4 eş ile ilgili
Evet
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Koskoca 600 sayfadan takıla takıla bu ayete takılırsan geri kalan her şeyi eksiksiz yapmaya çalışmalısın. O ayette yetimlerin hakkını gözetmek için nikah durumu söz ediliyor. Günümüzde böyle bir durum söz konusu değil kendi isteklerinizi ayetlere bağlamayın. Tefsirinde bir çok konu gizli. Arap çöllerinde cahiliye döneminde yaşamıyorsunuz sonuçta.
Çünkü ayeti inkar Allah korusun dinden çıkarır. Meselemiz Allah'ın erkeklerin 4 eş almasına izin verdi mi vermedi mi?
Cahiliye döneminde hizmeti altında bulunan yetimleri kendilerine eş olarak almak isteyenler için yetimlerin hakkını gözetin koruyun onların yerine dışardan 2şer 3 er alabilirsiniz diyor. Yani yanındaki yetime dokunma başka kimse kalmadı mı demek istiyor ayet tefsirine bakarsan. O dönem için izin veriliyor fakat ne cahiliye dönemindeyiz ne de böyle bi durumla karşı karşıya olabiliriz. Bazen bi sonuca varmak bir çok şartı beraberinde getirir.
Sen tamamen karıştırdin. Ayette yetimlerle evlenmeyin falan demiyor. Link atar mısın tefsirde bundan bahsettiğinin? Yani diyorsun ki Kuran'da işimize gekmeyen bazı ayetleri bu geçmişte kaldı diye reddetebiliriz?
Siz kişisel arzularınız için konuşuyorsunuz. Objektif değilsiniz çünkü bu ayet sizi rahatsiz ediyor. Ayeti inkar dinder çıkarır bilginiz olsun. Ayrica net bir şekilde anlaşılan ayete farklı yorum vermek ve üstelik peygamberimizin örneğinin olması ne kadar yanlış ve kişisel hevesleriniz için konustugunuzun göstergesi. Helalinden evlenmek çağ dışı ama evlilik dışı birden fazla kızla birlikte olmak modernlik çapkınlık öyle mi?
Ne münasebet ben öyle bir şey mi söyledim. Kim demiş modernlik çapkınlık diye siz çarpıtıyorsunuz şu an. İnkar eden yok ne inkarı fakat o zamanın şartları açısından açıklıyorum size
Tüm samimiyetle söylüyorum tefsiri baştan sona okudum. Tefsirin başında diyor ki orada kastın dünyada başka kız mı kalmadı 2 3 4 ten kastı gidin onlarla evlenin demek diyor. Ortasinda çok evlilik için belli şartların olduğunu söylüyor. Sonlarina doğru ama allah tek evliliği tavsiye etti 2-3-4 ten kastı yeni evlenenler değil mevcut olanlardir diyor. Tamamen birbiriyle çelişen bir tevsir olmuş. Neye dayanarak birden fazla evlilik için şartlar var diyor. Allah kimlerle evlenilecegini belirtiyor o zaman çok evlilik için de şartları belirtildi. Madem Allah herkes adaletsizlik ediyor diyorsa neden bu ruhsatı veriyor? Ya da neden demiyor bundan sonra çok evlilik yok bundan öncekiler müstesna demiyor. Yani benim derdim ayetin inkar edilmemesi. Birden fazla tefsir var hepsine bakalım hepsine bakalım meallerin.
Hepsine bakın isterseniz ama ayeti inançlı kimse inkar edemez fakat dönem şartlarını ele alarak düşünmek gerekli. Allah bu ruhsatı neden veriyor demişsin. Allah sana akıl İhsan eyledi önüne iyiyi ve kötüyü koydu sen seçiyorsun kararların senin kararların sevabı günahı sana. Bu ruhsatı da verdi nasıl kullanacağın senin elinde. Yaşadığımız herşeyi yaptığımız her davranışın sorumlusu Allah olsaydı o zaman hesap günü olmazdı cennet cehennem de olmazdı dimi? Kararlarımızın bi bedeli var. Hangi seçeneği seçeceğin senin bileceğin iş. Çok eşlilikte de öyle. Sana uyum sağlayabilecek kabul edecek eş bulabilir misin aralarında adaleti sağlayabilir misin ve ya günümüzde bu durumda biri var mı bilmem ama zaman geçiyor ve her şey değişiyor biraz okuyup düşünmekte fayda var cahiliye döneminde değiliz
Kur'an'ın evrensel olduğunu sanıyordum kurandaki bir hükme cahiliye dönemi diye küçümsemek gerçekten çok kötü bir şey
Kuran evrensel ama indiği dönem cahiliye dönemi. Kız çocuklarını diri diri toprağa gömülen bi dönemde indi. Siz o dönemdeki bakış açısıyla görmek istiyorsanız bilemem. Ama evrensel olduğunu düşünüyorsanız bi tık derine inip zamana uyarlaman gerekir. Benden bu kadar size iyi akşamlar umarım aradığınız cevabı bulursunuz
Yok herkes inanmak istediği gibi inanıyor ayet ve kelimeler açık. Kadinlara yaranmak için ayete takla attiramam. Ayrica şöyle de bir şey var madem kız çocukları diri diri gömülüyor Araplar nereden buluyor bu kadar evlenecek kız? Bunu genel konudan bağımsız olarak sadece meraktan soruyorum herhangi bir bilgim yok
Haklisiniz 600 sayfalik Kuranda bir cok takilacak ayetler var mesela cariyeligin helal kilinmasi, bir erkegin sahitliginin 2 kadinin sahitligine denk olmasi, kadina 1, ergege 2 verilmesi vs vs :) Cariye konusuna ne diyorsunuz peki? Islamda s3x koleligi helal ve ayrica kiz cocuklarinin diri diri gomulmesinin sebebi kadina dusmanlik degildi lutfen arastirip konusun. Asil kadina dusmanligi Muhammed yapmistir. Bile isteye Musluman olan kadinin ya kendine saygisi yoktur ya da Islami bilmiyordur
Cevap
2Cevap
Evet cikar. Haha asagida kadinlarin ayeti savunmaya calismasi beni guldurdu
Lehime veya aleyhime hiç bir ayeti inkar etmiyorum hepsini tüm kalbimle bilerek veya bilmeyerek kabul ediyorum. Biz peygamber efendimizi görmeden seven ümmetiyiz.
Bu dört eşin bir çok şartı olduğunu biliyor mu insanlar yani ben kudurdum bir tane daha alayım diye bir şey yok
Ama ayet açık
Mesela açıklığıni bana açıklar mısın?
Ayeti okuyunca ne anladığınızı söyler misiniz
Bak önemli olan şu insanların anlamadığıda bu mealini okuyorlar her ayetin tefsiri okuyun açıklamayı görün ikisi aynı şey değil ve peygamber efendimiz bunu yaparken nasıl yapmış hangi şartlarda yapmış Hz. Hatice ile evliyken neden yapmamış bunlarida araştırın
Hz Hatice ile evliyken Hz Aişe ile evlenmemiş mi
Tam anlamıyla araştır suanki erkeklerin keyfine göre ikinci üçüncü alması gibi bir haklari yok
Anlaşılmayan bir şey varsa tefsir okunur ayet açık değil mi. Peki şöyle yapın önce ayeti okuyun anladığınızı yazın sonra tefsiri okuyun anladığınızı yazın
Ya sen kuran okumamissin kişisel keyfin için konuşuyorsun Allah'ın vermiş olduğu izni kadınların keyfi olucak diye evirip çevirmeye gerek yok
Goole çeviriye gir Türkçe bir deyim vs yaz ingilizceye çevir sonra bunu git bir ingilize söyle meaili bu oluyor örnek verelim eşek ne anlar hosaftan ya da armutun iyisini ayılar yer bunu ingilizce çevirip bir ingilize okuttunda şunu söyler ayıya armut mu yediriyorlar çünkü meaili bu olmuş oluyor ama anlam çok farklıdır bu da tefsiri olur
Meal öyle bir şey değil sevgili kardeşim çok yanlış anlamışsın sen işi.
Sana delil gösteriyorum ayet veriyorum. Peygamverimizin aynı anda Hz Aişe ile Hatice ile evlendiğini söylüyorum. Hatta sadece peygamberimize has olmak üzere 4 ten fazla evlendiğini ve bunun sebebinin Allah'ın emretmesi olduğunu söylüyorum. Sense bana delil getiremiyorsun
Sana delil getiririm sabaha kadarda tartisirim ama başta anlaman gerekn şeyler var
Ben tartışmak istemiyorum bana tefsir linki ayet linki at göster
Inkar ettiği için evet aynı şekilde cinleri de
Ayeti kim inkar ederse dinden çıkar zaten
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?