen olan fikirler ve yaşam tarzı güçlü olanınkidir. Yani eğer erkek gücü ele geçirdiyse kendi dünya görüşünü hayat biçimini kadına empoze eder. Kadın gücü ele geçirirse erkek de hayatı tıpkı kadının perspektifinden düşünüp yaşamaya başlar.
Sonuç olarak;
*Zıtlık dediğimiz kavram birbirlerini tamamlayan şeyler değil birbiriyle çatışmacı bir diyalektik içerisinde rekabet eden tez-antitez-sentez denkleminde sonuca varan tezatlıklardır. Aydınlık/karanlık, siyah/beyaz gibi arada gri tonları olan ve birbiriyle çatışmayan hiçbir şey zıtlık değildir.
*Baskın karakterli iki partnerin ilişkisi, aralarındaki rekabet var olduğu sürece devam edecektir. Bir taraf diğerine teslim olduğu an o ilişki için ölüm çanları çalmaya başlamıştır.
*Biri baskın diğeri uysal iki partnerin ilişkisinde kazanan taraf en baştan bellidir. Dolayısıyla uysal partner, baskın partnerin izinde olacaktır her daim. Onun gibi düşünüp onun gibi yaşamak zorunda kalacaktır.
*Zıtlıktan kastımız siyah/beyaz ya da aydınlık/karanlık gibi kendi zihnimizin ürettiği zıtlıklar değil rekabet ve çatışma içinde birbirlerini elemine etmeye çalışırken birbirleriyle çatısıp ideal bir alternatif olan üçüncü bir metaforu, anlayışı ya da yaşama biçimini ortaya çıkaran karşıtlıklardır.
DÜZELTME: Baskın olan taraf, en baştan oyunun galibidir.
Senin yazı dilin bana birini benzetti 🙄
Kimden bahsettiğini bilmiyom abla. Ben bu siteye 6 Eylülde üye oldum. Anca 3 xpere gelebildim daha. Sürekli girdiğim bir yer değil. İşim gücümden arta kalan zamanlarda sadece. Gece vardiyasındayım bu hafta. Herkesi de takip etmiyorum.
İyi sorulara kendi çapımda cevap veriyorum o kadar.
İlkokuldan sonra okumadım. Bir fabrika işçisiyim ara sıra kütüphaneye gidiyom pazar günleri. Bir şeyler ogrendiysem yarım yamalak odur
Yaşar hem de nasıl
şöyle bir kaide vardır … mucizevi şeyler zıtların birleşimiyle olur….
bir. Proje bir icat herhangi bir alanda iş aşk vesaire
zıtlardan bir ahenk oluşturmak büyük kalite ve sanattır….
limon kendisi şifa çekirdeği zehirdir…. Limon mucizedir bir iksirdir….
insan içinde ki kötü ve iyi tarafıyla yine mükemmel ve en üst hayat sahibidir….
masterchefde bizimkiler izlerken bir kere Mehmet şef şey demişti o dikkatimi çekti:
”tatlıyla tuzluyu aynanda birleştirip ahenk ve lezzetli hale getirmek aşçılığın en zirvesidir ….
Evet lezzetli oluyor ama huzur vermiyor
Huzurlu insan huzur verirdi
Benim çok sevdiğim bir motto var huzurlu ol huzur ver….
Ben hep öyle yaptım ve inana asla anlaşamocağım insanlar bile (aşktan bahs etmiyorum genel) huzur veriyorsun
Şu ama gerçek tuzlu be şekerli yemekle ya çok güzel bir yemek olur ya da çok kötü
Yani istisnai insanlarsa olur ve aşırı iyi olur
Şu karakter eğitimi ortalamamız maalesef toplum olarak düştü baldız… zıt değil hiç kimse anlaşamaz oldu biliyorsun
Bana neden baldiz dediğini acayip merak ediyorum. Eskilerden olduğunu biliyorum ama kim olduğunu bilmiyorum acaba ne olmuştu da ben baldız oldum 😄
Eskilerden değilim çok yeniyim sensin eskilerden onu biliyorum offline dan
Çok detaya giremem
Yani girsen ne olacak onu da anlamadım da neyse pekiş 🙂
Çok zor bir ilişki olur. Bana göre ilişkide uyum olmak zorundadır. sürekli çatışma halinde olmak sıkıntılı bir durum.
Bu arada doğum günün kutlu olsun. :)
2 Kasım oldu mu orada") teşekkür ederimm hatırladığın için mutlu oldum 🙏😊
1 saat 5 dk sonra oluyor :D
zaman çok çabuk geçiyor :)
Dimi kocaman kız oldum 28 oldum 😌
Evet büsbüyük güzel kız :D
🌸‿🌸
Tamamen zıtlık ilişkide mutluluğu getirmez aksine tartışma halini hakim kılar bu da peşinden mutsuzluğu getirir. Çiftler ama az ama çok uyumu yakalama ihtiyacı da hissederler. Özellikle aynı şeylerden keyif almaları ve ortak özelliklerinin bulunması uzun bir yol için çok önemlidir
Evet hemde çok önemli uyum yoksa huzurda yok
Teşekkürler ☺️
Rica ederim
Cevap
56Cevap
Ben mesela karşımda korkak olmayan tutabileceği sözler veren verdiği sözleri tutan tutarlı sözleri ve davranışları birbiriyle uyumlu birini isterim çünkü ben böyle biriyim ve bunun tam zıttı biriyle birlikte olmam mümkün değil anlaşamam
Zıt karakterlerin çekimi ilk başta güçlü olsada zamanla oluşacak tartışmalar yıpratıcı olur. Benim ak dediğime o kara derse mutluluğu nasıl kesiştiricez...
İlk zamanlar heyecanlı tutkulu ve farklı olur. Fakat zaman içinde bu zıtlık huzursuzluk yaratır ve ilişki uzun sürmez.
Zor olur yorucu olur birkaç yıl önce olsa değer derdim ama artık fikrim değmez diyor
Tamamen zıt olan bireyler arasında sürekli çatışma çıkar, bu çatışmalarla devam etmeye çalışmak iki tarafı da yıpratır ve yorar.
Uzun süreli bir beraberlik olması çok zor, hatta mümkün değil bence, bu tarz ilişkiler bir süre sonra bitmeye mahkumdur.
Çok fazla yorucu oluyor cidden
Yaşayamaz. Hiç öyle zıt kutuplar birbirini çeker gibisinden saçma laf etmeyin. Aşk, iş, arkadaşlık, evlilik gibi ilişkilerde daima hemfikir olunan, aynı duyguların, aynı hayallerin paylaşıldığı, kısacası kafadar olunan kişiler ile kurulur. Tencere yuvarlanıp kapağını bulması gerek. Yoksa hiç kimse kendisine zıt biri ile bir hayat boyu yaşayamaz.
Çok doğru bu dediklerin

Ben artık mantıgıma fikrime maddi durumuma uyması gerektigini düşünüyorum🤨
Sırf sevgili yapmak ya da hoşlandım bu benim olmalı demek için yaşadıgım ilişkilerin sonu düşündüğüm gibi olmadı.
O yüzden mantık fikir maddi durum hayat çevre aile tarzları uymalı bir ilişkide.
Zıt karakterle yaşanan ilişki sonu ve yaşananlar Celal İle Ceren filmi gibi oluyor Yani atraksiyonu komedisi dramı kavgası hiç bitmiyor😬
Hayır, yaşayamaz. Kafa yapısı ayrı, düşünce tarzı farklı, siyasi görüş farklı, o iyi bu kötü vs.. ohoo.
Düşününce ayrıldım hemen, o durumda bir şey resmen. 😂
Çekim yasasında zıtlar birbirini çeker diye bir kaide var.. Ancak bu insan ilişkilerinde de olsa da sağlıklı bir ilişki olmaz..
Birbirini çekebilir ancak, bir ömür buna tahammül edilmez.. Bir ömür tahammül için "denklik" esastır..
Hangi konuda zit olduklari muhim. Genel ahlak , deger yargilari , yasam amaci , evlilige bakis acisi, inanc, gelisim vb konularda benzer dusunuyorlarsa diger konulardaki zitliklar tolare edilir. Ancak temel dinamiklerde taban tabana zitliklar varsa orada sadece heyecan olur, iliski olmaz, yurumez.
Zıt kutuplar birbirini çeker teorisine çok inanmıyorum ben. İnsanların her türlü anlaşabilmesi gerekiyor.
eğlence amaçlı olabilir ama uzun süreli ilişkide mümkün değil.. tatlı sevenle tuzlu seven bir süre dener ama eninde sonunda herkes özüne döner :D
Ecemova 2 Kasım mış bugün mutlu yıllar yaşlandın burada 5 sene oldu
Teşekkür ederim. 6. senemdeyim. daha torunlarımı falan getirip üye yapacam buraya dksf
o kadar oldumu yav :D zaman kavramını yitirdik desene torunlar demek dedekorkut hikayeleri ile büyüt :D
Oldu oldu yıllar su gibi akıyor dostum
ne olsa zaman görecelidir daha 3 xperken tanışmıştık okula giden cici kız büyüdü alamanyada meslek sahibi oldu.. mutlu yıllar umarım hayatın istediğin gibi olur hayırlı akşamlar dilerim
Evet bu sitede tanıdığım ender adam gibi adamlardansın , her zaman da yanımda oldun teşekkür ederim 🙏
Güzel olur ama tartışmalı çekişmeli olur ee haliyle huzur mutluluk kalmaz sonra topraklarımızı nadas bırakırız ☺️☺️
Belki bir ihtimal olabilir
Bu arada Doğum gününüz kutlu olsun ece hanım. Nice mutlu yıllara dilerim..
Teşekkür ederim 🙏
Rica ederim efendim. 🥰
Denedin mutlu olunamadı. Zıtlık bir yere kadar okey ama sonrası sıkıntı oluyor.
Bir yerde tıkanmaya mahkum çünkü ortak noktada buluşmak neredeyse imkansız oluyor
Kesinlikle öyle zorlamanın anlamı yok
Zıtlıklar tamamen insanın zihnindedir. Her şey zıddıyla yaratılmışsa da birbirini tamamlamak üzere yaratılmıştır. Bizim de hakimiyeti içerisinde olduğumuz evrene baktığımızda zıtlıklardan kargaşa değil uyum ortaya çıkmıştır.
Bence vardır, her olaya 2 taraflı bakarlar ve hiç canları sıkılmaz : ))
Farklı bakmaya anlayış gösterebiliyorlarsa evet dediğin doğru, ama benim dediğim'cilik varsa büyük çatışmalar yaşanıyor her gün her saat, enkazdan çıkmış gibi oluyorsun bitirince ilişkiyi 😮💨
İşte benim dediğim ilişkiyi ileri görüşlü, anlayışlı ve açık sözlü insanlar becerebilir...
Yoksa, senin kastettiğin gibi dediğim dediklik bir durum söz konusu ise bir taraf mezara, diğer taraf hapise girer bir gün : ))
Doğru 😅
Yarın doğum gününmüş : )) sevdiklerinle nice yaşlar geçirmem dileğiyle 🎂 iyi ki doğdun : ))
Teşekkür ederim 🙏😊
Rica ederim : ))
Egolar devreye girmez ise o zıtlıkların renk kattiğini düşünülürse, ilişkide azda ola ortak zevkler varsa olabilir. Ama çoğunlukla herkes karşısındakini kendine benzetmeye çalıştığından çatışma kaçınılmaz son oluyor...
Tartışma kaçınılmaz ve çok yorucu bir ilişki olur. Bir taraf pasif olmak zorunda ve hep alttan alan olacak uzun vadede onun için yıpratıcı, bir taraf çöker
Zıtlıklardan güzellikler doğar diyorlar.
Anlaşılabilir ve anlaşabilir olmak gerek.
Hayır yaşayamaz. Ancak birbirlerine eziyet ederler. Kısaca koyun ile kurtun arkadaşlığı gibi bir şey olur.
Hayır. Zıtlık kadar benzerlik de olmalı ki uyum da olsun, tamamlanma da. İkisinin de çokluğu zarar. Biri bunaltır, biri huzursuzluk yaratır.
Yok asla asla olmaz çünkü bunu çok gördüm bire bir.. Çükü o kişiler arasında saygı ve güven yok oluyor zaman içinde.
Mutlu olurlar mı bilemiyorum ama çok hareketli bir ilişkileri olacağı kesindir. Anlaşmazlıklar ve tartışmalar çok olur, bu da bir yer de yorar.
bir yere kadar birbirlerine tahammül ediyorlar sonra çatışmalar başlıyor
Yaşar, hatta öyle olunca daha mutlu olurlar diye düşünüyorum.
Arada saygı ve anlayış var ise yaşayabilir. Her şey çiftlerin kendi elinde.
% de100 Neden Çünkü Hep Canım cicimle ilişki yürümüyor biraz gürürtü patırtı gerekiyor
Zitlarin uyumu mıknatısta oluyor. Gerçek hayatta öyle görünmüyor
Bence zıt karakterler mutlu olamaz illaki patlak verir o yüzden gerek yok
Bence mimkin deeeel keyif aldıgım bişeyi sevdiğim kadınla yapamıcaksam ne anlamı kalırki
Tamamen zıt olursa bir yerden sonra kavgalar başlar.
Yaşayabilirler tabi “saygı ve anlayış çerçevesinde”
Ekşınlı olur daha güzel bence monotonluk bana göre değil kaostan besleniyorum ben 😂😂
Her şeyin fazlası zarar uyumun bile fazlası zarar aynı şekilde tamam zıt olmak zor
Gerekli fedakârlık yapılırsa, uyum da sağlanmak istenirse evet yaşayabilirler.
Ne senle ne sensiz, aşk ve nefret..
Böyle bi ilişki türü diyebilir miyiz?
Güzel bir yaklaşım, bence diyebiliriz
birbirlerine ne kadar aşık olduklarına ne kadar sevdiklerine bağlı ve en önemlisi kavga bile etseler küs yatmamalılar neden olmasın ki.
Merhaba,
Bu tür bir evlilik yasadim.. kesinlikle tavsiye etmem. Her konuda bir problem cikabiliyor o yüzden uzak durulmali..
Devamlı zitlikta ilişkiyi yorar, arada uyumda lazım
Bence yaşayamaz, çok kavga ederler
Doğum günün kutlu olsun ayrı dünyanın bebeği. Hediyeni de getirdim
https://www.youtube.com/embed/RQmXet6kZ-YYaşayabilir ama bu zıtlıkların yeni şeyler öğrettiğinin farkına varırlarsa.
Şimdi canım şöyle zit olmak aslında farklı bir şey sonuçta durmadan aynı fikirde olmakta bazen birazcık sıkıcı olabiliyor ama bu kişiden kişiye de çok değişir
Çok zor valla denendi onaylandı
Evet komsim bende denedim ve onayladım aklı olan yapmasın bu hatayı
Kesinlikle yapmasın sonra sıkıntı 😂
Çok zor bir durum uzun sürmez gibime geliyor.
Ayrı odalarda yaşarlar guzel olur kavga gurultu olmaz işte
Birbirine zıt kişiler bir süre sonra anlaşamaz birbirine benzer kişilerin ilişkileri daaha uzun süreli oluyo
Davul bile dengi dengine, mutluluk çıkmaz.
Denenmeden bilinmez sanirim
Sürekli kavga çıkar Ece anlaşamazlar ki
Zıt kutuplar birbirini. Çeker bence
Nasip kısmet bea varsa nasipte olur bi şekilde
zor geçimsizlik olur
Zıtlık iyidir, “tamamen” aşırı doz.
Bol kavgalı tartışmalı ve kısa ömürlü bir ilişki.
Hayır ya olur mu öyle şey
Çok zor
Eğer saygılı ve anlayışlı iseler olur
Yaşayamazz. Zitlar birbirini iterr.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?