Seven insan kıskanır, bazen küçük bir şeyden bile sevdiğini sakınır, sahiplenir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi, kıskançlığında fazlası zarar. Bir müddet sonra kişiye zarar verir. Hastalıklı kıskançlık olmadığı sürece, normali doğaldır seven kıskanır, kıskanmalıda. Aşırıya kaçıyor, olmayan şeyleri sürekli kuruyorsa bu aşırı güvensizlikten kaynaklanıyordur, ilerisi hastalığa boyut açar. Dozu çok ama çok önemli.
Kıskançlık çok karmaşık bir kavram ve hangi koşullar altında, ne dozda yaşandığı çok önemli. Bu yüzden de bir aşamaya kadar durumu normal görebiliriz. Kendi adıma yorumlayacak olursam da kıskanılmaktan hiç hoşlanmam ve bunu karşımdaki insanla olan ilişkimde bir güvensizlik olarak algılarım. Güvensizlik yalnızca benden değil onun kendi özgüveniyle alakalı bir sorun da olabilir bu yüzden sevgi, aşk adı altında bu durumları tolere etmeyi doğru bulmuyorum. Konuşarak aşmak varken bugün hafif kıskançlık belirtilerini yarın bir psikopatoloji olarak yaşamaya gerek yok bence.
Kıskançlık duygusunun konuşarak aşılabileceğini sanmıyorum. En fazla kıskanan kişinin bunu belli etmeyip bastırması sağlanabilir ama bir duyguyu sürekli bastırmak hem kişinin kendisini yıpratır hem de sonu daha kötü bitebilir.
Senin de söylediğin gibi duygular kesinlikle bastırılmamalı. Amaç duyguyu değiştirmek de değil bu arada. Duyguları olduğu gibi fark etmemiz ve kabullenmemiz gerekiyor karşı taraf için de kendimiz için de. Amaç düşünce ve davranışı değişitmek olmalı her zaman. İkili ilişkilerde konu ne olursa olsun insanlar konuşursa bence aşılamayacak durum yok. Kıskanırken aklından geçen düşünce ne? Öncesi ve sonrasında davranışların neler? Tek tek masaya yatırılmalı sanırım 🙃
Bunu bazı şeyler aşılmamalı olarak düşündüğün için mi yoksa elden gelmediği için aşılamadığını mı vurgulamak istedin tam anlayamadım ama yine de sana saygı duyuyorum 🙃
Öncelikle kişinin kendisine ve başkasına zarar verici her duygu ve düşüncesinin aşılması gerektiğini düşünüyorum. Ama aşılamayanlar da var. Bir insan soğukkanlı ise onunla istediğin kadar konuş, sıcakkanlı biri hâline getiremezsin. Çünkü onun yapısı bu. Demek istediğim, insanı insan yapan bazı detaylar istesek de değiştirilemez. Sen bir psikolog olarak daha iyi bilirsin tabii
Rica ederim ben henüz öğrenciyim, sadece bir adayım :) Bu tarz tartışmaların içine girmek beni çok mutlu ediyor ve seninle de bunu kolaylıkla yapabiliyorum bu yüzden çok teşekkür ederim her şey için.
Elbette soğukkanlı bir insanın ilişki sırasında cıvıl cıvıl bir karaktere dönüşmesini beklemek o kişinin var oluşuna bir hakaret olur zaten. Ama bu demek değildir ki insanın yapısına bakarak onu da öyle kabullenip konuşmayalım. Duyguları paylaşmak pratik ettikçe açılan bir şey ve kişinin yapısından da bağımsız :) Belki daha derine inersek o kişinin neden soğukkanlı olduğuyla ilgili bile birçok kanıt bulabiliriz.
Ancak bu sadece nedeni ortaya çıkartır. Tıpkı uzakta çok güzel bir kıta olduğunu görüp oraya ulaşamamak gibi bu. Sadece merakı giderir ama kişiyi değiştirir mi ben sanmıyorum gene :D
Değişmeyelim ama anlayalım birbirimizi. Saklanmayalım, paylaşalım diyerek sona yaklaşmak istiyorum müsaadenle. Ben sabaha kadar devam ederim ama seni yormak istemem. :D
Tam arada kalan gri konular aslında. Bu yüzden nereye çekersek oradan yeni bir pencere açılıyor. Sen yeter ki tartışmak iste, ben her zaman buradayım :D İyi akşamlar 🌼🌼
#SelammGençlikk 🍀 Özgüvenli ve sevdiğine güvenen insanın kıskanması güzel ve şifalı bir kıskançlık olur. Kompleksleri olan ve sevdiğine güvenmeyen insanın kıskançlığı çirkin ve zehirli bir kıskançlıktır. Hâlbuki ikisi de seviyordur.. #TubaSueda 🍀
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Benim için kıskanmak sevmekle alakalı. Karşımdaki insana güvenirim güvenmediğim biriyle zaten birlikte olmam. Benim kıskançlığım benim ondan gördüğümü başkasıda görür korkusu var sadece. Bana özel olsun istiyorum, sadece benim olsun, sadece ben aşık olayım ona, tek benim gözlerime güzel gelsin başkasına değil. Tek ben göreyim istiyorum onun gülüşünü, tek ben bileyim onun kokusunu tek ben duyayım onun sesini başkası bilmesin hatta yok olsun sadece bana var olsun. Bunları düşünüyorum diye sevdiğim insani kısıtlayacak biri değilim ben sadece bana özel olsun istiyorum zaten seven insan kıskanır😄
1
2 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Eğer sen sevgilinin başkasından hoşlanır diye kıskanırsan bu başka bir şey olur güvensizlik
Sosyal medya kullanmayan biri isen istememen çok normal ben pek kullanmıyorum sevgiliminde kullanmasını istemem ama sen ben kullanırım sevgilimin kullanmasını istemem dersen başka bir şey olur. Benim sevgilim imkanı yok karşı cins biriyle asla arkadaş olamaz zinhar izin vermem. Ben bunların güvensizlik olduğunu düşünüyorum ama eğer sen sevgilini kısıtlarsan senden izin almasını istersen bu güvensizlik olur.
Biraz paradoks gibi aslında. İnsan sevmediği birini kıslanmaz. Mesela sen gittiğin bir kafede yan masada oturan kızın erkeklere bakmasına, açık giyinmesine, ya da sevdiğin kızda neyi kıskanıyorsan işte o tanımadığın kızda da kıskanır mısın? Bence kıskanmazsın. Sadece sen değil kimse sevmediği birini kıskanmaz. Ama aynı zamanda güveniyorsan da kimle konuştuğunun kime baktığının önemi kalmaz. Yani bence aynı anda hem sevgiden hem de güvensizlikten kaynaklıdır.
Kıskançlık güvensizlikten kaynaklanıyor. Ya kendine, ya ilişkine ya da hayatındaki kişiye güvenmiyorsan ciddi anlamda kıskançlık hissini yaşıyorsun. Çoğu kişi bunu sevgiye bağlar ama duygularını biraz daha objektif görebilse bazı şeyleri daha net kavrayabilir. Tam anlamıyla güvendiğim kimseyi kıskanmam ben. Aşırısı hastalıklı bir durum zaten o kadar nevrotizme hiç gerek yok.
Şimdi kıskançlığın seviyesine çok önemli. Tamam seven her insan kıskanır ama bazıları kıskançlık mevzusunu fazla abartıyor. Dolayısıyla sevgi belirtisi olmaktan çıkıp psikolojik bir rahatsızlığa dönüşüyor. Aşırı kıskançlığın altında yatan sebep ise ya öz güven eksikliğidir ya da geçmişte yaşanılan birtakım olumsuz olaylar nedeni ile oluşan travmalardır.
Bilmiyorum. Iliskim kiskanclik yuzunden bitti ve beni cok sevdigi icin kiskandigini soylerdi Ama insan sevdigini uzmez bence... kiskanclik her insanda olan normal bi duygu ama abartisi hastalik