Erkek; Karslı, Sünni Türk ve Ülkücü
Kız; Tuncelili, Alevi Kürt ve Solcu
Böyle bir erkek, kız birlikteliği olabilir mi arkadaşlar?
Erkek; Karslı, Sünni Türk ve Ülkücü
Kız; Tuncelili, Alevi Kürt ve Solcu
Böyle bir erkek, kız birlikteliği olabilir mi arkadaşlar?
Kafirler; Müslümanları; şii-alevi-sünni-sufi gibi ayrı görmüyor. Ama müslümanlar birbirlerini öyle görüyor.
Ülkemizin batısındaki cahiller sizi; Karslı, Tuncelili gibi ayrı görmüyor. Doğulu deyip kestiriyor. Sizler ise birbirlerinizi şehre göre tanımlıyorsunuz.
İlginç yani.
Komşumla evleneceksen (Elazığlıyım gakkom) saygıdeğer eniştem; sana tavsiyem şudur. Çift ve aileleriniz entellektüel olmalı. Siz ve sizinkiler; Tuncelili Alevileri mum söndü gibi kansız-çirkin iftiralarla yargılıyorsanız bu iş yürümez. Onlar da sünnilere Yezid gözü ile bakarsa bu iş zor. Siz ve aileleriniz entellektüel olup, birbirleriniz aleyhinde atılmış iftiraları bir kenara bırakmalı ve tanışarak, görüşerek ne kadar yakın olduğunuzu görmelisiniz.
Farklarla birlikte evlilik yürümez demiyorum. Yürür ama bu kadar farklılıkla zor. İki taraf da aşırılıklarını törpüleyip entellektüel davranabilir, müsamaha gösterip diğerine yakınlaşabilir. Mesela mezhep açısından söylüyorum: Alevilik de aşırıdır. Sünnilik de. Ama mesela sizin Kars'da yaygın olan CAFERİLİK mezhebi, bu Alevilik ile Sünniliğin orta yoludur. Sizi ortak noktalarda buluşturabilir. Aynı şeyi siyasi görüşler için de düşünebilirsiniz.
Dertleşmek isterseniz buradayım kardeşim. Sorabilirsiniz.
Alevi mezhebinden misiniz?
Hayır ama Hanefi iken araştırıp Caferiliğe geçtim.
Bir sunni nasıl sahabelere ve peygamberimizin eşine tövbe haşa küfür eden bir mezhebe geçer inanilmaz.
İşte bu şaşırmanız öteki mezhebi yanlış tanıdığınızdandır. Caferiliği size böyle anlatmışlar. Halbuki Caferilerin yazdığı bir kitap okumamış, verdikleri bir sohbete katılmamışsınızdır. Duyduklarınız iftiralardan ibarettir. Şiiler/Caferiler ikiye ayrılır. Çoğunluğu USULİ şiidir ve Ayetullahları takip ederler. Bunlar ne sahabeye küfrederler ne de Peygamberimizin eşlerine. İkinci kısım, azınlık olan AHBARİ şiilerdir ve ĞULAT (aşırıcı) olarak anılırlar. Bunlar Ayetullahları ve fetvalarını umursamazlar, diğer mezhebin saygınlarına küfrederler. İşte burada mezhepçiler işe koyulur hemen. Ahbarilerin birkaç videosunu paylaşıp; bakın tüm şiiler/caferiler böyledir derler. Siz de inanır, yanlış yargılarsınız. Bu tıpkı IŞİD'in baş kesme videolarını paylaşıp işte Sünniler böyledir diyen Alevilerin yaptığı ile aynı şey. İkisi de, mezheplerin aşırılarını, sapmışlarını örnek olarak gösterip o mezhepleri kötülemektedir. Kur'an ise bunlara kanmamamız gerektiğini söylüyor. Hucurat suresinde mesela Allah; "Bir fasık size bir topluluk aleyhinde haber getirdiğinde onu araştırın. Yoksa onlara zarar verirsiniz ve sonra yaptığınızdan çok pişman olursunuz." buyuruyor. Araştırmak lazım. Ben araştırdım. Herkes Ayetullahların fetvalarına uymayan ve kutsallara sövüp sayan birkaç Ahbariyi görür şii-caferi denince. Ben ise; tevhid, nübüvvet ve meadı anlatan bir mezhep gördüm. Sahife-i Seccadiye ve Kumeyl Duası, Cevşen-i Kebir ve daha binlerce dua ve yakarış gördüm. İslam Tarihindeki yaşanmış tatsız olaylara doğru bakış açısını gördüm. Sarayların yönlendirdiği din türünü değil; sarayları dize getiren dini gördüm. Vesaire.
İzninizle araştırmalarınız için birkaç kitap önereyim. Kalkın siz de Caferi olun demiyorum. En azından bir mezhep aleyhinde bölücülerin ve mezhepçilerin attıkları iftiraları aklınızdan silin ve böylece ayeti tatbik edebilin diye.
Peşaver Geceleri adlı kitap okunabilir.
Prof. Dr. Ticani Semavi'nin kitapları okunabilir.
Ve son olarak Kadri Çelik'in Bir Devrimin Anatomisi kitabına bakılabilir.
Allah muvaffak etsin.
Cevap
1Cevap
Benim ablam da alevi kürt. eniştem sünni trabzonlu. Gayet de anlasiyorlar. Ablam solcu degil mesela ak partili biri 😄 siyasi gorusleri uyuşuyor
Alevi kürt nasıl akpli olur yahu inanılmaz bir olay
Kürtçe biliyoruz kürt türkmen karisigiz. Tunceliden degil erzincandaniz.
Benim sevgilim arap mesela. Nesi ilginc
Ben etnik kökenden bahsetmedim. Akp sünni müslümanların oy verdiği parti. Türk, kürt, arap, zaza farketmez alevi olanlar akpyi hiç sevmezler diye biliyorum
Acikcasi alevilik kulturel ve soydan gelen birsey gibi bana gore. Benim ablam kendini kürt olarak da gormuyor ki zaten tam kürt sayilmayiz. Biri sorunca aleviyim diyorum ama aleviligi bende benimsemiyorum. Cem evine falan da gitmem, cok bagli degilim. Ben islamda mezheplere tarikatlara bagli degilim. Namaz kilmayi da biliyorum. Senin o bahsettiklerin aleviliği siyasetle birleştiren tipler. Özellikle tuncelidekiler falan.
Aşırı sünnilik de, şiilik de alevilik de yobazlik bana gore.
Abdülkadir Selvi de alevi bizim gibi 😂
Ne demek istediğimi anladin değil mi?
Anladim. Kiz belli ki bize de benzemiyor yani solcu demişsin. Hele komunist falansa uzak dur anlasamazsin.
Ben bile sevmiyorum öylelerini.
Olur. Ben de kürdüm ama ülkücüleri karizmatik bulurum. Hoş solcu falan değilim
Malatya Kürtleri öyleler. Malatya'nın Sünni Kürtleri ile Tuncelili Alevi Kürtlerinin siyasi görüşü tamamen zıt.
Ne kadar saçma bir bahaneler yok dinmiş yok ırkmış yok mezhepmiş. Sevmişsin kardeşim isterse Hristiyan olsun insaları böyle ayırmak yerine iyi insan kötü insan diye ayırın merhamet arayın sadakat arayın yok o solcu ben sağcı insan olsun insan.
Olamaz
Neden peki?
Tunceli insani solcululuğu sosyalizm solculuğu değil pkk yandaşlari türkcu biriyle zor birbirinizi yersiniz
Siz nerelisiniz peki?
Antalyalıyım ben Türkçüyüm bendende genelde hep solcular hoşlanıyor aşırı komunistler kabul etmiyorum ama kabul etmeme sebebim düsüncelerinden dolayi değil hoslanmadığim için duygusal bir şey hissetmediğim için yani
Türk olmayan birisiyle sevgili olmaz misin?
Öyle bir şey soylemedim ırk analizi yapsak hanginiz safkan Türküz ki o farklı zaten benim hiç sevgilim olmadi solcu diye reddetmedim yabi baska nedenlerde vardı. Ben ırk ayrımi yapmiyorum ki kürt olup asker polis olan bir suru insan var hatta şehit olan benim bahsettigim baska seyler
trol sorular sorma
Trol falan degilim çocuk muyum ben
ben cocuk muyum peki :D
Ne bileyim ben
olamaz
i
Neden peki?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?