Erkek arkadaşımın daha önce ciddi bir ilişkisi olmamış. İlk benimle yaşıyor bunu. Benim daha önce bir kaç tane ciddi ilişkim oldu ve her yaptığımız etkinlikte; ‘Bunu daha önce yaptın mı?’ Gibi sorular soruyor ve ilk olmadığında çok büyük tepki gösteriyor, aşırı kafaya takıyor. İlişkinin başında da ne olursa olsun her zaman dürüst olacağız diye konuşmuştuk ama hep bu ilk muhabbetleri yüzünden kavga etmekten artık gına geldi. Halbuki önemli olan son anına kadar yanında olan biri değil midir? ERKEKLERE SORUM: Bu ilkler neden bu kadar önemli? KIZLAR: Sizde böyle durumlar yaşadınız mı, yaşıyor musunuz?
Yeni keşfedilen her şey daha bir büyülü heyecanlı olur. Ama bunu bir ritüel haline getirmek bana göre eziklik. Akışına bırakıp karşındaki insanla geçirdiğin zamanı anıları aklına kazımak onu kalben içeri almak daha mühimdir.
Öncelikle bilmenizi gereken bazı konular var ince detay ayrıntısına kadar onları size maddeler halinde yazacağım
1) İlişki hedef olmamalıdır 2) İlişkide koşullar konulmamalıdır 3) Kişinin geçmişini sorgulanmamalıdır 4) İlişki olduğu gibi kabullenilmelidir 5) Koşulsuz ve Beklentisiz
İlişki hedef olmamalıdır: Kurduğunuz ilişkiler de ben ilişkiye ciddi olarak gireceğim diye başlarsanız hayal kırıklığına 1-0 önde başlarsınız sebebi ise kişiyi daha tanımıyorsunuz hedefi evliliğe taşırsanız eğer ilişkinizde ki en küçük tartışmanızda alınganlıklar olacaktır bu alınganlıklar ise ayrılığa sebep olacaktır bu yüzden öncelikle karşınızdaki insanı tanımaya çalışın ilişkinizi tanımaya yönelik olsun tanıdıkça zaten hedeflerinizi gerçekleştirmiş olacaksınız
İlişkide koşullar konulmamalıdır: Bir ilişkide en önemli kavram güven kavramıdır bu kavram ne kadar iki kişi tarafından anlaşılmış olursa birbirlerine fazlaca güveniyorlarsa bu iki kişi ilişkilerinde yol kat etmiş olacaklardır bu süreçte ilişkiler de koşul konulmamalıdır bana bunu yaptın bende sana bunu yapacağım gibi kavramlar ilişkiyi zedeler parçalar bunlara müsaade etmemelisiniz ilişkileriniz koşulsuz olmalıdır koşullu ilişkiler ilişkiyi yıpratır suyunu çıkaracaktır.
Kişinin geçmişini sorgulanmamalıdır: İlişki hayatınız boyunca son karşılaşacağınız insana gelene kadar bir çok insanlarla birlikte olabilirsiniz son karşılaştığınız kişinin geçmişini sorgulamak demek o kişiye hakaret etmek demektir ben senin geçmişinden dolayı seni yargılıyorum sana güvenmiyorum demektir bu yüzden ilişkiler olduğu gibi kabullenilmelidir geçmişinden rahatsız oluyorsanız o kişiyle ilişkinizi fazla sürdürmemelisiniz bilmelisiniz ki hayatınıza aldığınız insan sizin geleceğinizi belirleyecektir sizin mutluluğunuzu belirleyecektir burada önemli bir nokta daha var çok fazla geçmişinizi sorguluyorsa bir insan o insana da çok fazla taviz vermeden yol vermelisiniz
İlişki olduğu gibi kabullenilmelidir: Bir ilişki sürekli sorgulanıyorsa orada bir problem var demektir problem çözülebilecek bir problem ise konuşulup çözülmelidir problem geçmişe dayalı bir problem ise o zaman ilişki kabullenilmelidir ve bir daha geçmişi açılmamalıdır şu an yaşanmalıdır şu an her zaman önemli olan bir andır hiç bir şeyin önüne geçilmez
Koşulsuz ve Beklentisiz: Bu iki kavram sadece aşk kavramında değil her alanda bunu gerçekleştirmeliyiz gerçekleştirmeye çalışmalıyız bu iki kavram gerçekleştirdikten sonra kendimizle de barışık olacağız hayatımızdaki insanlarla da barışık olacağız koşul ve beklenti olmamalıdır hayatın hiç bir alanında
Sonuç: Bu kavramları anladıktan sonra ilişkilerin ilkleri neden önemlidir ilk sevdiğimiz insana karşı tecrübesiz oluruz aklımızı kullanmayız gerçek aşkı ilk de yaşarız ilk ona güveniriz ilk onda hayaller ilk saflık ve temiz oluşumuzu onda yaşarız bu zamanla saflığımız da hayallerimiz de tecrübesizliğimiz de yıkılır gider ilk ayrılığı yaşamış oluruz ilk yarayı almış oluruz ve devamında yaralı bir şekilde hayatımıza devam etmiş oluruz bir sonraki hayatımıza gelen insana da ona dürüst olacağım ben sana dememeliyiz bunu zaman gösterecektir onunla yaşadığımız hayat tecrübelerimiz oldukça dürüst müyüz yalancı mıyız her şeyi göreceğiz yaşam boyunca şunu da bilmelisiniz ki ilişkinizi bir hedef haline dönüştürmemelisiniz karşınızdaki insanı tanımaya yönelik ilişkinizi kurmalısınız eğer ki tanımadan hedef koyarsanız o hedef gerçekleşmeyince çakılıp kalacaksınız yere o yüzden tanıdıkça hedefleriniz de gerçekleşecektir kişi sizi geçmişinizle çok fazla yüzleştiriyorsa ondan uzaklaşmalısınız siz geçmişiniz de bir çok olay yaşamış olabilirsiniz bu senin en doğal hakkındır çünkü yarının ne olacağını bilmiyorsun o kişiyle bir sonraki gelende seni yargılama hakkı yoktur seni gerçekten seven insan bütün sever yarım yarım sevmez şunları yaşamıştır ben bu kişiyi sevmem diyorsa o kişi zaten seni hiç sevmemiştir o yüzden dediğim gibi kendini geçmişinle sorgulatmanı kimseye müsaade etme seni seven birisi varsa seni bütün sevecektir.
İlişkinin detayları ilgili çok boğmak istemedim soruda ama bu güzel cevabına yorum olarak yazayım. Öncelikle ilişkimiz saydığın maddeleri içeriyor. Bir hedef koymadık, tamamen tanımak amaçlı yola çıktık. Yeni deneyimler yaşadık, yeni lezzetler, filmler, kitaplar, etkinlikler yaptık. Ortak sevebileceğimiz noktaları bulduk. İlişkide nasıl bir insan olabiliriz keşfine çıktık. Birbirimize bir koşul da koymadık. Birbirimize karşı şeffaf olalım istedik. Herşeyi paylaşabildiğimiz bir dost gibi. İkinizin de bir koşulu, beklentisi olmadı hiç. Birbirimizle vakit geçirmekten keyif alan bir çiftiz. Ve bugüne kadar kavgalarımız da sadece madde 3’ten oldu. Erkek arkadaşımın çok fazla düşünme gibi bir problemi var bunun için de psikolojik destek alıyor ve ilaç kullanıyor. Çoğu zaman çok iyi oluyor ve düşünlerde değil, an da yaşıyor. Ama bu kavgalardan bıktım.
Bu maddeler okuyan kişinin bu güne kadar yaşadığı ilişkiler kapsıyor yani şu an ki ilişki için değil evet ama yani şu an ki ilişki için alıyorsak evet senin geçmişine takıntı olan birisi bu kişi belli bir hastalığı var ise bu kişi seni çok yoracaktır ilaç falan kullanıyorsa seni ve ilişkini psikolojik olarak yok edecektir dediğim gibi katlanmak zorunda değilsin şu da bir gerçektir kişi ilk zamanlarda neyse o hep öyle gider ilişki hayatınız boyunca devam eder erken yaşlanırsın üzülmekten dikkatli olmanı öneriyorum hiç kimse vazgeçilmez değildir herkes yeri zamanı gelince vazgeçebilir hayatta vazgeçen insan gözü açılmış olan insandır bunu unutma göz açılması erken zamanda da gerçekleşir geç zamanda da gerçekleşebilir o yüzden en erken zamanda vazgeçmen dileğimle
Bizde aksine benim ilk sevgilim oydu, onun ilişkileri olmuştu önceden. Sorun etmedik hiçbir zaman. Kırılabilir böyle durumlarda, çok normal. Ama büyük tepkiler vermeye hakkı yok. Neticede bu senin geçmişin, şimdiye odaklanmak gerekir.